Dato: |
20-01-2015 17:00:00 |
|
Udvalg: |
Handicaprådet |
|
Sted: |
Byrådssalen, Servicecenteret i Hørning |
|
PDF: |
Sagsnr.: 14/31908
Sagsnr.: 13/878
Med henblik på dels at orientere rådet om Fælledprojektets stade, dels at gennemgå projektet som det foreligger ud fra en tilgængelighedsvinkel, er entreprenør, arkitekt samt rådgiver indbudt til mødet hvor projektet gennemgås, løsning på SBI´s spørgsmål og anvisninger anvises, ligesom der orienteres om den videre proces.
I byggeprogrammet for ”Fælleden,” afsnit 20. Tilgængelighed, er de overordnede krav til handicapegnetheden i byggeriet beskrevet.
Bygningsreglementets krav til handicapegnethed skal overholdes, og bygningsmyndigheden har i forbindelse med gennemgang af projektet meddelt byggetilladelse medio oktober 2014 uden anmærkninger i relation til dette emne.
Imidlertid er der, udover Bygningsreglementets krav, en lang række anvisninger og erfaringer som bør overvejes i forbindelse med byggeriets konkrete projektering.
Med henblik på, tidligst muligt, at identificere udfordringer i projektets tilgængelighed for handicappede, blev der primo 2014 indgået aftale om en tilgængelighedsrevision ved Søren Ginnerup, SBI. Med baggrund i forprojektet og møder med entreprenøren og dennes rådgivere, er der således udarbejdet tidlig screening af tilgængelighed ultimo juni 2014. Screeningen påpeger en række forbedringspunkter bla. i ude/ankomstarealer, adgangen i huset etc., men fremhæver ingen graverende forhold som ikke kan løses ved en videre bearbejdning af projektet.
Entreprenøren samt dennes rådgivere – primært Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen – har efterfølgende bearbejdet forprojektet både ude og inde, og det forventes at hovedprojektet (som der bygges efter) er færdigt medio februar 2015.
Projektleder for fælledbyggeriet indstiller
At Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 14/16471
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på høring i Handicaprådet af en kvalitetsstandard for sygepleje og en kvalitetsstandard for Glashuset Kildevej 12. Sidstnævnte skal indgå i den samlede mængde kvalitetsstandarder, der omhandler hjemmehjælp.
Kvalitetsstandarderne er sendt i høring af Byrådet.
Kvalitetsstandard for sygepleje
Der er ikke noget lovkrav om en kvalitetsstandard for sygepleje. Med henblik på en fuld harmonisering af indsatsen i Skanderborg Kommune besluttede Socialudvalget på sit møde i november, at administrationen skulle færdiggøre et udkast til en kvalitetsstandard for sygepleje. Udkastet blev fremlagt på udvalgsmødet den 2. december 2014.
Indhold og struktur
Kvalitetsstandarden er opbygget med en indledning, der skitserer de overordnede rammer – den overordnede tilgang. Her har der været særligt fokus på at indskrive rehabilitering. Efterfølgende ligger selve kvalitetsstandarden, som er bygget op efter samme skabelon som de øvrige kvalitetsstandarder. Det skal bemærkes, at der i første omgang har været fokus på standardens faglige indhold. Administrationen er bevidst om, at der fremadrettet med fordel kan arbejdes med det sproglige og formidlingsmæssige.
I standarden lægges op til følgende serviceniveau for sygepleje:
”Borgere som har behov for sygepleje kan henvende sig igennem egen læge, sygehus, medarbejdere på social og sundhedsområdet - og ved direkte henvendelse til sygeplejen på ældreområdet.
Visitation af tid og hyppighed afhænger af opgavens art og en sygeplejefaglig vurdering.
Sygepleje ydes som udgangspunkt døgnet rundt alle ugens dage.
Det betyder mere konkret, at:
Planlagt sygepleje ydes fortrinsvis i dagtimerne i hverdagen.
Akut sygepleje ydes døgnet rundt alle ugens dage.
Kommunen har desuden et Akutteam, som inddrages dagligt i særlig komplicerede tilfælde i tidsrummet fra 7.00 til 19.00. I weekenden fra 8.00 – 16.00. Det er sygehuslæger, praktiserende læger og hjemmesygeplejersker, der henviser borgerne til Akutteamet.”
I standarden lægges op til følgende serviceniveau for sagsbehandling:
”Sygeplejen iværksættes hurtigst muligt efter aftale med dig, dog senest indenfor 3 dage.
Akut sygepleje iværksættes inden for en time efter henvendelse.”
Myndigheden på området varetages i de enkelte distrikter.
Kvalitetsstandard for Plejebolig Glashuset v. Kildegården, Kildevej 12
Administrationen er blevet opmærksom på, at særlige forhold gør sig gældende for plejeboligerne Bolig a, b, c, d, e, f, g, h, k, l, m, n på Kildevej 12. Dette skyldes den ændring i forhold til sammensætningen af beboergruppen, som udvalget besluttede i maj 2014, som betød, at der umiddelbart kunne påbegyndes visitation af ældre udviklingshæmmede til Glashuset.
I forbindelse med påbegyndelse af visitation til dette tilbud ønskedes det daglige arbejde med den nye målgruppe iværksat indenfor den sociale og sundhedsfaglige verden. Der blev peget på socialpædagoger og SOSU-assistenter jf. Servicelovens § 83 (pleje og omsorg) og § 85 (støtte og træning) med en fordelingsnøgle på 50/50. Behovet for at knytte sygeplejefaglige kompetencer på tilbuddet ville blive vurderet undervejs.
Projektet omkring Glashuset er tænkt som et tilbud, hvor en tværfaglig og helhedsorienteret indsats afprøves i praksis. Glashuset drives stadig under Kildegårdens kontrakt, og arbejdstilrettelæggelsen foregår fra Bostederne.
Det fremlagte udkast til kvalitetsstandard fastlægger serviceniveauet i plejeboligerne i Glashuset Bolig a, b, c, d, e, f, g, h, k, l, m, n på Kildevej 12.
Indhold og struktur
Kvalitetsstandarden er bygget op efter samme skabelon som de øvrige kvalitetsstandarder på ældre- og handicapområdet.
I standarden for de særligt målrettede plejeboliger lægges op til følgende:
Målgruppen er borgere med et omfattende behov for tæt kontakt til personalet, fordi de har et omfattende og varigt behov for pleje, omsorg og støtte til opgaver i dagligdagen over hele døgnet som følge af:
udviklingshæmning
varig, betydelig nedsat psykisk og / eller fysisk funktionsevne
særlige sociale forhold
en lille eller meget ringe egenomsorg.
Da der er tale om et særligt tilrettelagt botilbud til en afgrænset målgruppe, er det ikke omfattet af plejeboliggarantien. Den enkelte borger bliver optaget på en venteliste til den ønskede bolig.
I forhold til serviceniveau for sagsbehandling oplyses det:
At kan borgerens sag ikke påbegyndes eller afgøres indenfor 4 uger, vil borgeren modtage et brev, hvor kommunen oplyser om den forventede sagsbehandlingstid.
Tids og procesplan
Da sagen blev sendt i det politiske system, var Handicaprådets og Seniorrådets mødedatoer i 2015 endnu ikke kendt, derfor blev høringsfristen sat til den 16. januar. For at muliggøre at sagen kan komme i høring i de to råd, er høringsfristen blevet forlænget til torsdag den 22. januar kl. 12.00.
Byrådet har fastlagt følgende tidsplan for den videre politiske behandling:
3. februar | Politisk behandling i Socialudvalget |
18. februar | Politisk behandling i Økonomiudvalget |
25. februar | Politisk behandling i Byrådet |
Ældre og handicapchefen indstiller
At Handicaprådet drøfter kvalitetsstandarden for sygepleje og kvalitetsstandarden for Glashuset v. Kildegården, Kildevej 12.
At Handicaprådet udarbejder og fremsender et eventuelt høringssvar senest torsdag den 22. januar 2015 kl. 12.00.
Høringssvaret fremsendes til Handicaprådets sekretær, der vil sørge for videreformidlingen.
Sagsnr.: 14/23822
Dette punkt er sat på dagsordenen med henblik på evaluering af fokusgruppeinterview vedrørende den kommende strategi på handicapområdet.
Handicaprådet var den 18. december inviteret til fokusgruppeinterview, hvor rådet havde mulighed for at give input til den kommende strategi på handicapområdet.
Handicaprådet havde inden interviewet fremsendt de fokusområder, som rådet færdigformulerede på mødet i december 2014, og som rådet gerne se indgå i Socialudvalgets fortsatte arbejde med strategien.
Interviewet tog udgangspunkt i en præsentation af Socialpolitikkens vision, strategispor og værdier og i en spørgeguide. Både præsentationen af Socialpolitikkens vision mv. og spørgeguiden er vedhæftet til punktet.
Handicaprådets input - både de skriftlige (fokusområderne) og de mundtlige (som blev afgivet ved mødet) vil blive taget med i udarbejdelsen af de opsamlende inspirationskataloger, som vil blive præsenteret for Socialudvalget ved udvalgsmødet i februar måned. Der er således – i lighed med de næsten 20 andre dialogmøder – ikke udarbejdet et egentligt opsamlende referat fra dialogmødet.
Det indstilles
At Handicaprådet evaluerer fokusgruppeinterviewet.
Sagsnr.: 15/2428
Punktet er sat på dagsordenen med henblik på forberedelse af dialogen med Socialudvalget.
I henhold til Socialudvalgets årsplan er der dialogmøde med Socialudvalget den 3. marts.
Handicaprådet kan under dette punkt igangsætte Handicaprådet forberedelse til dette dialogmøde.
Som inspiration og udgangspunkt er følgende vedlagt til punktet:
Handicaprådet opfølgning efter sidste dialogmøde.
Henvendelsen til Socialudvalget efter sidste dialogmøde.
Det indstilles
At Handicaprådet igangsætter forberedelsen af dialogen med Socialudvalget.
Sagsnr.: 14/42173
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på drøftelse af og stillingtagen til svar fra teknisk chef omkring Handicaprådets henvendelse og forslag vedrørende GodAdgang.dk.
I svaret fra teknisk chef hedder det:
”Handicaprådet fremsendte forslag om at Skanderborg Kommune tilmeldte sig ordningen Go Adgang i forbindelse med budgetlægningen for 2015-2018.
Byrådet bevilgede i forbindelse med budgetlægningen ikke penge til forslaget.
Handicaprådet har igen fremsendt forslaget til Miljø- og Planudvalget. Udvalget behandlede på sit decembermøde forslaget under punktet meddelelser. Udvalget valgte ikke i den forbindelse at gøre yderligere i forhold til gennemførelse af forslaget, men tog forslaget til efterretning.
Hvis Handicaprådet ønsker at fremsende forslag til budget 2016-2019 kan jeg anbefale, at de fremsender så Miljø- og Planudvalget kan behandle det under budgetpunktet på deres møde i april 2015.”
Handicaprådets forslag og følgebrev, der begge blev sendt til Miljø og Planudvalget, vedlægges som bilag til dette punkt.
Det indstilles
At Handicaprådet drøfter tilbagemeldingen fra den tekniske chef.
At Handicaprådet tager stilling til teknikchefens anbefaling.
Sagsnr.: 13/21572
Punktet er sat på dagsordenen med henblik på en drøftelse af rådsmedlemmers mandat i forbindelse med deltagelse i eksterne møder, i forbindelse med udtalelser mv.
Der lægges op til en principiel drøftelse af deltagelse i eksterne møder, diverse udtalelser fra Handicaprådet mv. – med fokus på formål, rådets rolle og mandat.
For at støtte medlemmerne i drøftelsen vedlægges Handicaprådets vedtægter til punktet.
Det indstilles
At Handicaprådet drøfter emnet med henblik på afklaring omkring praksis.
Sagsnr.: 14/31928
Under dette punkt starter Handicaprådet forberedelsen af næste rådsmøde.
Handicaprådets oplæg og overordnede ønsker for næste møde:
• Skal mødet omhandle særlige temaer?
• Skal der indhentes oplysninger til belysning af temaerne?
• Skal der inviteres gæster og i givet fald hvem og hvor fra?
I forhold til de enkelte punkter bedes rådet overveje om punktet er til orientering, drøftelse eller beslutning.
Det indstilles
At Handicaprådet drøfter og udpeger ønskede punkter til næste møde.
Sagsnr.: 14/574