
Til sommer åbner en attraktiv og bæredygtig daginstitution i Gl. Rye. Den får plads til 128 børn, og Skanderborg Kommune bruger godt 33 mio. kr. på projektet. For at skabe bedre trafiksikkerhed i området bliver Emborgvej forbedret.
Byggeriet af den nye daginstitution Bison i Gl. Rye skrider planmæssigt frem. Forleden var der rejsegilde på det store byggeri, der skiller sig ud på en række måder.
Først og fremmest er bygningen på 935 m2 rund. Det har en æstetisk værdi, men det handler i højere grad om bæredygtighed. Ved at have en rund facade er der brug for mindre materiale, og dermed er CO2-aftrykket lavere.
Der er mange andre tiltag i byggeriet, som gør det energivenligt og grønt: Et skelet i træ i stedet for beton, solceller på taget og et energioptimeret ventilationsanlæg.
Derudover er alle murstenene genbrug. De kommer dels fra et afsluttet værk af kunstneren Per Kirkeby og dels fra den gamle tandlægeklinik i Virring, som er blevet revet ned. I stedet for at murstenene er smidt væk, har de fået nyt liv i Bison.
CO2-aftrykket for den nye daginstitution er mere end 25 procent lavere end tilsvarende byggerier.
Et godt grundlag
Forud for byggeriet er gået en grundig proces. På byrådsmødet den 21. maj 2021 vedtog Byrådet, at det nye Bison skulle placeres på den eksisterende grund, dvs. ved siden af det gamle Bison.
Siden har en bredt sammensat projektgruppe, bl.a. med repræsentanter fra Bisons bestyrelse, samarbejdet om at konkretisere planerne og skabe et godt grundlag for udbuddet af byggeprojektet.
Vinderen af udbuddet som totalrådgiver blev Sweco, og den 3. maj 2023 var der første spadestik på det imødesete byggeri.
- Det er et kreativt og bæredygtigt byggeri, som passer godt til Gl. Rye. Børnene får nogle fantastiske rammer at lege og udvikle sig i med det nye Bison, siger Trine Frengler, formand for Børne- og Undervisningsudvalget.
Bedre trafiksikkerhed
Den nye daginstitution får ind- og udkørsel på Emborgvej. Det har været den skitserede løsning fra start, og det bygger på en helhedsvurdering, som bl.a. handler om daginstitutionens placering på grunden, legepladsens størrelse samt logistik og tilgængelighed.
Nogle borgere i Gl. Rye har været utilfredse med den beslutning, fordi de mener, at det vil give for meget pres på Emborgvej og skabe usikre trafiksituationer.
- Vi er kede af, hvis nogle føler sig utrygge i forhold til trafikken i området. Trafiksikkerhed er et fokusområde i Skanderborg Kommune, og det gælder selvfølgelig også i forhold til Emborgvej og ind- og udkørslen til den nye daginstitution, siger Lars Kronholm Christensen, leder af Klima, Veje og Mobilitet i Skanderborg Kommune.
Han forklarer, at Klima, Veje og Mobilitet arbejder på et større trafiksikkerhedsprojekt på Emborgvej i Gl. Rye. Målet er især at skabe bedre forhold for cyklister i området samt lavere hastighed på strækningen.
Der overvejes flere forskellige løsninger. Det kan for eksempel være at lave en 2 minus 1 vej. Det indsnævrer vejbanen visuelt, og der skabes mere plads til cyklister. Hastigheden kan evt. også skiltes til 40 km/t kombineret med hastighedsdæmpende tiltag i form af fx bump og hævede flader.
Skanderborg Kommune har holdt indledende møde med Borgerforeningen og samdriften for Gl. Rye Skole og Bison om de trafiksikkerhedsmæssige bekymringer i byen samt drøftelser vedrørende mulige projektforslag for Emborgvej.
Senere på året kommer der et borgermøde i Gl. Rye, hvor Skanderborg Kommune præsenterer et forslag til den forbedrede Emborgvej. Input fra borgermødet bliver taget med i vurderingen og udformningen af det endelige projektforslag for Emborgvej. De trafiksikkerhedsmæssige tiltag, der bliver besluttet, bliver etableret i første halvdel af 2024.
Den nye Bison får 18 pladser i vuggestuen og 110 i børnehaven. Børn i Gl. Rye og omegn kan efter planen tage den nye institution i brug i forsommeren 2024.