Skanderborg

 
 

Begravelseshjælp

Efterladte har ret til begravelseshjælp, når en person, der har ret til dansk sygesikring, dør

Fold alle indud

Hvem kan få begravelseshjælp

Har man ret til dansk sygesikring, har ens pårørende i de fleste tilfælde også ret til begravelseshjælp, når man dør. Det er afdødes bopælskommune, der udbetaler begravelseshjælpen til boet.

Fra 1. december 2013 skal du ansøge om begravelseshjælp digitalt. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket.

 

Begravelseshjælpens størrelse

Hvor meget de efterladte kan få udbetalt i begravelseshjælp afhænger af, om den afdøde efterlader sig formue.

Hvis børn under 18 år skal begraves, er begravelseshjælpen 8.600 kr. (2014).

Hvis voksne over 18 år skal begraves, er begravelseshjælpen højst 10.250 kr. (2014).

Er den, der skal begraves, født før 1. april 1957, er hjælpen dog altid på mindst 1.050 kr. Dette beløb reguleres ikke.

Afdødes eventuelle formue bestemmer hjælpens størrelse


Afdøde efterlader ægtefælle eller børn

Hvis den, der skal begraves, efterlader sig børn under 18 år eller ægtefælle, må ægtefællernes samlede formue højst være 34.300 kr. for at få det maksimale beløb i begravelseshjælp. Fra denne grænse beskæres hjælpen og falder helt bort ved en formue på 44.450kr. (2014).

Afdøde var enlig

Hvis den, der skal begraves, var ugift og uden børn under 18 år, må den afdødes formue højst være på 17.200 kr. (2014) for at få det maksimale beløb i begravelseshjælp. Fra denne grænse nedsættes hjælpen, og den falder helt bort ved en formue på 27.450 kr. (2014).

 

Udbetaling

Som regel udbetaler kommunen først begravelseshjælpen, når skifteretten har afsluttet behandlingen af boet. Hvis du kun søger om minimumsbeløbet, kan kommunen dog udbetale begravelseshjælpen tidligere.

Har du tidligere benyttet dig af muligheden for at få udbetalt det faste minimumsbeløb på 1050 kr., skal du være opmærksom på, at du ikke kan søge om den højeste begravelseshjælp på et senere tidspunkt.

 

Begravelseshjælp til danskere bosat i udlandet

Personer, der ikke havde bopæl i Danmark, kan have ret til begravelseshjælp fra Danmark. Var afdøde bosat i et EU-land er EU-rettens regler gældende. Uden for EU har Danmark overenskomst med visse andre stater.

De efterladte skal kontakte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse for flere oplysninger.

 

 
 
 
Feedback
Hjælp os med at blive bedre

Du kan hjælpe os ved at fortælle, hvad du synes om denne side.