
Finansieringen af det nye museum Perron1 på Skanderborg Station er nu meget tæt på at være helt på plads. Næste skridt bliver at få byggeprojektet realiseret.
Styregruppen for projektet mødtes forleden for at planlægge det videre projektforløb.
- Jeg er utroligt glad for at have fået muligheden for at være formand for netop denne styregruppe. Det nye museum kommer til at sætte nye standarder for, hvad museer kan til glæde for lokale borgere såvel som pendlere og turister, siger Tage Nielsen, formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget.
Det er unikt at placere et museum og arkiv på en perron på en station. Det findes ikke i samme form andre steder i Danmark. Samtidig vil flytningen af Museum Skanderborg til større faciliteter i den nedlagte postbygning ved togstationen vil styrke museets tilstedeværelse i kommunen.
- Det moderne samfund er kendetegnet ved stor ensomhed mellem mennesker. Denne tendens er kun blevet forstærket af corona-epidemien. Vi ønsker at skabe et mødested med udgangspunkt i historien, hvor mennesker kan mødes på tværs af grupperinger som et borgerinddragende kulturfyrtårn, siger museumsdirektør Lene Høst-Madsen.
Tilbygning bliver vartegn
Transformationen er både en genanvendelse af den eksisterende bygning fra 1983 og en ny tilbygning. Posthusbygningen er meget tidstypisk og af høj kvalitet. Derfor – og fordi det er mest bæredygtigt at udnytte eksisterende ressourcer – bliver bygningen genanvendt.
- I forhold til den fremtidige funktion som museum er det dog et problem, at den eksisterende bygning er indadvendt. Derfor skal tilbygningen – den nye ankomstbygning – være med til at invitere gæsten indenfor og fungere som vartegn, siger museets bestyrelsesformand Jørgen H. Lorenzen.
Der arbejdes allerede på udviklingen af bygningens formidlingspotentiale. Derfor er der også allerede etableret midlertidige udstillinger og anden formidling i bygningen, der har åbent alle dage kl. 10-18. Placeringen bruges til at formidle historie og arkæologi lige der, hvor rigtig mange mennesker passerer hver dag.
Museumsprojekt er en del af helhedsplanen for stationsområdet, hvor der også skal gennemføres en større omlægning af trafikken i samarbejde med DSB og Banedanmark.
Fakta
- Den filantropiske forening Realdania har givet tilsagn om 12 mio. kr. til projektet.
- A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 7 mio. kr.
- Skanderborg Kommune bidrager med 16 mio. kr.
- Trafikomlægningen på stationsområdet koster 10 mio. kr. som finansieres af Skanderborg Kommune, DSB og Bane Danmark.
- Der mangler nu kun midler til udstillinger og inventar.