
Skanderborg Kommune har lavet aftaler med lokale landmænd, som frivilligt undlader at bruge sprøjtemidler på dele af deres jord. Det beskytter to drikkevandsboringer, der dækker en fjerdedel af vandbehovet i Ry-området.
Aftalerne om at lave grundvandsbeskyttelse er blevet til gennem en god dialog og samarbejde med lokale lodsejere.
Det samlede areal for aftalerne er på ca. 42 hektar (420.000 m2), hvilket svarer til omkring 59 fodboldbaner. Med aftalerne kan lodsejerne ikke anvende udvalgte dele af deres landbrugsjord som tidligere, da de ikke længere vil kunne sprøjte og gøde.
De to drikkevandsboringer, der skal beskyttes, ligger i Boes-området mellem Ry og Alken. Tilsammen leverer de to boringer 110.000 m3 vand om året, og det dækker en fjerdedel af behovet for drikkevand i Ry og omegn.
Formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget Claus Leick glæder sig over, at de frivillige aftaler med lodsejerne er kommet i stand.
- De frivillige aftaler er en god nyhed for alle, der kan lide et glas koldt vand fra hanen. Det er selvfølgelig indgribende, at man ikke kan dyrke jorden som hidtil, og derfor er der grund til at rose de berørte lodsejere for deres velvilje og ansvarlighed, siger Claus Leick.
God dialog
Lodsejerne ejer stadig den berørte jord, men anvendelsen bliver ændret til grundvandsbeskyttelse, og den fremtidige brug af jorden bliver begrænset.
For at beskytte grundvandet må der således ikke anvendes sprøjtemidler (pesticider) eller gødning, da det kan udvaske nitrat i drikkevandet.
Derfor får lodsejerne en økonomisk kompensation. Den kommer fra Skanderborg Vandsamarbejde og Skanderborg Kommune, som har fået penge fra den nationale drikkevandspulje til formålet.
Beskyttelse af grundvand er en prioritet både nationalt og lokalt. Byrådet har vedtaget en indsatsplan for drikkevandsbeskyttelse i Ry-området, som er blevet til i tæt samarbejde med områdets vandværker.
- Det har krævet et stort forarbejde at nå i mål, men vi har haft en god og konstruktiv dialog med vandværkerne og lodsejerne. En vigtig pointe i forhold til de frivillige aftaler er, at de ikke er ensbetydende med, at marken skal ligge brak. Der er f.eks. mulighed for at etablere skov eller vildtremiser, siger Karen Margrethe Høj Madsen, chef for Plan, Teknik og Miljø i Skanderborg Kommune.
Der skal beskyttes yderligere to kildepladser i Ry-området. Den ene er nær Firgårde, og de lokale vandværker arbejder i øjeblikket på at etablere den anden kildeplads.
Byudvikling med øje for grundvandet
Skanderborg Kommune arbejder med grundvandsbeskyttelse på en lang række områder. Det er for eksempel et fokusområde i byplanlægning, etablering af nye erhvervsområder og håndtering af spildevand og overfladevand.
Derudover foregår der et løbende arbejde i kommunen i samarbejde med Skanderborg Vandsamarbejde, hvor det handler om at fastholde en god og stabil forsyningssikkerhed i fremtiden.
Endelig har Skanderborg Kommune i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Seges Innovation lavet en hjemmeside, som giver vejledning, værktøjer og konkrete råd til landmænd med jord, der bliver berørt af behov for grundvandsbeskyttelse.
Se hjemmesiden her: Sådan beskytter du grundvandet (landbrugsinfo.dk)
Fakta
Skanderborg Kommune og områdets vandværker udarbejdede i årene 2016-2018 en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for Ry-området.
Indsatsplanen beskriver en række indsatser for at beskytte grundvandet. En af indsatserne beskriver, hvor grundvandet skal beskyttes, for at vandværkerne samlet set kan levere nok rent drikkevand til borgerne i området. Dette skal som udgangspunkt ske gennem frivillige aftaler med lodsejere. Centralt for aftalerne er et ophør med anvendelsen af pesticider inden for kildepladsernes opland. Lodsejerne bliver kompenseret for deres økonomiske tab.
Kildeplads er en samlet betegnelse for en drikkevandsboring og det omkringliggende grundvandsreservoir.
Alle almene vandværker i Skanderborg Kommune er medlem af Skanderborg Vandsamarbejde, der blev etableret i 2019. Formålet med foreningen er:
- finansiere beskyttelse af drikkevandressourcerne i de til enhver tid vedtagne indsatsplaner i Skanderborg Kommune.
- at koordinere og implementere beskyttelse af drikkevandressourcerne i de til enhver tid vedtagne indsatsplaner i Skanderborg Kommune.
- at koordinere de almene vandværkers samarbejde med Skanderborg Kommunes byråd og administration – samt herunder at forhandle med Skanderborg Kommune om aftaler og tiltag til beskyttelse af drikkevandet.