Siden Kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog ansvaret for den sociale stofmisbrugsbehandling, har kommunerne været forpligtet til at udarbejde en kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug, jf. bekendtgørelsens § 5, stk. 2. Der stilles ikke krav om, at der skal vedtages en kvalitetsstandard for alkoholbehandling, men det anbefales af Sundhedsstyrelsen. Da indsatsen på de to misbrugsområder er nært forbundne i Skanderborg Rusmiddelcenter, lægges derfor som tidligere op til, at der godkendes én samlet kvalitetsstandard.
Kvalitetsstandarden skal indeholde en samlet information til borgerne om de tilbud og ydelser, Byrådet tilbyder borgere, der ønsker social behandling af misbrug. Kvalitetsstandarden skal således beskrive det serviceniveau på behandlingsområdet, som Byrådet træffer beslutning om, herunder de politiske målsætninger og prioriteringer, der ligger bag beslutningen.
Der er i forslaget til den reviderede kvalitetsstandard så vidt muligt taget højde for nye kommunale og nationale rammer og tiltag, der er kommet til siden godkendelsen af den gældende kvalitetsstandard. Det drejer sig særligt om:
- Skanderborg Kommunes nye socialpolitik og tilhørende misbrugsstrategi
- Forandringsmålene i 2017 for rusmiddelbehandlingen i Skanderborg Kommune
- Skanderborg Kommunes Sundhedsplan for 2016-2018
- Regeringens 10 sociale mål, offentliggjort maj 2016
- Nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling, Socialstyrelsen 2015
- National Klinisk Retningslinje for behandling af alkoholafhængighed og National Klinisk Retningslinje for udredning og behandling af alkoholafhængighed og samtidig psykisk lidelse, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort hhv. i 2015 og 2016.
Ovenstående udmønter sig i forslag til en række ændringer, som fremgår af den reviderede kvalitetsstandard og en øgning af aktiviteter i form af flere indsatser og tilbud. De væsentligste ændringer er følgende:
a) Tilbud om anonym, ambulant stofbehandling
Alle kommuner er ifølge lov om social service § 101a, der trådte i kraft den 1. juli 2015, forpligtet til at tilbyde anonym, ambulant behandling af stofmisbrug til personer på 18 år og derover, der har et behandlingskrævende stofmisbrug, men som ikke har andre sociale problemer, hvortil der ydes hjælp efter afsnit V i lov om social service. Tilbuddet skal tilrettelægges, så borgerens mulighed for at være anonym i hele forløbet opretholdes, og tilbuddets omfang, målgruppe og indhold mv. er derudover nøje fastsat i § 101a.
Heraf fremgår endvidere, at borgeren skal kunne vælge mellem to tilbud, og at det ene tilbud skal være hos en leverandør uden for kommunen. Skanderborg Rusmiddelcenter har derfor indgået aftale med Center for Misbrugsbehandling i Aarhus Kommune. Borgere i Skanderborg Kommune kan således vælge at få behandlingen i Skanderborg eller i Aarhus. I Skanderborg varetages behandlingen af erfarne rusmiddelbehandlere fra Skanderborg Rusmiddelcenter. Borgere kan henvende sig direkte til tilbuddet på et særligt telefonnummer, og der er oprettet en hjemmeside, folder og andet oplysningsmateriale om tilbuddet.
b) Tilbud om familieorienteret rusmiddelbehandling
Skanderborg Rusmiddelcenter tilbyder familieorienteret rusmiddelbehandling til borgere i familier med børn og unge under 18 år, hvor den ene eller begge forældre har et rusmiddelproblem. Tilbuddet omfatter både borgere, der har hjemmeboende børn og borgere, der har samværsret med børn og unge under 18 år.
Den familieorienterede rusmiddelbehandlinge tilrettelægges målrettet i forhold til hele familiens behov og situation. Behandlingen består af en kombination af individuelle samtaler med den eller de voksne i familien, der har et rusmiddelproblem, parsamtaler og familiesamtaler, hvor børn og unge deltager.
c) Behandlingstilbud til børn og unge i alderen 0-25 år i familier med rusmiddelproblemer
Skanderborg Rusmiddelcenter tilbyder fra sommeren 2016 rådgivning og behandling til børn og unge mellem 0 og 25 år, der vokser op - eller er vokset op – i familier med rusmiddelproblemer. Behandlingstilbuddet består af individuelle samtaler med børn og unge, gruppesamtaler for børn og unge (aldersinddelte) og familiesamtaler. Samtalerne kan foregå i Skanderborg Rusmiddelcenter og/eller i andre børnevenlige lokaler i Skanderborg.
I tilbuddet er fokus rettet mod børnenes situation og behov, og formålet er at styrke børn og unges muligheder for at håndtere de udfordringer, som en opvækst i en familie med rusmiddelproblemer medfører. Det er samtidig målet, at flere familier får brudt de uhensigtsmæssige mønstre, og at flere forældre/primære omsorgspersoner får hjælp til at komme ud af et problematisk forbrug af rusmidler.
Behandlingstilbuddet er etableret i forbindelse med deltagelse i det tværkommunale projekt ”Projekt BRUS”, hvor Skanderborg Rusmiddelcenter frem til og med 2019 samarbejder med 10 andre kommunale rusmiddelcentre i Østjylland om at styrke indsatsen for børn og unge i familier med rusmiddelproblemer.
Lokalt samarbejder Skanderborg Rusmiddelcenter samtidig med relevante parter i Skanderborg Kommune, heriblandt særligt Børnesocialrådgivningen, sundhedstjenesten, skoleområdet og daginstitutioner, og der er nedsat en lokal følgegruppe med repræsentanter herfra.
d) Udvidet anonym rådgivning til unge med rusmiddelproblemer og ny behandlingsstruktur
Ungerådgivningen i Skanderborg Rusmiddelcenter tilbyder op til fem anonyme, rådgivende samtaler til unge i alderen 15-24 år, der har problemer med rusmidler. Tidligere var det kun muligt at få 1-2 rådgivende samtaler, hvorefter den unge skulle beslutte sig for, om han eller hun ville indskrives i behandling.
Tilbuddet om flere samtaler blev udviklet med afsæt i den erfaring, at yderligere 2-3 samtaler er tilstrækkelige for nogle unge til at løse deres udfordringer med rusmidler. I disse tilfælde udgør rådgivningsforløbet en tidlig indsats, der medvirker til at hjælpe den unge videre, uden at den unge skal indskrives i et længerevarende og mere ressourcekrævende behandlingstilbud. I andre tilfælde er muligheden for at kunne tilbyde flere rådgivningssamtaler afgørende for, at den unge ønsker at tage imod hjælp og evt. blive indskrevet i rusmiddelbehandling eller hjulpet videre til et andet relevant tilbud.
Ungerådgivningens behandlingstilbud er samtidig ændret, så der nu er tre målrettede og tidsafgrænsede tilbud. De unge visiteres til tilbuddene på baggrund af en udredning og vurdering af rusmiddelbrug/-misbrug, motivation og evne, beskyttende og belastende faktorer mv. Der er i den forbindelse også udviklet nye procedurer for og redskaber i behandlingen.
e) Sammenhængende forløb og helhedsorienterede indsatser
Borgere og familier med rusmiddelproblemer har ofte behov for flere indsatser fra forskellige fagsekretariater i kommunen og fra andre kommunale og regionale aktører. Skanderborg Rusmiddelcenter ønsker at medvirke til, at indsatsen for borgeren bliver helhedsorienteret og sammenhængende, og har derfor også fokus på dette i behandlingsforløbene til både børn, unge og voksne.
Det fremgår derudover af den reviderede kvalitetsstandard, at Skanderborg Rusmiddelcenter deltager i eller varetager projektledelsen af en række projekter, hvor netop koordinering, sammenhæng og helhed i indsatsen udgør centrale målsætninger eller forudsætninger for at indfri målet – ikke mindst når borgeren samtidig er ramt af psykiske lidelser. Det gælder især følgende projekter:
- Assertive Community Treatment (ACT): Afprøvning af ACT-metoden som er en intensiv, helhedsorienteret og tværfaglig støtte og behandlingsindsats til de mest udsatte borgere over 18 år med psykiske lidelser, misbrug, fysiske lidelser, komplekse sociale og økonomiske problemer mv. Et tværfagligt team i kommunen varetager indsatsen, heriblandt en rusmiddelbehandler fra Skanderborg Rusmiddelcenter.
- Styrket indsats for borgere med sindslidelser og misbrug ved hjælp af Koordinerende Indsatsplaner: En tværfaglig indsats i Skanderborg Kommune, hvor målet er at sikre en bedre og koordineret indsats for borgere med psykisk lidelse og samtidig misbrug af rusmidler, og som gentagne gange indlægges til afrusning på sygehus.
- Systematisk tidlig opsporing af borgere og familier med rusmiddelproblemer: Skanderborg Rusmiddelcenter kompetenceudvikler frontpersonale på beskæftigelsesområdet og børn- og ungeområdet i tidlig opsporing af borgere og familier med rusmiddelproblemer. Der udarbejdes klare arbejdsgange eller formaliserede samarbejdsaftaler, der sikrer overgangen fra opsporing til rusmiddelbehandling og sammenhængen i forløbet efterfølgende.
Afdelingsleder Charlotte Korsgaard Nielsen deltager med oplæg i forbindelse med behandling af sagen i Socialudvalget.