Dato: |
28-05-2014 17:00:00 |
|
Udvalg: |
Byrådet |
|
Sted: |
Kulturhuset, Skanderborg |
|
PDF: |
Sagsnr.: 13/48376
Sagsnr.: 14/14936
Skanderborg Festivalklub ønsker at udvide indhegningen omkring Dyrehaven i forbindelse med Smuk Fest.
Tidligere har Smuk Fest haft bodgaderne med nogle barer åbne for offentligheden. Disse åbne områder for ikke betalende gæster ønsker festivalklubben at indhegne og kun gøre tilgængelige for betalende gæster til Smuk Fest 2014. Teltområderne har ligeledes igennem flere år været åbne for offentligheden.
Skanderborg Festivalklub har selve Festivalen indhegnet, men de har altid haft tradition for, at bodgaderne og campingområderne var tilgængelige for Skanderborgs borgere.
Denne tradition med gratisområder har over årene vokset sig til en deltagelse af gratister til, hvad festivalen vurderer til ca. 12.500 mennesker dagligt.
Festivalen har fremsendt ansøgning om tilladelse til at indhegne følgende områder:
Føla og Sølund
Stadion
Skanderborg Hus
Holst
Kærligheden
Sherwood
Der er kort vedlagt i bilag.
Begrundelsen er:
Nogle af de grupper, der benytter gratisområdet skaber af forskellige årsager sikkerhedsmæssige problemer.
De betalende gæster klager over, at forholdene bliver for trange for de betalende gæster.
På evalueringsmødet med Politiet efter Smukfest 2013, både det interne og på mødet med Skanderborg Byråd, oplyste Politiet, at det set ud fra Politiets side ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt ikke at vide, hvor mange deltagere, der kom til Skanderborg samlet set, og at Politiet ønskede kontrol og hegn om campingområderne.
Der har været en løbende dialog mellem Festivalen og Skanderborg Kommune om sikkerheden og den nødvendige indhegning af områderne på koordineringsmøderne.
I ansøgningen til afholdelse af festival 2014 er den nye indhegning ikke tekstmæssig beskrevet, hvorfor Skanderborg Kommune har bedt om en ansøgning specifikt i forhold til den nye indhegning. I den givne tilladelse er der kun taget stilling til de tidligere års indhegningspraksis, samt der er stillet krav om indhegning ved Kærligheden, samt to fag hegn fra kysten og ud i søen i begge sider af badeområdet i overensstemmelse med dispensationen fra søbeskyttelseslinjen af 21.12.2012.
Dette års indhegning er et forsøg, hvor det ønskes afprøvet om yderligere indhegning kan øge sikkerheden og nedbringe kriminaliteten.
Der er vedlagt ansøgning fra Festivalklubben samt udtalelse fra Andreas Bryld Hansen, Sydøstjyllands Politi.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at ansøgningen om indhegning af områderne tiltrædes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget.
Sagsnr.: 13/35296
Tillæg nr. 14 til Skanderborg Kommunes spildevandsplan fremlægges til godkendelse med henblik på udsendelse i offentlig høring i 8 uger. Tillægget berører forhold i det åbne land og i byerne, da tillægget både omfatter nye planlagte kloakoplande udlagt til bebyggelse jf. Kommuneplan 2013, og kloakering af eksisterende bebyggelse i det åbne land.
Konkret omfatter tillægget
spildevandsrensning i det åbne land ved Alken, Boes, Illerup og syd for Låsby
nye regnvandsbassiner og nye kloakoplande i overensstemmelse med kommuneplan 2013
kloakseparering i Hørning.
Den gældende spildevandsplan indeholder Byrådets plan for bortskaffelse af spildevand i Skanderborg Kommune.
Planen er inddelt efter de 2 områder:
Spildevandsplan for kloakerede områder 2009-2018
Spildevandsplan for det åbne land 2008-2018
Tillæg nr. 14 berører forhold i begge planer, da tillægget både omfatter nye planlagte kloakoplande udlagt til bebyggelse, jf. Kommuneplan 2013 og kloakering af eksisterende bebyggelse i det åbne land.
Dette tillæg er udarbejdet i forbindelse med det igangværende arbejde med en revision af spildevandsplanen, som der skal arbejdes videre på. Den nye spildevandsplan forventes således fremlagt for Byrådet i 2015. Revisionen af spildevandsplanen vil bl.a. omfatte fremtidig klimatilpasning samt tiltag i overensstemmelse med kommende vandplaner.
Dette tillæg er udarbejdet på baggrund af behov for en række ændringer til spildevandsplanen i perioden frem til revisionen i 2015, herunder igangværende klimatilpasnings-projekter.
Tillægget er udarbejdet for dels at bringe spildevandsplanen i overensstemmelse med Kommuneplan 2013 ved at inddrage nye planlagte boligområder og erhvervsområder i spildevandsplanen, og dels for at danne planlægningsgrundlag for gennemførelsen af forbedret spildevandsrensning i det åbne land ved spildevandskloakering i og ved Illerup, ved Boes og syd for Låsby samt ejendomme i nærhed til Forsyningens spildevandsledninger. Konkret planlægges p.t. - foruden kloakering af nye planlagte kloakoplande - separatkloakering i:
området mellem Illerup og Alken (2014)
området syd for Låsby (2015)
området mellem Boes og Alken (2015)
Hørning (2015)
Den nærmere placering er angivet på kort i tillægget, som er vedlagt som bilag. De berørte grundejere vil blive orienteret ved direkte kontakt.
Tillægget omhandler desuden en række placeringer af nye spildevandsanlæg i forbindelse med allerede planlagte kloakoplande for separatkloakering samt for nye kloakoplande.
Spildevandsplanen kan ses på kommunens hjemmeside www.skanderborg.dk
Som bilag vedlægges forslag til tillæg med tilhørende to bilag.
Administrationspraksis i det åbne land
Med vedtagelsen af tillæg nr. 14 til spildevandsplanen indføres der en generel administrationspraksis for ejendomme i det åbne land, som skal spildevandskloakeres, men som har et spildevandsanlæg der opfylder gældende rensekrav og er under 20 år gamle. Disse ejendomme er først forpligtede til at tilslutte sig offentlig kloak, når spildevandsanlægget er 20 år eller derover.
Miljøvurdering
Der er foretaget en screening af tillægget med henblik på afdækning af enkelte eller flere mulige miljøpåvirkninger, og om tillægget skal miljøvurderes. Det vurderes ud fra screeningen, at tillægget til Spildevandsplanen ikke skal miljøvurderes.
Der vedlægges særskilt screeningsnotat som bilag.
Lovgrundlag for nærværende tillæg
Bekendtgørelse af lov om miljøbeskyttelse § 32 om spildevandsplaner
Bekendtgørelse om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4
Plangrundlag
Kommuneplanen 2013-2025
Skanderborg Kommunes spildevandsplan 2009-2018
Skanderborg Kommunes spildevandsplan for det åbne land 2008-2018
Areal og ejerforhold
Byrådet kan i nødvendigt omfang træffe beslutning om ekspropriation med henblik på spildevandsanlæggets udførelse og drift. En eventuel ekspropriation kræver, at anlægget fremgår af spildevandsplanen.
Ifølge spildevandsbekendtgørelsens § 5, stk. 1 skal spildevandsplanen indeholde oplysninger om, hvilke ejendomme der forventes at skulle afgive areal eller få pålagt servitut ved gennemførelse af projekter i overensstemmelse med spildevandsplanen.
Af Miljøklagenævnets afgørelse af 24. august 2010 fremgår det, at et tekstafsnit kombineret med kortmateriale må anses for fyldestgørende. Det er i spildevandsplanen kun muligt at angive den omtrentlige placering af de fremtidige spildevandsanlæg, herunder linjeføringer for planlagte ledningsanlæg. Ejendomme, der ligger tæt på de angivne spildevandsanlæg kan forvente at blive berørt af anlæggene.
Økonomiske konsekvenser for de berørte lodsejere
For de berørte lodsejere betyder nærværende tillæg til spildevandsplanen, at de selv skal afholde udgifterne til separatkloakering på egen grund og tilslutning til det offentlige kloaksystem.
Grundejere, der ikke tidligere har været tilkoblet det offentlige kloaksystem, vil således blive opkrævet et tilslutningsbidrag. I 2014 er tilslutningsbidraget på 59.625 kr. inkl. moms pr. bolig for en fuld tilslutning og 35.775 kr. inkl. moms pr. bolig, hvis der kun spildevandskloakeres.
Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S
De samlede udgifter til den offentlige del af kloakeringen til gennemførelse af projekterne i tillæg nr. 14 er ikke endeligt fastlagt ved udarbejdelsen af tillægget til spildevandsplanen.
De kloakprojekter, som tillægget udløser, er indeholdt i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S’s samlede anlægsramme, og tillægget har derfor ingen takstmæssige konsekvenser.
Teknisk chef indstiller,
at forslag til tillæg nr. 14 til spildevandsplanen offentliggøres og sendes i 8 ugers høring.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiudvalget anmodede den 23. april 2014 om en supplerende redegørelse til sagsfremstillingen.
Spørgsmål:
Begrundelse for tilslutningspligt til offentlig kloak, når spildevandsanlægget er 20 år eller derover.
Fastlæggelse af omfanget af ejendomme i det åbne land omfattet af krav til forbedret spildevandsrensning.
De korte svar:
For at imødekomme de grundejere i det åbne land, der har investeret i et lovligt spildevandsanlæg, har Skanderborg Kommune forsøgt at sidestille land og by ved at acceptere en afskrivningsperiode på 20 år for godkendte spildevandsanlæg, der opfylder gældende krav til rensning. Det er ikke en pligt vi har som kommune, men en praksis som også bruges af andre kommuner, og som ligeledes er beskrevet af Miljøstyrelsen.
I princippet er alle ejendomme i det åbne land omfattet af krav om forbedret spildevandsrensning, hvis ejendommen er placeret i et opland, der afleder til en sø eller et vandløb, der ikke opfylder de nationale krav til vandmiljøet. Når vi som kommune giver en grundejer et påbud om forbedringer, skal Skanderborg Forsyningsvirksomhed samtidig give et tilbud til grundejeren om kontraktligt medlemskab af kloakforsyningen. Skanderborg Forsyningsvirksomhed vælger derefter den bedste tekniske og økonomiske løsning ved de grundejere, der tager imod tilbuddet om medlemskab – og det kan være kloakering. Hvis Skanderborg Forsyningsvirksomhed vælger kloakeringsløsningen, skal der udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen – et tillæg der kan komme til at omfatte alle andre grundejere i området. Som udgangspunkt er der tilslutningspligt for grundejere omfattet af et kloakopland.
Baggrund:
Spildevandsplanens overordnede mål er at skabe grundlag for, at kommunens spildevandsbehandling medvirker til at skabe en god miljøtilstand for grundvand og overfladevand i overensstemmelse med bl.a. EU’s vandrammedirektiv, og at medvirke til opfyldelse af de fastsatte målsætninger for vandkvaliteten i vandløb, søer og havet (tidl. regionplan – og statens vandplaner), samt at sikre grundvandet og dermed drikkevandet mod forurening med spildevand.
Når et område i det åbne land skal kloakeres, skal der udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen. Der er som udgangspunkt tilslutningspligt for ejendomme i kloakopland i en godkendt spildevandsplan inkl. tillæg. For at imødekomme de grundejere, der kan komme i klemme, når et område bliver til et kloakopland, blev der i forbindelse med den politiske behandling af tillæg nr. 10 i praksis indført en afskrivningsperiode på 20 år for spildevandsanlæg i det åbne land, såfremt anlægget overholder gældende krav.
Administrationen forsøgte hermed at sidestille ejendommene i det åbne land med grundejere i byerne. Hvis man afskriver et anlæg i det åbne land lineært over 15 år svarer det nogenlunde til den årlige omkostning en grundejer i byen har (Åben land: 45.000 kr. delt med 15 år = 3.000 kr./år – I byen: 100 m3/år gange 30 kr./m3 = 3.000 kr./år). Forudsætningen er, at anlægget er lovligt og velfungerende. Hvis man medtager udgifter til tømningsordning og diverse drift af renseløsningen, vil en afskrivningsperiode på 20 år nogenlunde sikre, at der er økonomisk sammenlignelige forhold mellem land og by.
Lovgivningen er ret klar – når et område skal kloakeres, er der i princippet tilslutningspligt for alle ejendomme indenfor kloakoplandet. Begrundelsen og logikken er, at fællesskabet anlægger nye ledninger, (bassiner), pumpestationer osv. – jo flere der er med, jo mere omkostningseffektivt er det - da ledninger og pumpestationer jo skal dimensioneres til den fulde belastning for området.
Lovgivningen er også skruet sammen således, at Skanderborg Forsyningsvirksomhed ikke må sætte skelbrønde med mindre der opkræves tilslutningsbidrag – så Skanderborg Forsyningsvirksomhed sætter ikke skelbrønde ved de ejendomme, der ikke umiddelbart kobles på. Tilslutningspligten for alle, som vedtaget af Folketinget, er derfor det mest rationelle teknisk og økonomisk set – fordi det er billigere at etablere skelbrønde mv. i hele området samlet, når man er i gang. Den praksis der er opstået for at tilgodese den enkelte grundejer medfører, at skal der graves flere gange – typisk helt ud i vejen eller fortovet hver eneste gang en ny ejendom skal sluttes på, med alle de gener og ulemper det giver ift. asfalt, reetablering osv. Økonomisk, praktisk og teknisk er det ikke den mest optimale løsning for grundejerne i området eller for Skanderborg Forsyningsselskab – og dermed alle andre forbrugere.
Sagsnr.: 14/20533
Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over tilbudsviften på det område, som regionen (Region Midtjylland) og kommunerne i regionen samarbejder om. Samtidig er det formålet med rammeaftalen at skabe overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel på tilbud og ydelser inden for aftalens område.
Udkast til Udviklingsstrategi 2015 er udarbejdet i en tæt dialog mellem repræsentanter fra administrationen i de 19 kommuner og Region Midtjylland.
I forbindelse med udarbejdelsen af Udviklingsstrategien har kommunerne udarbejdet en vurdering af behov for og forventet forbrug af tilbud i 2015. Overordnet set tilkendegiver et flertal af kommunerne en uændret efterspørgsel efter de tilbud, som er omfattet af Rammeaftale 2015. Samtidig forventer kommunerne et uændret eller faldende behov for pladser uden for kommunens eget regi.
Indledning
Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt. Udviklingsstrategien skal være godkendt i de 19 kommunalbestyrelser i regionen samt i Regionsrådet senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober.
Udviklingsstrategi 2015 tager afsæt i indberetning fra de 19 kommuner og Region Midtjylland om det forventede behov for tilbud på det sociale område og deres overvejelser om tilbudsviften det kommende år. Udkast til Rammeaftale er udarbejdet i tæt samarbejde med repræsentanter fra administrationen i kommunerne og Region Midtjylland, hvormed der er skabt et godt afsæt for en fælles indsats på det sociale område.
Nyt i Udviklingsstrategi 2015
Nyt i Udviklingsstrategi 2015 (i forhold til 2014) er de nye fokus- og udviklingsområder:
1.
Lovgivningsmæssigt er ministertemaet givet som nyt fokus- og udviklingsområde. Ministertemaet i Rammeaftale 2015 er ”Anbragte børn og unges undervisning / uddannelse”. En god skolegang og en efterfølgende ungdomsuddannelse er helt central for de udsatte børn og unges trivsel. Det er også nøglen til selv-forsørgelse og et velfungerende voksenliv. Anbringelse af børn og unge sker ofte på tværs af kommunegrænser. Derfor er det vigtigt med fokus på tværgående koordinering. Ministeren opfordrer til, at der under drøftelserne sættes fokus på samarbejdet på tværs af interne skoler og inklusion i det almindelige skolesystem - med afsæt i de forskellige målgruppers behov og ressourcer.
2.
”Fælles metodeudvikling af omkostnings-effektive og fagligt kvalificerede tilbud” er igen i 2015 et fælles fokus- og udviklingsområde - som i 2014 med ekstra fokus på implementeringsdelen, for at få metoderne forankret i kommuner og region. Et væsentligt element er også nye måder at styre udgiftsudviklingen på. Styring af udgiftsudviklingen har været centralt hos kommuner og region gemmen flere år, men der kan med fordel arbejdes videre med nye styringsformer på det specialiserede socialområde.
3.
Socialpsykiatrien er ligeledes fokus- og udviklingsområde i 2015. Mennesker med psykiatriske problemer kan ikke vente på diagnoser – de skal håndteres. Derfor skal psykiatri og somatik i højere grad integreres, og i fællesskab skal vi udvikle på sammenhængende indsatser på tværs af psykiatri og somatik – mellem kommuner og region. De midtjyske kommuner og Region Midtjylland vil arbejde for tværgående modeller, hvor behandlings- og socialpsykiatri samt beskæftigelsesindsats leveres i sammenhængende tilbud med fælles værdier og mål for at sikre, at flere borgere rehabiliteres og får del i et aktivt samfundsliv på lige fod med andre borgere.
Behov – forventet forbrug
I forbindelse med udarbejdelsen af Udviklingsstrategien har kommunerne udarbejdet en vurdering af behov for og forventet forbrug af tilbud i 2015. Overordnet set tilkendegiver et flertal af kommunerne en uændret efterspørgsel efter de tilbud, som er omfattet af Rammeaftale 2015. Samtidig forventer kommunerne et uændret eller faldende behov for pladser uden for kommunens eget regi.
Udviklingsplan for Landsbyen Sølund
Lovgivningen stiller krav om, at der i Rammeaftalen/Udviklingsstrategien sættes fokus på udvikling af sociale tilbud med mere end 100 døgnpladser. I Region Midtjylland findes Landsbyen Sølund med mere end 100 døgnpladser og Skanderborg Kommune har udarbejdet en udviklingsplan for tilbuddet, som er vedlagt som bilag 2 til Rammeaftale 2015 - Udviklingsstrategi.
Indstilling fra KKR Midtjylland
KKR Midtjylland har på møde den 14. marts 2014 behandlet udkast til Udviklingsstrategi 2015. Parterne er enige om at indstille forslaget til godkendelse i kommunalbestyrelserne samt i Regionsrådet.
Høringssvar fra Handicaprådet
Handicaprådet har behandlet forslaget til Udviklingsstrategi på mødet den 10. april og udtaler følgende:
”Handicaprådet vil gerne bemærke, at Rammeaftalen i sin tid blev indført for at sikre kvaliteten på tværs af kommunerne. Handicaprådet ser gerne, at dette fokus bliver styrket, så økonomien ikke bliver det eneste rationale.
Handicaprådet vil gerne have en forberedende dialog med den ansvarlige direktør inden arbejdet med den næste Rammeaftale sættes i gang.”
Direktør Henning Haahr indstiller,
at forslag til Udviklingsstrategi i Rammeaftale 2015 godkendes.
Sagen behandles sideløbende i Socialudvalget og Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/28322
Sagen fremsættes med henblik på beslutning om oprettelse af 7-8 startboliger/kollegieboliger i Højvangen. Forslaget fremsættes af Ældre og Handicap i samarbejde med Beskæftigelse og Sundhed og Skanderborg Andelsboligforening.
Baggrund
En del af de unge, der f.eks. visiteres til STU (Særlig Tilrettelagt Undervisning), efterspørger og vil have gavn af et tilknyttet kollegietilbud. Det er en klar faglig vurdering, at opnåelse af et maksimalt udbytte af en uddannelsesindsats og fokus omkring botræning og arbejdsmarkedsafklaring forudsætter startboliger eller kollegieboliger (fremadrettet i sagen bruges begreberne synonymt), hvor de unge i et trygt miljø kan træne og gøre sig de første erfaringer med at bo selv.
Da der aktuelt ikke er et sådant tilbud, kan disse unge i dag visiteres til et internt kommunalt tilbud, der ikke i fuldt omfang matcher de unges ønsker og behov - eller visiteres ud af kommunen. Et ophold på et eksternt tilbud har den konsekvens, at de unge opbygger netværk og knytter sig til sammenhænge, som de ikke fremadrettet kan udnytte, og når de vender tilbage til Skanderborg Kommune, skal de starte forfra.
Formål med tilbuddet
Formålet med tilbuddet er at give unge et tilbud om midlertidigt ophold i et ungemiljø i forbindelse med f.eks. STU forløb - dvs. lejekontrakter på maksimalt 3 år. Dernæst, at de unge får en tryg ramme for deres udvikling og tilegnelse af praktiske og sociale kompetencer, sådan at de i videst muligt omfang bliver i stand til at håndtere hverdagen og dermed i stand til at leve så selvstændigt som muligt. Dernæst, at kollegieopholdet medvirker til at give den unge, de pårørende og kommunen et klart og tydeligt billede af den unges muligheder i forhold til fremtidig boform, beskæftigelse, fritidsliv m.m.
Målgruppe
Botilbuddet retter sig mod unge voksne på 18 - 25 år, som er sent udviklede og udviklingshæmmede. Unge, som har behov for botræning i forbindelse med f.eks. ophold på STU Skanderborg. De unges situation er karakteriseret ved, at de enten har behov for yderligere botræning, skal fraflytte efterskoleophold eller andet, og at de har behov for yderligere botræning.
De unge står ofte i en situation, hvor hverken de eller deres forældre har interesse i at genoptage det fælles liv i samme bolig. De er mobile unge med behov for pædagogisk støtte og træning - og hvor perspektivet er udvikling, løsrivelse og selvstændighed. De unge har som udgangspunkt ikke behov for personalestøtte hele døgnet.
Målgruppestørrelse
Der foreslås opstart med 6 - 8 unge i 2 lejligheder. Indsatsen følges og evalueres løbende med henblik på indhentning af erfaringer og viden, der kan understøtte den videre udvikling af kollegietilbuddet. Der er i øjeblikket 5 unge på ophold i eksterne tilbud. Disse unge forsøges i første omgang placeret i de nye boliger.
Social viceværtsordning
Unge i den omtalte målgruppe kan - hvis Skanderborg Kommune opretter boligerne som startboliger - få tilknyttet sociale viceværter/social vicevært.
Til dette formål (startboliger og sociale viceværter) kan bl.a. almene boligorganisationer få støtte til at etablere startboliger med sociale viceværtordninger. De sociale viceværter hjælper de unge med praktiske ting i hverdagen og med at fastholde uddannelse eller arbejde. En social vicevært kunne f.eks. være en nuværende medarbejder i Skanderborg Kommune, der arbejder eller har arbejdet med bostøtte.
Det foreslås derfor, at boligerne oprettes som 6-8 startboliger med tilknyttet social vicevært. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering af et sådant projekt.
Den kommunale økonomi påvirkes ikke af oprettelse af startboligerne. I forhold til den daglige drift gøres der den antagelse, at den sociale vicevært kan overtage hele eller dele af bostøttekorpsets indsats overfor målgruppen. Der vil derfor formentlig være en marginal besparelse i forhold til den daglige drift på ca. 200.000 kr. pr år. (tallet baserer sig alene på et skøn). Der kommer - hvis bestræbelsen på at tage unge hjem fra eksterne tilbud lykkes - en besparelse i minimum samme størrelsesorden for disse 5 borgeres vedkommende. I den forbindelse kan det oplyses, at borgere i eksterne tilbud selv skal godkende, at de flytter tilbage til Skanderborg Kommune.
Der vil i takt med oprettelsen og overgang til daglig drift blive foretaget yderligere beregninger. I det omfang, der vil være tale om yderligere effektiviseringer, vil disse indgå som elementer i fagsekretariaterne Ældre og Handicap og Beskæftigelse og Sundheds effektiviseringskrav.
Ældre og handicapchefen indstiller
at der oprettes 6-8 nye botilbud i såkaldte startboliger i Højvangen
at der søges støtte hertil og til social viceværtsordning fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i samarbejde med Skanderborg Andelsboligforening
at eventuelle tomgangslejemål i 2014 og 2015 betales via handicapbevillingen
at ordningen løbende evalueres og indgår i Socialudvalgets løbende politikontrollerende arbejde.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/28341
Sagen fremlægges med henblik på beslutning om navn for det nye plejeboligcenter på Sygehusvej i Skanderborg.
I forbindelse med ibrugtagning af det nye Plejeboligcenter på Sygehusvej i Skanderborg skal der findes et navn til det nye plejeboligcenter.
Således har der i forbindelse med åbent hus arrangementet i det nye center den 25. april 2014 været udskrevet en navnekonkurrence. Borgerne har kunnet deltage i navnekonkurrencen ved at sende forslag ind til administrationen eller ved at aflevere forslag i forbindelse med åbent hus arrangementet.
Der har været stor lokal interesse for konkurrencen. Der er således indkommet flere hundrede forslag.
En arbejdsgruppe bestående af projektleder, distriktschefen, en udviklingskonsulent, ældre og handicapchefen samt repræsentanter fra Seniorrådet og Skanderborg Andelsboligforening vil på et møde den 5. maj se på de indkomne forslag. Blandt de indkomne forslag vil gruppen pege på nogle valgmuligheder for et navn til det nye plejeboligcenter. Disse valgmuligheder vil blive sendt til Socialudvalget inden mødet.
Der vedlægges en liste med samtlige indkomne forslag.
Ældre og handicapchefen indstiller,
at der på baggrund af de indkomne forslag vælges et navn til det nye plejecenter.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/24223
Der gives en kort orientering om status på fusionen i Ældre & Handicap, både hvad angår kontraktholderne og fagsekretariatet.
Status kontraktholderområdet
På Socialudvalgets møde den 4. februar 2014 blev der orienteret om de påtænkte ændringer i ældre- og handicapområdets organisation herunder de konstitueringer, der er foretaget i forhold til kontraktholderenhederne.
Ud over de konstitueringer, som Socialudvalget blev orienteret om på mødet i februar, er der truffet beslutning om, at når lederen på Bostederne i Skanderborg stopper med udgangen af april 2014, bliver den nuværende leder af Solsikken samtidig leder af Bostederne, og vil således i udgangssituationen skulle administrere to kontrakter fremadrettet. En eventuel sammenlægning af de to kontrakter til en, forudsætter yderligere analyse.
De vedtagne konstitueringer har givet ro til at arbejde med at beskrive de eventuelle synergier, der kan være i samlinger/arbejdsfællesskaber på tværs af kontraktholderenhederne. Der er blandt andet et arbejde i gang med at beskrive indholdet i det administrativt foreslåede nye kontraktholderområde for dagaktiviteter.
Endvidere er der igangsat et arbejde i forhold til at beskrive et eventuelt potentiale i at etablere en samlet administration for Bostederne og Solsikken.
På Kjærsholm og i Socialpsykiatrien er der netop igangsat et arbejde med at beskrive implementeringen af den nationale psykiatrihandleplan. Når denne bliver klar til udmøntning, vil den blive forelagt til politisk behandling.
Status Fagsekretariatet
For så vidt angår Fagsekretariatet er der igangsat en proces med henblik på at få etableret en effektiv organisering, der understøtter delstrategien om at skabe en sammenhængende myndighed via én indgang til Ældre og Handicap.
Der arbejdes videre med de igangsatte delprocessser i Ældre og Handicap. Fusionen ses som en dynamisk proces, og der vil derfor løbende blive igangsat nye delprocesser på baggrund af den viden og de behov, der opstår undervejs i processen.
Sammenlægning af Plejedistrikt Syd og Plejedistrikt Midt
Ældre- og handicapchefen foreslår, at det sendes i høring til de relevante parter herunder MED-systemet, at Plejedistrikt Syd og Plejedistrikt Midt samles i et plejedistrikt. Forslaget går på, at det er de opgaver de to nuværende distrikter løser i dag, der samles i et nyt distrikt.
De opgaver fra henholdsvis bostederne og socialpsykiatrien, der har været foreslået i de tidligere drøftelser omkring fusion, skulle overgå til det, der indtil videre har været nævnt plejedistrikter, overføres ikke til det nye distrikt. Skal det efterfølgende ske, vil det kræve yderligere analyser.
Baggrunden for forslaget er blandt andet:
At Distrikt Syd for så vidt angår frit valg arealmæssigt er det største område men med de færreste borgere. Der kan opstå nye synergier og dermed yderligere fleksibilitet i et større fællesskab.
Centret har i de senere år præsteret merforbrug i forhold til budgettet, hvilket bl.a. er henførbar til, at det er et forholdsvis lille center, der har svært ved at rumme udsving f.eks. som følge af personaleudskiftning.
Grundet størrelse og funktionalitet har det været nødvendigt at have et uforholdsmæssigt stort antal afløsere ansat. Afløserkorps skal der være i tilknytning til et center, men et uforholdsmæssigt stort kops er forbundet med større omkostninger. Ved at slå distrikterne sammen vil flere opgaver i det nye samlede distrikt kunne løses af fastansat personale, og der må forventes effektiviseringsgevinster herved.
Ældre- og handicapchefen indstiller,
at direktionen tager orienteringen til efterretning
at direktionen indstiller til Socialudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet, at forslaget om at slå Plejedistrikt Syd og Midt sammen til et nyt samlet distrikt sendes i høring hos de relevante parter.
Sagsnr.: 13/52347
Projektudvikler NRE Group A/S har på vegne af grundejer og Statoil A/S anmodet om igangsætning af planlægning for en ubemandet benzintankstation på Blindgade 2, Skanderborg. Miljø- og Planudvalget vedtog den 4. marts 2014 at igangsætte lokalplanlægningen.
Byrådet skal med denne sag tage stilling til, om vedlagte forslag til Lokalplan nr. 1085 skal sendes i offentlig høring. Efter endt høring forelægges planen her til endelig godkendelse.
Projektområdet
Ejendommen Blindgade 2, matr.nr. 12g Hestehaven, Skanderborg Jorder, udgør et areal på ca. 920 m2 og ligger mellem Skanderborgvej og Blindgade, umiddelbart vest for Låsbyvej. Ejendommen er hidtil blevet anvendt som stenhuggeri med tilhørende bygning.
Forholdet til kommuneplanen
Planen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2013.
Forslag til lokalplan
Lokalplanen har til formål at muliggøre etablering af en ubemandet tankstation og at begrænse de visuelle gener fra lokalplanområdet i forhold til omgivelserne gennem bestemmelser for skiltning, belysning og beplantning.
Vejadgang til området skal ske fra Blindgade.
Miljøscreening
Der er med henvisning til Lov om miljøvurdering af planer og programmer blevet foretaget en miljøscreening. Miljøscreeningen har ikke medført krav om udarbejdelse af en egentlig miljøvurdering. Miljøscreeningen indgår om bilag i lokalplanforslaget.
Forslaget til lokalplan vedlægges som bilag.
Der er blevet udarbejdet en trafikanalyse af projektets trafikale konsekvenser. Konklusionen er, at projektet nødvendiggør, at der foretages følgende krydsændringer i krydset mellem Skanderborgvej, Blindgade og Vroldvej, venstresvingbane fra vest med tilsvarende tilpasning af signalanlægget samt udformning af Blindgades tilslutning til Skanderborgvej under hensyntagen til arealbehov for tankbiler, der skal ud og ind.
Der er adgangsbegrænsning for Blindgade. Vejmyndigheden oplyser, at de er indstillet på at dispensere fra adgangsbegrænsningen under forudsætning af, at bygherre (Statoil) betaler for de nævnte krydsændringer, og at projekt herfor skal udarbejdes, trafiksikkerhedsrevideres og fremsendes til godkendelse hos Skanderborg Kommune og politiet.
Bygherre (Statoil) har indgået en skriftlig aftale med Skanderborg Kommune, hvori Statoil påtager sig at bekoste de nævnte ændringer af krydset.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at forslag til lokalplan nr. 1085 offentliggøres og sendes i 8 ugers høring
at der ikke foretages en egentlig miljøvurdering af planen
at den offentlige bekendtgørelse af kommunens beslutning om, at der ikke foretages en egentlig miljøvurdering af planen, offentliggøres samtidig med planforslaget.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/25662
Udvalget anmodes om at fastsætte, om der skal være uændret serviceniveau for de åbne skoleruter, eller om der skal ske ændringer i forbindelse med gennemførelse af folkeskolereformen.
De åbne skoleruter er lokale busruter, hvor ruteføring og køreplan er tilrettelagt således at busserne i så stort omfang som muligt passer til ringetiderne på de lokale skoler. Disse ruter anvendes til at opfylde Byrådets pligt til befordring af elever til folkeskolen.
Ruterne indgår i det kollektive trafiksystem, da ruterne kan bruges af alle. Der er fri befordring på disse ruter.
I forbindelse med folkeskolereformen skal køreplanerne ændres, da alle elever skal møde ind til første lektion omkring kl. 8. Hidtil har nogle elever først mødt ind til anden lektion. Der er derfor i dag to morgenture til skolerne.
Hidtil har nogle elever fået fri allerede mellem 11.30 og 12.00. Fremover får eleverne tidligst fri ved 13-tiden.
Der er derfor en eller to daglige ture på nogle af ruterne, som ikke længere er nødvendige af hensyn til befordring af elever til og fra skole. Nogle af skolerne bruger dog disse ture, når eleverne skal deltage i eksterne aktiviteter. Turene bruges ligeledes af daginstitutioner i forbindelse med deres aktiviteter og af dagplejemødre, når de skal til fælles arrangementer.
Endelig bruges turene som almindelig kollektiv trafik af andre brugere i forbindelse med indkøb mv.
En enkelt beboerforening fra en af landsbyerne har gjort opmærksom på, at det er meget vigtigt, at disse formiddagsture bliver bevaret, for at det kan være attraktivt at bosætte sig i landsbyerne. Det er vigtigt, at busserne er til rådighed, da de bruges regelmæssigt af voksne og ældre medborgere som forbindelse til tog, indkøbsmuligheder og lægebesøg.
Det indstilles derfor, at det nuværende antal ture stort set bevares, således at der fortsat er befordring til indkøb mv. og for dagplejere og daginstitutioner.
Hvis kørslen reduceres med mere end 7,5 pct. i forhold til den tidligere køreplanperiode, eller hvis kørslen reduceres med mere end 20 pct. i kontraktperioden, skal der udbetales en kompensation til busvognmanden.
Teknisk chef indstiller
at det nuværende antal ture uden for den egentlige skolebuskørsel bevares stort set uændret til brug for almindelig offentlig servicetrafik.
Sagsnr.: 14/15772
Med denne sag skal der tages stilling til, om lovgrundlaget for specialafdelingen Æsken skal ændres fra serviceloven til dagtilbudsloven fra 1. januar 2015. Herved vil lovgrundlaget for kommunens to specialafdelinger på dagtilbudsområdet blive harmoniseret.
På dagtilbudsområdet har Skanderborg Kommune to specialafdelinger, der modtager børn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne:
Æsken, Skanderborg, lovgrundlag – serviceloven
Galaksen, Hørning, lovgrundlag – dagtilbudsloven
Begge specialafdelinger er normeret til ca. 8 pladser. Begge afdelinger kan i princippet modtage alle børn med vidtgående fysiske og psykiske vanskeligheder, men i praksis og ud fra kompetencerne i de to afdelinger er der udviklet en grad af specialisering, således at Galaksens børn primært har psykiatriske diagnoser, og Æskens børn primært har fysiske handicaps kombineret med psykiske vidtgående vanskeligheder.
Jf. § 32 i serviceloven kan hjælp til børn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne tilrettelægges efter serviceloven eller dagtilbudsloven.
Æsken var før kommunesammenlægningen en amtskommunal institution, mens Galaksen (dengang Asketræet) var en kommunal institution i Hørning Kommune.
Ved at ændre lovgrundlaget for Æsken til dagtilbudsloven vil driftsudgiften kunne indgå i beregningen af den samlede forældrebetaling, på samme måde som driftsudgifterne for Galaksen indgår i beregningen af den samlede forældrebetaling.
Driftsudgiften udgør ca. 4 mio. kr., hvoraf 25 % vil kunne opkræves i forældrebetaling. Det giver en bruttomerindtægt på ca. 1 mio. kr. i forældrebetaling, svarende til en nettomerindtægt på ca. 0,8 mio. kr. Forældrebetalingen vil på den baggrund stige med ca. 33 kr. pr. barn pr. måned i 11 måneder om året.
Merindtægten kan indregnes som en effektiviseringsgevinst eller forblive på dagtilbudsområdet og indgå i ”Inklusionspuljen”.
Alternativt kan det undlades at indregne driftsudgiften på 4 mio. kr. i beregningsgrundlaget for den samlede forældrebetaling og alene harmonisere lovgrundlaget. Det vil i givet fald betyde, at der ikke vil være en kommunal merindtægt, og at forældrebetalingen ikke stiger.
En ændring af lovgrundlaget vil ikke have praktiske eller pædagogiske konsekvenser for Æskens børn og forældre. Forældre til børn i såvel Æsken som Galaksen er bevilliget 100 % behandlingsmæssig friplads, og derfor vil en ændring af lovgrundlaget ikke have en økonomisk konsekvens for forældrene til børn i Æsken.
Børne- og ungechefen indstiller,
at lovgrundlaget for specialafdelingen Æsken ændres fra serviceloven til dagtilbudsloven med virkning fra 1. januar 2015
at der tages stilling til, om Æskens driftsudgift på 4 mio. kr. skal indgå i beregningsgrundlaget for den samlede forældrebetaling
at der tages stilling til, om en eventuel kommunal merindtægt skal indgå som en effektiviseringsgevinst, eller om merindtægten skal tilgå dagtilbudsområdets ”Inklusionspulje”.
Sagen fremsendes til Undervisnings- og Børneudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/28753
I henhold til folkeskoleloven udarbejdes der hvert år en kvalitetsrapport for kommunens skoler. Kvalitetsrapportens indhold er som minimum fastlagt i folkeskoleloven, men rapporten kan udvides med opfølgning på kommunale fokuspunkter. Kvalitetsrapporten 2013 foreligger nu i sin endelige form, og beskriver skolernes opfølgning på kontraktmål fra 2012 samt nøgletal for den generelle udvikling på skoleområdet.
Kvalitetsrapporten for skolerne fremlægges til godkendelse.
Kvalitetsrapporten 2013 er opbygget efter samme princip som de to tidligere udgaver. Der er fastholdt et antal værdimarkører, som gør det muligt at følge en udvikling i kommunens skoletilbud.
De enkelte skoler redegør i egne afsnit for det lokale arbejde med opfyldelse af kontraktmål og andre planlagte forandringer.
Rapporten indeholder en række sider med sammenlignelige nøgletal, som i en grafisk opstilling giver et indtryk af udviklingen i kommunens skoletilbud. Til sidst i rapporten har Fagsekretariatet Børn og Unge kommenteret den samlede indberetning.
Generelt beskriver rapporten en positiv udvikling af kommunens skoletilbud i forhold til de opstillede mål og forandringer, og det er tydeligt, at de enkelte skoler anvender de lokale muligheder for at udvikle skoletilbuddene i den fælles ramme. Resultatet bliver et meget varieret skoletilbud i en fælles ramme.
Nøgletallene beskriver en fornuftig og positiv udvikling på en række centrale områder.
Udvalgte resultater:
Samlet udgift pr. elev i det almene skoletilbud
Kommunegennemsnit 42.244 kr.(budgetår 2013), hvilket svarer til en beskeden vækst på 2 % i forhold til budgetår 2012. En ikke overraskende udvikling i forhold til Byrådets budgetmæssige prioritering af mere undervisning fra 0. til 4. klasse.
Flere ressourcer til undervisningsmidler
Skolerne har fundet plads til at prioritere en stigning på 4,3 %.
Elevfravær er faldende
For elever i 0. til 6. klasse er elevfraværet faldet fra 3,38 % til 3,20 %.
For elever i 7. til 9. klasse er elevfraværet faldet fra 5,10 % til 4,81 %.
Flere undervisningstimer til eleverne
Kommunens gennemsnitlige undervisningstimetal svarer nu (skoleåret 2013/14) til 101 % af Undervisningsministeriet vejledende timetal. Det svarer til en stigning i forhold til skoleåret 2012/13, hvor det kommunale gennemsnit var 99 %.
Færre børn visiteres til særlige skoletilbud
I september 2013 blev 4,2 % af kommunens elever undervist i særlige tilbud uden for det almene skoletilbud. Det er en nedgang i forhold til september 2012, hvor andelen var 4,6 %.
Mindre aflysning af planlagt undervisning
I skoleåret 2012/13 blev der blot aflyst 0,35 % af den planlagte undervisning (arbejdsmarkedskonflikten i foråret 13 ikke medregnet). Det er en forbedring i forhold til skoleåret 2011/12, hvor der blev aflyst 0,69 % af den forberedte undervisning.
Højere kommunalt karaktergennemsnit ved 9. klasses afgangsprøve
I forbindelse med skolereformen og indførelse af ”Ny Skole” i Skanderborg Kommune vil der være brug for at udvælge og udvikle brugbare styringsparametre, som underbygger og viser retning i forhold til den skole, vi ønsker. Det betyder selvfølgelig også, at vi får brug for at udvikle nye brugbare værdimarkører til kommende kvalitetsrapporter.
Link til Kvalitetsrapporten: http://pdf.skanderborg.dk/boernogunge/kvalitetsrapport/folkeskoler2013
Børne- og ungechefen indstiller,
at kvalitetsrapporten 2013 godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/20429
Fagsekretariatet Børn & Unge fremsender hermed Kvalitetsrapport 2013 på dagtilbudsområdet i Skanderborg Kommune til godkendelse.
Kvalitetsrapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem dagtilbuddene og Fagsekretariatet Børn & Unge. I Kvalitetsrapporten beskrives den pædagogiske praksis i dagtilbuddene, arbejdet med de pædagogiske læreplaner samt ikke mindst arbejdet med de politisk vedtagne forandringer på dagtilbudsområdet. Udover de selvstændige afsnit fra hvert dagtilbud indeholder Kvalitetsrapporten også en opsummerende vurdering af kvaliteten på dagtilbudsområdet set på tværs af Skanderborg Kommune med særligt fokus på arbejdet med de politisk vedtagne forandringer. Som afslutning på Kvalitetsrapporten findes en række afsnit om Fagsekretariatets understøttende funktioner i relation til dagtilbuddene samt udvalgte faktaoplysninger.
Baggrund
Ifølge økonomiaftalen fra 2010 mellem regeringen og KL skal kommunerne udarbejde faglige kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet – en såkaldt kvalitetsrapport. Formålet med Kvalitetsrapporten er at samle den dokumentation, der ifølge Dagtilbudsloven og tilknyttede bestemmelser skal tilgå politikere og borgere. I Skanderborg Kommune er et andet vigtigt element i Kvalitetsrapporten at følge op på de politisk vedtagne forandringer.
Kvalitetsrapporten tager udgangspunkt i at beskrive den pædagogiske praksis på dagtilbudsområdet i Skanderborg Kommune. Det er derudover en central målsætning, at Kvalitetsrapporten bygges op omkring de tiltag, der aktuelt arbejdes med i dagtilbuddene. Kvalitetsrapporten skal være et vedkommende arbejdsredskab for dagtilbuddene, der sætter fokus på aktuelle tiltag i det pædagogiske arbejde og den pædagogiske praksis. Kvalitetsrapporten skal kunne ses i sammenhæng med det fokus, der allerede er i dagtilbuddene.
Et vigtigt formål med dels udarbejdelsen af Kvalitetsrapporten, men ikke desto mindre det færdige produkt, er at skabe gensidig refleksion i dagtilbuddene og samtidig danne grundlag for udvikling på dagtilbudsområdet i samarbejde mellem kontraktholdere og Fagsekretariatet Børn og Unge.
Kvalitetsrapportens opbygning
Kvalitetsrapporten består af fire dele. Den første del indeholder dagtilbuddenes individuelle beskrivelser af den pædagogiske praksis i deres dagtilbud. Anden del er en opsummerende analyse og vurdering af kvaliteten af dagtilbuddene set på tværs af Skanderborg Kommune med særligt fokus på de politisk vedtagne forandringer. Tredje del beskriver samarbejdet mellem dagtilbudsområdet og Fagsekretariatet Børn og Unge samt Fagsekretariatets understøttende funktioner i relation til dagtilbuddene. I sidste del findes en række udvalgte faktaoplysninger på dagtilbudsområdet.
Opsummeringer om kvaliteten på tværs af dagtilbuddene
Pædagogisk praksis og pædagogiske læreplaner
Generelt arbejder dagtilbuddene seriøst med at skabe gode pædagogiske aktiviteter, der udvikler og udfordrer børnene i Skanderborg Kommune. I det daglige pædagogiske arbejde kobles praksis og de pædagogiske aktiviteter ofte til de pædagogiske læreplaner. For at fastholde og videreudvikle dette fokus er det et fast tema ved det pædagogiske tilsyn, ligesom det også fremadrettet vil indgå i den årlige lærings- og kontraktdialog samt i kvalitetsrapporten. I relation til opfølgnings- og evalueringsarbejdet udvikler dagtilbuddene stadig disse felter, og Fagsekretariatet Børn og Unge understøtter løbende dagtilbuddene i dette arbejde. Fremadrettet ser Fagsekretariatet behov for, at dagtilbuddene fortsat har særligt fokus på udvikling og anvendelse af evalueringsmetoder i arbejdet med de pædagogiske læreplaner.
Styrkelse af det pædagogiske fokus på de 0-3 årige
I forhold til at realisere den politisk vedtagne forandring om styrkelsen af det pædagogiske fokus på de 0-3 årige arbejder dagtilbuddene på mange forskellige baner. Der arbejdes med at omsætte den politiske vision og de ekstra økonomiske midler til pædagogisk virkelighed og praksis til gavn for børnene i Skanderborg Kommune. De relevante dagtilbud (de der har børn i aldersgruppen) har således indarbejdet forandringen i deres kontrakter og i mange tilfælde har forandringen også allerede påvirket de pædagogiske læreplaner. I kontrakterne for 2014 har enkelte dagtilbud beskrevet det fremadrettede arbejde med styrkelsen af det pædagogiske fokus på de 0-3 årige, hvorfor Fagsekretariatet i et vist omfang vil tematisere det fortsatte arbejde med forandringerne i forbindelse med lærings- og kontraktdialogen 2014.
Inklusion
Arbejdet med inklusion opleves generelt som en positiv og handlevenlig forandring i forhold til at arbejde med børnene og deres ressourcer. Forandringerne i den økonomiske ressourcetildeling har givet dagtilbuddene større lokal frihed og dermed også bedre mulighed for hurtig og rettidig indsats, der understøtter barnets udviklingsmuligheder og optimerer betingelserne for læring. Processen for igangsættelse af initiativer er blevet smidigere og den tættere relation mellem behov og handlemuligheder opleves som en understøttelse af den pædagogiske faglighed. Forældrenes rolle i inklusionsarbejdet betragtes generelt som central. Derfor ses deres inddragelse, både på det generelle plan omkring udarbejdelse af handleplan for inklusion, og i mere konkrete sammenhænge omkring børnene, som en styrke. Tankegangen og sproget omkring inklusionsarbejdet skal være synligt og tydeligt for alle – både forældre, medarbejdere og ledelse.
Forældresamarbejdet
For dagtilbuddene er forældrene den væsentligste medspiller i det pædagogiske udviklingsarbejde omkring børnene. Børnenes overgange – eksempelvis mellem hjem og dagtilbud - er noget af det, dagtilbuddene har fokus på, fordi det er centralt for børnenes oplevelse af tryghed og tillid i dagtilbuddet. Et højt informationsniveau betragtes som omdrejningspunkt for en god dialog omkring børnenes hverdag og prioriteres højt af forældrene. Med indførelsen af BørneIntra er der kommet en supplerende platform for dialog. Der vil også i de kommende år være fokus på at styrke anvendelsen af BørneIntra som et supplerende dialogværktøj, herunder til formidling af den pædagogiske praksis. I inklusionsdagsordenen har forældrenes engagement i dagtilbuddenes dagligdag og børnenes relationer stor betydning. Forældrenes deltagelse, samarbejde og fællesskabet omkring børnene har således stor betydning for dagligdagen i dagtilbuddene.
Offentliggørelse af Kvalitetsrapporten
Kvalitetsrapporten offentliggøres på kommunens hjemmeside som iPaper, hvilket gør den til et effektivt opslagsværk med mulighed for at søge på specifikke oplysninger og med link til blandt andet hjemmesider, video og billeder.
Kvalitetsrapporten skal godkendes i Byrådet og offentliggøres derefter på Skanderborg Kommunes hjemmeside samt via BørneIntra.
Kvalitetsrapporten kan ses via dette link http://pdf.skanderborg.dk/boernogunge/kvalitetsrapport/dagtilbud2013
Børne- og ungechefen indstiller,
at kvalitetsrapport 2013 for dagtilbuddene godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/5703
På baggrund af behovsundersøgelse, Undervisnings- og Børneudvalgets drøftelser på udvalgsmøde den 3. april 2014 og udvalgets drøftelser med bestyrelserne på dagtilbudsområdet på dialogmødet den 8. april 2014 har administrationen udarbejdet forslag til model for forsøg med udvidet åbningstid. Modellen fremlægges til drøftelse og beslutning.
Behovsundersøgelsen viser at
75% af forældrene ikke har behov for, at åbningstiden udvides
25% af forældrene har behov for udvidelse af åbningstiden, - heraf har
75% behov for, at åbningstiden udvides fredag eftermiddag
27% behov for, at åbningstiden udvides om eftermiddagen på øvrige hverdage
23% behov for, at åbningstiden udvides om morgenen.
Undersøgelsen viser, at en forholdsvis mindre udvidelse af åbningstiden således
fredag eftermiddag, eksempelvis 30-60 minutter
eftermiddage på øvrige hverdage, eksempelvis 15-30 minutter
om morgenen, eksempelvis 15-30 minutter
vil tilgodese en meget stor del af de forældre, der har svaret ”ja” til behov for udvidelse af åbningstiden.
På dialogmødet mellem udvalget og repræsentanter for bestyrelserne blev der bl.a. fremført følgende:
Der skal være mulighed for, at forsøget tilpasses lokale behov.
Muligheden for at udvide åbningstiden i flere timer i færre institutioner – eksempelvis 5 timer/uge i 20 huse, frem for 2,5 timer/uge i 40 huse.
Kort udvidelse af åbningstiden i alle huse, da det vil tilgodese de fleste forældres behov og flest forældre vil få glæde af udvidelsen.
Generelt behov for udvidelse af åbningstiden fredag eftermiddag.
Der er indkommet bemærkninger til forsøg med udvidet åbningstid fra bestyrelserne i Dagtilbud Ry, Dagtilbud Hørning BørneUnivers samt fra bestyrelserne for de selvejende institutioner. Bemærkninger er vedhæftet som bilag.
Forsøgsmodel
På baggrund af behovsundersøgelsen, Undervisnings- og Børneudvalgets drøftelser på udvalgsmøde samt udvalgets drøftelser med bestyrelserne på dagtilbudsområdet foreslår Fagsekretariatet følgende model for forsøg med udvidet åbningstid:
Alle huse i dagtilbuddene, landsbyordninger og selvejende institutioner (i alt 42 huse) omfattes af forsøg med udvidet åbningstid.
Forsøgsperiode: 1. januar – 31.december 2015. Forsøgsperioden forslås placeret i dette tidsrum, således at evalueringen af forsøget og eventuel beslutning om permanent udvidelse af åbningstiden fra 2016 kan indgå i budgetvedtagelse 2016 i efteråret 2015 – uden at der opstår et ”slip” mellem forsøgsperioden og en eventuel permanent udvidelse af åbningstiden.
Der kompenseres for en udvidelse af åbningstiden på op til 2,5 time/uge pr. hus – ud over en åbningstid på 51,5 timer om ugen.
Ud fra lokalt behov træffer bestyrelsen beslutning om omfang (op til 2,5 time/uge) og placering af den udvidede åbningstid.
I dagtilbud bestående af flere huse, - eksempelvis 3 huse – kan bestyrelsen i alt disponere med 7,5 time/uge, og ud fra lokale behov, differentiere den udvidede åbningstid i de enkelte huse imellem.
Nuværende tildelingskriterier foreskriver/forudsætter en åbningstid på 51,5 – 53 timer om ugen. Langt hovedparten af børnehusene har en åbningstid på 51,5 timer/uge – hvilket betyder, at der ud over forsøgets udvidelse på 2,5 t/u (som der kompenseres for) yderligere er mulighed for at udvide åbningstiden med 1,5 t/u (uden kompensation). Bestyrelsen har dermed mulighed for at træffe beslutning om udvidelse af åbningstiden på op til 4 timer/uge.
Evaluering
I forsøgsperioden registreres fremmøde/anvendelse af den udvidede åbningstid i første hele uge i hver måned.
Tidsmæssigt evalueres forsøget således, at evalueringen kan indgå i budgetvedtagelsen for budget 2016 i efteråret 2015.
På grund af den forholdsvis begrænsede udvidelse af åbningstiden kompenseres der ikke for eventuelle udgifter ud over lønudgiften, svarende til 46.000 kr. årligt ved en udvidelse af åbningstiden på 2,5 time/uge.
Børne- og ungechefen indstiller at,
at det beskrevne forslag til model for forsøg med udvidet åbningstid godkendes
at forsøgsperioden fastsættes til 1. januar – 31. december 2015
at forsøget evalueres, således at evalueringen kan indgå i budgetlægningen for 2016.
Sagsnr.: 13/45289
Kultur- og Sundhedsudvalget traf på sit møde den 3. april 2014 følgende beslutning vedr. halbyggeri i Hørning:
”Kultur- og Sundhedsudvalgets holdning er, at finansieringen af byggeriet skal ligge inden for de principper, som Byrådet har godkendt for finansiering af halbyggeri og indenfor den økonomiske ramme, som blev fremlagt for Kultur- og Sundhedsudvalget i september måned 2013, dvs. 12,2 mio. kr. ekskl. moms.
Kultur- og Sundhedsudvalget anmoder om, at administrationen, ud fra drøftelsen på mødet, sammen med Hørning Hallerne arbejder videre med fastlæggelse af rammen for byggeriet.”
Med denne sag præsenteres et projekt inden for rammen.
Med vedtagelse af Budget 2013-2016 blev der til byggeriet i alt afsat 8.144.000 kr. fordelt med 4.072.000 kr. i 2014 og 4.072.000 kr. i 2015. Det var oprindeligt planlagt, at pengene skal gå til udvidelse med en hal samt nyt halgulv i den gamle hal.
Der arbejdes på at kunne vente med at skifte det gamle halgulv til 2017. Vurderingen er, at det nuværende gulv med reparationer og lakering kan holde yderligere 3 år.
Udvidelsen af Hørning Idrætscenter sker i etaper svarende til den økonomi, som haves i forhold til bevilgede midler og lånemuligheder fra Skanderborg Kommune, samt medfinansiering ved indsamling og fonde m.v.
Samlet projektforslag udsendes i licitation med etapevis gennemførelse.
Første etape er en idrætshal med uindrettet kælder og springsal med forberedelse til springgrav m.v. svarende til forventet økonomi på 12,2 mio. kr. ekskl. moms.
Yderligere bygnings- og indretningsmæssige tilkøb sker etapevis på baggrund af licitationsresultat og økonomi for gennemførelse af det samlede projektforslag. Herunder foyer, omklædning, springgrav, trampoliner og ombygning af eksisterende forhold samt ekstra toiletter m.m.
På mødet fremlægger repræsentanter fra idé- og styregruppen for udvidelse af Hørning Hallen forslag til udvidelse til udvalgets drøftelse og godkendelse.
Ved et byggeri til 12,2 mio. kr. kan Hørning Hallen optage lån i KommuneKredit med kommunegaranti under forudsætning af, at de selv skaffer ca. 1,0 mio. kr. i egenfinansiering i henhold til de vedtagne lånemuligheder for haller.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at der til projektet meddeles anlægsbevilling med 8,14 mio. kr.
at rådighedsbeløb på 4,07 mio. kr. i 2014 og tilsvarende beløb i 2015 frigives
at der, som konsekvens af Hørning Hallens lånoptagelse på 3,0 mio. kr. deponeres et tilsvarende beløb finansieret af kassebeholdningen
at låneoptaget kan foretages i KommuneKredit med kommunegaranti
at udbetaling af de kommunale anlægstilskud afventer dokumentation for den forudsatte egenfinansiering (bidrag fra fonde og erhverv samt bidrag fra indsamling)
at udskiftningen af det gamle halgulv forsøges udskudt til 2017, og at de afsatte midler 700.000 kr. til dette formål indgår i etape 1
at de øgede kvadratmeter udløser driftsmidler, som indarbejdes i ”det tekniske budget” for 2015
at den selvejende institution Hørning Hallen opfordres til at følge Skanderborg Kommunes standard for anvendelse af arbejdsmæssige og sociale klausuler ved udbud.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 13/33371
Alboa har fremsendt et skema A for almene boliger i Svaneparken i Galten til godkendelse. Med godkendelse af skema A godkendes en anlægssum på 82.804.000 kr. som budget for projektet.
Projektet planlægges gennemført på et areal, der er ejet af Skanderborg Kommune. Projektet forudsætter dermed en afhændelse af dette areal til Alboa.
Endvidere skal der tages stilling til, hvorvidt Skanderborg Kommune vil yde refusion for ekstraudgifter til fundering af byggeriet på arealet.
Efter dialog mellem Alboa og Skanderborg Kommune har Alboa fremsendt et budget (skema A) for opførelse af almene boliger i Svaneparken i Galten. Det drejer sig om 41 familieboliger og et fælleshus i lavenergiklasse 2020. Fælleshuset forudsættes brugt til eventuelt fremtidigt alment byggeri i Svaneparken med Alboa som bygherre.
En beskrivelse af projektforslaget er vedlagt som bilag.
Der skønnes i Galten at være et behov for yderligere lejeboliger. P.t. er der til Alboas boliger i Galten ca. 550 ansøgere til 3-rums-boligerne og ca. 500 ansøgere til 4-rumsboligerne. Fraflytningsfrekvensen er lille i Galten, hvorfor muligheden for at få tildelt en bolig er tilsvarende lille.
Boligerne foreslås opført på en storparcel ejet af Skanderborg Kommune beliggende Svaneparken 1, Galten. Projektet forudsætter at storparcellen erhverves af Alboa.
Projektet omfatter i alt 41 boliger, som fordeler sig på typer således:
Benævnelse | Antal rum | Størrelse | Antal boliger | I alt |
Type A | 4 rum | 106,5 m2 | 2 | 213 m2 |
Type B | 3 rum | 90,3 m2 | 15 | 1.354 m2 |
Type C (senior) | 3 rum | 90,3 m2 | 10 | 903 m2 |
Type D (2 plan) | 4 rum | 107,5 m2 | 8 | 860 m2 |
Type E (2 plan) | 5 rum | 111,0 m2 | 6 | 666 m2 |
Fælleshus | 165 m2 | 1 | 165 m2 | |
I alt | 41 boliger + 1 fælleshus | 4.161 m2 |
Byggeriet vil blive opført iht. bestemmelserne i lokalplan nr. 1060 for Galten Vest.
Byggeriets anskaffelsessum er opgjort til 19.900 kr/m2 i alt 82.804.000 kr. og fordeler sig som følger:
Ekstern finansiering i form af lån (88 %) | 72.867.520 kr. |
Kommunalt grundkapitalindskud (10 %) | 8.280.400 kr. |
Beboerindskud (2 %) | 1.656.080 kr. |
Anskaffelsessum i alt | 82.804.000kr. |
Den årlige leje ekskl. forbrug er beregnet til 1.012 kr. pr. m2. Den beregnede leje indstilles godkendt i forbindelse med tilsagnsgivningen.
Skanderborg Kommune har fået storparcellen (Svaneparken 1) vurderet af en ejendomsmægler til 6.750.000 kr. ekskl. moms – svarende til en salgspris på 8.437.500 kr. inkl. moms.
Ved salg af storparceller forestås intern byggemodning (på storparcellen) af køber, hvilket også vil være tilfældet her.
Alboa har fået foretaget jordbundsprøver af arealet. Rapporten viser, at der skal ekstrafunderes for ca. 415.000 kr. i forbindelse med byggeriet på arealet. Alboa anmoder om, at denne udgift til ekstrafundering bliver afholdt af Skanderborg Kommune.
Alboa fremhæver, at vurderingssummen ikke tager højde for de stedvise dårlige jordbundsforhold, samt at udgiften primært vil komme de fremtidige lejere til skade, da det øger anlægssummen. Det fremsendte budget har medtaget omkostningerne til ekstrafunderingen.
Praksis på dette område er, at Skanderborg Kommune alene yder refusion for jordbundsforhold efter helt faste retningslinjer, og kun til parcelhusgrunde. Og det vil således sige, at der normalt ikke ydes refusion for jordbundsforhold på erhvervsgrunde og storparceller.
Det indstilles, at Skanderborg Kommune ikke yder refusion for jordbundsforhold i forbindelse med salget af grunden.
En eventuel afholdelse af funderingsomkostningerne vil kunne få præcedensvirkning for fremtidige handler med storparceller, idet Skanderborg Kommune som offentlig myndighed er underlagt et forvaltningsretligt lighedsprincip.
Udgift / kommunal garanti
Forslaget til budget (skema A) for de 41 almene boliger i Svaneparken indbefatter, at Skanderborg Kommune skal betale et grundkapitalindskud på 8.280.400 kr. Det indstilles, at grundkapitalindskuddet finansieres af kassen.
Endvidere skal Skanderborg Kommune stille en kommunal garanti for den del af lånet, der overstiger 60 % af ejendommens værdi. Der er tale om en garanti, der opgøres afhængigt af ejendommens kvalitet og beliggenhed (ejendommens værdi i den henseende er markedsværdien). Tilsagnet gives under forudsætning af, at kommunen påtager sig denne garanti. Garantikravets størrelse kan ikke opgøres endeligt, før byggeriet er opført.
Indtægt
Byrådet meddelte med beslutning af 26. marts 2014 en ekstraordinær indtægtsbevilling til salg af kommunale ejendomme på netto 80 mio. kr. Salget af storparcellen for 6.750.000 kr. eksklusive moms forudsættes at henhøre under denne bevilling.
Sekretariatschefen indstiller,
at skema A for opførelse af 41 almene boliger samt fælleshus i Svaneparken godkendes med en anlægssum på 82.804.000 kr.
at den forventede gennemsnitlige husleje pr. år på 1.012 kr./m2 godkendes,
at der bevilges 8.280.400 kr. til kommunalt grundkapitalindskud i boligerne i 2014,
at grundkapitalindskuddet finansieres af kassen,
at Skanderborg Kommune yder en kommunal garanti for den del af realkreditlånet, som ligger ud over 60% af ejendommens værdi.
at Skanderborg Kommune indgår en betinget købsaftale med Alboa om køb af Svaneparken 1, Galten til 8.437.500 kr. inkl. moms.
at anmodningen fra ALBOA om udbetaling af refusion for jordbundsforhold ikke imødekommes,
at administrationen bemyndiges til at godkende skema B for projektet, idet det forudsættes at økonomien ikke væsentligt afviger fra det budget, der er godkendt med skema A.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/28467
Skanderborg Kommune ønsker at overdrage ledelse og drift af Samsø Bofællesskab og Aktivitetscenter til Samsø Kommune pr. 1. juni 2014.
Baggrund
I efteråret 1998 etableredes Bofællesskabet i Onsbjerg (Samsø Bo- og Aktivitetscenter) med plads til syv personer som et selvstændigt bofællesskab gennem en samarbejdsaftale mellem Landsforeningen LEV (LEV er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede) og Samsø Kommune. I aftalen fremgår det, at driften af bofællesskabet påhviler Samsø Kommune, og at kommunen er berettiget til at indgå aftaler med det daværende Århus Amt om den daglige drift.
I samarbejdsaftalen fremgår det ligeledes, at LEV står som udlejer af lejlighederne til de syv beboere. Samsø Kommune har anvisningsretten til lejlighederne og indestår for fuld udlejning af Samsø Bo- og Aktivitetscenter samt som garant for huslejeindbetalingen. Det vil sige, at Samsø Kommune betaler tomgangsleje, såfremt alle lejligheder ikke er udlejet.
Samsø Bo- og Aktivitetscenter var før kommunalreformen (siden 2003), ledelsesmæssigt og organisatorisk en del af Bostederne Skanderborg, Skanderborg Kommune. I forbindelse med kommunalreformen ønskede Samsø Kommune, at Skanderborg Kommune varetog den fortsatte drift via Bostederne Skanderborg.
Oprindeligt var Samsø Bo- og Aktivitetscenter en selvstændig enhed under Århus Amt, ligesom Bostederne Skanderborg.
Skanderborg Kommune lægger nu op til i samarbejde med Samsø Kommune at overdrage driften til Samsø Kommune.
Samsø Kommune er handle- og betalingskommune for beboerne i Samsø Bofællesskab og Aktivitetscenter.
I dag er der 6 beboere i Samsø Bo- og Aktivitetscenter, og der er 8 medarbejdere inkl. en daglig leder. I forbindelse med overdragelsen er driften til Samsø Kommune fastholdes målgruppen for tilbuddet.
Samsø Kommune og Skanderborg Kommune indledte i efteråret 2013 en række møder med Bostederne Skanderborg med henblik på overdragelse af Samsø Bo- og Aktivitetscenter til Samsø Kommune.
Bostederne Skanderborg har gennem årene haft mange ledelsesmæssige udfordringer i forbindelse med Samsø Bo- og Aktivitetscenter, idet man ikke har været tæt på i hverdagen. Dette har bevirket, at den daglige leder ofte har stået meget alene. Der er gennem årene oparbejdet et rigtig godt samarbejde med beboernes pårørende.
Faglige overvejelser
Det virker naturligt, at Samsø Bo- og Aktivitetscenter overdrages til Samsø Kommune, idet kommunen i forvejen er handle- og betalingskommune for beboerne og forpligtet til at sikre huslejeindtægten, jævnfør samarbejdsaftalen med LEV.
Samsø Kommune har i begyndelsen af februar deltaget i en temadag sammen med ledelsen af Bostederne Skanderborg og medarbejderne i Samsø Bo- og Aktivitetscenter. På denne temadag blev medarbejderne præsenteret for den fremtidige ansættelses- og ledelsesmæssige tilknytning.
Overdragelsen kommer til at foregå efter lov om virksomhedsoverdragelse, hvilket vil sige, at de nuværende ansættelser overflyttes til Samsø Kommune.
Samsø Bo- og Aktivitetscenter vil organisatorisk blive placeret i Socialforvaltningen med ledelsesmæssig reference til ældrechefen.
Plan for overdragelsen
24. april 2014: MED-møde om overdragelsen og udarbejdelse af høringssvar heromkring
Den 8. maj 2014: Endelig orientering til medarbejderne i Samsø Bo- og Aktivitetscenter
Den 8. maj 2014: Orienterende møde med beboerne og deres pårørende
Den 1. juni 2014: Endelig overdragelse af Samsø Bo- og Aktivitetscenter, med forbehold for godkendelse i begge kommunalbestyrelser.
Forstanderen for Bostederne Skanderborg går fra på pension medio 2014 og har tilbudt at bistå i og sikre en så nænsom overdragelse som muligt for både beboere, pårørende og medarbejdere i samarbejde med Samsø Kommune.
Høring MED udvalg
Der foreligger høringssvar vedrørende overdragelsen fra MED-udvalget ved Bostederne i Skanderborg. Repræsentanter fra Bostedet på Samsø har deltaget i MED-mødet med taleret.
Høringssvaret vedlægges som bilag.
Øvrige forhold
Der er ikke udgifter for Skanderborg Kommune i forbindelse med overdragelsen.
Ældre og handicapchefen indstiller,
overdragelsen af ledelse og drift af Samsø Bo- og Aktivitetscenter fra Skanderborg Kommune godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/31261
Det foreslås, at generalforsamlinger i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S fremover indkaldes af virksomheden efter dennes nærmere beslutning om tid og sted. Endvidere at sagen delegeres til Økonomiudvalget med henblik på at meddele formand og næstformand mandat til deltagelse i generalforsamlingen. Af tidsmæssige årsager kan ordningen først indføres fuldt ud fra og med næste generalforsamling.
Der skal afholdes ordinær generalforsamling i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S senest den 31. maj 2014, jf. vedlagte indkaldelse dateret 8. maj 2014. Der vedlægges endvidere årsrapport og vedtægter.
Tidligere har generalforsamlinger i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S været afholdt i umiddelbar forlængelse af et byrådsmøde og med deltagelse af det samlede byråd, der som sidste punkt på Byrådets dagsorden har forsynet borgmesteren med et mandat til at tale på Byrådets vegne på generalforsamlingen.
Det foreslås at ændre denne procedure således, at generalforsamlinger i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S fremover indkaldes til og afholdes af Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S efter virksomhedens nærmere beslutning om tid og sted. Endvidere at sagen delegeres til Økonomiudvalget og behandles her i forhold til meddelelse af mandat til deltagelse i generalforsamlingen, der foreslås varetaget af formand og næstformand i Økonomiudvalget. Herudover kan administrationen deltage efter behov.
Generalforsamlingen 2014 foreslås gennemført som før umiddelbart efter byrådsmødet og med meddelelse af mandat til formand og næstformand i Økonomiudvalget, idet ovennævnte nye fremgangsmåde ikke kan få fuld effekt før næste generalforsamling grundet tidsnød.
Det bemærkes, at den foreslåede fremgangsmåde svarer til den, der er gældende for generalforsamlinger i Kildebjerg Ry A/S.
Sekretariatschefen indstiller,
at generalforsamlinger i Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S afholdes af Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S efter virksomhedens nærmere beslutning om tid og sted
at dagsorden for generalforsamlingen behandles af Økonomiudvalget i forbindelse med meddelelse af mandat til formandens og næstformandens deltagelse i generalforsamlingen
at generalforsamlingen for 2014 dog afholdes efter byrådsmødet 28. maj 2014
at dagsordenen drøftes, og der meddeles mandat til deltagelse i generalforsamlingen til formand og næstformand for Økonomiudvalget.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.