
Skanderborg Kommune får 21 nye knudepunkter til flextrafik. Dermed vil der være i alt 29 knudepunkter i kommunen.
Midttrafik har besluttet at harmonisere taksterne for flextrafik, så man betaler det samme for at benytte ordningen på tværs i hele regionen, uanset hvilken kommune man bor i.
Det betyder som udgangspunkt, at det bliver lidt dyrere for borgere i Skanderborg Kommune at køre med flextrafik – med mindre, man benytter et såkaldt knudepunkt. Derfor har Byrådet på mødet onsdag aften besluttet, at der skal være mange flere knudepunkter – ikke mindst i kommunens mindre landsbyer.
-Den kollektive trafik er udfordret, fordi busserne er dyre i drift, særligt når de kører tomme rundt mellem landsbyerne. Flextrafik-ordningen har fået stor ros i sin nuværende form. Med de 21 nye knudepunkter håber vi at få endnu flere til at bruge flextrafik – og på den måde få flere til at vælge den kollektive trafik ved at fylde flexbilerne op efter folks behov, siger Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Med knudepunkter bliver det billigere
Harmoniseringen sker i løbet af sommeren 2023. Med udpegningen af 21 nye knudepunkter, sørger Skanderborg Kommune for at gøre det attraktivt og billigt for borgerne at benytte flextrafik.
En flextur betyder, at man bliver kørt fra én adresse til en anden adresse. I dag er prisen for en flextur internt i Skanderborg Kommune 4 kr. pr. km. Prisen ændres ved harmoniseringen til 7 kr. pr. km. Ved at rejse fra eller til et knudepunkt, koster rejsen kun 3 kr. pr. km, med en minimumsbetaling på 22 kr. Prisen gælder for de første 20 km, derefter 7 kr. pr. km.
Netop antallet af knudepunkter kan gøre en stor forskel for brugen af flextrafik på grund af prisforskellen for brugeren. Eksempelvis koster en flextur fra en adresse i Stjær til Kulturhuset i Skanderborg (afstand = 13 km) i dag 52 kr. (4 kr. pr. km). Uden knudepunkt vil den samme flextur fremadrettet koste 91 kr. (7 kr. pr. km). Oprettes der et knudepunkt i Stjær, vil en flextur fra dette knudepunkt koste 39 kr. (3 kr. pr. km).
Med den nye ordning kan kunderne rejse på samme vilkår til nabokommunerne som inden for egen kommune.
- 85% af flextrafikken i Skanderborg Kommune bruges i dag internt i kommunen. Men de nye knudepunkter bakker vi op om at øge mulighederne for at blive transporteret endnu bedre rundt mellem de store byer og landsbyerne for relativt små penge, siger Claus Leick.
Landsbyer inddrages i udpegning
Midttrafik har to fysiske krav til oprettelse af knudepunkter: Der skal sættes et såkaldt knudepunktsskilt op, og der skal være en almindelig p-plads til rådighed. Ud over de to krav ser Midttrafik gerne, at der ved knudepunkter er belysning og læskærm – noget som kommunen også gerne vil understøtte for at skabe et trygt sted at vente.
I forbindelse med den præcise placering af knudepunkterne, vil Skanderborg Kommune nu gå i dialog med Landbyfællesskaberne.
De 21 nye knudepunkter vil eksistere i en forsøgsperiode i et år og vil løbende blive evalueret. Knudepunkterne er ikke endegyldige, så der er mulighed for at nye kan komme til, mens områder der mod forventning ikke bruges, kan lukkes igen.
Nuværende knudepunkter i Skanderborg Kommune:
- Skanderborg Station
- Ry Station
- Hørning Station
- Galten Torv
- Låsby Idrætsanlæg
- Campus Skanderborg
- Møllegade Busterminal
- Skanderborg Fælled
Kommende nye knudepunkter:
- Stilling
- Gl. Rye
- Stjær
- Virring
- Herskind
- Tebstrup
- Voerladegård
- Hylke
- Sjelle
- Skjørring
- Storring
- Fruering
- Blegind
- Hårby
- Alken
- Nørre Vissing
- Javngyde
- Skovby
- Sølund
- Vitved
- Himmelbjerget
Fakta om flextrafik:
- Flextrafik er Flextur, Flexbus og Plustur
- Flextrafik er kollektiv trafik målrettet områder og tidspunkter på dagen og aftenen, der ikke er dækket af busser og tog.
- En Flextur har ikke en fast køreplan. Du bestiller selv turen fra og til den adresse, du ønsker. Fx til og fra svømmehallen, indkøbscentret eller vennerne.
- En Flexbus har fast køreplan, men kører kun hvis du bestiller den. F.eks. kører en del afgange med busrute 309 kun med Flexbus.
- Du kan bruge Plustur, når der er for langt til bussen eller toget. Plustur kører dig fra din adresse til stoppestedet - eller omvendt. Når Plustur er en mulighed, vil den fremgå som en del af den rejse, du søger på Rejseplanen.
- Både Flextur, Flexbus og Plustur skal bestilles senest en time før, du ønsker at blive hentet. Vælger du at rejse enten til eller fra et knudepunkt, bliver turen billigere.
- Hvis I er flere der bestiller og kører sammen, er der penge at spare.
- Flextrafik er kollektiv trafik, og derfor kan der være andre kunder med i bilen. Derfor kan turen blive lidt længere, men du betaler altid kun for den direkte vej.
- Der er mulighed for at benytte den kollektive trafiks rejsehjemmel som Ungdomskort, pensionistkort og pendlerkort, når turen bestilles som kombinationsrejse med Midttrafiks øvrige kollektive tilbud.
- Alle muligheder for kollektiv trafik med bus, letbane, tog og flextrafik bliver vist på Rejseplanen, så kunderne kun behøver at søge ét sted for at få et overblik over mulighederne med kollektiv trafik inkl. flextrafik.
- Man kan bestille flextrafik på Rejseplanen, Midttrafik.flextrafik.dk eller flextrafik app: Flextur samt telefonisk til Midttrafiks bestillingsmodtagelse på 87 40 83 00.
Kilde: Midttrafik.dk