Sagen fremlægges til Byrådets beslutning om, hvad det ønskede beskyttelsesniveau overfor pesticider er i Skanderborg Kommune. Byrådets beslutning om niveauet for indsats overfor pesticider vil danne en nødvendig ramme for arbejdet med indsatsplanlægningen og dermed for dialogen med interessenterne.
Præcisering af sagen
Økonomiudvalget behandlede sagen den 30. september 2015 og besluttede her at returnere sagen til Miljø- og Planudvalget. Sagen er udskudt til udvalgets decembermøde med henblik på, at der afholdes dialog med Forsyningens bestyrelse og dialog med Vandrådet. I mellemtiden har Vandrådet afholdt møde med alle vandværker, og Skanderborg Forsyning har drøftet sagen på deres bestyrelsesmøde.
Sagsfremstillingen er blevet forenklet i forhold til tidligere, idet det er tydeliggjort, hvad der skal tages stilling til på nuværende tidspunkt. For yderligere information omkring emnet se bilagene og specielt videoerne i bilag 4.
Beslutning om de samlede indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse skal træffes af Byrådet inden udgang af 2017.
Baggrund
I Danmark er vandforsyningen udelukkende baseret på grundvand. Det er målet, at grundvandet kun skal gennemgå en simpel vandbehandling uden rensning. Grundvandsbeskyttelse handler om at forebygge. Er en boring først forurenet med pesticider er det begrænset, hvad der kan gøres.
I de kommende indsatsplaner for grundvand skal Skanderborg Kommune tage stilling til den nødvendige indsats overfor bl.a. pesticider.
Forurening af grundvandet med pesticider
Selv om et middel er godkendt til brug i Danmark, kan det stadig godt ende i grundvandet af følgende årsager:
- pesticiderne er anvendt regelret på særligt følsomme arealer (hvilket ikke er forbudt)
- pesticider er brugt tæt på en indvindingsboring, hvor det via det helt unge grundvand er trukket ned i magasinet (hvilket ikke er forbudt i afstande længere væk end 25 m fra boringen)
- der har været uheld og uhensigtsmæssig håndtering herunder ulovlig anvendelse af et pesticid.
Særligt sårbare områder
Danmark er kortlagt geologisk, så man har ret godt kendskab til hvilke jordtyper, der er forskellige steder. Nogle områder er mere sårbare overfor forurening end andre. De sårbare områder har Skanderborg Kommune vurderet som værende sammenfaldende med de områder, som Staten har udpeget som værende følsomme overfor nitratforurening (NFI) – se mere i bilag 3 og tilhørende videopræsentationer (bilag 4).
Lerlag kan hindre nedsivning af bl.a. nitrat. NFI er primært udpeget på baggrund af den manglende naturlige beskyttelse i form af lerlag over grundvandsmagasinet. I disse områder vil der også være en risiko for, at pesticider kan trænge ned til grundvandet.
En af indsatserne for at beskytte grundvandet kan derfor være ændringer i anvendelsen af pesticider på arealer, hvor grundvandet dannes. Det er op til kommunalbestyrelsen at træffe beslutning om, hvad den nødvendige indsats overfor pesticider er.
Niveau for nødvendig grundvandsbeskyttelse
Nedenfor præsenteres tre niveauer for den nødvendige indsats overfor pesticider i Skanderborg Kommune:
- Skanderborg Kommune vil beskytte alle sårbare områder indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og vil pålægge restriktioner om ingen brug, håndtering og opbevaring af pesticider med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens §§ 24 og 26a, hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale om grundvandsbeskyttelse. Se kort på bilag 1 – de sårbare områder udgør i alt ca. 30 % af kommunens areal.
- Skanderborg Kommune vil beskytte de sårbare områder indenfor de almene vandværkers grundvandsdannende oplande, hvor det er vurderet, at det kan betale sig at lave en indsats. I de grundvandsdannede oplande vil Skanderborg Kommune pålægge restriktioner om ingen brug, håndtering og opbevaring af pesticider, med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens §§ 24 og 26a, hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale om grundvandsbeskyttelse. Se kort på bilag 2 – de sårbare områder inden for de grundvandsdannende oplande udgør 3 % af kommunens areal.
- Skanderborg Kommune ser det ikke nødvendigt at pålægge rådighedsindskrænkninger overfor brug af pesticider for at beskytte den fremtidige drikkevandsressource. Det enkelte vandværk kan lave frivillige aftaler med lodsejere, hvis de finder det nødvendigt.
Administrationen anbefaler model nr. 2, da det vurderes, at der er sårbare arealer i Skanderborg Kommune, som er nødvendige at beskytte for at sikre forsat rent drikkevand til forbrugerne. Der skal i forbindelse med indsatsplanlægningen laves en proportionalitetsvurdering af, hvor det konkret kan betale sig at lave en indsats – altså fordelene i forhold til sikring af rent vand vejet op imod omkostningerne for forbrugere og lodsejere.
Inddragelse af interessenter
Skanderborg Kommunes koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse, som består af interessenter fra de berørte parter, har gennemgået dagsordenspunktet på møde den 18. august 2015. Deltagerne er efterfølgende blevet inviteret til at komme med bemærkninger til punktet. De indkomne bemærkninger inkl. bemærkninger fra Fagsekretariatet er vedlagt dagsordenen.
Vandrådet efterfølgende afholdte møde for foreningens medlemmer den 9. nov. Vandrådets bestyrelses yderligere bemærkninger er vedhæftet som bilag.
Videopræsentation
Vedhæftet dagsordenen er der i bilag 4 link til videopræsentation af problemstillingen.
Direktør for Skanderborg Forsyning Jens Bastrup deltager i starten af punktets behandling i Miljø- og Planudvalget.
Der er lavet foreløbige beregninger omkring, hvad den nødvendige indsats vil betyde i stigning i vandprisen for forbrugerene. Her henvises til kap 6.1 i bilag 3 og videoen.
Rent drikkevand er af stor betydning for borgernes sundhed.
Teknisk chef indstiller,
- at Skanderborg Kommune vil beskytte de sårbare områder indenfor de almene vandværkers grundvandsdannende oplande, hvor det er vurderet, at det kan betale sig at lave en indsats.
- at Skanderborg Kommune vil pålægge restriktioner om ingen brug, håndtering og opbevaring af pesticider i de sårbare grundvandsdannede oplande, hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale om grundvandsbeskyttelse.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Miljø- og Planudvalget vedtog at genoptage sagen på næste møde.
I forbindelse med indgåelse af aftaler om pesticidfri dyrkning på landbrugsarealer er der flere muligheder for beskyttelse af de sårbare områder. Vandværkerne og lodsejere kan bl.a. aftale, at der plantes skov, som drives uden brug af pesticider.
Beregningerne vedlagt sagsfremstillingen blev lavet ud fra en antagelse om at omkostninger til erstatning er de samme for alle arealer. De mulige indsatsområder udgør 3 % af kommunens areal. Af disse er ca. 2/3 landbrugsarealer (900 ha). Det vil sige, at de landbrugsarealer, hvor grundvandsbeskyttelse kan komme på tale (mulige indsatsområder), udgør 2 % af kommunens samlede areal. Se arealfordelingen i bilag 9. Hvis beregning af omkostninger sker ud fra den aktuelle arealanvendelse, eks. landbrugsjord, skovarealer og parcelhuse, resulterer det i en stigning i vandprisen på 1,18 kr. pr. m³. Efterfølgende skal der laves en proportionalitetsvurdering, som med stor sandsynlighed vil mindske arealet og omkostningerne yderligere.
Teknisk chef har i nedenstående indstilling præciseret, at der kun laves en indsats mod pesticider, hvor det er proportionalt.
Der vedlægges notat, som belyser opgaven med indgåelse af frivillige aftaler. Andre kommuner, som har etableret vandsamarbejder, har opgaven med indgåelse af frivillige aftaler som en integreret del af vandsamarbejdets arbejde. Der er ikke i lovgivningen krav om, at denne opgave skal løftes i et vandsamarbejde. Hvis ikke vandsamarbejdet eller forsyningerne løfter opgaven, skal den varetages af kommunen.
Teknisk chef indstiller,
- at Skanderborg Kommune vil beskytte de sårbare områder indenfor de almene vandværkers grundvandsdannende oplande, hvor det er vurderet, at det kan betale sig at lave en indsats, jf. proportionalitetsprincippet
- at Skanderborg Kommune vil pålægge restriktioner i de områder, hvor det kan betale sig, om ingen brug, håndtering og opbevaring af pesticider i de sårbare grundvandsdannede oplande, hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale om grundvandsbeskyttelse.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Fraværende: Henrik Qvist
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille følgende:
Skanderborg Kommune vil beskytte sårbare områder inden for de almene vandværkers grundvandsdannende oplande, hvis det kan betale sig at lave en indsats.
En konkret vurdering af, hvilke områder der skal beskyttes, skal bero på en proportionalitetsvurdering, hvor fordelene i forhold til at sikre rent vand bliver vurderet i forhold omkostningerne og de langsigtede fordele/ulemper for forbrugere og lodsejere.
Kommunens indsats vil være baseret på den nyeste viden om de lovligt anvendelige pesticiders påvirkning af drikkevandet på de konkrete jordtyper, som det bl.a. kommer til udtryk gennem Miljøministeriets og GEUS’ løbende analyser.
Udgangspunktet er at lave frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse med de berørte lodsejere. Skanderborg Kommune er som udgangspunkt åben for metodefrihed til at sikre rent drikkevand.
Hvis der ikke kan indgås frivillige aftaler eller opnås enighed om en tilstrækkelig grundvandsbeskyttelse, vil Skanderborg Kommune pålægge restriktioner om ingen brug, håndtering og opbevaring af bestemte pesticider med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens §§ 24 og 26a. Dette vil medføre fuld erstatning ifølge gældende regler.
Skanderborg Kommune indleder snarest en proces i samarbejde med Vandrådet og de berørte vandværker, hvor målet er at indgå forpligtigende aftaler og/eller samarbejder i forhold til:
- Grundvandsbeskyttelse
- Forsyningssikkerhed
- Økonomisk fordeling af udgifter til grundvandsbeskyttelse
Miljø- og Planudvalget vil løbende blive orienteret om arbejdet med at nå forpligtigende aftaler ift. grundvandsbeskyttelse, forsyningssikkerhed og modeller til fordeling af udgifterne forbundet med disse. De endelige aftaler om disse skal behandles af og vedtages i Byrådet, før de kan træde i kraft.
Byrådet skal godkende de første påbud, der bliver givet i forhold til restriktioner om ingen brug, håndtering og opbevaring af bestemte pesticider. Det sker for at sikre en administrationspraksis og sætte retning for det videre arbejde.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.