Byrådet har vedtaget en ny og ambitiøs politik på børn- og ungeområdet. Forud er gået et grundigt forarbejde med inddragelse af alle relevante aktører – især børn og unge selv.
”Mennesker møder mennesker i det gode børne- og ungeliv”.
Sådan lyder overskriften på Skanderborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik, som Byrådet netop har godkendt.
Det skete på byrådsmødet den 4. september august 2024, hvor de folkevalgte i enighed gav tommel op til politikken.
Den nye Børne- og Ungepolitik har været halvandet år undervejs. Der er blevet afholdt en række møder og workshops med børnehuse, skoler, forældre, foreningslivet, faglige organisationer og ikke mindst med dem, som politikken handler om; børn og unge.
- Børnenes stemme er vigtig i Skanderborg Kommune i almindelighed og i Børne- og Ungepolitikken i særdeleshed. Det har været en lang og meget givende proces, og jeg er sikker på, at de mange input fra børn og unge rundt omkring i kommunen giver ejerskab til politikken og får den til at leve fremadrettet, siger Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget.
Lokale initiativer
Den nye Børne- og Ungepolitik omfatter ”alle børn og unge i hele deres opvækst fra 0-18 år, uanset deres udgangspunkt i livet”, som det hedder i den indledende beskrivelse af politikken.
Politikken har været i offentlig høring med 29 høringssvar til følge. De roser bl.a. den inddragende og involverende proces, der har været i forbindelse med udarbejdelsen af politikken.
Høringssvarene udtrykker også stor opbakning til politikkens vision og ambitionerne på børne- og ungeområdet.
Vedtagelsen af Børne- og Ungepolitikken markerer en milepæl, men det er ikke en målstreg. Nu skal politikken omsættes til konkret handling.
- Politikken sætter den overordnede retning, men det er jo ude hos alle de gode folk, der arbejder med børn og unge, at det virkelige arbejde kommer til at foregå; dagpleje, institutioner, skoler, foreninger, råd og nævn. Politikken har med andre ord respekt for selvbestemmelsen og de lokale initiativer, som er humlen i Skanderborg-modellen, siger Trine Frengler.
Børne- og Ungdomsudvalget drøfter implementeringen af den nye Børne- og Ungepolitik i efteråret. Et af de første tiltag bliver en børnevenlig ”plakat” om politikken, som man kan pege på og snakke om ude i børnehusene, på skolerne og så videre.
Den nye Børne- og Ungepolitik erstatter en række hidtidige politikker i Skanderborg Kommune bl.a. Den Sammenhængende Børnepolitik og Skolepolitikken.
Se Børne- og Ungepolitikken her (Byrådet, pkt. 4).
Se Byrådets behandling af sagen her (KommuneTV).
Fakta – Ny Børne- og Ungepolitik
Visionen er: Alle børn og unge har følelsen af eget værd og troen på en lys fremtid, hvor de har mulighed for at trives i og bidrage til meningsfulde, mangfoldige og forpligtende fællesskaber.
Fem underliggende strategispor beskriver de fælles ambitioner og den røde tråd i det gode børne- og ungeliv i Skanderborg Kommune:
-
Væredygtighed og trivsel: Politikken lægger vægt på at anerkende hvert barn og unges individuelle værdi og sikre adgang til omsorgsfulde voksne. Der bliver iværksat tiltag for at fremme børn og unges fysiske og mentale sundhed samt forebyggende indsatser ved tegn på mistrivsel.
-
Ligeværd og inddragelse: Der er fokus på at inddrage børn og unge i beslutninger, der påvirker deres hverdag og trivsel.
-
Fællesskab og værtskab: Politikken lægger vægt på at skabe gode deltagelsesmuligheder i forskellige fællesskaber i hele kommunen.
-
Variation og leg: Der er lagt op til varierede og inspirerende læringsmiljøer, der fremmer børn og unges nysgerrighed og kreativitet.
-
Verdensvendthed og dannelse: Politikken sigter mod at udvikle børn og unges evne til at forstå og interagere med verden omkring dem. Det handler om indsigt i demokrati, sociale og kulturelle værdier samt miljøbevidsthed.