Giv Et Øjeblik er et tilbud i KFUM’s Sociale Arbejde, hvor unge i sårbare og udsatte positioner kan få støtte og hjælp til opgaver i hverdagen, som de ikke kan få hjælp til i deres eksisterende netværk.
Projektet adskiller sig fra andre ved at man som frivillig kun forpligter sig på en opgave ad gangen. Tilbuddet bliver i første omgang rullet ud i Skanderborg, og er et samarbejdsprojekt mellem KFUM’s Sociale Arbejde, Skanderborg Kommune og Center for Digital Pædagogik.
De unge er alle i kontakt med eller i forløb hos kommunen, fordi de oplever udfordringer i hverdagen. Kommunen støtter den unge i arbejdet med disse problematikker, men vejen mod bedre trivsel består af rigtig mange ting.
- Alle børn og unge har ret til et sundt og positivt liv, hvor de har oplevelser af glæde, tryghed, engagement, begejstring og robusthed i forhold til livets udfordringer Som kommune kan vi hjælpe dem et stykke af vejen, og med de frivilliges hjælp, kan vi komme helt i mål, siger Niels Staghøj, afdelingsleder ved Skanderborg Kommune.
Norsk succes på vej til Skanderborg
Selve matchet mellem en frivillig og en ung muliggøres af en teknologisk platform, Nyby appen, hvor medarbejdere i kommunen kan oprette forespørgsler på vegne af og i samarbejde med den unge. Forespørgslerne sendes herefter direkte i udbud blandt appens frivillige brugere. Når en frivillig reagerer på opgaven, får de kontakt til medarbejderen, der herefter videregiver den unges kontaktinfo, og sikrer en tryg overgang.
Et eksempel på en opgave kan f.eks. være at barnet eller den unge har brug for at blive fulgt til fritidsaktiviteter eller har brug for hjælp i overgangen fra barn til voksen, med f.eks. at finde en bolig, få overblik over sin økonomi eller lave en jobansøgning.
Nyby app’en benyttes allerede i Norge indenfor plejesektoren, og projektet i Skanderborg bygger derfor på rigtig mange eksisterende erfaringer.
Frivillighed på en ny måde
Projektet søger at understøtte nye former for frivillighed, hvor man som frivillig kan byde ind på konkrete afgrænsede opgaver, der stemmer overens med derestid og interesser. De frivillige er derfor selv med til at definere hvilket omfang de bidrager med, og kan være frivillig ind i en hverdagskontekst. Alle opgaver er tidsbegrænset og man kan selv styre, hvor mange opgaver man ønsker at løse.
- Vi ved fra erfaringerne i Norge [red: hvor Nyby stammer fra] at Nyby tiltrækker andre mennesker til at løfte de frivillige opgaver, end dem vi normalt ser engagere sig i frivillige aktiviteter. Det handler ikke om at man ikke vil hjælpe, men mere at det kan være svært at få til at gå op i et travlt liv. Gennem Nyby er det nemmere at tilpasse frivilligheden ind i det liv, forklarer Signe Sandfeld Hansen, projektleder hos Center for Digital Pædagogik.
Fakta
Nyby hjælper kommuner, institutioner og organisationer med at skabe mere velfærd ved at koble mennesker. Ved hjælp af en række udviklingspartnerskaber i Norge, har Nyby udviklet en metode og en digital platform, som gør det muligt at løse store samfundsmæssige udfordringer ved at skabe lokale samarbejdsnetværk.
Over 50 sygehuse, kommuner og organisationer bruger Nyby til at koble frivillige, ansatte og borgere sammen, så der kan skabes mere velfærd, et tættere lokalsamfund og øget livskvalitet for alle borgere.
Nyby testes nu i Danmark, England og Tyskland, og bruges både indenfor ældreområdet, psykiatri og rusmiddelbehandling, integration, på sygehuse og på børne- og ungdomsområdet, m.fl. Som frivillig i Nyby får du adgang til meningsfulde opgaver, og du kan være et lyspunkt i hverdagen for dem der virkelig trænger til det.
Du bidrager med det du ønsker, når det passer dig.
Ingen kan alt, alle kan noget
Der er allerede 10 frivillige, som er klar til at gøre en forskel for de unge i Skanderborg. De frivillige er meget forskellige og det er positivt at de kan byde ind på en variation af opgaver.
- Det vigtigste for os er at man har et ønske om at gøre en forskel for andre. Så kan man både være studerende, på arbejdsmarkedet eller pensionist. Vi sørger for klæde alle frivillige godt på til opgaven, samtidig med at de bliver en del af et lokalt netværk med de andre frivillige i Giv et Øjeblik, siger Hannah Tappe Clemmensen, frivilligkoordinator i Giv Et Øjeblik.
Bikubenfonden har oprindeligt matchet Skanderborg Kommune med Nyby, og har ageret udviklingspartner for indsatsen, som også er finansieret af fonden.
- Hvis vi skal lykkes med at hjælpe unge på kanten ind i vores forpligtende fællesskaber, så skal vi blive bedre til at bygge bro mellem det offentlige system og civilsamfundet. Netop det håber jeg, at den digitale platform Nyby kan bidrage til, fordi det bliver nemmere for kommunens fagprofessionelle at tænke konkrete frivilligbidrag ind som et led i kommunens eget arbejde og samtidig gør det muligt, at flere har lyst til at være frivillig, fordi de kan bidrage på en mere fleksibel måde end man typisk gør i dag, siger direktør i Bikubenfonden Sine Egede Eskesen.
Projektet er støttet og finansieret af Bikubenfonden med knap 3 mio. kr.