Dato: |
05-04-2018 15:30:00 |
|
Udvalg: |
Socialudvalget |
|
Sted: |
Skanderborg Rusmiddelcenter, Ole Lund Kirkegaards Stræde 2 F, 8660 Skanderborg |
|
PDF: |
Sagsnr.: 00.01.00-A00-158-17
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget godkendte dagsordenen.
Sagsnr.: 00.22.04-A00-1-18
Der gives rundvisning på rusmiddelcenteret samt introduktion til området. Desuden gives, som et led i Socialudvalgets politikkontrollerende arbejde, status på administrativ udmøntning af socialpolitik, misbrugsstrategi og kvalitetsstandard til orientering.
Som et led i udmøntningen af socialpolitikken godkendte Byrådet den 27. januar 2016 strategier for ældreområdet, handicapområdet, frivilligt socialt arbejde, socialpsykiatrien samt misbrugsområdet.
Misbrugsstrategien indeholder tre fokusområder for misbrugsområdet:
Fokusområde 1: Et tilbud til alle
Fokusområde 2: Synlighed og forebyggende indsatser
Fokusområde 3: Samarbejde og helhedsorienterede indsatser
Byrådet godkendte desuden den 30. november 2016 kvalitetsstandard for social behandling af alkohol- og stofmisbrug gældende for perioden 1. januar 2017 til 31.december 2018. Kvalitetstandarden indeholder en samlet information til borgerne om de tilbud og ydelser, kommunalbestyrelsen tilbyder borgere, der ønsker social behandling af misbrug. Kvalitetsstandarden beskriver således det serviceniveau på behandlingsområdet, som kommunalbestyrelsen træffer beslutning om, herunder de politiske målsætninger, prioriteringer og strategier, der ligger bag beslutningen. Dermed kan kvalitetsstandarden betragtes som en beskrivelse af udmøntningen af socialpolitikken og strategisporet for rusmiddelområdet.
Der gives på mødet en status på igangværende indsatser jf. kvalitetsstandarden med et fokus på en generel introduktion til Rusmiddelcenterets indsatser.
Afdelingsleder Charlotte Korsgaard Nielsen deltager med oplæg på mødet.
-
Tiltaget medvirker til at flere borgere tilbydes kvalificeret behandling. Herved understøttes, at borgerens sunde livsstil øges, og at der arbejdes mod en højere grad af lighed i sundhed
Beskæftigelses- og sundhedschefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tog orienteringen til efterretning.
Udvalget fik på mødet udleveret materiale om status på administrativ udmøntning af socialpolitik, misbrugsstrategi og kvalitetsstandard. Plancher fra oplæg samt det udleverede materiale kobles til referatet.
Sagsnr.: 00.01.00-A00-158-17
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Der blev desuden orienteret om:
Udvalget tog orienteringen til efterretning. Socialudvalget vedtog,
Vedlagt referatet er materiale til meddelelse om centralisering/regionalisering af misbrugsområdet samt materiale til meddelelse om nyt udspil fra ældreministeriet, Værdighed i ældreplejen – en hjertesag.
Sagsnr.: 29.00.00-P00-4-16
Administrationen har udarbejdet en ny toårig sundhedsplan, Sundhedsplan 2018-2020. Planen fremsendes til orientering i Socialudvalget, Undervisnings- og Børneudvalget, Kultur-, Sundhed- og Beskæftigelsesudvalget og §17, stk.4-udvalget-Psykiatri.
9 af de i alt 17 tiltag i planen hører under Socialudvalgets ressortområde.
Sundhedsplan 2018-2020 er blevet godkendt d. 28. februar 2018 i den administrative sundhedsstyregruppe. Planen afløser Sundhedsplan 2016-2018 og løber fra 1. april 2018 til den 31. marts 2020.
Udarbejdelsen af planen er sket primært i de 3 fagsekretariater Børn & Unge, Ældre & Handicap og Beskæftigelse & Sundhed.
Den politiske ramme for sundhedsplanen
Sundhedsplanen er en administrativ plan og udgør en del af udmøntningen af kommunens sundhedspolitik. Rammerne for sundhedsplanen er sundhedspolitikkens vision og strategispor:
Vision:
Skanderborg Kommune – Et sundt fællesskab
I Skanderborg Kommune er borgerne sunde og raske. Alle borgere er livsduelige, og der er lige muligheder for at leve et langt liv i trivsel. Der er rammer og udfoldelsesmuligheder, der understøtter fællesskaber, aktivt medborgerskab og sund livsstil. Den enkelte borger tager ansvar, og udsatte børn og voksne inviteres ind i sunde og rummelige fællesskaber. Når sygdom opstår, er hjælpen nær, og der er tryghed og sammenhæng i indsatsen. Der tages afsæt i borgernes ressourcer og handlekompetencer, og den enkelte borger og borgerens netværk er nødvendige og aktive medspillere. Skanderborg Kommune som arbejdsgiver går forrest for at skabe sundhedsfremme på arbejdspladsen. Medarbejderne trives og har forudsætningerne for at kunne understøtte borgernes handlekompetencer.
Strategispor:
1. Den mentale trivsel styrkes
2. Større lighed i sundhed
3. Sunde rammer, der gør det sunde valg let
4. Borgernes sunde livsstil styrkes
5. Et stærkt nært sundhedsvæsen
6. Sundhed som fælles opgave
Politisk drøftelse af Sundhedsplan 2018-2020
Administrationens prioritering af indsatsområder i Sundhedsplan 2018-2020 er blevet præsenteret i Socialudvalget, Undervisnings- og Børneudvalget og Kultur- og Sundhedsudvalget til udvalgsmøderne i november/december 2017. Der er til møderne givet politiske input til prioriteringen af tiltag i planen. Jf. bilag.
5 indsatsområder
Tiltagene i Sundhedsplan 2018-2020 er fordelt på 5 indsatsområder:
1. Tobak
2. Alkohol
3. Somatik: KOL/lungekræft/lungebetændelse
4. Psykiatri: Stress/Angst/Depression
5. Øvrige
Baggrunden for at prioritere indsatser indenfor områderne 1-4 er et større forarbejde forud for Sundhedsplan 2016-2018. Forarbejdet har dannet grundlag for, at der er foretaget en prioritering af de områder, hvor der er størst dokumenteret økonomisk og forebyggelsesmæssigt potentiale i at sætte ind, når sundhedspolitikkens vision og strategispor skal realiseres.
Der er samtidig i udarbejdelsen åbnet op for tiltag, der realiserer sundhedspolitikken med afsæt i sundhedsfaglige temaer, der ligger udenfor de fire indsatsområder, jf. Indsatsområde 5: Øvrige.
Sundhedsaftale 2015-2018 er udgået som selvstændigt indsatsområde. En kortlægning har vist, at Skanderborg Kommune er godt på vej med implementeringen af Sundhedsaftale 2015-2018.
En samlet oversigt over sundhedsplanens tiltag, fordelt på de 5 indsatsområder, findes på side 2 i Sundhedsplan 2018-2020. Jf. bilag.
Opfølgning i de politiske udvalg
Der er planlagt status på de enkelte tiltag én gang årligt i de politiske udvalg. Det sker til udvalgsmøderne i november i henholdsvis Socialudvalget, Undervisnings- og Børneudvalget og Kultur-, Sundhed- og Beskæftigelsesudvalget. Opfølgningen på tiltagene er fordelt i udvalgene i henhold til udvalgenes ressortområder. Jf. side 2 i Sundhedsplan 2018-2020.
Socialudvalget
Der er i Sundhedsplan 2018-2020 i alt 9 tiltag, der hører under Socialudvalgets ressortområde:
2.1 Systematisk tidlig opsporing af familier med rusmiddelproblemer (B&S)
2.2 Afklarende samtaler og behandling i eget hjem (B&S)
2.3 Familieorienteret rusmiddelbehandling (B&S)
2.4 BRUS – Behandlingstilbud til børn og unge, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer (B&S)
3.1 Implementering af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL i Skanderborg Kommune (Æ&H)
4.5 Natur og sundhed - Kursusforløb for borgere med en sindslidelse (Æ&H)
4.6 En indgang for praktiserende læger til Skanderborg Kommune (Æ&H)
5.1 Sammen om sundhed. Vi samskaber sundhed og gør sundhed vedkommende, ved Bostederne i Skanderborg for borgere med udviklingshæmning. (Æ&H)
5.2 Kunst- og musikfestival i Ry september 2019 (Æ&H)
På udvalgsmødet vil tiltagene blive gennemgået.
-
Beskæftigelses- og sundhedschefen og ældre- og handicapchefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 29.06.04-G01-1-18
På baggrund af en henvendelse fra Støtteforeningen for Hospice Østjylland med ønske om etablering af et hospice i Skanderborg Kommune, fremsendes denne sag til orientering og drøftelse.
Støtteforeningen for Hospice Østjylland har henvendt sig til Byrådet i Skanderborg Kommune v/Borgmester Jørgen Gaarde. Støtteforeningen anmoder om Byrådets mulige opbakning til at få etableret et hospice i Skanderborg Kommune. Støtteforeningen anfører, at den har tilsagn om en grund på 10.000 m2, beliggende i Anebjerg-området. Selve henvendelsen fra støtteforeningen er vedhæftet som bilag.
Støtteforeningen peger i deres henvendelse på, at nærhed til et hospice har stor betydning for anvendelsen for borgere i Skanderborg Kommune. Det er opgjort, at antallet af indlæggelser på hospice for borgere i Skanderborg Kommune ligger ca. 30 pct. under gennemsnittet af antal indlæggelser i Region Midtjylland. Samtidig er belægningsprocenten på de eksisterende hospice i regionen på ca. 90 pct., hvor der i følge driftsoverenskomsten med Region Midtjylland er aftalt en belægningsprocent på 85 pct.
Antal indlæggelser i Region Midtjylland er i perioden 2010-2016 steget med 40 pct. (691 til 970 indlæggelser) samtidig med, at antal henviste i samme periode er steget med 59 pct. (fra 1.117 til 1.772 henviste). Støtteforeningen peger således på, at behovet for hospicepladser ikke er dækket med de nuværende tilbud. Endvidere peger de på, at den demografiske udvikling betyder langt flere ældre, og det vil betyde et behov for flere hospicepladser.
I forhold til ovenstående henvendelse peger fagchefen for Ældre og Handicap på, at det kan være vigtigt for borgere i Skanderborg Kommune, at der er valgmuligheder i forhold til den sidste tid. Mange ønsker, at den sidste tid foregår i hjemmet, hvilket der er gode muligheder for, idet borgeren og dennes pårørende støttes af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Endvidere kan der efter behov ydes støtte fra det palliative team fra Regionshospitalet Horsens.
Andre borgere ønsker et tilbud på hospice. Det er hospital, praktiserende læge eller det palliative team, der visiterer til hospice.
Det må formodes, at såfremt der etableres et hospice i Skanderborg Kommune, vil der ske en forskydning i brugen af tilbud således, at flere vil anvende hospice end det sker i dag.
Den kommunale udgift til borgernes ophold på hospice er en fast takst pr. døgn for kommuner. Taksten var 2.012 kr. pr. døgn i 2017. 28 borgere fra Skanderborg Kommune benyttede et sådant tilbud i 2017. Udgiften for Skanderborg Kommune udgjorde knap 1,1 mio. kr. Det svarer til, at de indlagte borgere fra Skanderborg Kommune gennemsnitligt var 19 dage på hospice.
Det vil kræve en nøjere analyse at vurdere en økonomisk effekt på driftsudgifterne for Skanderborg Kommune ved eventuelt øget brug af hospice. Udgifter for kommunen, der typisk indgår i pasning i eget hjem, er løn til plejevederlag, sygeplejeartikler, hjælpemidler, palliationsteam, hjemmepleje og sygepleje. For nuværende er ikke lavet en konkret afgrænsning af borgere, der kan sammenlignes med borgere på hospice. Dertil kommer, at der ikke tidligere er lavet beregning på udgiften pr. døgn ved pasning i eget hjem.
-
Ældre- og handicapchefen og beskæftigelses- og sundhedschefen indstiller,
Sagen behandles i Kultur- og Sundhedsudvalget og i Socialudvalget, og fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget vedtog at indstille til Byrådet,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 00.00.00-A00-3-18
Efter anmodning fra Mira Issa Bloch skal Socialudvalget behandle spørgsmål om anvendelsen af tiden på udvalgsmøderne.
Udvalgsmedlem Mira Issa Bloch har fremsendt anmodning om, at emnet "Mere tid til vores arbejde i Socialudvalget" bliver optaget på dagsordenen for møde i udvalget den 5. april 2018.
Følgende er modtaget fra Mira Issa Bloch:
"Jeg vil gerne stille forslag om, at vi udvider vores tid på udvalgsmøderne eller laver temamøder. Jeg mener ikke, at der er tilstrækkelig tid til at lave et grundigt politisk arbejde med den nuværende tidsramme. Jeg vil også med punktet have en dialog om, hvordan vi laver en dagorden, hvor der bliver tid til politikudvikling. Min oplevelse af møderne er, at punkterne fra adminstrationen tager det meste af vores tid."
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget vedtog,
Sagsnr.: 00.00.00-A00-4-18
Efter anmodning fra Mira Issa Bloch skal Socialudvalget behandle forslag om, at der udarbejdes et overblik over Socialudvalgets forandringer.
Udvalgsmedlem Mira Issa Bloch har fremsendt anmodning om, at emnet "Overblik over Socialudvalgets forandringer" bliver optaget på dagsordenen for Socialudvalgets møde den 5. april 2018.
Følgende er modtaget fra Mira Issa Bloch:
"Jeg ønsker med punktet at bede om at få udleveret en samlet oversigt over, hvilke forandringer vi har gang i på hele socialområdet. Jeg har ikke forventning om, at den er klar til mødet, men ønsker opbakning fra udvalget til at få udarbejdet et sådant overblik.
Jeg ønsker vores forandringer listet op under overskrifter, som kunne være følgende:
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Mira Issa Bloch frafaldt punktet.
Sagsnr.: 00.00.00-A00-5-18
Efter anmodning fra Mira Issa Bloch skal udvalget behandle forslag om, at Socialudvalget forholder sig til, hvorvidt der mangler politikker på socialområdet.
Udvalgsmedlem Mira Issa Bloch har fremsendt anmodning om, at spørgsmålet: "Har vi de politikker, der er behov for på socialområdet?" bliver optaget på dagsordenen for Socialudvalgets møde den 5. april 2018.
Følgende er modtaget fra Mira Issa Bloch:
"Jeg ønsker med punktet, at vi som udvalg skal danne os et overblik over, hvilke politikker vi har i Socialudvalget.
Jeg ønsker, at vi forholder os til, om vi synes, der mangler nogle politikker på socialområdet.
Jeg ønsker, at vi forholder os til de eksisterende politikker og ser på, om der er nogen af de eksisterende, som vi mener skal revurderes.
Hvis der er nogen af politikkerne, som vi skal revidere, opfordrer jeg til, at vi laver en prioriteret rækkefølge."
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tog til efterretning,
Sagsnr.: 00.00.00-A00-6-18
Efter anmodning fra Mira Issa Bloch skal udvalget behandle forslag om, at Socialudvalget forholder sig til, hvordan der arbejdes med politikkontrol i forhold til udsatte grupper.
Udvalgsmedlem Mira Issa Bloch har fremsendt anmodning om, at spørgsmålet: "Hvordan laver vi i Socialudvalget politikkontrol i forhold til udsatte grupper?" bliver optaget på dagsordenen for Socialudvalgets møde den 5. april 2018.
Følgende er modtaget fra Mira Issa Bloch:
"Jeg ønsker fra administrationen en mundtlig og skriftlig redegørelse for, hvordan vi som politikere udfører politikkontrol i Socialudvalget på følgende områder.
Her er områderne:
Jeg ønsker derefter en dialog og vurdering af den måde, hvorpå vi laver politikkontrol på områderne. Er den god nok?
Til sidst ønsker jeg, at vi forholder os til, om der skal laves nye tiltag i forhold til vores politikkontrol på områderne."
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget drøftede politik-kontrol arbejdet.
Sagsnr.: 29.00.00-G00-2-16
Med dette punkt orienteres udvalget om det nuværende tilbud med psykiatribrobygger, hvor borgere med psykiske lidelser gennem 4 år har fået hjælp til at skabe sammenhæng i deres behandlingsforløb. Funktionen er alene finansieret til og med år 2018. Hvis tilbuddet skal fortsætte efter 2018 skal der således fremsendes en forandring til budget 2019.
Psykiatribrobygger funktionen blev etableret den 1. april 2014 som et projekt, hvor den fungerende brobygger blev ansat i funktionen.
Psykiatribrobygger fungerer som udskrivningskoordinator for målgruppen under indlæggelse eller i ambulante forløb.
Målet er at understøtte borgeren i sammenhæng mellem behandlingsforløbet i regionspsykiatrien og den opfølgende indsats i kommunen. Dette blandt andet ved at:
Målgruppen for indsatsen er voksne borgere indlagt på psykiatrisk afdeling eller tilknyttet ambulatorierne i Regionspsykiatrien Horsens.
Herudover socialt udsatte borgere (selvmordstruede borgere, og borgere med rusmiddelmisbrug), indlagt en eller flere gange hen over et år på akut modtagerafdeling ved Hospitalsenheden Horsens (somatik sygehus).
Formålet med indsatsen er, at borgeren og deres pårørende oplever tryghed, kvalitet og sammenhæng i de tværsektorielle overgange fra regionspsykiatrien og somatisk akutafdeling i Horsens - til relevante frivillige indsatser og/eller indsatser i Skanderborg Kommune.
Psykiatribrobygning i 4 år.
Skanderborg Kommune har gennem 4 år med funktionen indhentet stor viden om, hvad der skaber værdi for borgere og pårørende i de tværsektorielle psykiatriske borgerforløb.
En kort rapport, som er vedhæftet dagsordenpunktet som bilag, beskriver funktionen og de erfaringer der er indhentet.
Figur 1 nedenfor viser, at antallet af brobyggerforløb, som er unikke borgerforløb, er ret stabile med gennemsnitligt 123 forløb pr. år.
I figur 1 er udviklingen af antallet af indlæggelser i såvel Horsens som Århus beskrevet. Det har dog ikke været muligt at sige noget signifikant om, hvordan brobygning har påvirket frekvensen af disse indlæggelser, fordi antallet af brobyggerforløb er for lille til at kunne give et tilstrækkeligt datagrundlag for en valid analyse.
En evaluerering af psykiatribrobyggerfunktionen fra 2015 viste ifølge interviewede borgere og pårørende, at brobygning medvirkede til af skabe mere trygge forløb og understøttede sammenhæng og kvalitet i borgerforløb på tværs af region og kommune. Den store tilfredshed borgere og pårørende dengang gav udtryk for, er der god grund til at tro stadig gør sig gældende.
I den seneste evaluering fra 2018, er det samarbejdspartneres oplevelser og faglige vurdereringer, der er blevet undersøgt.
Psykiatribrobygning giver faglig mening.
Interviews foretaget i 2018 viser, at samarbejdspartnere på tværs af de involverede organisationer, oplever stor tilfredshed med funktionen. De interviewede udtaler samstemmende og overbevisende, at brobygning i de psykiatriske forløb skaber stor værdi for sammenhængskraften i forløbene, samt for flowet i forhold til at borgerne rettidigt tilbydes de rette indsatser efter udskrivelse.
Der peges på, at funktionen medvirker til at forebygge, at borgere falder mellem to stole (mellem de forskellige behandlingsindsatser)
Det vurderes at have stor værdi for borgeren og dennes pårørende, at brobygger i de komplekse forløb understøtter borgeren og dennes familie i at navigere mellem mange faglige instanser og kitte de mange perspektiver på behandlingen sammen.
Sammendrag fra de 14 gennemførte interview er vedhæftet sagsfremstillingen som bilag.
Flere kommuner i Region Midtjylland har vist interesse for at etablere brobyggerfunktioner. Dette på baggrund af fagpersoners positive omtale af funktionen, positive borgerudtalelser i medierne, samt i erkendelse af at de komplekse borgerforløb på tværs af sektorer kræver en særlig koordineringsindsats.
Ældre- og handicapchefen anbefaler at funktionen som psykiatribrobygger fortsætter som et fast tilbud i Skanderborg Kommune fra 2019.
Herudover at det fortsat organiseres i ældre og handicap med nære samarbejdsflader til beskæftigelse og sundhed.
Ældre og handcap har gode erfaringer med at drive brobyggerfunktioner såvel på det somatiske som på det psykiatriske område. Det psykiatriske vidensgrundlag som psykiatribroggeren står på, findes i ældre- og handicap. Det har herudover vist sig, at det fremmer borgernes tillid, at psykiatribrobygger ikke er organiseret i myndighed, men som driftnær medarbejder, der møder borgerne i det behandlingsmiljø eller hjemmemiljø, hvor de har brug for hjælpen.
Det koster i nutidsværdi 560.000 kr. årligt at drive funktionen.
Årsløn 1 fuldtidsbrobygger | kørsel og parkering pr. år | kurser/udvikling | Ialt pr. år |
544.000 kr. | 10.000 kr | 6.000 kr. | 560.000 kr |
Funktionen psykiatribrobygger er ikke reguleret af lovgivningen.
Men der er delelementer af funktionen, der er nationale anbefalinger til:
Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen udarbejdede i 2013 anbefalinger om koordinerende indsatsplaner for borgere med psykisk lidelse og samtidigt misbrug/afhængighed.
Den koordinerende indsatsplan er et arbejdsredskab, der kan hjælpe med at koordinere arbejdet med mennesker med en dobbeltdiagnose på tværs af region og kommune.
-
Ældre- og handicapchefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tog orienteringen til efterretning.
Socialudvalget vedtog endvidere,
Sagsnr.: 00.30.10-S55-9-18
Med denne sag skal Socialudvalget drøfte forslag til Budget 2019-2022. Sagen drøftes igen på Socialudvalgets møder den 3. maj og den 7. juni. Derefter afleveres Socialudvalgets forslag til den samlede budgetproces i Byrådet.
Udvalget skal komme med bidrag til budgetarbejdet i form af:
På mødet den 1. marts 2018, vedtog udvalget nedenstående plan for det videre arbejde med Budget 2019-2022:
Socialudvalgets arbejde med Budget 2019 - 2022 på mødet den 5. april.
Med udgangspunkt i planen for arbejdet med budget 2019 - 2022 skal Socialudvalget under dette punkt:
Til brug for udvalgets drøftelser, vurderinger og aftaler er følgende vedlagt som bilag til punktet:
-
Fagcheferne for ældre og handicap samt beskæftigelse og sundhed indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget drøftede forslag til Budget 2019-2022.
Udvalget vedtog,
Sagsnr.: 00.22.04-A00-1-18
Kommunekontaktrådet for Midtjylland (KKR) har inviteret til lokale politiske drøftelser af forslaget til pejlemærker for Rammeaftale 2019-20. Bemærkninger skal indsendes til Sekretariatet for Rammeaftaler senest 1. maj 2018. Der lægges op til drøftelse i udvalget.
Kommunalbestyrelserne og regionsrådet i hver region indgår hvert andet år én samlet rammeaftale på det specialiserede social- og specialundervisningsområde. Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over kommunale og regionale tilbud, der bliver anvendt af flere kommuner. Der er fokus på både den faglige udvikling og på styring af tilbuddenes kapacitet og behovet for pladser på tværs af kommu-nerne i regionen. Rammeaftalen kan derudover indeholde aftaler om udviklingen i taksterne og prisstrukturen for tilbud omfattet af rammeaftalen.
KKR Midtjylland inviterer til lokale politiske drøftelser af forslag til pejlemærker for Rammeaftale 2019-20.
Rammeaftalen skal sikre fælles principper for koordinering, styring og udvikling af de kommunale og regionale tilbud.
KKR Midtjylland foreslår følgende politiske pejlemærker for Rammeaftale 2019-20:
Den nære psykiatri
Fælles udviklingstiltag for børn og unge med autisme
Effekt, progression og gennemsigtighed
-
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tilslutter sig de nævnte pejlemærker og havde derudover følgende forslag:
Sagen behandles også i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget samt i Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagsnr.: 00.22.04-A00-1-18
Socialudvalget drøfter udkast til årsplan for emner, der skal behandles i udvalget i årets løb i forhold til udvalgets arbejde med politikkontrol og politikformulering. Udvalget drøfter i forbindelse med emnerne i årsplanen steder for mødernes afholdelse, tidspunkter for diverse dialogmøder, mulig studietur samt deltagelse i KL konferencer.
I den løbende mødeplanlægning for Socialudvalget arbejdes der med en dynamisk årsplan. I årsplanen indføres under hvert møde de forventede punkter til behandling, ligesom det beskrives om der med behandlingen af punktet er tale om politikformulering eller politikkontrol. På den måde understøttes planlægningen, og både udvalg og administration får et billede af årshjulet for udvalgets arbejde.
Årsplanen er tilgængelig for både administration og politikere på Medarbejderportalen. Årsplanen er dynamisk. Det betyder at sagerne, der er sat på til behandling på givne møder, kan blive flyttet til andre møder, ligesom der også løbende kan tilføres nye punkter til årsplanen. Årsplanen er således vejledende og kan derfor ikke tages som udtryk for udformningen af den endelige dagsorden til udvalgsmødet.
Socialudvalget har på møderne i januar, februar og marts fået introduktion til udvalgets fagområder: misbrugsbehandling og socialt arbejde, handicap og socialpsykiatri samt ældreområdet. Som opfølgning på introduktionerne får udvalget mulighed for at forholde sig til, om der er emner man ønsker uddybet på kommende møder. I den forbindelse er det blevet nævnt som en mulighed, at man i sammenhæng med behandlingen af særlige emner eller punkter på dagsordenen, kan afholde udvalgsmøder på institutioner, bosteder eller lignende i Skanderborg Kommune.
Udover de indførte punkter i årsplanen afholder Socialudvalget årlige dialogmøder med: Seniorrådet og Handicaprådet, som også skal medtages i årsplanlægningen. Administrationen har udarbejdet vedlagte udkast til årsplan for Socialudvalget. Af udkastet fremgår forslag til tidspunkter for dialogmøder samt forslag til steder hvor udvalgsmøderne kan holdes i forbindelse med behandling af sager eller temaer.
I forhold til eksterne aktiviteter kan udvalget overveje tidspunkt og muligt tema for studietur enten i efteråret 2018 eller foråret 2019. Endelig kan udvalget drøfte holdningen til udvalgets samlede deltagelse i de planlagte KL konferencer på udvalgets område. Ud over Social- og Sundhedsforum 2018 drejer det sig om KL's Ældre konference den 18. september samt KL's Handicap og Psykiatri konference den 28. november.
I relation til årsplanen drøfter udvalget således:
-
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget drøftede og kvalificerede årsplanen.
Udvalget vedtog,
Sagsnr.: 00.30.00-Ø34-1-18
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på drøftelse og godkendelse af kriterier, idépanel og proces for udmøntningen af puljen for Hverdagens helte, der blev afsat midler til i budgettet for 2018.
Som en del af Budget 2018 fastlagde Byrådet følgende forandring:
"Hverdagens helte kan gøre en forskel - velfærd og livsglæde.
En ansøgningspulje til at bringe hverdagens helte i spil til mere velfærd og livsglæde inden for ældre- og handicapområdet. Initiativet skal forsøge at skabe bedre eller mere velfærd og livsglæde for ældre samt borgere med handicap eller sindslidelse. Dette sker ved at aktivere de borgere, som har en idé, der kan skabe nytte for deres medborgere. Borgerne får mulighed for dette ved at søge en pulje med midler, som kan bringe deres ideer i spil."
Der er i 2018 afsat 100.000 kr. til puljen. Der er tale om en pulje alene for 2018.
Med henblik på udmøntning af denne pulje fremlægger administrationen forslag til kriterier, idépanel og proces.
Kriterier
Det foreslås, at kriterierne for puljen tager udgangspunkt i fokusområderne i Skanderborg Kommunes Socialpolitik og Værdighedspolitik for ældreområdet. Ud fra dette lægges der op til, at ansøgningerne i puljen primært skal rette sig mod at skabe mere velfærd og livsglæde inden for et eller flere af følgende områder:
For at skabe rum for borgernes skabelse og udvikling af ideer foreslås det dog også, at der åbnes op for de helt særlige ideer, som ligger uden for disse kriterier, men som stadig kan være med til at skabe velfærd og livsglæde.
Samtidig foreslås det, at der i vurderingen og udvælgelsen lægges vægt på følgende:
Idépanel og proces
Det foreslås, at der - når kriterierne er endelig fastlagt og godkendt - nedsættes et idépanel og der er følgende proces:
Idépanel:
Der etableres et idépanel bestående af Socialudvalget samt en repræsentant fra henholdsvis Seniorrådet og Handicaprådet.
Proces:
Borgerne inviteres til at beskrive udfordringen og deres forslag til en løsning. I denne proces har borgerne mulighed for at få sparring fra kommunen. Herefter præsenteres forslagene for idépanelet. Idepanelet vurderer de forskellige ansøgninger og laver en indstilling til Socialudvalget, som træffer den endelige beslutning om, hvilke ideer og projekter, der skal have støtte fra puljen.
Dette vil medføre følgende tidsplan:
April 2018 | Økonomiudvalget og Byrådet godkender indstilling om kriterier, idepanel og proces |
Maj - medio juni | Der gøres opmærksom på puljen via opslag, annoncer, kontakt til organisationer mv. Borgere former og beskriver ideer og projekter. |
25. juni | Deadline for ansøgninger |
16. august | Idépanel drøfter de indkomne ideer og laver indstilling til Socialudvalget |
16. august | Socialudvalget træffer endelig beslutning om modtagere af puljemidler. |
Der vil være politikkontrol på de støttede initiativer første kvartal 2019.
-
Ældre og handicapchefen indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget vedtog,
Sagsnr.: 03.02.00-P20-2-17
Sagen er sat på udvalgets dagsorden med henblik på en drøftelse af Plejeboligplanens principper og udmøntningen af disse i "Overordnet koncept for fremtidens plejeboliger i Skanderborg Kommune".
Byrådet vedtog i april 2015 Plejeboligplanen, der fremgår af bilag "Plejeboligplan april 2015". Denne plan er med afsæt i analysearbejde omsat i "Overordnet koncept for fremtidens plejeboliger i Skanderborg Kommune" som blev vedtaget af Byrådet september 2016. Det overordnede koncept har dannet grundlaget for det efterfølgende arbejde omkring det kommende plejecenter i Ry. Nedenfor skitseres hovedelementerne i konceptet, som ligeledes fremgår af bilag "Overordnet koncept for fremtidens plejeboliger i Skanderborg Kommune", hvor det i sin fulde længde kan findes.
Visionen er:
"Skanderborg Kommunes plejecentre sætter rammen for det gode hverdagsliv med fokus på såvel fællesskabet som respekten for den enkelte.
Skanderborg Kommunes plejecentre er levende huse, hvor samspil, aktivitet og fællesskab med det omkringliggende samfund på tværs af generationer er en naturlig del af hverdagen til glæde for beboere, pårørende og borgere, men med respekt for beboernes behov for privathed og tryghed.
Plejecentrene tilbyder tidssvarende og fleksible boliger og faciliteter samt et godt og velfungerende arbejdsmiljø.
Plejecentrene er kendetegnet ved fleksibilitet, innovation og multifunktionalitet, således centrene kan imødekomme fremtidens behov og foranderlighed.
Plejecentrene fremstår som imødekommende og åbne huse med ude- og indearealer til gavn for såvel beboere som lokalsamfundet."
De fysiske rammer skal understøtte livskvalitet og det gode hverdagsliv
Fremtidens plejeboliger skal være steder, hvor livet fortsat leves. Beboere er - trods svækkelse somatisk eller kognitivt - levende mennesker med ressourcer og facetter. Dette skal vores plejecentres fysiske rammer understøtte ved hjælp af principperne, som vi kalder ”De 10 bud” for plejecentre i Skanderborg Kommune.
Som det fremgår af konceptet skal de fire områder (Ry, Hørning, Galten-Skovby, Skanderborg) i Skanderborg Kommune være kendetegnet ved med tiden at kunne tilbyde:
Ad 1. Plejecentre, hvor opbygning og indretning er egnet for borgere med demens
I foråret 2016 var andelen af demente på plejecentre i Skanderborg Kommune på ca. 60 %, og beboere med andre kognitive svækkelser ca. 12%. På denne baggrund skal Skanderborg Kommunes plejecentre generelt være egnede til borgere med demens. Dermed skal der i forbindelse med planlægning af kommende plejecentre inddrages den nyeste viden og forskning samt fagpersoner inden for området. Det være sig i forbindelse med den fysiske tilrettelæggelse såvel som den indretningsmæssige del.
Ad 2. Midlertidige døgndækkede pladser, der imødekommer krav i forbindelse med Det Nære Sundhedsvæsen
Det nære sundhedsvæsen stiller en række krav til kommunerne, og vi ser denne tendens:
Skanderborg Kommune imødekommer krav, udfordringer og tendenser inden for det nære sundhedsvæsen ved at samle den specialiserede indsats på Kildegården kombineret med lokale pladser i de fire centerbyer.
Der etableres samlet set 34 midlertidige døgndækkede pladser, heraf udgør 16 pladser den specialiserede indsats på Kildegården, mens 18 pladser findes i de fire områder.
Ad 3. Sundhedsklinik, der favner sygeplejefaglige indsatser, sundhedsfremme, forebyggelse og træning
I dag er der i de fire centerbyer etableret sygeplejeklinikker. En sundhedsklinik er i denne sammenhæng en klinik, der dækker bredere end en sygeplejeklinik. Sundhedsklinikken favner sygepleje, træning, forebyggelse og sundhedsfremme og øger dermed muligheden for et tværfagligt samarbejde.
Formålet med lokale sundhedsklinikker er at gøre det nemmere for borgerne at komme til samtaler, hverdagstræning, sygeplejefaglig behandling, undervisning mv. Derudover kan sundhedsklinikkerne øge det tværfaglige samarbejde omkring borgerne og medvirke til synergi og en høj udnyttelse af lokaler og faciliteter. Ligeledes kan sundhedsklinikkerne spille en stor rolle i det forebyggende arbejde.
Ad 4. Selvstændige køkkener med cafe
Den overordnede køkkenstruktur i Skanderborg Kommune understøtter en mere decentral madproduktion med fire produktionskøkkener i hvert af de fire centerbyer. Der sker et øget samspil med afdelingskøkkenerne på plejecentrene med henblik på, at der skal ske en delvis madproduktion i afdelingskøkkenerne, hvor beboerne bor. Formålet med dette er at understøtte øgede sanse-dufteoplevelser hos beboerne, aktivitet omkring køkkenet samt mulighed for inddragelse i en erkendelse af den store rolle maden og måltidet spiller.
Der etableres produktionskøkkener i hver af de fire centerbyer:
• Ry – på det nye center. Køkkenet producerer ligeledes til frit-valgsområdet
• Hørning – på Præstehaven
• Galten – i forbindelse med ombygning af Tjørnehaven/Bøgehaven
• Skanderborg – Kildegården. Kildegården leverer mad til beboerne på Kildegården, Møllehjørnet, Dagmargården og eventuelt Baunegården
Sammen med produktionskøkkenerne i de fire centerbyer er der tilknyttet en cafe. Cafeen på Skanderborg Kommunes plejecentre drives kommunalt. Cafeerne er målrettet borgere, der naturligt kan komme på centeret.
Ad 5. Aktivitetscenter, træning og faciliteter, der understøtter samspil og fællesskaber for beboere, pårørende og det omkringliggende samfund på tværs af generationer
I hver af de fire centerbyer er der plejecentre, der rummer en lang række af faciliteter/centerfunktioner, der understøtter de sundhedsfaglige indsatser som fx genoptræning, visterede aktiviteter og åbne tilbud, sundhedsklinik, aktiviteter for beboerne, cafe og mere administrative funktioner. Det kan være tale om faciliteter som:
Generelt er disse centerfunktioner kendetegnet ved fleksibilitet og dynamik som det øvrige hus, men disse faciliteter er ligeledes kendetegnet ved, at synergi og multifunktionalitet er indtænkt på nye måder i den fysiske planlægning og indretning med henblik på at optimere areal og økonomi og understøtte fællesskaber i varierende omfang.
Centerfunktionerne, udeområdet og husets åbenhed inviterer lokalsamfundets borgere ind og medvirker til samspil, aktivitet og fællesskaber på tværs af generationer.
Udmøntning af det overordnede koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune
Den overordnede udmøntning af nærværende koncept sker ved:
Centret i Ry placeres på matriklen ved det tidligere Servicecenter Ry på Stadion Alle, og Servicecenter Ry er på denne baggrund revet ned i efteråret 2017. Servicecenter Galten blev revet ned i 2017 med henblik på at øge det planmæssige grundlag i forbindelse med implementering af Plejeboligplanen i Galten.
Antallet af midlertidige døgndækkede pladser i Galten-Skovby-området revurderes på baggrund af erfaringerne fra Ry i forbindelse med planlægning af de fysiske ændringer.
Der er tale om et overordnet koncept. Det betyder, at der i forbindelse med planlægning af nybyggeri og ombygning skal ske en konkretisering af konceptet, såvel som der skal formuleres funktionelle og tekniske krav i forbindelse med det specifikke projekt. Dette er blandt andet med baggrund i, at de fire centerbyer er forskellige og placeringen af plejecentrene åbner op for forskellige muligheder. Denne forskellighed bør derfor afspejles og medtages i planlægningen. Samtidig er det også en erkendelse af, at der løbende opstår nye behov og krav, der skal tilgodeses, men også at den løbende udvikling inden for blandt andet teknologi sker med så høj en hastighed, at nye muligheder løbende opstår.
Udmøntning af det overordnede koncept for fremtidens plejecentre i forbindelse med Fællesskabets Hus Ry
I forbindelse med udbuddet af byggeriet blev der udarbejdet et byggeprogram, hvor konceptets principper skitseret ovenfor blev omsat endnu mere i detaljen, og byggeprogrammet blev udarbejdet med en bred vifte af fagprofessionelle. Derudover er der i projekteringsfasen tidligt valgt at have et stort fokus på indretning og farvevalg med henblik på at understøtte hjemlighed og beboere med demens på bedst mulig vis. Det har vist sig at give rigtig god mening, og erfaringen er ligeledes, at det vil give værdi at inddrage indretningsarkitekter allerede i forbindelse med udarbejdelsen af et byggeprogram.
Produktionskøkkenet er i projekteringen blevet bearbejdet, således der sikres et hensigtsmæssigt flow i forhold til arbejdsgange i selve produktionskøkkenet men ligeledes i forhold til varelevering, samspil med cafe og boliggrupperne.
Som det fremgår af det overordnde koncept etableres 5 midlertidige døgndækkede pladser. Disse placeres i sammenhæng og med mulighed for at afgrænse via lukkede døre, hvis der er tale om meget sårbare borgere i en given periode.
Sundhedsklinikken etableres med to klinikrum samt depotrum, som indeholder sygeplejefaglige artikler såvel som genoptræningsudstyr.
Der er i forbindelse med Fællesskabets Hus Ry etableret følgende centerfunktioner, som er adskilt fra selve boliggrupperne, men som beboerne ligeledes anvender:
Centerfunktionerne anvendes af plejecentrets beboere og personale, til visiterede tilbud til beboere i eget hjem, og derudover har der i programmeringsfasen såvel som i projekteringsfasen ligeledes været fokus på, at disse faciliteter også skulle anvendes bredere i forhold til lokalsamfundets borgere.
Anvendelse, finansiering og husleje
Centerfunktionerne er finansieret fuldt ud af Skandeborg Kommune. Dette sker med udgangspunkt i at kunne råde fuldt ud over anvendelsen af disse lokaler - blandt andet i forhold til målgrupper, der anvender lokalerne, men ligeledes i et fremadrettet perspektiv, hvis behovet for anvendelse af lokalerne ændrer sig. Så kan dette ske uden, at det er hægtet op på de lovgivningsmæssige rammer, som et alment plejecenterbyggeri fordrer.
Husleje
Beboernes husleje belastes ikke i forhold til anlægsudgiften forbundet med centerfunktionerne. Beboernes husleje udregnes dels ud fra fastgivne rammer i forhold til udgiften til opførelse af selve boligerne (antal og størrelse af bolig) og dels ud fra de forventede driftsudgifter forbundet med huset, som estimeres at være relateret til boligerne.
Ud fra de foreløbige estimerede udgifter estimeres huslejen til:
2-vær-bolig på 76 m2: 6.954 kr/mdr (ekskl. forbrug)
3-vær-bolig på 92 m2: 8.418 kr/mdr (ekskl. forbrug)
Det skal understreges, at der er tale om foreløbige beregninger, idet der dels kan ske indeksregulering i forbindelse med kapitaludgifterne, dels er der aktuelt et arbejde igang med henblik på at afdække den forventede drift af Fællesskabets Hus Ry.
Til sammenligning er huslejen på Dagmargården for 75 m2 på 6.784 kr/mdr. Hertil lægges forbrug og antenneafgift på 921 kr/mdr.
Det er muligt for den enkelte borger at ansøge om boligstøtte hos Udbetaling Danmark. Boligstøtten afhænger af flere forhold herunder bl.a.:
Udbetaling Danmark er aktuelt ved at skifte it-system. Det er således ikke muligt at tilgå boligstøtte-beregneren før den 27. marts 2018. Der foretages beregninger, når det nye system kan tilgås, som vil tilgå på udvalgets møde.
Der er tidligere i forbindelse med analysearbejdet og tidligere politiske drøftelser i udvalget foretaget boligstøtte-beregninger ud fra forskellige forudsætninger omkring ovenstående. I disse beregninger betyder boligstøtten, at den faste husleje (ekskl. forbrug) efter boligstøtte ligger på ca. 1.100 kr - 1.500 kr. Det er dog væsentligt at bemærke, at den konkrete beregning af boligstøtten foretages af Udbetaling Danmark ud fra de individuelle forhold, der gør sig gældende.
Huslejen på de eksisterende plejecentre i distrikt Ry
Boligstørrelsen på de eksisterende centre varierer, og der er ligeledes forskel på beregningerne af huslejen i forhold til om de er tale om et alment plejecenter, som Dalbogård og Ryvang, eller et §192-plejehjem som Søkilde. På Søkilde beregnes huslejen ud fra en individuel vurdering, og det er ikke muligt at ansøge om boligstøtte inden for denne boligkategorisering. Det er oplyst af boligadministrationen i Fagsekretariatet Ældre og Handicap, at en gennemsnitlig husleje på Søkilde kan estimeres til ca. 1.300 kr/mdr. ekskl. forbrug. Hertil kan som nævnt ikke yderligere ansøges om boligstøtte.
-
Ældre- og handicapchefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget drøftede sagen og tog orienteringen om plejeboligplanen til efterretning.
Sagsnr.: 00.01.00-G01-118-17
Skanderborg Kommune skal hvert år og senest den 1. november indsende redegørelse for, hvordan kommunene ønsker at anvende værdighedsmidler for det kommende år. Ministeriets værdighedspulje løber til udgangen af 2019.
For at sikre inddragelse af interessenter skal der igangsættes en proces for indhentning af kommentarer og input til ønskede indsatser for 2019. Der indhentes kommentarer og input fra henholdsvis Senior- og Handicapråd samt kontraktholdere. Sundhedsministeriet har som krav i puljens udmøntning, at kommunernes ældreråd inddrages i processen. Der vedlægges til orientering/inspiration oversigt af de vedtagne indsatsområder for 2018.
Sagen er således sat på dagsordenen med henblik på godkendelse af tids- og procesplan.
I forbindelse med værdighedsmidlernes anvendelse for 2019 skal Skanderborg Kommune senest den 1. november 2018 indsende en redegørelse for de prioriteter, Byrådet ønsker at udpege som indsatsområder for 2019.
For at sikre overholdelse af tidsfristen fra ministeriet samt kravet om inddragelse lægges der op til følgende tids- og procesplan:
Møde i: | Dato | Bemærkninger
|
Socialudvalget | 5. april 2018 | Godkendelse af procesplan med henblik på at indhente anbefalinger fra Seniorråd, Handicapråd samt kontraktholdere |
Seniorrådet | 9. maj 2018 | Der indledes drøftelse af Seniorrådets anbefalinger til Værdighedspuljens anvendelse 2019 - deadline for at indsende input er den 15. juni 2018 |
Kontrakholdere - Ældre og Handicapområdet | 14. maj 2018 | Der indledes drøftelse af kontraktholderes anbefalinger til Værdighedspuljens anvendelse 2019 - - deadline for at indsende input er den 15. juni 2018 |
Handicaprådet | 15. maj 2018 | Der indledes drøftelse af kontraktholderes anbefalinger til Værdighedspuljens anvendelse 2019 - - deadline for at indsende input er den 15. juni 2018 |
Socialudvalget | 16. august 2018 | Der fremlægges en bruttoliste med indkomne anbefalinger til Socialudvalgets drøftelse. Socialudvalget foretager en første prioritering af hvilke indsatser, der skal arbejdes videre med frem til september mødet |
Handicaprådet, Seniorrådet og kontraktholdere | Skriftlig kommentering | De af Socialudvalget prioriterede indsatser fremsendes til kommentering, således at evt. bemærkninger kan forelægge til Socialudvalgets møde den 6. september 2017 |
Socialudvalget | 6. september 2018 | Drøftelse af indkomne kommentarer fra Handicaprådet, Seniorrådet og kontraktholdere samt kvalificering af disse |
Socialudvalget | 4. oktober 2018 | Der fremlægges et indsatskatalog til endelig godkendelse, hvor Socialudvalgets prioriterede indsatser fra den 6. september 2018 er gennembearbejdet. Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet |
Økonomiudvalget | 24. oktober 2018 | Forslag til indsatser fremsendes til godkendelse |
Byrådet | 31. oktober 2018 | Forslag til indsatser fremsendes til godkendelse |
Fagsekretariatet Ældre- og Handicap | 1. november 2018 | Byrådets anbefalede indsatser fremsendes til Sundhedsministeriets godkendelse |
Den endelig beløbsramme for 2019 kendes ikke i skrivende stund. I 2018 er der omkring 9.3 mio. kr. til anvendelse.
Senior- og Handicapråd samt kontraktholdere på ældre og handicapområdet inddrages i processen
Ældre og handicapchefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget vedtog,
Sagsnr.: 27.54.00-K09-2-17
I henhold til Retssikkerhedslovens § 16 og Servicelovens § 148a er kommunalbestyrelsen forpligtet til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses, herunder at sikre kommunalbestyrelse, brugere og pårørende indsigt i den pædagogik, omsorg og trivsel, der leveres på det enkelte tilbud. Tilsyn med beskæftigelses-, -aktivitets- og samværstilbud på handicapområdet i Skanderborg Kommune er gennemført af BDO. Tilsynet omfatter de tilbud, der i henhold til lovgvningen ikke er omfattet af tilsynet fra Socialtilsyn Midt.
Sagen er en del af udvalgets politikkontrol og sat på dagsordenen med henblik på orientering om tilsynene på aktivitet og samværstilbud på handicapområdet i Skanderborg Kommune på baggrund af den samlede årsrapport.
Tidspunkter, metode og tilrettelæggelse
Der er i november 2017 blevet gennemført tilsyn på Skanderborg Kommunes beskæftigelses- aktivitets- og samværstilbud på handicapomårdet.
Tilsynene har taget udgangspunkt i BDO’s tilsynskoncept, der kombinerer en række forskellige metoder til indsamling af viden, som alle tager afsæt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang.
Ved tilsyn har BDO fokus på:
De anvendte metoder er henholdsvis kvalitative interviews, observation og gennemgang af dokumentation. Samlet set giver de forskellige metodiske tilgange en dybdegående viden om og dermed belæg for at vurdere kvaliteten og sammenhængen i de ydelser, som borgerne modtager i aktivitet og samværstilbuddet. Tilsynet giver et øjebliksbillede baseret på dialog, udsagn, observationer og gennemgang af dokumentation samt det foreliggende baggrundsmateriale. Tilsynet er derfor ikke nogen garanti for, at alle forhold på tilbuddet til enhver tid lever op til de lovgivningsmæssige krav og kommunalbestyrelsens forventninger.
Tilsynsforløbet besluttes og planlægges ud fra de omstændigheder, som er gældende for det tidspunkt, hvor det tilsynet foregår. Så vidt muligt foregår tilsynet på et tidspunkt, hvor der er mulighed for dialog eller samvær med flest borgere.
Til brug for forberedelsen af tilsynet har BDO indhentet materiale fra kommunen, herunder eventuelle kvalitetsstandarder, vejledninger og politikker, værdigrundlag, oplysninger fra kommunens hjemmeside, ligesom oplysninger fra tilbuddets egen hjemmeside har indgået i det konkrete tilsyn.
På baggrund af de gennemførte tilsyn er der udarbejdet rapporter for de enkelte tilsyn og en samlet årsrapport. Den samlede årsrapport og de individuelle rapporter er vedlagt som bilag til punktet.
Årsrapportens opbygning
Rapporten er opbygget således, at læseren på de første sider præsenteres for tilsynets samlede vurdering på tværs af tilbuddene og tværgående anbefalinger.
Herefter følger et skema, som angiver vurderingen og anbefalingerne for de enkelte tilbud. Sidste del af rapporten indeholder en kortfattet gengivelse af de overordnede vurderinger, som tilsynet har foretaget på baggrund af den data, som er indsamlet for det pågældende tema.
Temaerne er:
Tilsynets vurderinger af de enkelte tilbud
BDO har i 2017 foretaget tilsyn på fem beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud i Skanderborg Kommune, hvoraf det ene tilbud er en selvejende socialøkonomisk virksomhed. BDO har med udgangspunkt i Skanderborg Kommunes tilsynspolitik vurderet og bedømt hvert tilbud med udgangspunkt i en femtrins vurderingsskala, som går fra "ikke tilfredsstillende" til "særdeles tilfredsstillende".
Bedømmelsen "Særdeles tilfredsstillende" er givet til to tilbud. Denne bedømmelse opnås, når forholdende kan karakteriseres som fremragende og eksemplariske, og hvor tilsynet har konstateret ingen, få eller mindre væsentlige mangler, som let vil kunne afhjælpes.
Bedømmelsen "Meget tilfredsstillende" er givet til tre tilbud. Denne bedømmelse opnås, når forholdene kan karakteriseres som gode og tilstrækkelige, og hvor tilsynet har konstateret få mangler, som relativt let vil kunne afhjælpes.
Ingen tilbud har fået vurderingerne "Tilfredsstillende", "Mindre tilfredsstillende" eller "Ikke tilfredsstillende".
De individuelle vurderinger og anbefalinger er:
Beskæftigelse- aktivitets- og samværdstilbud | Vurdering | Anbefalinger |
Klubben på Poul La Coursvej | Særdeles tilfredsstillende | Tilsynet har ingen anbefalinger |
Living By Heart | Særdeles tilfredsstillende | Tilsynet har ingen anbefalinger |
Skanderborg Aktivitetscenter | Meget tilfredsstillende | 1. Tilsynet anbefaler, at ledelsen har fokus på den fælles forståelse af SMART mål, så metoden anvendes ensartet. |
Væksthuset | Meget tilfredsstillende | 1. Tilsynet anbefaler, at tilbuddet implementerer SMART-mål modellen for de borgere, der ikke modtager bostøtte samt sikrer løbende opfølgning og revidering af dokumentationen. 2. Tilsynet anbefaler ledelsesmæssig opmærksomhed på medarbejdernes trivsel og behov for nærværende ledelse. Anbefalingen skal ses i lyset af, at flere medarbejderne har været sygemeldte med stress. 3. Tilsynet anbefaler endvidere, at ledelsen støtter medarbejderne i at afstemme, hvilke initiativer det er muligt at gennemføre inden for rammen eller i samarbejde med andre dele af organisationen. |
Zig Zag | Meget tilfredsstillende | 1. Tilsynet anbefaler, at ledelsen overvejer mulighederne for, at medarbejderne tilbydes faglig sparring / supervision i et forum, der kan understøtte og udvikle medarbejdernes faglige og metodiske tilgang. 2. Tilsynet anbefaler, at tilbuddet har fokus på sundhedsfremme blandt borgerne, herunder at planen om afspændingsøvelser fastholdes, da mange af opgaverne i tilbuddet er statiske. |
Tilsynets samlede vurdering
Samlet set tegner der sig et billede af, at Skanderborg Kommunes tilbud om beskæftigelse, aktivitet og samvær generelt er meget velfungerende. BDO vurderer, at der arbejdes med relevante faglige tilgange og metoder, tilpasset de enkelte målgrupper og formålet for det enkelte tilbud. Tilgangen til borgerne er anerkendende, og der arbejdes ud fra et rehabiliterende sigte med udgangspunkt i borgernes individuelle forudsætninger og behov.
I kommunens tilbud er metoden SMART mål under implementering og skal fremadrettet anvendes i forbindelse med borgernes individuelle delmål i de pædagogiske planer. Det varierer, hvor langt de enkelte tilbud er i processen.
Der er en høj grad af trivsel blandt borgerne. I alle tilbud giver borgerne udtryk for meget stor tilfredshed, og der er en respektfuld og ligeværdig omgangstone.
Der er i varieret omfang fokus på sundhed, blandt andet gennem sundhedsfremmende aktiviteter og sund mad. Med respekt for borgernes selvbestemmelsesret, vejleder og guider medarbejderne dem til at træffe sunde valg.
Borgerne medinddrages i høj grad i dagligdagen. Det gælder for både individuelle forhold, som forhold der vedrører fællesskabet - og for beskæftigelsestilbuddene desuden produktionen.
Borgerne tilbydes et alsidigt og individuelt tilrettelagt hverdagsliv med meningsfulde aktiviteter og relevant beskæftigelse, der understøtter borgernes udvikling og trivsel. Der arbejdes relevant med udvikling af borgernes sociale kompetencer og selvstændighed.
BDO vurderer, at medarbejderne har de rette grundlæggende kompetencer i forhold til borgernes behov, og der er gode muligheder for kompetenceudvikling. Medarbejderne fremstår generelt meget engagerede og giver overordnet udtryk for tilfredshed med deres arbejdsforhold.
Overordnet vurderes det, at de fysiske rammer giver mulighed for udvikling og trivsel for borgerne, og der er løbende fokus på den bedst mulige udnyttelse af rammerne. Tilsynet har i alle tilbud observeret en god
atmosfære og et aktivt miljø.
Tilsynets samlede anbefalinger
På baggrund af de samlede tilsyn med Skanderborg Kommunes beskæftigelses- aktivitets- og samværstilbud ser BDO anledning til at give følgende anbefalinger i forhold til en tværgående indsats med fokus på kvalitetssikring og udvikling inden for de beskrevne områder.
METODER OG RESULTATER
I henhold til Tilsynspolitikken sendes den samlede tilsynsrapport efter behandlingen i Socialudvalget til Handicaprådet med henblik på orientering. Dette sker på det førstkommende handicaprådsmøde.
Ældre- og handicapchefen indstiller,
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 00.01.00-A00-158-17
Kort evaluering af mødet og mødeformen
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Trine Frengler orienterede om en positiv oplevelse med henvisning af en borgerhenvendelse til borgerrådgivningen
Trine Frengler ønskede, at formanden fremover var mere tydelig med hvornår han udtaler sig om udvalgets beslutninger eller på egne eller partipolitiske vegne
Socialudvalget evaluerede mødet og mødeformen.