Kultur- og Sundhedsudvalget skal med dette punkt fortsætte drøftelsen fra novembermødet for at fastlægge årsplanen for 2016 for udvalgets arbejde.
Udvalget havde i novembermødet særligt fokus på udvælgelsen af hvilke politikområder og hvad her indenfor, som Udvalget ønsker at arbejde med i 2016. I dette møde fastlægges hvordan og hvornår.
Årsplanen er et dynamisk arbejdsredskab.
Styrelsesvedtægten
Det fremgår af § 21 i Styrelsesvedtægten for Skanderborg Kommune at:
”Kultur- og Sundhedsudvalget varetager på Byrådets vegne den politikformulerende og politikkontrollerende funktion på følgende af de fastlagte politikområder:
(Numrene henviser til politikområdernes nummerering i Skanderborg Kommunes Politikerhåndbog)
6. Sundhedsfremme og forebyggelse
- Generel sundhedsfremme og forebyggelse
- Genoptræning – indsatsen efter sundhedsloven
- Opgaver inden for sundhedssektoren – generelt samarbejde med regionen og almen praksis.
8. Borgerservice
- Folkeregister
- Vielser
- Sygesikring
- Boligstøtte
- Personlige tillæg
- Borgerserviceopgaver – herunder pas, kørekort og forskudsskat
- Biblioteker.
17. Kultur og Fritid
- Museer
- Teater og biografer
- Musikskoler og andre musikaktiviteter
- Fritid
- Folkeoplysning
- Landdistrikter
- Idræt og sport, herunder svømmehaller
- Legater under Skanderborg Kommune”
Det fremgår endvidere, at det er Byrådet, der træffer alle endelige beslutninger om Udviklingsstrategien, om Kommuneplan og lokalplaner, om politikker og om forandringer, standarder og bevillinger (budgettet), men at det sker på baggrund af indstillinger fra henholdsvis Økonomiudvalget og de stående udvalg.
Kultur- og Sundhedsudvalget udøver således sin funktion gennem politikkontrollerende og politikformulerende arbejde på ovenstående politikområder.
Årsplanlægningen for 2016
Med dette punkt skal Kultur- og Sundhedsudvalget, på baggrund af et administrativt oplæg, drøfte:
- hvilke af ovenstående politikområder og indsatser Kultur- og Sundhedsudvalget ønsker skal være genstand for politikkontrol eller –formulering i 2016, udover de i budgettet for 2016 vedtagne forandringer
- hvilke metoder, der ønskes anvendt i forbindelse med politikkontrol og politikformulering
- hvornår der ønskes politikontrol eller –formulering af de enkelte politikområder/indsatser/forandringer
Tidsplan
Årsplanlægningen er planlagt behandlet på Kultur- og Sundhedsudvalgets november- og januarmøder.
Administrationen foreslår på den baggrund, at Udvalget på novembermødet særlig har fokus på udvælgelsen af hvilke politikområder og hvad her indenfor, som Udvalget ønsker at arbejde med i 2016, og at Udvalget på januarmødet fokuserer på valg af metoder og tidspunkter for politikkontrol og politikformulering. Planlægningen af f.eks. dialogmøder eller dialog generelt som en metode til Udvalgets politikkontrollerende eller politikformulerende arbejde, vil primært skulle ske på januarmødet.
Det skal bemærkes, at årsplanen også efter, at den er vedtaget i Kultur- og Sundhedsudvalget er et dynamisk arbejdsredsskab for Udvalget, som løbende bliver justeret eller suppleret efter behov. Det betyder bl.a., at Udvalget i forlængelse af en politikkontrol kan vælge at vedtage f.eks. en yderligere politikkontrol, anmode om supplerende oplysninger eller vedtage at indstille til Byrådet, at f.eks. en politik eller standarder ændres.
Oversigt
Vedlagt som bilag til dette punkt er en oversigt over relevante politikker, standarder og forandringer indeholdende administrationens forslag til, hvilke politikområder og indsatser, der i 2016 skal indgå i årsplanlægningen, udover de i budgettet vedtagne forandringer.
Direktør Lars Kirkegaard indstiller,
- at Kultur- og Sundhedsudvalget drøfter hvilke politikområder og hvilke indsatser, udover de i budgettet for 2016 vedtagne forandringer, Udvalget ønsker gjort genstand for enten politikkontrol eller politikformulering.
- at sagen genoptages på januarmødet til videre drøftelse.
Fraværende: Kai Høstrup og Henrik Müller
Kultur- og Sundhedsudvalget drøftede årsplanlægningen, og pegede på følgende emner til udvalgets politikformulerende og –kontrollerende arbejde (ud over opfølgning på de politisk besluttede forandringer i budget 2016-19):
- samarbejde med regionerne og det nære sundhedsvæsen
- formulering af Helhedsplan for Museum Skanderborg
- formulering af Helhedsplan for biblioteket
- formulering af Kulturpolitikken
- samarbejdet (Kulturskolen) med skolerne om mulighederne i skolereformen
- opgaven vedr. vielser
- fritidspas
- integration af børn af flygtninge i fritidslivet
Drøftelsen genoptages på januar-mødet på grundlag et oplæg til årsplan.
Administrationen har opdateret bilaget med afsæt i udvalgets beslutning på sidste møde.
Derudover henledes opmærksomheden på især dialogen med samarbejdsparter. Kultur- og Sundhedsudvalget har hidtil som fastrutine haft dialogmøder med Folkeoplysningsudvalget, Aftenskolesamvirket, Museum Skanderborg, Idrætssamvirket, Landsbysamvirket, Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd, Kultursamvirket, hallerne, Kulturskolen og Biblioteket hvert år i foråret i forbindelse med udvalgets bidrag til budgetlægningen.
Udvalget har hvert år indhentet forslag til dagsordenspunkter fra dialogparterne – men med meget få indkomne forslag. Dialogmøderne er forberedt på de forudgående udvalgsmøder, og der er efter forårets dialogmøder foretaget en opsamling og evaluering i Kultur- og Sundhedsudvalget.
Ud over de nævnte kommer der ad hoc dialogmøder med f.eks. svømmehallen og med indbudte gæster i forbindelse med konkrete sager: f.eks. udvidelse af haller eller forslag til partnerskabsaftale med DBU.
Aktuelt er Kultur- og Sundhedsudvalget i dialog med alle ovennævnte som led i formuleringen af kulturpolitikken, og bl.a. med Museum Skanderborg om Helhedsplan for museet og med biblioteket om strategi for biblioteket.
Administrationen skal på den baggrund foreslå, at udvalget drøfter følgende spørgsmål i relation til dialog med samarbejdsparter i 2016:
- Det specifikke formål for de dialogmøder, der planlægges?
- Hvem sætter dagordenen for dialogmøderne? – og hvordan?
- Hvem ønsker Kultur- og Sundhedsudvalget at invitere til et generelt dialogmøde i 2016 som led i det politikformulerende og – kontrollerende arbejde? ( – og det indgår dermed som ”metode” i vedlagte bilag)
- Hvordan skal de enkelte dialogmøder forberedes?
Direktør Lars Kirkegaard indstiller,
- at udvalget drøfter dialogen med samarbejdsparter med henblik på årsplanen for 2016
- at planen for udvalgets politikformulerende og –kontrollerende arbejde i 2016 godkendes
Kultur- og Sundhedsudvalget vedtog – med enkelte rettelser – planen som et dynamisk papir. Den vil være tilgængelig for udvalgsmedlemmerne på medarbejderportalen.
Kultur- og Sundhedsudvalget drøftede formålet med og afviklingen af de dialogmøder, som sædvanligvis har været afviklet i foråret. Drøftelsen genoptages på baggrund af et administrativt oplæg på næste møde.