Bruttolisten bliver en vigtig del af udvalgets videre arbejde frem mod et endeligt forslag til en ny skolestruktur.
- Det er vigtigt at understrege, at der ikke er besluttet noget konkret omkring forslagene endnu. Listen indeholder både forslag, som kan justeres eller droppes, og der kan også stadig komme helt nye forslag til, siger formand for Undervisnings- og Børneudvalget Trine Frengler (A).
Nogle af forslagene vil kunne realiseres med virkning fra skoleåret 2021 - 2022, mens andre f.eks. kan realiseres over en 10-års periode. Fælles for forslagene er, at de kan være med til at skabe en bæredygtig struktur, der kan rumme de mange børn, der kommer i fremtiden i Skanderborg Kommune.
Onsdag eftermiddag fik alle medarbejdere og forældre en skriftlig orientering med en oversigt over de enkelte forslag. Der vil blive holdt et stort fællesmøde for alle skole- og dagtilbudsledere, bestyrelser og repræsentanter fra de faglige organisationer onsdag den 1. april, hvor forslagene og de mange input, som udvalget har modtaget de seneste uger, bliver drøftet.
Udvalget arbejder videre med forslagene på udvalgsmødet onsdag den 4. marts.
Her kan du læse orienteringen til forældre og medarbejdere, og du kan se de 20 forslag.
I dag er der 8.000 børn på kommunens 18 folkeskoler og fem specialtilbud. I løbet af de næste 15 år stiger antallet af børn med 25 procent. I 2034 vil der være mere end 10.000 skolebørn i Skanderborg Kommune.
Stigningen fordeler sig ikke jævnt over kommunens skoledistrikter. Nogle skoledistrikter vil få mindst 50 procent flere børn, mens antallet af børn ligefrem falder i andre skoledistrikter.
Det betyder først og fremmest, at der kommer til at mangle plads, og at den nuværende skolestruktur med tiden bliver skævvredet.
- Vi risikerer, at alt for mange penge bliver bundet i mursten, fordi vi ikke udnytter pladsen. Det er der ingen børn, der bliver dygtigere eller gladere af. Holder vi fast i den nuværende struktur vil det koste omkring 800 mio. kr. i anlægsinvesteringer og renoveringer på børne- og ungeområdet, og den løbende driftsøkonomi vil blive mere og mere udfordret. Derfor er vi tvunget til at udnytte de bygninger, vi har, på en smartere måde, siger Trine Frengler.
Undervisnings- og Børneudvalget forventer at kunne fremlægge et forslag til en samlet skolestruktur på et temamøde for Byrådet omkring sommerferien. Forslaget vil efter planen blive behandlet i Byrådet i efteråret og herefter sendt i høring hos alle involverede parter.