Tre plejehjem i Skanderborg Kommune har fået knap 1 mio. kr. fra Social- og Boligstyrelsen til et projekt, der kan give beboere med demens mere livsglæde ved hjælp af Virtual Reality (VR). Pårørende kan også bruge det til at skabe samtaler og fælles minder med deres kære.
Skanderborg Kommune har fået 934.290 kr. fra Social- og Boligstyrelsen til projektet "Liv i Historien", der skal implementere Virtual Reality-teknologi på tre af kommunens plejecentre – Dagmargården, Kildegården og Møllehjørnet.
Projektet løber frem til udgangen af 2025, og målet er at forbedre livskvaliteten for beboere med demens ved at bruge VR-briller til at aktivere deres livshistorier.
VR-briller kan bruges til at stimulere erindringer og vække positive minder fx ved at opleve steder fra tidligere i livet i en virtuel verden. Det kunne være fra skoven, byens torv eller måske Himmelbjerget.
Samtidig giver det nye muligheder for sansestimulation, fx kan beboeren med demens sætte fødderne i vand under en virtuel tur til stranden.
Teknologien kan også bruges som et dialogredskab, hvor plejepersonalet sammen med den demensramte beboer kan gå på opdagelse i personens livshistorier og aktivt spørge ind til minderne, mens de sammen er i VR-oplevelsen.
- VR-brillerne giver os mulighed for at tilbyde noget nyt og meningsfuldt til vores ældre borgere. I takt med at vi får flere ældre og desværre også flere med demens, skal vi være gode til at tænke innovativt og bruge teknologier, der kan forbedre livskvaliteten. Projektet er et element i vores arbejde med velfærdsteknologi, og vi ser et stort potentiale i VR som redskab til at skabe glæde og tryghed, siger Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Livshistorier bruges aktivt
Projektet sigter mod at forbedre beboernes evne til at genkende og huske elementer fra deres livshistorie gennem brug af VR-briller.
Beboernes livshistorier spiller en vigtig rolle i arbejdet med at skabe meningsfuld pleje og omsorg. De kan være med til at give indsigt i personens værdier, behov og præferencer fx for personlig pleje, påklædning, eller hvad de plejer at spise til morgenmad.
Det kan også give viden om særlige interesser, så personalet kan tilbyde meningsfulde aktiviteter. Hvis personen med demens elskede at danse tidligere i livet, kan plejepersonalet sætte musik på under morgenplejen. Hvis han eller hun nød at læse, kan personalet arrangere højtlæsning osv.
- Med VR-brillerne kan vi tilbyde en helt unik oplevelse, der både kan skabe glæde og trivsel hos beboere og medarbejdere. Vi kan møde beboerne med demens, hvor de er, og bruge deres livshistorier til at skabe en meningsfyldt dagligdag og styrke deres identitetsfølelse, siger Louise Folming, afdelingsleder på Plejecenter Dagmargården.
Der bliver lagt særlig vægt på at træne plejepersonalet i at bruge VR-brillerne som et værktøj til at fremme dialogen omkring livshistorierne. Personalet bliver oplært i at facilitere samtaler under og efter VR-oplevelserne, så beboerne kan reflektere over de minder, der vækkes til live, og få mulighed for at udtrykke deres følelser og tanker.
VR kan også hjælpe pårørende
Et vigtigt aspekt af projektet er også inddragelsen af de pårørende. VR-briller bliver stillet til rådighed, så pårørende kan låne dem og opleve de samme VR-oplevelser som deres demensramte far, mor, ægtefælle osv.
- VR-teknologien kan give pårørende en ny måde at være sammen med deres kære på. Det kan være svært at finde måder at være sammen på i hverdagen, når et menneske har fået demens, men her kan VR-brillerne hjælpe med at styrke samværet og skabe nye fælles minder, siger Venja Dalby Hansen, leder på Plejecenter Kildegården.
Projektet henvender sig i første omgang til 35 beboere og deres pårørende. Erfaringerne fra projektet bliver senere delt med de resterende plejehjem i kommunen og i Skanderborg Kommunes teknologinetværk, der arbejder med at fremme velfærdsteknologi på tværs af kommunes fagområder.