Politik for Skanderborg Midtby
Politik for Skanderborg Midtby indeholder følgende vision for midtbyens udvikling:
Vision
Vi ønsker at styrke vores midtby gennem Fællesskab, Fortællinger, Kultur og Kvalitet. Billedet skal være typisk Skanderborg. Smuk på en sjov måde.
Vi vil skabe sammenhængende byrum fyldt med oplevelser. Et byrum, der byder på overraskelser og oplevelser uanset hvem du er, hvornår du kommer og hvad du skal. Et byrum hvor der handles, leges og nydes, og hvor grænserne mellem by, vand og grønne åndehuller er flydende. Et byrum med plads til både de små og store, de blivende, de midlertidige og de spontane (kulturelle og sociale) aktiviteter.
Vi vil bygge på og fortælle om vores fælles historie(r), både som festival-by, konge-by og som byen med plads til både næsehorn og Gummitarzan’er. Derfor vil vores bymidte ikke altid være lige smuk. Til gengæld vil det du møder være noget vi har skabt i fællesskab og med sans for vores og byens kvaliteter.
Politikken lægger følgende fire strategispor:
Strategispor
- Et rum af oplevelser – strategi for hvordan der skabes mere byliv og handel i midtbyen
- Flere skaber mere - strategi for hvordan der skabes flere boliger i midtbyen
- Nem at komme til – strategi for hvordan færden i midtbyen bliver lettere og mere tryg
- Skaber vi sammen – strategi for hvordan arbejdet med midtbyen skal organiseres.
For realisering af strategisporene peger politikken på en række forandringer. Forandringerne skal designes og skabes i tæt dialog med byens mange interessenter. Nogle forandringer er som udgangspunkt kommunale, andre private. Nogle forandringer forslås gennemført på kortere sigt andre på længere sigt.
Politikken peger på følgende forandringer:
Forandringer
- Kulturtorvet
- Byparken og Søtorvet
- Ole Lund Kirkegaards-krydset
- Parkvejs-karreen
- Områderne ved Sygehusvej
- Søsiden
- Grønne og smukke ankomster
- Adelgade
- Møllegades parkeringsplads
- Samarbejde og samskabelse.
Udvalgets anbefaling
§ 17, stk. 4-udvalget for Skanderborg Midtby inkl. Sølund besluttede på udvalgets afsluttende møde den 2. december 2015 at anbefale Skanderborg Byråd, at følgende forandringer og initiativer prioriteres hurtigst muligt:
- Kulturaksen skal styrkes fra Byparken og hen over Ole Lund Kirkegaards-krydset. Heri ligger, at Kulturtorvet og krydset ombygges, og at oplevelserne i Byparken styrkes. Søtorvet skal suppleres med en Søbro fra Byparken til Kvickly, så der bliver skabt loops på byturen, og for at skabe sammenhæng mellem Kulturtorvet og den centrale shoppingzone, skal opbygningen af krydset ske, så trafikken lettere bliver ledt op ad Ole Lund Kirkegaards Stræde.
- Der skal ske hurtige og synlige ændringer i by-rummet f.eks. ved nye belægninger, opsætninger af pullerter, ny belysning, midlertidige installationer i byrummet. Ændringerne skal følges op af oplevelser i byrummet, skabt af byens aktører.
- Politikken skal formidles bredt for aktører og investorer, og i det offentlige rum, så den bliver synlig for alle borgere.
Administrationens umiddelbare forslag til en realisering af udvalgets anbefalinger
Ad 1)
- Det allerede igangsatte arbejde med Søtorvet færdiggøres, hvorefter Søtorvet suppleres med søbroen. Søbroen indtænkes i øvrige nye projekter langs søsiden.
- Skitseprojekt for ombygningen Kulturtorvet og ændring af Ole Lund Kirkegaards-krydset, herunder ændring af nødvendig trafikstruktur i midtbyen igangsættes. Relevante parter inddrages løbende i skitsearbejdet.
Ad 2)
- Udarbejdelse af en designmanual for forandringer i byrummet igangsættes. Relevante parter inddrages løbende i designarbejdet.
Ad 3)
- Præsentation af Politik for Skanderborg Midtby på plancher i byrummet og på Kulturhuset samt via hjemmeside.
- Nedsættelse af fast Midtbyudvalg, der forestår dialog med
- Investorer for realisering af de store forandringer (byrum)
- Byens foreninger for realisering af de mindre forandringer (aktiviteterne).
Procesforslag til Sølund
Udvalget har i sit arbejde med Sølund drøftet Sølunds mange forskellige muligheder og potentialer, herunder:
- Udvalget har under arbejdet med fremtidens bydel Sølund drøftet forudsætningerne for omdannelsen fra en række forskellige vinkler, bl.a.:
- Stedets betydning som kulturmiljø
- Forskellige anvendelser og udfordringer herved ift. bygningsmasse og naboer (Smukfest, Sølundfestivallen, Dyrehaven og Landsbyen Sølund)
- Den funktionelle arbejdsdeling ift. resten af Skanderborg
- Samspillet med midtbyen
- Områdets rekreative værdi og den offentlige adgang til området.
Udvalget besluttede på baggrund af de mange drøftelser, at udvalget i stedet for et udkast til en politik for området ville udarbejde et forslag til en proces for den fremtidige udvikling af området. Konkret anbefaler udvalget, at bydelen Sølund udvikles i partnerskab med professionelle aktører.
Udvalgets forslag til rammesætning
Udvalget anbefaler på baggrund af disse drøftelser, at følgende fem punkter lægges til grund for den videre proces og projektmodningen:
- Bydelen skal være en integreret del af Skanderborg og bidrage positivt til bylivet i Skanderborg midtby
- Bydelen skal være tæt forbundet med skov, sø og natur og være med til at binde midtbyen sammen med Dyrehaven
- Bydelen skal give plads til et godt naboskab med Landsbyen Sølund
- Bydelen skal give plads til de to årlige festivaller i området, Smukfest og Sølundfestivalen
- De eksisterende, karakteristiske bygninger fra den oprindelige anstalt på Sølund skal i videst mulig udstrækning bevares, ligesom omdannelsen til en ny bydel skal sikre anlæggets samlede værdi som kulturmiljø.
Forslag til proces
Det særlige udvalg for Skanderborg Midtby og Sølund foreslår, at der gennem et udbud etableres et partnerskab med en eller flere private aktører om udviklingen af fremtidens bydel Sølund.
Arbejdet med udviklingen af bydelen Sølund har vist sig at indeholde en lang række forskellige forhold, der gør udviklingsarbejdet relativt kompliceret. Udvalget anbefaler derfor, at der vælges udbuds- og partnerskabsformer, som giver plads til, at parterne kan blive klogere undervejs.
Et eksempel på en sådan udbudsform er et Dialogbaseret Udbud. Hovedformålet med dialogen i denne udbudsform er at få fastlagt, på hvilken måde Skanderborg Kommunes behov og ønsker bedst muligt opfyldes, herunder hvilke tekniske løsninger der er mulige, samt de finansielle/økonomiske og juridiske vilkår herfor. Dialogfasen forudsættes derfor at vedrøre alle aspekter ved løsningen af den udbudte opgave, herunder funktionelle og tekniske vilkår, retlige/juridiske og finansielle forhold samt planlægning, styring og samarbejde. Populært sagt holdes løsningen åben så længe som muligt, mens parterne i dialog modner projektet.
På samme måde kan forskellige former for partnerskaber, f.eks Offentlig-Private Partnerskaber (OPP), Offentlig-Private Innovationspartnerskaber (OPI) og Fælles selskaber (L548-selskaber) give forskellige muligheder for at udvikle og modne tankerne omkring fremtidens bydel Sølund.
Supplerende sagsfremstilling til møde i Økonomiudvalget den 20. april 2016.
Byrådet har på temamøde 17. marts 2016 drøftet Midtbyplanens indhold og den videre proces for realiseringen af planens forslag til forandringer.
På baggrund heraf anbefaler administrationen følgende:
1)
At det allerede igangsatte arbejde med Søtorvet færdiggøres, hvorefter Søtorvet søges suppleret med en søbro. Søbroen indtænkes i øvrige andre nye projekter langs søsiden.
At der igangsættes forarbejderne til en ændret trafikstruktur og omlægning af Kulturtorvet. Forarbejderne skal anskueliggøre, hvordan trafikken trafikteknisk kan føres op ad Ole Lund Kirkegaards Stræde og videre af Møllegade og Sygehusvej til Møllegades P-plads, Bloms parkeringshus og videre ad Vestergade til parkeringspladserne ved Løvbjerg. I forarbejderne vil indgå en vurdering af, hvordan og hvor stort et P-hus på Møllegade kan etableres, hvordan Ole Lund Kirkegaardskrydset og strædet kan ombygges, hvordan Sygehusvej kan ombygges, så den fungerer mere effektiv, og hvordan trafikken ind mod byen iøvrigt lettere henvises til Vestergade, samt sidst men ikke mindst, hvordan Kulturtorvet kan ombygges, så torv og kryds bliver del af en velfungerende Kulturakse fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Søbroen. Forarbejderne skal dels forholde sig til, hvordan der på kort sigt kan opsættes steler til lejlighedsvis lukning af Adelgade på den centrale shoppingzone og dels forholde sig til, hvilke øvrige tiltag, der på længere sigt skal laves for at ændre midtbyen trafikstruktur, så trafikken gennem byen minimeres og Kulturaksen bliver funktionel.
Relevante parter inddrages løbende.
Skønnet pris 200-300.000 kr.
2)
At der igangsættes forarbejder, der kan danne grundlag for beslutninger om nyt inventar (belægninger, pullerter, belysning eller andre midlertidige eller varige installationer) i byrummet. Formålet er at sikre, at investeringer i nyt midlertidigt eller varig inventar vil bidrage til et godt eller sjovt helhedsindtryk. Planlægningen skal også sikre, at investeringerne - uanset om de er kommunale eller afholdes af andre - foretages så hensigtsmæssigt som muligt - både på kort og langt sigte.
Relevante parter inddrages løbende.
Skønnet pris 100-150.000 kr.
3)
At Politik for Skanderborg Midtby præsenteres i forbindelse med Lys Nat 20. maj 2016. Processen er nærmere beskrevet i medfølgende notat.
Skønnet pris 20-30.000 kr.
At der halvårligt afholdes møder mellem medlemmer af Økonomiudvalget og aktuelle og potentielle investorer.
At der nedsættes et dialoggruppe, der tager initiativ til byrumsforbedringer, events mv. med deltagelse af:
- 2 medlemmmer fra Cityforeningen (repræsentanter for hhv. butik og cafe/restaurant)
- 1 medlem fra Turistforeningen
- 1 medlem fra Skønnest ved Skanderborg
- 1 medlem fra Ungdomsrådet
- 1 medlem fra Campusrådet
- 1 medlem fra Smukfest
- 2 medlemmer fra Byrådet / Skanderborg Kommune.
4)
At Midtbyudvalgets anbefalinger indarbejdes i kommunensplanens hovedstruktur (den beskrivende del), som beskriver den retning Byrådet ønsker at arbejde.
For såvidt gælder byomdannelsesområderne indeholder hovedstrukturen et afsnit med Planprincipper for fortætningen og omdannelsen af disse områder. Planprincipperne beskriver, hvilke tanker Byrådet har for disse udviklingsområder, og hvilke problemstillinger, der skal arbejdes videre med/undersøges yderligere, før der kan ske en ændring af kommuneplanrammerne og laves lokalplaner. Kommuneplanrammerne ændres altså ikke i forbindelse med Kommuneplan 16, og der muliggøres dermed ikke højere bebyggelse, end hvad der hidtil har været gældende på nuværende tidspunkt. I stedet lægges der op til, at ændringerne skal ske ved efterfølgende kommuneplantillæg og lokalplan, når der er konkrete projekter klar og på baggrund af mere detailjerede helhedsplaner og vurderinger for hvert enkelt område.
Kommuneplanrammerne bliver dog ændret for området ved Søtoften, Rådhusområdet og området ved Kvickly, da projekterne for disse områder er så langt i deres planlægning, at det giver mening af foretage denne ændring nu i forbindelse med revisionen af kommuneplan 16.