Dato: |
06-11-2014 15:00:00 |
|
Udvalg: |
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget |
|
Sted: |
Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg |
|
PDF: |
Sagsnr.: 14/98
Sagsnr.: 14/103
Sagsnr.: 14/77351
Med Budget 2015 er der afsat midler til udarbejdelse af en helhedsplan for Skanderborg Museum. Der indledes en dialog om rammerne for planen.
Med Budget 2015 er der afsat midler til udarbejdelse af en helhedsplan for Skanderborg Museum.
Skanderborg Museum er flagskibet i forhold til formidling af kulturarven for skoleelever, borgere og turister. Den gode og engagerende forskning og formidling skal understøttes af fysiske rammer, der giver mulighed for at inddrage nye og flere aspekter af kulturarven, herunder ikke mindst fundene i Alken Enge.
På mødet præsenterer museumsdirektøren og bestyrelsesformanden deres overvejelser vedr. museets udviklingspotentiale. På baggrund heraf drøftes rammerne for opgaven, så der på det kommende udvalgsmøde kan behandles et kommissorium for udarbejdelse af planen.
Der er med Budget 2015 afsat 300.000 kr. i 2015.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at sagen drøftes
Sagsnr.: 14/68673
Skanderborg Svømmehal har ønsket en dialog med Kultur- og Sundhedsudvalget om forskellige fremtidsscenarier.
På mødet med Kultur- og Sundhedsudvalget den 2. oktober 2014 præsenterede Skanderborg Svømmehal bestyrelsens tanker om forskellige fremtidsscenarier for svømmehallen. På baggrund af drøftelsen blev det aftalt, at bestyrelsen arbejder videre med de beskrevne scenarier og herunder også de økonomiske konsekvenser. Det forventes, at disse udbyggede scenarier kan forelægge medio januar.
Det foreslås, at Skanderborg Svømmehal inviteres til Kultur- og Sundhedsudvalgets møde i februar 2015 med henblik på fremlæggelse og drøftelse af sagen. På baggrund af mødet udarbejdes en sagsfremstilling til udvalgets møde i marts, hvor der kan tages stilling til Skanderborg Kommunes holdning til de fremlagte scenarier.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at processen som beskrevet i sagsfremstillingen godkendes
Sagsnr.: 14/30821
Anden status på Sundhedsplanen v. 1.0.(2014) fremlægges til orientering i de politiske udvalg til novembermøderne. Det sker som led i politikkontrollen af Skanderborg Kommunes sundhedspolitik.
I Kultur- og Sundhedsudvalget sker der opfølgning på 5 tiltag af Sundhedsplanen i alt 22 tiltag.
Baggrund
Administrationen har udarbejdet sundhedsplan v. 1.0. i efteråret 2013, og planen blev endelig godkendt i direktionen den 27. november 2013. Planen består af 22 tiltag.
Den samlede sundhedsplan v.1.0. blev fremlagt til orientering i Kultur- og Sundhedsudvalget og i Socialudvalget på decembermøderne 2013.
Indhold
Sundhedsplanen er omdrejningspunktet for udmøntningen af Skanderborg Kommunes Sundhedspolitik og tager afsæt i politikkens seks strategispor:
1. Den mentale trivsel styrkes
2. Større lighed i sundhed
3. Sunde rammer, der gør det sunde valg let
4. Borgernes sunde livsstil styrkes
5. Et stærkt nært sundhedsvæsen
6. Sundhed – en fælles opgave
Opfølgning
Det er aftalt, at der fremlægges status på tiltagene i fagudvalgene i april og november. De enkelte tiltag er fordelt på fagudvalgene, jf. udvalgenes ressortområder.
Kultur- og Sundhedsudvalget får status på følgende tiltag:
2.3. ”Røgfrihed for alle”. En social differentieret og proaktiv tobaksforebyggelsesstrategi. (B&S)
5.1.a. Tidlig opsporing – KOL (B&S)
6.1. Mestring skal altid være perspektivet for mødet med borgeren. (B&S)
1.2.b. Inklusion i fritidslivet via fritidspas (KB&P)
3.1. ”Brug det der allerede er” (KB&P)
Bilagene består af:
Status fra Beskæftigelse & Sundhed (B&S)
Status fra Kultur, Borgere og Planlægning (KB&P)
Sundhedsplanen v. 1.0.
Oversigt over fordelingen af tiltag på udvalg.
Sundhedsfremmechefen og Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning vil på mødet fremlægge status på de enkelte tiltag.
Beskæftigelses- og sundhedschefen og Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 14/68546
Med denne sag indledes planlægningen af Kultur- og Sundhedsudvalgets arbejde i 2015. Udvalget anmodes om at tilkendegive hvilke emner, der er særlig politisk interesse for at arbejde med i udvalget i 2015.
Som led i arbejdet med at skabe gode rammer for det politiske arbejde og med innovationssporet ”Fra politik til virkelighed” lægger Kultur- og Sundhedsudvalget en årsplan for 2015.
Udgangspunktet er udvalgets politikformulerende og politikkontrollerende rolle indenfor det ressort, som Byrådet i Styrelsesvedtægten har tillagt Kultur- og Sundhedsudvalget.
Grundlaget for årsplanlægningen er derfor:
Politikker som de fremgår af politikerhåndbogen
Forandringer som de fremgår af politikerhåndbogen
Prioriterede temaer, som de fremgår af Udviklingsstrategien
De konkrete politikker, forandringer og temaer fremgår af vedlagte skemaer. Forandringer vedtaget som led i Budget 2015 politikkontrolleres som udgangspunkt i 2015, og temaer fra Udviklingsstrategien er fordelt over byrådsperioden. Politikkontrol og evt. nyformulering af politikker fordeles efter udvalgets prioritering hen over byrådsperioden.
Årsplanlægningen forventes at løbe over oktober, november og decembermøderne således:
Oktober
Udvalget prioriterer hvilke forandringer, det ønsker en stor henholdsvis mindre politikkontrol på, og præciserer, hvad der vil være udvalgets fokus i politikkontrollen. Ligeledes prioriterer udvalget, hvilke politikker, der er politisk interesse for at gennemføre politikkontrol og evt. politikformulering på i henholdsvis 2015, 2016 og 2017.
November:
På baggrund af udvalgets prioritering i oktober fremlægger administrationen et forslag til årsplanlægning inkl. metoder til politikopfølgning og -formulering på de enkelte forandringer og politikker.
December:
Udvalget godkender årsplanen med de tilretninger, der sker på baggrund af drøftelsen i novembermødet.
Årsplanen vil have karakter af et dynamisk papir, der løbende kan suppleres i udvalget.
Direktionen indstiller,
at Kultur- og Sundhedsudvalget prioriterer hvilke emner, det har en særlig politisk interesse i at følge op på i 2015
at Kultur- og Sundhedsudvalget prioriterer hvilke politikker, der gøres til genstand for politikopfølgning og evt. politikformulering i henholdsvis 2015, 2016 og 2017.
På mødet i oktober gav udvalget input til, hvad det ønsker at vægte i politikkontrollen og –formuleringen i 2015 indenfor udvalgets ressort. På baggrund heraf fremlægger administrationen forslag til hvilke indsatser, der skal anvendes til at virkeliggøre de politisk vedtagne forandringer, politikker og standarder samt hvilke metoder, der skal anvendes til politikkontrol. Planen indarbejdes i årsplanen for 2015.
Forslag til plan politikkontrol og politikformulering er vedlagt som bilag.
For nogle politikkers vedkommende er det angivet, at der først skal ske en politikopfølgning og evt. nyformulering i 2016 eller 2017, således at udvalget kommer gennem hele området i løbet af valgperioden.
Kultur- og Sundhedsudvalget skal endvidere arbejde med teamet ”Sundhed” fra Byrådets Udviklingsstrategi, og det kommer til at supplere årsplanen for udvalget, efter at der er udarbejdet kommissorium for arbejdet med emnet.
Direktionen indstiller,
at udvalget drøfter oplægget til politikkontrol og politikformulering til brug for udarbejdelse af årsplan 2015, med henblik på justeringer til den endelige behandling på decembermødet.
Sagsnr.: 14/77522
Kultur- og Sundhedsudvalget har som led i udvalgets politikformulerende arbejde mulighed for at tage på studietur.
Såfremt studieturen ønskes placeret i foråret, foreslås det, at turen placeres i uge 20, 2015, fra mandag den 11. maj til onsdag den 13. maj. Evt. med mulighed for afrejse søndag den 10. maj.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at tidspunkt for og ønsker til indhold af studietur drøftes
Sagsnr.: 14/192