Skanderborg Kommune er tilbage i top-10 i Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenligheden i landets kommuner. Sidste års 15. plads er vekslet til en 9. plads – det bedste resultat i Østjylland. Virksomhederne fremhæver bl.a. adgangen til arbejdskraft og gode digitale rammer, hvor Skanderborg Kommune bliver rangeret som landets næstbedste. Til gengæld er der plads til forbedring i kategorierne ”Uddannelse” og ”Brug af private leverandører”.
Den årlige måling af erhvervsvenligheden i landets kommuner er netop blevet offentliggjort, og det er med et flot resultat til Skanderborg Kommune.
Dansk Industri (DI) rangerer Skanderborg Kommune som nr. 9 på baggrund af en omfattende undersøgelse. Resultatet bygger både på statistiske indikatorer og en spørgeskemaundersøgelse blandt de lokale virksomheder.
Erhvervsvenligheden har taget et stort hop fremad de seneste år. I 2022 var Skanderborg Kommune nr. 25 og i 2023 nr. 15 i DI’s måling.
Borgmester Frands Fischer glæder sig over de seneste års fremgang.
- Vi har arbejdet målrettet på at forbedre vores erhvervsservice i samarbejde med vores mange dygtige virksomheder. Det er et langt sejt træk, for der er ikke noget quick fix, når man vil være en god erhvervskommune. Jeg er glad for, at den fælles indsats har gjort det bedre at drive virksomhed i Skanderborg Kommune, og at det også giver udslag i DI’s måling, siger Frands Fischer.
Byrådet har iværksat en række tiltag for at forbedre erhvervsklimaet i kommunen bl.a. oprettelse af det nye samarbejdsorgan Skanderborg Erhvervsforum, ansættelse af en offensiv erhvervskoordinator, skriv bedre-kurser, information til virksomheder om grønne transportvaner og efteruddannelse af ledige til specifikke opgaver inden for klima og bæredygtighed.
Derudover er en ny erhvervspolitik ”Fælles om en stærk erhvervskommune” vedtaget, som er udarbejdet i samarbejde med mange lokale virksomheder og ErhvervSkanderborg.
- Jeg glæder mig over, at virksomhederne i Skanderborg oplever konkrete forbedringer i rammevilkårene og samarbejdet med kommunen, som er noget af det ErhvervSkanderborg virkelig har fokus på. Når man ved, hvor små marginaler der adskiller kommunerne i toppen af listen, så er en 9. plads faktisk en rigtig flot placering, så stort tillykke til Skanderborg Kommune, siger Morten Kohsel, formand for bestyrelsen i ErhvervSkanderborg.
Digital selvbetjening
DI rangerer kommunerne inden for en række kategorier, som til sammen giver den overordnede pejling af kommunens erhvervsvenlighed.
Skanderborg Kommune scorer højt i kategorien ”Arbejdskraft” (nr. 5 blandt landets kommuner). Placeringen i hjertet af Østjylland giver virksomhederne mange potentielle medarbejdere inden for køreafstand, men kommunen arbejder også aktivt for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft, ligesom Jobcentret får anerkendelse for samarbejdet med virksomhederne.
Det ser også godt ud i kategorierne ”Information og dialog” (18), ”Grøn udvikling” (17), ”Skatter, gebyrer og erhvervsarealer” (12) og ”Infrastruktur og transport”, hvor kommunen går frem fra en 16. plads til en 11. plads.
Et område, hvor Skanderborg virkelig får ros af virksomhederne, er i kategorien ”Digitale rammer”, hvor kommunen bliver vurderet som landets næstbedste. Virksomhederne bemærker blandt andet, at de digitale selvbetjeningsmuligheder er blevet klart forbedret. Det får DI til at lette på hatten.
- Vi lever jo i en mere og mere digital tidsalder, hvor muligheden for dialog med kommunen med fordel kan automatiseres og i øvrigt kan foregå på tidspunkter, som passer virksomhederne. Det er Skanderborg blevet gode til, siger Anders Strange, bestyrelsesleder for DI Østjylland.
Virksomheder anbefaler kommunen
I DI’s måling klarer Skanderborg Kommune sig ikke så godt i kategorierne ”Uddannelse” (42) og ”Brug af private leverandører” (48).
- Nu nærlæser vi undersøgelsen og tager en god dialog med ErhvervSkanderborg og vores virksomheder om, hvordan vi kan blive en endnu bedre erhvervskommune. Nogle af de statistiske opgørelser i DI’s måling er ude af vores hænder som kommune, så jeg fokuserer mest på de håndtag, vi reelt kan dreje på. Jeg er fx meget tilfreds med, at mere end 70 procent af virksomhederne vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Det er væsentligt højere end på landsplan, siger Frands Fischer.
Han tilføjer, at erhvervslivet også bliver inddraget i en kommende revidering af udbuds- og indkøbspolitikken. Det sker i regi af Skanderborg Erhvervsforum.
Se DI’s måling af erhvervsklimaet her.
Fakta om undersøgelsen af erhvervsvenlighed
- Lokal Erhvervsvenlighed 2024 evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner. Undersøgelsen fra Dansk Industri er den største og mest omfattende af sin art i Danmark.
- Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Statistik og et spørgeskema til de lokale virksomheder, hvor de skal angive tilfredsheden med kommunen på en række parametre. Begge dele vægter 50/50 i kategorierne.
- Bortset fra årene 2020-2022 har Skanderborg Kommune ligget i top-15 alle år siden 2011.