Dato: |
13-01-2015 16:00:00 |
|
Udvalg: |
Miljø- og Planudvalget |
|
Sted: |
Konferencesalen, Rådhuset i Skanderborg |
|
PDF: |
Sagsnr.: 15/28
Sagsnr.: 15/28
Sagsnr.: 14/80997
Lodsejer har anmodet om igangsætning af planlægning for boliger i Skovby Nygaard etape 4. Som en del af det politikformulerende arbejde anmodes udvalget om at tage stilling til igangsætning af den ansøgte planlægning.
Baggrund
Lokalplanen udarbejdes på foranledning af ejeren af Skovby Nygård, Jørgen Baastrup Nielsen. Lokalplanen er udarbejdet på grundlag af Strukturplanen og Kvalitetsmanualen for Skovby Nygård, vedtaget af Byrådet den 25. maj 2011.
Kortbilag med lokalplangrænse vedlægges som bilag.
Uddrag af strukturplan vedlægges som bilag.
Formål
Formålet med lokalplanen er at udstykke arealet til boligformål i form af åben-lav bebyggelse. Derudover skal der skabes god tilgængelighed for færdsel til fods og på cykel med god forbindelse til Østergårdsstien. Veje, stier og fælles friarealer skal anlægges, så der skabes gode fysiske rammer for fællesskab og rekreation.
Lokalplanområdet dækker et areal på ca. 8,8 ha. Lokalplanen skal give mulighed for fremtidig anvendelse til åben-lav boligbebyggelse og dertil hørende fælles grønne friarealer, stier, veje og nødvendige tekniske anlæg. Der vil indenfor lokalplanområdet kunne opføres ca. 40 boliger på grunde af 750 m2 til 1000 m2.
Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra Smedeskovvej via en stamvej langs Skovby Nygaards vestlige side. Denne stamvej skal dimensioneres og etableres efter samme princip som stamvejen Øster Nygaard, således at den kan betjene op til 300 boliger jf. strukturplanen.
I lokalplanområdet skal der skabes anlæg til regnvandshåndtering herunder forsinkelsesbassiner.
Forhold til nuværende planlægning for området
Området er omfattet af kommuneplanramme 30.B19 – Skovby Nygaard/Smedeskovvej , der udlægger området til boligformål.
Udarbejdelse af lokalplan til det pågældende formål vil derfor være i overensstemmelse med gældende kommuneplanramme.
Lokalplanproces
Det forventes, at evt. planforslag kan behandles politisk i marts 2015 med henblik på offentlig høring, samt at der kan ske endelig vedtagelse i juli 2015.
I foråret 2014 blev der igangsat planlægning for hele Skovby Nygaard i form af en rammelokalplan. Efter bygherres ønske sættes rammelokalplanen i bero indtil forslag til denne lokalplan for etape 4 er udarbejdet.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller
at lokalplanarbejdet for boliger i Skovby Nygaard etape 4 igangsættes.
Sagsnr.: 12/56582
Projektet er igangsat på baggrund af et ønske om at udstykke en kommunal ejendom i Hylke efter kommuneplanens retningslinjer og rammeområder. Miljø- og Planudvalget besluttede den 1. oktober 2013 at sætte planlægningen i gang. Byrådet besluttede den 26. februar 2014 at udsende forslag til lokalplan i høring. Høringsfristen er udløbet. Med denne sag skal udvalget tage stilling til de indkomne høringssvar og til endelig vedtagelse af planen.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Projektområdet
Lokalplanområdet ligger i den vestlige del af Hylke, vest for den gamle præstegård. Mod vest afgrænses området af Tebstrupvej, mod nord og øst af den ældre del af Hylke, mod syd grænser området op til det åbne land, hvor et ældre levende hegn tegner afgrænsningen. Området er på ca. 25.850 m². Inden for lokalplanområdet er der to eksisterende boliger, et mindre åbent areal samt et større græsareal. Terrænet falder, fra et højdepunkt i det sydøstlige hjørne af området, mod vest, nord og øst. Det største terrænfald er mod vest og nordvest, hvor højdeforskellen fra det højeste til det laveste punkt er 10 meter.
Forudsætninger for planens gennemførelse:
Lokalplanens adgangsvej er udlagt over anden mands grund. Vejføringen er valgt dels pga. terrænforholdene, hvor vejen med den valgte vejføring føres på tværs af bakken og uhensigtsmæssigt stejle stigninger på vejen undgås, og dels for at sikre en arkitektonisk sammenhæng med Gl. Hylke. Der skal derfor indgås en frivillig aftale om erhvervelse af jord til vej eller i yderste konsekvens ske ekspropriation, før planen kan gennemføres.
Det er en forudsætning for ibrugtagning og dermed salg af boliggrundene inden for lokalplanområdet, at støjen fra eksisterende lovlige virksomheder ikke overstiger støjgrænserne for boliger eller friarealer. Kan støjgrænserne ikke overholdes inden for en del af lokalplanområdet, må den støjramte del kun anvendes til naturområde.
Der er indkommet 5 høringssvar. Alle høringssvar og et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er vedlagt.
Af høringssvarene fremgår bl.a., at ejerne af den ejendom, hvor adgangsvejen er udlagt henover, oplever, at det vil medføre en række ulemper og gener for dem, samt at de finder, at den planlagte vejføring er i strid med proportionalitetsprincippet. Ejerne af en ejendom tilgrænsende lokalplanområdet ønsker mulighed for at ændre vejadgangen til Præstegårdsbakken. Ejerne af en eksisterende ejendom inden for området ønsker mulighed for at erhverve et evt. lille ”afskåret” areal mellem den nye vej og deres ejendom. Region Midtjylland gør opmærksom på et mindre areal, der er kortlagt på vidensniveau 2 efter jordforureningsloven.
Derudover har Byråds- og Direktionssekretariatet i samarbejde med Vej og Trafik foreslået, at der udstykkes 8 grunde i stedet for 9. Dette giver en længere facadelængde mod vejen og dermed lettere adgang til at placere bebyggelsen på en hensigtsmæssig måde. Det giver større parcelhusgrunde, hvilket vurderes hensigtsmæssigt i forhold til placeringen i en landsby samt i forhold til terrænet.
Høringssvarene giver anledning til at anbefale følgende ændringer i lokalplanforslaget:
Der indføjes bestemmelse om, at ejendommene Hylkevej 36 og 38 kan få vejadgang til Præstegårdsvej. Og i redegørelsesdelen anføres, at det skal ske efter konkret ansøgning og på betingelse af, at ejendommenes vejadgang til Hylkevej lukkes.
At det tilføjes i redegørelsesdelen, at Kommunen kun må meddele tilladelse til ændret arealanvendelse til bygge-/anlægsarbejder på det kortlagte areal – vidensniveau 2 efter jordforureningsloven – i overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra Region Midtjylland.
At lokalplanens kortbilag 2 ændres ved at sammenlægge de 5 grunde mod Hylkevej til 4, så der kun gives mulighed for 8 byggegrunde i alt.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at forslag til lokalplan nr. 1066 vedtages endeligt med nedenstående ændringer:
Der indføjes bestemmelse om, at ejendommene Hylkevej 36 og 38 kan få vejadgang til Præstegårdsvej. Og i redegørelsesdelen anføres, at det skal ske efter konkret ansøgning og på betingelse af, at ejendommenes vejadgang til Hylkevej lukkes.
At det tilføjes i redegørelsesdelen, at Kommunen kun må meddele tilladelse til ændret arealanvendelse til bygge-/anlægsarbejder på det kortlagte areal – vidensniveau 2 efter jordforureningsloven – i overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra Region Midtjylland.
At lokalplanens kortbilag 2 ændres ved at sammenlægge de 5 grunde mod Hylkevej til 4 så der kun gives mulighed for 8 byggegrunde i alt.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/51258
Miljø og Planudvalget vedtog den 09. september 2014 at igangsætte udarbejdelsen af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for området syd for Vester Allé i Hørning.
Med denne sag bedes udvalget tage stilling til om vedlagte forslag til Kommuneplantillæg nr. 13-15 og Lokalplan nr. 1090 skal sendes i offentlig høring.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag til kommuneplantillæg
Forslaget har til formål at ændre Rammeområde 40.C.01 – centerområde ved Vester Allé. Med forslaget ændres rammen til også at give mulighed for at opføre bebyggelse i op til 3 etager med uoverdækket tagterrasse. Derudover mindre justering af bebyggelsesprocent for at kunne opnå fortætning i centerområde.
Forslag til lokalplan
Lokalplanområdet afgrænses af Damager mod nord, Vester Allé mod nordsyd og Statoil mod syd og omfatter et samlet areal på ca. 1291m2. Områdets grunde anvendes i dag til beboelse og grillbar og p-pladser. Området er og forbliver i byzone.
Lokalplanforslaget har til formål er:
at muliggøre opførelse af bebyggelse til butikker, boliger, liberale erhverv samt parkering
at give mulighed for anvendelse af stueetagen til bolig- og butiksformål
at beboelse og erhvervsudøvelse kan foregå uden gensidige gener
at sikre høj tæthed i bebyggelsesomfang indenfor lokalplanområdet
at sikre tilpasning af bebyggelsen til omgivelserne, herunder tekniske installationer, oplag, varemodtagelse, trappeopgave og lignende integreres i bygningen, således de ikke er synlige fra gadeplan.
Borgerinddragelse
Borgerinddragelse sker efter planlovens bestemmelser, dvs. direkte meddelelse til grundejere og andre berørte parter samt ved annoncering på kommunens hjemmeside. Derudover indrykkes henvisningsannonce i Lokalavisen.
Miljøscreening
Der er med henvisning til lov om miljøvurdering af planer og programmer blevet foretaget en miljøscreening. Miljøscreeningen har ikke medført krav om udarbejdelse af en egentlig miljøvurdering. Miljøscreeningen indgår som bilag i lokalplanforslaget.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning indstiller,
at forslag til kommuneplantillæg nr. 13-15 og lokalplan nr. 1090 offentliggøres og sendes i 8 ugers høring.
at der ikke foretages en egentlig miljøvurdering af planen
at den offentlige bekendtgørelse af kommunens beslutning om, at der ikke skal fortages en egentlig miljøvurdering af planen, offentliggøres samtidig med planforslaget
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/76795
Lodsejer ønsker at udskifte stuehus og udhusbygninger på sin landbrugsejendom Hylke Møllevej 21. Landbrugsejendommens bebyggelse ligger på matr.nr. 7 i, Båstrup By, Hylke, areal ca. 12,6 ha. Derudover hører der to mindre matrikler på henholdsvis 0,7 ha og 0,4 ha til landbrugsejendommen.
Matrikel nummer 7 er omfattet af Lokalplan 1002 – Skanderborg Golfklub. Lokalplanen hindrer, at landbrugsejendommens bebyggelse kan udskiftes.
Der er med denne sag tale om politikformulering, da Miljø- og Planudvalget skal tage stilling til forslag om fremsendelse af forudgående høring om ophævelse af lokalplan nr. 1002 på det areal – 2,6 ha - af matr.nr. 7 i - der ikke er udlejet til Skanderborg Golfklub.
Landbrugsejendommen er omfattet af lokalplan 1002 – Skanderborg Golfklub. Der er tale om en landzonelokalplan med bonusvirkning, det vil sige, at bebyggelse og udstykning efter bestemmelserne i lokalplanen ikke kræver tilladelse efter planlovens § 35 (landzonetilladelse).
En del af landbrugsejendommen – 2,6 ha med ejendommens bygninger – er ikke udlejet til Skanderborg Golfklub og bruges således ikke til golfformål.
Lokalplan 1002 erstattede i 2007 to lokalplaner, lokalplan 063 og lokalplan 072 for området. Lokalplanen giver mulighed for golfbane og faciliteter for en golfklub og i § 15.6 står, at ”nyt byggeri, anlæg og ændret anvendelse, som er i strid med planens principper, kan kun etableres ved udarbejdelse af en ny lokalplan.”.
Dispensationsmulighederne i planloven er begrænset til, at der kun kan tillades mindre afvigelser fra planen og navnlig ikke kan tillades dispensationer i strid med planens principper. De fremgår af formåls- og anvendelsesbestemmelserne. Lokalplan nr. 1002 har til formål at etablere golfanlæg, så der kan ikke opføres nyt stuehus og udhus baseret på en dispensation. Desuden står der intet i anvendelsesbestemmelserne, der giver mulighed for det ønskede – tværtimod, jf. ovenfor.
Det eneste, der i lokalplanen er anført omkring de to eksisterende boliger inden for golfbaneområdet, er i § 4.1. ”Eksisterende beboelsesbygninger på matr.nr. 7 c og 7 i, Båstrup By, Hylke kan udstykkes som selvstændige parceller”, og § 15.2. ”Den nuværende lovlige anvendelse af ejendomme i lokalplanområdet kan fortsætte som hidtil.”
Af planlovens § 15, stk. 5 fremgår, at ”udenfor landsbyer kan en lokalplan for landzonearealer, der fastlægges til jordbrugsmæssig anvendelse, ikke indeholde bestemmelser efter stk. 2, nr. 3, 6, 8 eller 9”. Det handler om ejendommens størrelse og afgrænsning, bebyggelsers beliggenhed på grundene, herunder om den terrænhøjde, hvori en bebyggelse skal opføres, anvendelse af de enkelte bygninger, udformning, anvendelse og vedligeholdelse af ubebyggede arealer, herunder om terrænregulering, hegnsforhold, bevaring af beplantning og beplantningsforhold i øvrigt, herunder beplantningen tilladte højde, samt belysning af veje og andre færdselsarealer. Det er således ikke muligt at udarbejde en ny lokalplan omhandlende landbrugsbygningerne.
Ejendommen er også omfattet af Båstrupfredningen, og Fredningsnævnet har tilkendegivet, at der kan forventes tilladelse til opførelse nyt byggeri på ejendommen til erstatning for det eksisterende.
Af fredningskendelsen fremgår, at det privatejede areal af golfbanen påtænkes erhvervet af Skanderborg Kommune. Af lokalplanarbejdet i 2007 fremgår også, at den omhandlede ejendom tænkes erhvervet af Skanderborg Kommune. Meget tyder på, at ejendommen har været tænkt opkøbt og nedlagt, hvorfor der ikke er givet mulighed for tilbygninger/udskiftning af bebyggelsen. Og dog - lokalplanen tager højde for udstykning af bebyggelsen. Men uden muligheder for nybyggeri af nogen art end ikke et skur.
Ejendommen er handlet i 2009. Dengang opkøbte Skanderborg Kommune ikke ejendommen og Byråds- og direktionssekretariatet har oplyst, at der heller ikke nu er interesseret i at købe ejendommen.
Det er administrationens vurdering, at der ikke ses at være forhold, der kan begrunde, at ejendommen fastholdes som ejendom, hvor der ikke kan ske bygningsmæssig tilbygning/udskiftning m.v.
Det er administrationens vurdering, at ophævelse af lokalplanen på det ønskede areal ikke vil have særlige miljømæssige konsekvenser, idet der er tale om fortsættelse af eksisterende lovlig anvendelse, og udskiftning af bebyggelsen vil blive reguleret via de fornødne tilladelser efter naturbeskyttelsesloven, byggeloven m.v.
Oversigtskort samt den gældende lokalplan vedlægges som bilag.
Retslige og faktiske konsekvenser
Ved aflysning af lokalplan 1002 på den del af landbrugsejendommen – areal ca. 2,6 ha, der ikke anvendes til golfformål vil den del af ejendommen, herunder bygningsdelen – blive administreret efter gældende lovgivning for landbrugsejendomme og øvrig lovgivning, der er aktuel i forhold til ejendommen, f.eks. fredningskendelsen (naturbeskyttelsesloven).
Derfor, og da der ikke ændres på ejendommens anvendelse, vil ophævelse ikke have særlige miljømæssige konsekvenser.
Procedure for ophævelse af lokalplan
Beslutning om at ophæve lokalplanen helt på den del af landbrugsejendommen, der ikke er udlejet til golfanlæg, træffes af Byrådet efter planlovens § 33, stk. 1, nr. 1. Der kan som udgangspunkt kun ske fuldstændig ophævelse af en lokalplan. Af vejledningen til reglerne fremgår, at ”det er Naturstyrelsens opfattelse, at såfremt der kun er ønske om at ophæve planen for en del af det område, som byplanvedtægten eller lokalplanen omfatter, kan der ske delvis ophævelse for dette areal, således at planen opretholdes for de øvrige arealer i lokalplanområdet”.
Beslutning om ophævelse af en landzonelokalplan kan først træffes efter forudgående høring af ejerne af de berørte ejendomme med en høringsfrist på mindst 8 uger.
I denne sag bør Skanderborg Golfklub høres efter reglerne i forvaltningsloven.
Høringssvar vil blive fremsendt til politisk behandling.
Stabschefen for Kultur, Borger og Planlægning indstiller,
at forudgående høring om ophævelse af lokalplan nr. 1002 for det areal af landbrugsejendommen matr.nr. 7 i, Båstrup By, Båstrup, der ikke er udlejet til golfbaneformål sendes i høring hos ejendommens ejer med en høringsfrist på 8 uger
at høringen også sendes til Skanderborg Golfklub efter reglerne i forvaltningsloven.
Sagsnr.: 14/88777
Sagen fremlægges med henblik på politisk stillingtagen til lukning af Solgårdsvejs tilslutning til Ladegårdsbakken.
Solgårdsvej og de tilliggende boligområder, Fredensborgvej og Sarabjerg vejbetjenes fra Ladegårdsbakken via vejtilslutningerne Solgårdsvej og Thomas Helsteds Vej.
Solgårdsvej foreslås lukket for at forbedre trafiksikkerheden og fredeliggøre boligområderne ved Solgårdsvej og Fredensborgvej for gennemkørende trafik. Området vil i fremtiden kunne vejbetjenes dels via eksisterende vejtilslutning Ladegårdsbakken/Thomas Helsteds vej (kun højre ind/højre ud) og dels via den nye forlægning af Thomas Helsteds Vej til det nye lysregulerede kryds Ladegårdsbakken/Dronning Sophies Allé (bilag).
Politiet har principielt godkendt en lukning af Solgårdsvejs tilslutning til Ladegårdsbakken, og skal, – hvis lukning godkendes af Byrådet, have et detailprojekt herfor til godkendelse.
Lukning af Solgårdsvej vil betyde, at midterrabatten på Ladegårdsbakken føres igennem, så den ikke kan passeres.
Det vil, såfremt Solgårdsvej skal lukkes, være nødvendigt at etablere en vendeplads på Solgårdsvej ved den nuværende tilslutning til Ladegårdsbakken. En vendeplads kan etableres på matr.nr. 2bm Edelsborg, Skanderborg Jorder. Skanderborg Kommune ejer denne ejendom.
Der er i peioden 2009-14 registreret et trafikuheld i krydset Ladegårdsbakken/Solgårdsvej.
Teknik og Miljø foreslår Solgårdsvejs tilslutning til Ladegårdsbakken lukket for forbedring af trafiksikkerheden og for fjernelse af gennemkørende trafik på boligvejene Solgårdsvej og Fredensborgvej
Høringssvar
Der er gennemført en høring hos beboerne i området af forslaget. Et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger er vedlagt som bilag.
Høringssvarene deler sig i 2 grupper: Svar, der er positive for lukning af Solgårdsvej og svar, der er negative for lukning. Der er endvidere kommet ønsker om andre foranstaltninger.
Administrationen foreslår, at der efter lukning af Solgårdsvej er gennemført, foretages trafik- og hastighedsmålinger på Solgårdsvej og Fredensborgvej til belysning af eventuel uhensigtsmæssig kørsel i boligområderne. På grundlag heraf udarbejder administrationen om nødvendigt forslag til afhjælpning.
Som vejmyndighed kan Skanderborg Kommune tage stilling til vejlukninger, idet det skal sikres, at der altid er en vejadgang til de enkelte ejendomme.
Lukning af Solgårdsvej, gennemføring af midterrabatten på Ladegårdsbakken og etablering af vendeplads samt tilhørende skiltning forventes at kunne finansieres over anlægsbevillingen til nye vejanlæg ved udbygning af Skanderborg Bakker.
Teknisk chef indstiller,
at Solgårdsvejs tilslutning til Ladegårdsbakken lukkes i 2015 samtidig med åbning af krydset Ladegårdsbakken/Dronning Sophies Allé
at udgifterne hertil finansieres over anlægsbevillingen til nye vejanlæg ved udbygning af Skanderborg Bakker
at der efter lukning af Solgårdsvej gennemføres trafiktællinger på Solgårdsvej og Fredensborgvej til belysning af eventuel uhensigtsmæssig kørsel i boligområderne. På grundlag heraf udarbejder administrationen evt. forslag til afhjælpning med henblik på etablering heraf. Beboerne i området inddrages i processen.
Sagsnr.: 12/37918
I forlængelse af Idrætssamvirkets fritidsundersøgelse i 2014, har Miljø- og Planudvalget og Kultur- og Sundhedsudvalget arbejdet med, hvordan kommunen kan lave bedre formidling af aktiviteter mv. i naturen.
På mødet vil der blive givet en kort orientering om status på den digitale formidling.
Som opfølgning på Idrætssamvirkets fritidsundersøgelse i 2014, har Miljø- og Planudvalget og Kultur- og Sundhedsudvalget arbejdet med at sætte fokus på at forbedre kommunens digitale formidling af aktiviteter mv. i naturen.
Miljø- og Planudvalget har planlagt at afholde dialogmøde med Det Grønne Råd i januar 2015 – og Kultur- og Sundhedsudvalget afholder dialogmøde med Idrætssamvirket ligeledes i januar 2015.
På mødet med Idrætssamvirket vil hjemmesiderne www.udinaturen.dk og www.oplevgudenaa.dk blive præsenteret som udgangspunkt for en drøftelse af, hvordan den digitale formidling kan udvikles i samarbejde med interessenter, foreninger og andre aktører.
Der arbejdes med de 2 digitale platforme, den nationale www.udinaturen.dk som drives af Naturstyrelsen, og den regionale www.oplevgudenaa.dk, som drives af projektet OplevGudenaa, der indsamler information fra flere forskellige nationale og regionale databaser og viser det hele på en enkelt hjemmeside via et digitalt kort. Alle data kan også formidles via smartphones.
Reelt er www.oplevgudenaa.dk en ramme omkring Gudenåen, der er lagt ned over en række nationale og regionale databaser – så i princippet kunne man godt lægge en endnu mindre ramme ned over databaserne – eksempelvis så man kun fik et output, der dækkede Skanderborg Kommune. Men da naturoplevelser ikke afgrænser sig til kommunegrænser, vil det formentligt ikke være hensigtsmæssigt at lave den begrænsning for brugerne.
Notater om OplevGudenaa.dk, struktur for dataindsamling til digital formidling på naturområdet samt uddrag af Naturbeskyttelsesloven om adgangsbestemmelserne vedlægges som bilag.
Opdatering og datavedligehold
Skanderborg Kommune opdaterer sammen med en række andre dataansvarlige løbende data og informationer på www.udinaturen.dk med nye aktiviteter, stier mv. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en hjemmeside med tusindvis af informationer nok aldrig bliver 100 % præcis, da der hele tiden vil komme nyt til osv.
I forhold til at sikre opdaterede data og informationer kunne det være en mulighed, hvis der blev etableret et samarbejde mellem kommunen og diverse foreninger med tilknytning til aktiviteter i naturen, om at opdatere informationerne på hjemmesiden.
Grundejere, foreninger og andre kan sagtens selv lægge data ind i systemet. Og da systemet hos www.udinaturen.dk giver mulighed for brugere kan indmelde fejl og mangler direkte til den person som har lagt data ind, vil der formentligt være ressourcemæssige fordele, hvis foreninger og andre inddaterede direkte i systemet. Det er typiske også mere korrekte oplysninger ejeren/den ansvarlige ligger ind end en sagsbehandler ved kommunen, der ikke selv har set stedet/aktiviteten. Det er også ejeren/den ansvarlige, som ved, hvis der sker ændringer, så oplysningerne skal ajourføres. Eventuelt kan Skanderborg Kommune hjælpe foreninger og privat personer som gerne vil udstille noget på www.udinaturen.dk, eksempelvis ved at tilbyde lidt ekstra hotliniehjælp ved kommunens GIS ansvarlige – en slags hjælp til selvhjælp med at komme i gang.
Det er ret nemt at få en masse data ind i www.udinaturen.dk, men det er rigtigt vigtigt at data løbende bliver vedligeholdt og ajourført – og ajourføring og drift er erfaringsmæssigt en større udfordring. Hvis det viser sig at ajourføring af data bliver et problem, må problemstillingen drøftes med Naturstyrelsen.
Man kan overveje om data skal og bør valideres af en myndighed inden data publiceres – ex. kontrollere om der er lovlig offentlig adgang, aftaler med grundejerne osv. For selvom offentligheden har ret til adgang til eksempelvis en skovsti i en privat skov, kan det fakta, at der publiceres en sti på et digitalt kort på en offentlig hjemmeside uden aftale med grundejeren, give konflikter med de berørte private grundejere. Hidtil har der dog ikke været problemer eller klager, men hvis det viser sig fremover at give problemer, bør kommunerne sammen med Naturstyrelsen overveje at indføre kontrolrutiner i forhold til hvilke data, der offentliggøres på hjemmesiden.
Mobilinformation
Siderne www.udinaturen.dk og www.oplevgudenaa.dk kan sagtens anvendes på en smartphone, det vil sige at informationer er tilgængelige for brugerne ude i naturen, hvis der er mobildækning. Den ene løsning www.oplevgudenaa.dk kan endda fungere offline, så man inden besøget i naturen henter oplysninger om et mindre område. Det vil mange steder være en fordel, da der jo ofte er lidt dårligere dækning for mobildata i naturområder end i byområderne.
Markedsføring
Skanderborg Kommunes hjemmeside er blevet tilrettet, så der er flere henvisninger til www.udinaturen.dk. Der er ligeledes lanceret en minikampagne om www.udinaturen.dk – blandt andet på vores infostandere placeret rundt i kommunen.
Teknisk chef indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 14/67871
Med denne sag planlægger udvalget dialogmøder og borgermøde i januar-marts om formulering af natur- og miljøpolitikken.
Med henblik på at få inputs til processen med at formulere en natur- og miljøpolitik for Skanderborg Kommune, er der i løbet af 1. kvartal 2015 planlagt en række dialogmøder med forskellige interessenter og et borgermøde om natur- og miljøemner.
Natur- og miljøpolitikken omfatter i alt 6 strategispor – natur, miljø, vandmiljø, grundvand, skove og friluftsliv.
Det er planlagt, at dialogen og involveringen skal tage udgangspunkt i en række konkrete dilemmaer – og med udgangspunkt i drøftelserne af de konkrete problemstillinger, efterfølgende at udarbejde en natur- og miljøpolitik med en overordnet vision og en strategi.
For at komme bredt rundt om emnerne, er det planlagt at tema- og dialogmøder afvikles efter konceptet ”Mads og Monopolet” med en kort præsentation af et dilemma eller en problemstilling, efterfulgt af en drøftelse i ”Monopolet”. Drøftelserne styres tidsmæssigt stramt for at sikre, at vi når rundt om alle relevante strategispor.
Der er udarbejdet en bruttoliste på ca. 50 dilemmaer, hvorfra der vælges relevante dilemmaer i forhold til dem, der deltager i dialogmødet.
Ved alle møderne er der udover de planlagte dilemmaer, afsat tid til inputs og synspunkter fra mødedeltagerne, ud over de inputs der kommer frem via dilemmadrøftelserne.
For at opsamle de inputs der bliver givet på dialogmøderne til det videre arbejde med natur og miljøpolitkken, vil der blive lavet en lydoptagelse og en transcription af møderne.
På borgermødet søndag den 1. februar 2015 på Vestermølle, er det planlagt at mødet ud over en kort fælles opstart, skal foregå som et orienteringsløb i mindre grupper rundt til forskellige poster, hvor man får mulighed for at drøfte et repræsentativt udsnit af dilemmaer og problemstillinger – inklusiv poster, hvor man på ”blankt papir” kan komme med forslag til de ting, deltagerne synes der skal med i natur- og miljøpolitikken.
Planlagte mødeaktiviteter
Temamøde i Miljø- og Planudvalget: 28. januar 2015
Borgermøde på Vester Mølle: 1. februar 2015
Dialogmøde med Miljø- og Planudvalget og Det Grønne Råd: 3. februar 2015
Dialogmøde med Kultur og Sundhed: 5. februar 2015
Dialogmøde med Miljø og Planudvalget og Vandrådet: 3. marts 2015
Målet er, at den planlagte proces skal munde ud i en overordnet politik med vision og strategi.
Teknisk chef indstiller, at
dialogmøderne gennemføres som beskrevet.
Sagsnr.: 14/12073
I marts 2014 blev ideen med landsbyviceværter drøftet på et møde i Miljø- og Planudvalget. Der blev beskrevet to forskellige scenarier med forskellige udgiftsniveauer. Disse scenarier indgik i budgetforhandlingerne for 2015-2018. Der blev dog ikke afsat penge til projektet.
Der har været afholdt møde med repræsentanter fra bl.a. HovedMED og Entreprenørafdelingen om mulighederne ud fra de nye forudsætninger.
Flere kommuner har gjort sig erfaringer med at oprette ordninger med landsbyviceværter, således at landsbyerne får øgede muligheder for at udvikle, forbedre og vedligeholde byrummet samt skabe nye aktiviteter i landsbyen. Det kan medvirke til at forbedre bymiljøet og levevilkårene i landsbyerne.
Da der ikke er afsat økonomi til at indføre en ordning med landsbyviceværter, er ordningen helt afhængig af inddragelse af aktive borgere. Alternativt kan der gøres brug af seniorjobbere.
Landsbyerne skal derfor opfordres til at komme med konkrete ideer til, hvordan de ønsker at skabe merværdi i deres område.
Opgaverne for en landsbyvicevært kan for eksempel varetage følgende opgaver:
drift og vedligehold af grønne områder
drift og vedligehold af legepladser, torveområde, forsamlingshus
renhold af veje og pladser
snerydning
praktisk hjælp til eksempelvis landsbyernes svage beboere
praktisk hjælp i forbindelse med arrangementer i landsbyerne, f.eks. høstfest, borgermøder, mv.
Hvis landsbyviceværten kan løse almindelige driftsopgaver, kan der tilsvarende frigøres ressourcer i Entreprenørafdelingen, så den kan understøtte nye initiativer med praktisk hjælp, ekspertise, erfaring samt udlån af maskiner og materiel. Derved vil der kunne skabes ekstra værdi i landsbyen.
Landsbyerne opfordres til at ansøge om deltagelse i en forsøgsordning med landsbyviceværter i deres landsby. Herefter udvælges 2-3 pilotprojekter for 2015.
Projekterne evalueres ultimo 2015. Der vurderes det, om ordningerne skal udvides til at omfatte flere landsbyer – og om der skal foretages justeringer i forhold til det første års erfaringer.
Leder af Entreprenørafdelingen Jens-Erik Dengsø deltager under sagens behandling.
Der er ikke afsat økonomi i budget 2015-2018 til landsbyviceværter.
Teknisk chef indstiller,
at orienteringen om forsøg med landsbyviceværtordninger tages til efterretning.
Efter Miljø- og Planudvalget den 11. november 2014 godkendte, at der igangsættes forsøg med landsbyviceværter, har der været en offentlig debat omkring samarbejdet mellem aktive borgere og Entreprenørafdelingens medarbejdere, herunder hvilke opgaver aktive borgere kan varetage.
Formandskabet i HMU har på den baggrund taget initiativ til et møde mellem de involverede parter, hvor samspillet mellem aktive borgere og Entreprenørafdelingen generelt blev drøftet. Der lægges op til, at der efterfølgende sker en drøftelse af samarbejdet med aktive borgere i Entreprenørafdelingens lokal-MED, med henblik på at formulere muligheder for nye samarbejdsformer.
Sagsnr.: 14/82752
Fagsekretariaterne Børn og Unge og Teknik og Miljø har udarbejdet en analyse af kommunens skolebuskørsel med forslag til mulige ændringer af de åbne skoleruter allerede fra august 2015. Undervisnings- og Børneudvalget og Miljø- og Planudvalget drøfter på baggrund heraf kommunens fremtidige serviceniveau på de åbne skoleruter.
Baggrund
Undervisnings- og Børneudvalget evaluerede på mødet 2. oktober 2014 skolebuskørslen efter folkeskolereformens ikrafttræden.
Miljø- og Planudvalget evaluerede efterfølgende skolebuskørslen på mødet 11. november 2014. Udvalget vedtog i den forbindelse, at muligheden for betjening af skoleelever efter SFO skal indgå i drøftelsen på fællesmødet med Undervisnings- og Børneudvalget.
Analyse af kommunens skolebuskørsel indsat som bilag
Fagsekretariaterne Børn og Unge og Teknik og Miljø har udarbejdet et bilag, der indeholder en analyse af kommunens skolebuskørsel med beskrivelse af den kollektive bustrafik (regionale ruter, lokalruter og bybusser samt åbne skoleruter), oversigt over passagertællinger, skoleelevers ventetider og forslag til mulige ændringer af de åbne skoleruter (se venligst bilaget).
Fagsekretariaternes forslag til mulige ændringer
På grundlag af passagertællingerne (jf. bilagets afsnit 2) og oversigten over skolernes ringetider og bussernes ankomst- og afgangstider (jf. bilagets afsnit 3), har fagsekretariaterne udarbejdet forslag til, hvilke ture på de åbne skoleruter, der enten kan nedlægges, reduceres, etableres eller udvides allerede fra næste køreplanskifte primo august 2015.
Fagsekretariaternes forslag til ændringer er formuleret ud fra, hvad der p.t. er muligt i forhold til gældende kontrakter med busvognmændene.
I tabel 1 nedenfor fremgår fagsekretariaternes forslag til nedlæggelse eller reduktion af ture på de åbne skoleruter.
Tabel 1. Forslag til nedlæggelse eller reduktion af ture på de åbne skoleruter fra august 2015.
Rute | Tidspunkter (kl.) | Antal ture | Ændringsforslag |
411 | 12.16 eller 12.55 | 1 | Én af turene kan nedlægges, afhængig af hvordan det passer med vognløb. |
422 | 6.30, 8.05, 9.00 | 2 | Turen kl. 9.00 kan reduceres til en kort tur Knudsø rundt. |
11.30 | 1 | Kan reduceres til en kort tur Knudsø rundt. | |
12.13 | 1 | Kan nedlægges, da den ikke bruges af skoleelever. | |
423 | 6.26 | 1 | Kan nedlægges. Beregnet som pendlerrute fra Låsby til Ry. |
12.00 og 12.28 | 2 | Dobbelttur. Kan nedlægges, hvis den ikke skal bruges af skolerne. | |
425 | 13.00 | 1 | Kan nedlægges. Bruges ikke som skolebus. |
454 | 8.50, 12.45 | 2 | Begge ture kan nedlægges. Skal ikke længere bruges til børnehavefilialer i Adslev og Jeksendal. |
I tabel 2 nedenfor fremgår fagsekretariaternes forslag til etablering og udvidelse af ture på de åbne skoleruter.
Tabel 2. Forslag til etablering og udvidelse af ture på de åbne skoleruter fra august 2015.
Rute | Tidspunkter (kl.) | Ændringsforslag |
420 | 16.31 (Bjedstrup Skole) | Kan udvides af hensyn til hjemtransport fra SFO. |
421 | 16.27 (Gl. Rye Skole) | Kan udvides af hensyn til hjemtransport fra SFO. |
450 | 15.45 (Skovbyskolen) | Kan udvides af hensyn til hjemtransport fra SFO. |
454 | Forskudte ringetider efter 5. lektion på Bakkeskolen og Højboskolen | Undersøge, om hjemtransport efter 5. lektion kan udføres med særskilte ture fra de to skoler. |
16.10 | Kan etableres som ekstra tur af hensyn til hjemtransport fra SFO. |
Fagsekretariaterne forventer, at de i tabel 1 og tabel 2 nævnte ændringsforslag samlet set kan afholdes inden for eksisterende budget.
Fælles drøftelse af fremtidigt serviceniveau på de åbne skoleruter
I drøftelsen af mulighederne for betjening af skoleelever efter SFO kan indgå overvejelser om, hvorvidt betjeningen nødvendigvis skal ske med de åbne skoleruter, hvor der er fribefordring, eller om det kan ske med eksisterende ture på lokalruterne, hvor der er egenbetaling (f.eks. ved Gl. Rye Skole og Veng Skole og Børnehus).
Det kan ligeledes drøftes, om der skal være mulighed for hjemtransport fra SFO i de tilfælde, hvor der er mindre end 2,5 km. hjem. Kommunen har ikke pligt til befordring mellem skole og hjem, hvis skolevejen er kortere end 2,5 km, jf. folkeskolelovens § 26 stk. 1.
Det fremgår af passagertællingerne fra uge 44 2014 (se bilagets afsnit 2), at der er nogle ture om formiddagen uden for skolernes ringetider, der bruges yderst begrænset. Disse ture indgår i den kollektive trafik som offentlig servicetrafik. Det gælder primært betjening af området mellem Ry og Låsby. Disse ture kan nedlægges, idet det forudsættes, at der indføres Støttet Flextur, som kan bruges i stedet af lejlighedsvise kunder.
Nedlæggelse af ture skal i givet fald ske i samarbejde med de respektive busvognmænd. Det fastsættes i kontrakterne med vognmændene, at ”Påtænkte ændringer af linjeføring, køreplan og vognløb drøftes mellem bestiller og busselskabet, inden der træffes beslutning herom.” Nedlæggelse af ture skal passe bedst muligt sammen med bussernes vognløb og chaufførernes vagtplaner, således at der ikke i stedet skal betales for tomkørsel.
Administrationen indstiller,
at udvalgene drøfter buskørslen og fremtidigt serviceniveau for kommunens åbne skoleruter således, at der kan udarbejdes et beslutningsoplæg til Miljø- og Planudvalgets møde 3. marts 2015.
at udvalgene drøfter fagsekretariaternes forslag til mulige ændringer af de åbne skoleruter fra august 2015
at udvalgene drøfter, om der skal iværksættes en grundigere analyse af kommunens skolebusruter. En sådan analyse vil tilvejebringe et bedre beslutningsgrundlag til fastlæggelse af kommunens buskøreplaner for skoleåret 2016/17. Analysen vil komme med anbefalinger til ændringer af buskøreplaner, som tager højde for kommunens nuværende skolestruktur og fuldendt implementering af folkeskolereformen.
Sagen fremsendes til Undervisnings- og Børneudvalget, Miljø- og Planudvalget
Sagsnr.: 15/28