Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
26-05-2021 17:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen, Fælleden, Skanderborg |
PDF: |
Sagsnr.: 00.01.00-G00-2-21
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Sagsnr.: 88.00.00-P22-1-21
Resume
Hermed fremlægges forslag til ny Indkøbs- og udbudspolitik i Skanderborg Kommune.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget har besluttet, at der skal foretages en revidering af den nuværende Indkøbs- og udbudspolitik, hvori der skal sættes fokus på grønne indkøb.
Initiativer og forslag til ny Indkøbs- og udbudspolitik er udarbejdet med inspiration fra temamøde afholdt med Byrådet den 11. marts 2021.
Indkøbs- og udbudspolitikken er endvidere udarbejdet i dialog med fagpersoner fra organisationen, og er bl.a. inspireret af den fælleskommunale indkøbsstrategi (2020), regeringens strategi for grønne indkøb (2020), indkøbsfaglige fora (Jysk Fællesindkøb og KL) og Miljøstyrelsens rejsehold.
Forslag til ny Indkøbs- og udbudspolitik med tilhørende bilag er vedhæftet sagsfremstillingen.
Vision og strategi for indkøbs- og udbudspolitikken
Skanderborg Kommune ønsker,
- at være førende inden for bæredygtige indkøb
- at være en professionel samarbejdspartner
- at gøre indkøb let tilgængelig.
Den nye Indkøbs- og udbudspolitik er opdelt i tre overordnede, strategiske fokusområder. Under hvert af de nedenfor oplistede, strategiske fokusområder er der beskrevet konkrete indsatsområder med tilhørende målsætninger.
- Indkøb som en del af kerneforretningen.
- Fokus på bæredygtige indkøb.
- Professionalisering af indkøb.
Nedenfor fremhæves og uddybes de områder fra indkøbs- og udbudspolitikken, hvor der er planlagt nye tiltag, som påvirker indkøbsprocessen på tværs af organisationen, eller som kan have en økonomisk konsekvens.
Fokus på bæredygtige indkøb
Det strategiske fokusområde ”Fokus på bæredygtige indkøb” indeholder nogle helt nye tiltag og indkøbsprocesser, som blandt andet skal være med til at støtte op om Skanderborg Kommunes klima-, energi- og ressourcepolitik og sikre et mindre klimaaftryk som følge af Skanderborg Kommunes indkøb.
Indkøbsadfærd
En gennemsnitskommune i Danmark får ca. 250 vareleverancer pr. arbejdsdag. For at nedbringe antallet af leverancer, og dermed reducere transporten i forbindelse hermed, pålægges eksempelvis gebyrer for små ordrer, og der arbejdes hen imod en indskrænkning af antallet af ugentlige leveringsdage. Ud fra de nuværende procedurer fastsættes leveringsfrekvensen typisk af kutymen inden for det enkelte produktområde. For eksempel oplever indkøbsdisponenterne typisk dag-til-dag-levering af kontorartikler.
I den nye Indkøbs- og udbudspolitik er der indsat en ensretning for ikke kritiske varegrupper, således at antallet af leveringsdage, som udgangspunkt, nedsættes til én og undtagelsesvis til to dage på en uge. Dette omfatter eksempelvis kontorartikler, legetøj, rengørings- og forbrugsartikler samt IT-udstyr. På kritiske aftaleområder, såsom fødevarer og sygeplejeartikler, fastholdes den hidtidige leveringsfrekvens.
Obligatorisk at vælge grønt
For at nedbringe klimaaftrykket som følge af Skanderborg Kommunes indkøb indsættes der krav om, at de produkter, som købes ind på indkøbsområderne rengøringsartikler, sæbe, aftørringspapir, kontormøbler og kopipapir skal være miljømærket eller leve op til de bagvedliggende krav for miljømærkning. I miljømærkerne, eksempelvis EU-Blomsten og Svanen, er der indført krav til hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering. Konsekvenserne for de enkelte indkøbsområder er anført nedenfor.
- Rengøringsartikler, sæbe og aftørringspapir
Produktområderne er dækket af SKI’s forpligtende aftale på forbrugsartikler (SKI står for Staten og Kommunernes Indkøbsservice). Indførelsen af krav om indkøb af miljømærkede produkter eller produkter, som lever op til tilsvarende krav, kan indføres omkostningsneutralt og uden ændring af sortimentsbredden.
- Kopipapir
Indførelsen af krav om indkøb af miljømærket, hvidt kopipapir (eller hvidt kopipapir, som lever op til tilsvarende krav) vil medføre en merudgift på 2-2,5 %, alt efter om der købes A3- eller A4-papir. Set på tværs af Skanderborg Kommune vil det betyde en samlet merudgift på ca. 10.000 kr. pr. år.
- Kontormøbler (skriveborde og kontorstole)
Udvalget af miljømærkede kontormøbler er på Skanderborg Kommunes aktuelle aftale begrænset til at omfatte skriveborde og kontorstole. Der findes to forskellige miljømærkede kontorstole og tre forskellige størrelser af miljømærkede skriveborde. Det enkelte skrivebord kan dog konfigureres med forskellige typer af stel og bordplader i syv forskellige materialevarianter. Det vil ikke være omkostningsneutralt at indføre miljømærkningskrav ved indkøb af kontorstole og skriveborde. For skriveborde vil det betyde en omkostningsstigning på ca. 10-12 % og en merudgift på tværs af Skanderborg Kommune på ca. 30.000 kr. pr. år (ud fra 2019-forbrugstal). For kontorstole vil det betyde en omkostningsstigning på ca. 25-30 % og en merudgift på tværs af Skanderborg Kommune på ca. 20.000 kr. pr. år (ud fra 2019-forbrugstal). Det skal bemærkes, at et indført miljømærkningskrav ikke vil omfatte ergonomiske kontorstole og områder, der er underlagt en designguide.
Indkøb af økologiske fødevarer
I forslaget til Indkøbs- og udbudspolitikken er der ikke indarbejdet tiltag i forhold til øget indkøb af økologiske fødevarer. I forlængelse af Byrådets beslutning den 16. december 2020 afventes en handlingsplan i medfør af klima-, energi- og ressourcepolitikken.
I mellemtiden sikrer Indkøbs- og Udbudsafdelingen et bredt udvalg af økologiske varianter på kommunens obligatoriske fødevareaftale. For nuværende er ca. 40 % af i alt 5.500 varelinjer økologiske produkter. Indkøbs- og Udbudsafdelingen tilstræber, at der er et bredt udvalg af økologiske varer som alternativ til de konventionelle.
Fossilfri transport – indkøb af el-biler
Skanderborg Kommunes Indkøbs- og Udbudsafdeling understøtter omstillingen til fossilfrie køretøjer ved at forestå konkurrenceudsættelserne via et dynamisk indkøbssystem, hvor tildelingen foretages ud fra et totalomkostningsprincip. Udskiftningen af Skanderborg Kommunes nuværende personbiler fra benzin til el – eksempelvis hjemmeplejebilerne – vil medføre en merudgift på mellem 1.500-3.200 kr. pr. bil pr. år for de biler, som kører ca. 15.000 km pr. år. Beregningerne er foretaget på baggrund af prisindikationer for 2021-priser og en blanding mellem hybrid- og benzinbiler op imod el-biler. Der er ca. 60-70 biler i denne gruppe. For biler der kører ca. 30.000 km pr. år, vil udskiftningen være omkostningsneutral. I de nævnte priser er der ikke indregnet omkostninger til etablering af ladeinfrastruktur. Indkøbs- og Udbudsafdelingen deltager i - og understøtter - projekt ”Grøn omstilling af transporten” under Plan, Teknik og Miljø, hvor etableringen af ladeinfrastrukturen håndteres. Det kan i den forbindelse oplyses, at der i sagen vedr. Budget 2022-2025 – Økonomiudvalgets politikområder er et forslag til kommissorium omkring pilotprojekter vedr. anvendelse af el-biler to steder i den kommunale drift.
Indkøb af grøn el
Den fremtidige proces for indkøb af grøn el behandles som et separat og sideløbende projekt, hvor de forskellige grønne alternativer skal bearbejdes og fremlægges til politisk beslutning med henblik på indarbejdelse i Indkøbs- og udbudspolitikken i forbindelse med den løbende politikkontrol.
Socialt ansvar - arbejdsklausuler
I Indkøbs- og udbudspolitikken ændres processen vedrørende håndtering af arbejdsklausuler i kontrakterne, jf. bilag 2 ”Standard for anvendelse af arbejdsklausuler”. Der ændres ikke på indholdet af klausulen, men der ændres på kriterierne for, hvornår en arbejdsklausul skal indarbejdes. Ændringerne foretages for at sikre en markedskonform standard, der samtidig sikrer effektive arbejdsgange og fjerner hidtidige uklarheder.
For almindelige tjenesteydelseskontrakter anvendes der en vurderingstrappe med tre trin:
- Vurdering af branche, erfaring og tjenesteydelsesområde.
- Vurdering af følsomhed med opdeling i tre scenarier 1) Særligt følsomme områder 2) Mindre følsomme områder og 3) Ikke egnede områder.
- Vurdering af proportionalitet. Heri indgår kontraktsum, kontraktlængde og transaktionsomkostninger.
For bygge- og anlægskontrakter indsættes der ikke en vurderingstrappe, men i stedet indsættes der to vurderingsscenarier i forhold til kontraktsummer:
- Samlet kontraktsum under 3 mio. kr.: Alle håndværkere og entreprenører, der entreres med, skal stå på Skanderborg Kommunes leverandørliste, hvor de kan optages ved at underskrive en arbejdsklausul via en digital tro- og loveerklæring. Der er tale om samme fremgangsmetode, som er anvendt for hotel- og restaurationsydelser.
- Samlet kontraktsum over 3 mio. kr.: Arbejdsklausulen indarbejdes i kontrakterne, og der foretages forudgående kontrol.
Som en konsekvens af den nye proces for håndtering af arbejdsklausuler for bygge- og anlægskontrakter ændres procedurebeskrivelsen i bilag 5 ”Standard for tilbudsindhentning på bygge- og anlægsopgaver”.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Økonomi, Digitalisering og Indkøb indstiller,
- at forslag til Indkøbs- og udbudspolitik godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at godkende forslaget til Indkøbs- og udbudspolitik.
Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 144:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at forslaget til Indkøbs- og udbudspolitik godkendes.
Claus Leick tog forbehold for sin stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 110:
Direktionen vedtog,
- at forslag til Indkøbs- og udbudspolitik godkendes med redaktionelle justeringer i tekst og bilag.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
- Indkøbs- og Udbudspolitik
- Bilag 1 - Procesvejledning til grønne indkøb
- Bilag 2 - Standard for anvendelse af arbejdsklausuler
- Bilag 3 - Standard for anvendelse af sociale klausuler
- Bilag 4 - Standard for udbud af driftsopgaver
- Bilag 5 - Standard for tilbudsindhentning på bygge- og anlægsopgaver
- Bilag 6 Standard for anvendelse af sikkerhedsstillelse, herunder garanti
Sagsnr.: 00.30.14-S00-26-20
Resume
Med denne sag skal det besluttes, hvordan kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune skal kompenseres for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19.
Sagsfremstilling
I denne sag præsenteres fire forslag til, hvordan kontrakt- og aftaleholderne i Skanderborg Kommune kan kompenseres for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19. Først gennemgås dog kort, hvordan Skanderborg Kommune på nuværende tidspunkt er blevet kompenseret for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19 af staten, samt hvilken kompensation der allerede er bevilget til kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune.
Statslig kompensation for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19
Kommunerne blev med økonomiaftalen for 2021 mellem regeringen og KL kompenseret med 1,35 mia. kr. i 2020 for nettomerudgifter vedrørende COVID-19. Kommunerne blev kompenseret under ét. Der var således ikke tale om, at den enkelte kommune blev kompenseret krone til krone i forhold til indmeldte nettomerudgifter. Skanderborg Kommune blev kompenseret med 14,496 mio. kr.
Kompensationen blev givet til merudgifter til rengøring i kommunale og private tilbud, merudgifter vedrørende indkøb og indretning og udstyr m.v., personaleudgifter, udgifter til social- og sundhedsområdet m.v., lokalt indkøbte værnemidler samt mindreudgifter til bl.a. befordring og indkøb. Der er ikke i forbindelse med fastlæggelsen af kompensationen udarbejdet en fuldstændig liste med mer- og mindreudgifter.
Regeringen og KL blev i december 2020 enige om, at kommunerne kompenseres med yderligere i alt 1,0 mia. kr. i 2020. Kompensationen dækker over koordineret køb af værnemidler i organisationen KVIK og afholdte udgifter til lager og personale m.v. i forbindelse med køb af værnemidlerne. Skanderborg Kommune blev ikke kompenseret i den forbindelse, da kompensationen tilgik organisationen KVIK.
Regeringen og KL tilkendegiver endvidere følgende i aftalen fra december 2020:
"Kommunerne har ligeledes haft en række mer- og mindreudgifter til håndtering af COVID-19, herunder bl.a. udgifter til rengøring mv. Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke et fyldestgørende overblik over samtlige COVID-19 udgifter i kommunerne i 2020. Regeringen og KL er derfor enige om, at der er behov for en opfølgende drøftelse, når der er større klarhed over de samlede mer- og mindreudgifter i kommunerne afledt af epidemien i 2020.
Regeringen har tidligere tilkendegivet, at ekstraordinære kommunale udgifter til COVID-19-relaterede tiltag ikke skal fortrænge øvrige udgifter til borgernær velfærd. Den endelige opgørelse af kommunernes serviceudgifter i 2020 skal derfor ses i lyset af den helt særlige situation i 2020, hvor et samlet overblik over den økonomiske påvirkning først foreligger i forbindelse med regnskab."
De endelige forhandlinger mellem regeringen og KL om kommunernes samlede kompensation for nettomerudgifter i 2020 grundet COVID-19 vil således først finde sted efter kommunernes samlede regnskabsaflæggelse og forventes at foregå i forbindelse med økonomiforhandlingerne for 2022. Kommunerne kan således forvente at få kendskab til resultaterne af forhandlingen juni 2021.
På trods af, at kommunerne ikke kender den samlede kompensation fra staten i 2020 for nettomerudgifter vedrørende COVID-19, vurderer administration, at det er hensigtsmæssigt, at det besluttes, hvordan kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune skal kompenseres for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19. Det skyldes, at det udgør en relativ stor usikkerhed for kontrakt- og aftaleholdernes økonomi og økonomistyring i 2021, at der ikke er taget stilling til kompensationen for 2020. Endvidere forventer administrationen ikke, at kommunerne bliver kompenseret yderligere fra staten i forbindelse med de kommende forhandlinger.
Byrådet beslutter med denne sag, hvordan kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune skal kompenseres for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19.
Allerede bevilget kompensation til kontrakt- og aftaleholderne i Skanderborg Kommune
Byrådet behandlede den 2. september 2020 fordelingen af kompensationen fra staten, givet i økonomiaftalen for 2021 for nettomerudgifter vedrørende COVID-19 på 14,496 mio. kr., til kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune. Byrådet vedtog at give kompensation på 14,317 mio. kr. til kontrakt- og aftaleholderne m.v. Kompensationen blev givet med udgangspunkt i de indmeldte nettomerudgifter medio 2020. Det resterende beløb på 0,179 mio. kr. blev placeret under økonomiområdet. Den konkrete fordeling af kompensationen fremgår af det vedhæftede bilag.
Budgetoverførsler fra Budget 2020 til Budget 2021
Byrådet behandlede den 24. marts 2021 sag om budgetoverførsler fra Budget 2020 til Budget 2021. Det fremgår af sagen, at overførslerne samlet set for kontrakt- og aftaleholderne øges med 40,585 mio. kr. set i forhold til overførslerne fra Budget 2019 til Budget 2020. Såfremt kontrakt- og aftaleholderne kompenseres yderligere for nettomerudgifter i 2020, betyder det alt andet lige, at overførslerne øges yderligere med det tilsvarende beløb.
Modeller for samlet kompensation for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19
Administrationen kan pege på følgende fire modeller for tildeling af kompensation i 2020 vedrørende COVID-19 udgifter:
- Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres for alle indmeldte nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020.
- Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres kun op til samme budgetoverførsel som sidste år.
- Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres kun op til samme budgetoverførsel som sidste år, dog er allerede tildelt kompensation fastlåst.
- Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres svarende til den kompensation Skanderborg Kommune modtager fra staten.
Principperne beskrives i det følgende. De økonomiske konsekvenser for de enkelte kontrakt- og aftaleholdere m.v. fremgår af det vedhæftede bilag.
Det skal påpeges, at der i alle fire modeller gives fuld kompensation til udgifter til værnemidler, som er bogført centralt, samt til etablering og drift af isolationspladser, test- og vaccinationscenter.
Ad 1) Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres for alle indmeldte nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020
Kontrakt- og aftaleholderne m.v. har februar 2021 indberettet deres vurdering af deres samlede nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19. De konkrete indberetninger fremgår af bilaget. Samlet er der indberettet nettomerudgifter til COVID-19 i 2020 på 26,105 mio. kr., heraf er kontrakt- og aftaleholderne allerede kompenseret for 14,316 mio. kr. på baggrund af sag behandlet i Byrådet den 2. september 2020.
Kompenseres kontrakt- og aftaleholderne m.v. for alle deres indmeldte nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020, skal der således gives yderligere kompensation på samlet 11,788 mio. kr., hvoraf 0,179 mio. kr. kan finansieres med reserveret beløb på økonomiområdet. Det resterende beløb på 11,609 mio. kr. skal finansieres ved en kassefinansieret tillægsbevilling.
Såfremt Skanderborg Kommune modtager yderligere kompensation vedrørende COVID-19-udgifter i 2020 fra staten, vil kompensationen i denne model tilgå kommunekassen.
Ad 2) Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres kun op til samme budgetoverførsel som sidste år
Det fremgår af fremsendt sag til Byrådet, at kontrakt- og aftaleholderne samlet øger budgetoverførslerne med 40,585 mio. kr. set i forhold til budgetoverførslerne fra Budget 2019 til Budget 2020. I forhold til de kontrakt- og aftaleholdere, som har indmeldt nettomerudgifter vedrørende Covid-19 i 2020, øges overførslerne med samlet 14,027 mio. kr. Såfremt kontrakt- og aftaleholderne kompenseres yderligere for nettomerudgifter i 2020, betyder det alt andet lige, at overførslerne øges yderligere med det tilsvarende beløb.
Den samlede kompensation for nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020 kan tildeles ud fra det princip, at kompensationen ikke kan bidrage til, at budgetoverførslerne øges yderligere. Kontrakt- og aftaleholderne tildeles således kompensation i forhold til deres indmeldte nettomerudgifter, men dog således at kompensationen ikke kan bidrage til en forøgelse af budgetoverførslen set i forhold til budgetoverførslen fra Budget 2019 til Budget 2020.
Den samlede økonomiske konsekvens heraf er, at kontrakt- og aftaleholderne skal "tilbagebetale" noget af den allerede tildelte kompensation, som blev givet med byrådssag behandlet den 2. september 2020. Samlet skal kontrakt- og aftaleholderne "tilbagebetale" -4,042 mio. kr. Den økonomiske konsekvens for de konkrete kontrakt- og aftaleholdere fremgår af bilaget.
Det skal påpeges, at såfremt Byrådet vælger at kompensere kontrakt- og aftaleholderne med udgangspunkt i dette princip, fordeles den samlede kompensation til kontrakt- og aftaleholderne, som Skanderborg Kommune har modtaget fra staten, ikke. Derimod tilgår der kommunekassen 4,042 mio. kr. fra kontrakt- og aftaleholderne samt det reserverede beløb på økonomiområdet på 0,176 mio. kr.
Såfremt Skanderborg Kommune modtager yderligere kompensation vedrørende COVID-19-udgifter i 2020 fra staten, vil kompensationen i denne model også tilgå kommunekassen.
Ad 3) Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres kun op til samme budgetoverførsel som sidste år, dog er allerede tildelt kompensation fastlåst
Model 2 kan kombineres med, at den allerede tildelte kompensation, som blev givet med byrådssag behandlet den 2. september 2020, fastlåses. Kompensation kan således tildeles ud fra, at yderligere kompensation for nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020, ikke må øge kontrakt- og aftaleholdernes budgetoverførsler yderligere.
Kontrakt- og aftaleholderne kompenseres således ud fra deres egne indberetninger af nettomerudgifter vedrørende COVID-19 i 2020, men budgetoverførslen kan ikke øges yderligere. Vælges dette princip, fastholdes den kompensation, som allerede er givet med byrådssag behandlet den 2. september 2020, hvilket adskiller model 3 fra model 2, hvor den allerede givne kompensation ikke er fastlåst. Kontrakt- og aftaleholdernes budget reduceres således kun, såfremt de selv har vurderet, at de har haft yderligere nettomindreudgifter grundet COVID-19 i 2020.
Såfremt kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres ud fra dette princip, skal de samlet kompenseres med yderligere 2,270 mio. kr. Det fremgår af bilaget, hvilke kontrakt- og aftaleholdere der modtager en yderligere kompensation, hvilke der får reduceret budgettet og for hvilke, der ikke er nogen økonomisk ændring.
Den yderligere kompensation på 2,270 mio. kr. kan finansieres med 0,179 mio. kr. med reserveret beløb på økonomiområdet. Det resterende beløb på 2,091 mio. kr. skal finansieres ved en kassefinansieret tillægsbevilling.
Såfremt Skanderborg Kommune modtager yderligere kompensation vedrørende COVID-19-udgifter i 2020 fra staten, vil kompensationen i denne model tilgå kommunekassen.
Ad 4) Kontrakt- og aftaleholderne m.v. kompenseres svarende til den kompensation, Skanderborg Kommune modtager fra staten
Kontrakt- og aftaleholderne kan også kompenseres ud fra et princip om, at beløbet, som Skanderborg Kommune har modtaget fra staten som kompensation for nettomerudgifter ved COVID-19 i 2020, fordeles mellem kontrakt- og aftaleholderne. Fordelingen tager udgangspunkt i kontrakt- og aftaleholdernes indmeldte samlede nettomerudgifter ved COVID-19 i 2020.
Kontrakt- og aftaleholderne har samlet indmeldt 26,105 mio. kr. i nettomerudgifter ved COVID-19 i 2020. Skanderborg Kommune har modtaget 14,496 mio. kr. i kompensation fra staten i relation til økonomiaftalen for Budget 2021. Kontrakt- og aftaleholderne vil derfor med dette princip få kompenseret 52,1 % af de indmeldt nettomerudgifter. Konkret vil nogle kontrakt- og aftaleholdere med princippet få tilført yderligere kompensation. Andre får reduceret den allerede tildelte kompensation. De konkrete konsekvenser for kontrakt- og aftaleholderne fremgår af bilaget.
Såfremt Skanderborg Kommune modtager yderligere kompensation vedrørende COVID-19-udgifter i 2020 fra staten, vil kompensationen i denne model tilgå kontrakt- og aftaleholderne. Konkret håndteres det ved, at kompensationsprocenten på 52,1 % kan øges svarende til den ekstra kompensation fra staten, som Skanderborg Kommune modtager.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Økonomi, Digitalisering og Indkøb indstiller,
- at der træffes beslutning om, hvordan kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune skal kompenseres for nettomerudgifter i 2020 vedrørende COVID-19.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Martin Frausing Poulsen fremsatte ved mødet følgende ændringsforslag:
Byrådet vedtager,
- at kontrakt- og aftaleholdere m.v. i Skanderborg Kommune kompenseres som beskrevet i model 1
- at sagen sendes tilbage til Økonomiudvalget med henblik på, at det resterende kompensationsbeløb forsøges fundet i uforbrugte puljer/midler inden for de enkelte områder, så det samlede kassetræk bliver så tæt på 0 som muligt.
For forslaget stemte 3 medlemmer af Byrådet: Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen.
Imod forslaget stemte 26 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Mira Issa Bloch, Thomas Cordtz, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Dermed bortfaldt forslaget.
Byrådet vedtog,
- at kontrakt- og aftaleholdere m.v. i Skanderborg Kommune kompenseres som beskrevet i model 3
- at kompensationen finansieres med reserveret beløb på 0,179 mio. kr. på økonomiområdet og 2,091 mio. kr. ved overførte midler på Arbejdsmarked og Social (1,091 mio. kr. på bevillingen ”Arbejdsmarked, Serviceloven ovf.”, og 1 mio. kr. på bevillingen ”Arbejdsmarked, Driftsudgifter ovf.”).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 146:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at kontrakt- og aftaleholdere m.v. i Skanderborg Kommune kompenseres som beskrevet i model 3
- at kompensationen finansieres med reserveret beløb på 0,179 mio. kr. på økonomiområdet og 2,091 mio. kr. ved overførte midler på Arbejdsmarked og Social (1,091 mio. kr. på bevillingen ”Arbejdsmarked, Serviceloven ovf.”, og 1 mio. kr. på bevillingen ”Arbejdsmarked, Driftsudgifter ovf.”).
Martin Frausing Poulsen tog forbehold for sin stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 108:
Direktionen vedtog at indstille,
- at kontrakt- og aftaleholderne m.v. i Skanderborg Kommune kompenseres som beskrevet i model 3
- at kompensationen finansieres via overførte midler fra Arbejdsmarked og Social.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 28.00.00-G01-966-20
Resume
Byrådet skal træffe beslutning om placering af daginstitution i Gl. Rye.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog i februar 2021 i forbindelse med seneste behandling af daginstitution i Gl. Rye,
- at der arbejdes videre med afsæt i, at projektet realiseres på eksisterende grund, men at administrationen samtidig afsøger mulige alternative placeringer i forbindelse med Undervisnings- og Børneudvalgets budgetarbejde for 2022-25
- at de samlede økonomiske konsekvenser i forhold til gældende investeringsoversigt indgår i budgetarbejdet for Budget 2022-2025.
Nærværende dagsorden er således en opfølgning på Byrådets seneste beslutning.
Alternativ placering
Der er for nuværende ingen ledige grunde i Gl. Rye, ejet af Skanderborg Kommune, der er egnet for anlæg af daginstitutionsbyggeri udover de allerede afsøgte. Det betyder, at såfremt der skal findes alternativ placering, må det bero på jordopkøb til offentligt formål.
Rent økonomisk vil det betyde en estimeret anlægsudgift på ca. 31 mio. kr. ud fra kvalitetsniveau C og med samme udregning, som er gjort for en ny institution på eksisterende grund inkl. rådgivning og uforudsete udgifter. Såfremt der vælges alternativ placering, skal der afsættes yderligere midler til anlæg af vej og parkering, byggemodning, forsyningskapacitet, forundersøgelser, matrikulering, arkæologiske forundersøgelser m.v. Disse beløb er ikke estimeret men betyder, at det samlet set vil være en dyrere løsning sammenstillet med renovering eller nybyg på eksisterende grund.
Derudover kan udvikling af nye områder betyde, at der vil være nogle afledte forhold, som vil kræve særskilte budgetmidler, herunder blandt andet opgradering af veje og stier til det respektive område.
Set i et tidsperspektiv vil en alternativ placering ligeledes afhænge af, at der forud for byggeriet skal tilvejebringes den nødvendige planlægning og evt. andre myndighedsgodkendelser. Renovering eller nybyg på eksisterende grund kræver ikke yderligere planlægning.
Genbrug af eksisterende materialer
Der er foretaget en undersøgelse af bygningsmassen på Bison, hvor det er vurderet, at der ikke er byggematerialer, der vil kunne forventes at blive i genbrugt i en grad, så det har en reel økonomisk betydning, hvorfor et byggeri på eksisterende grund stadig er vurderet at koste ca. 32,5 mio. kr. Ved denne løsning er der en nettomerudgift på ca. 15,5 mio. kr. set ift. det budgetbeløb, Byrådet har afsat i den gældende investeringsoversigt.
Renovering af nuværende børnehus (Bison) er estimeret til 19,4 mio. kr. - inkl. genhusning i byggeperioden. Ved denne løsning er der en nettomerudgift på ca. 2,5 mio. kr. set ift. det budgetbeløb, Byrådet har afsat i den gældende investeringsoversigt.
Administrationen anbefaler, at daginstitution i Gl. Rye etableres på eksisterende grund.
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 19. maj 2021:
Der blev på mødet i Undervisnings- og Børneudvalget stillet spørgsmål ved vejadgang og P-forhold. Der indgår ikke i projektet alternative vejadgange i forhold til de eksisterende, men spørgsmålet vil blive belyst og afklaret nærmere i forbindelse med den konkrete projektering. Det bemærkes, at der i materialet er forudsat P-pladser efter den gamle P-norm, hvilket vil blive tilrettet til den nye P-norm for dagtilbud i forbindelse med projekteringen.
Der vedlægges for overskuelighedens skyld de relevante bilag, der indgik i Byrådets behandling af sagen i februar 2021, og hvor de nærmere forudsætninger for projektet er beskrevet.
Supplerende sagsfremstilling til Byrådet den 26. maj 2021:
Der blev på Økonomiudvalgets møde den 19. maj 2021 stillet supplerende spørgsmål til sagen.
Det første spørgsmål er, hvorledes økonomien har udviklet sig siden det oprindelige projekt, der blev indarbejdet i Budget 2020. Det var SMAK (nu NERD), der undersøgte mulighederne for Skanderborg Kommune. Priserne, der lå til grund for lokalisering ved skolen og indgik i Budget 2020, er erfaringspriser fra 2018. Prisen var 18.000 kr. pr. m2 ved én etage og 19.500 kr. ved to etager, blandt andet grundet krav til elevator/lift, anden konstruktion og lignende. Priserne er håndværkerudgifter inkl. 10 % til uforudsete udgifter, men uden afsat budget til rådgivning. Derudover var der med afsæt i Skanderborg Kommunes erfaringspriser tillagt et overslag på etablering af legeplads. NERD understreger, at det væsentligste i opgaven dengang var en vurdering af mulige organiseringer af bygningsmasse - og økonomien i mulighedsstudierne var et groft overslag ud for hvert scenarie.
Det næste spørgsmål er, hvorfor der i budget til bygning af dagtilbud på eksisterende grund er afsat 15 % til rådgivning og 50 % i uforudsete udgifter. Kommunale Bygninger oplyser, at 15 % normalt er det, man afsætter til rådgivning. Her indgår både intern og ekstern rådgivning. Vedrørende de 50 % til uforudsete udgifter fremgår følgende i kommunens ”Standard for gennemførelse af projekter på investeringsoversigten” bl.a.: ”…Når et kompliceret anlægsprojekt skal budgetteres ud fra erfaringspriser og ikke ud fra et skitseprojekt, bør tillægget til prisen sættes højt, normalt inden for intervallet 30 – 50 %. På dette budgetteringsniveau er der mange forhold, som ikke er undersøgt, og som derfor kan påvirke prisen betydeligt...”
Der er til det konkrete projekt foreløbig afsat 50 %, ikke fordi byggeriet er komplekst, men fordi projektet på nuværende tidspunkt har en række ukendte parametre, der skal undersøges nærmere. Der er således på nuværende tidspunkt tale om et forventet maksimalbeløb. Byrådet vil senere få forelagt udbudsmateriale m.v. med henblik på frigivelse af anlægsmidlerne forud for igangsætning af byggeriet. Byrådet har således ”snor” i den endelige anlægsøkonomi. På dette tidspunkt vil der være et langt klarere overblik over den forventede økonomi, og det afsatte beløb til uforudsete udgifter vil være tilpasset.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at daginstitutionen etableres på eksisterende grund enten som renovering eller nybyg
- at de samlede økonomiske konsekvenser i forhold til gældende investeringsoversigt indgår i budgetarbejdet for Budget 2022-2025.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Anders Laugesen fremsatte ved mødet følgende ændringsforslag:
Byrådet vedtager,
- at sagen returneres til Undervisnings- og Børneudvalget med henblik på en genbehandling af økonomien i projektet – herunder forslaget om, at det nye børnehus opføres som et offentlig-privat partnerskab.
For forslaget stemte 8 medlemmer af Byrådet: Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Imod forslaget stemte 20 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Mira Issa Bloch, Tage Nielsen, Anne Heeager, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen.
Et medlem af Byrådet undlod at stemme: Thomas Cordtz.
Dermed bortfaldt forslaget.
Thomas Cordtz fremsatte ved mødet følgende ændringsforslag:
- at Byrådet godkender indstillingen med følgende tilføjelse:
- at det undersøges, om det nye børnehus i Gl. Rye kan opføres som et offentlig-privat partnerskab (OPP) eller ved hjælp af en leasing-model lige som Byrådet havde succes med i henholdsvis skolebyggeriet i Hørning og den nye daginstitution ved Sølund.
For forslaget stemte 9 medlemmer af Byrådet: Thomas Cordtz, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Imod forslaget stemte 20 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Mira Issa Bloch, Tage Nielsen, Anne Heeager, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen.
Dermed bortfaldt forslaget.
Byrådet vedtog,
- at daginstitutionen etableres på eksisterende grund som nybyggeri ud fra kvalitetsniveau C
- at der gives anlægsbevilling på 32,5 mio. kr. til ny daginstitution i Gl. Rye
- at der gives tillæg til rådighedsbeløbet i 2023 med 11,5 mio. kr., der finansieres af kassebeholdningen
- at forventede indtægter ved salg af grund på -4,064 mio. kr. udgår af investeringsoversigten i Budget 2021-24 (afsat i Budget 2023).
For vedtagelsen stemte 27 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Thomas Cordtz, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo og Søren Erik Pedersen.
Imod vedtagelsen stemte 2 medlemmer af Byrådet: Mira Issa Bloch og Hanne Majgaard.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 147:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Undervisnings- og Børneudvalget.
Anders Laugesen og Bent Jacobsen tog forbehold for deres stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 5. maj 2021, pkt. 84:
Undervisnings-og Børneudvalget vedtog,
- at daginstitutionen etableres på eksisterende grund som nybyggeri ud fra kvalitetsniveau C
- at der gives anlægsbevilling på 32,5 mio. kr. til ny daginstitution i Gl. Rye
- at der gives tillæg til rådighedsbeløbet i 2023 med 11,5 mio. kr., der finansieres af kassebeholdningen
- at forventede indtægter ved salg af grund på -4,064 mio. kr. udgår af investeringsoversigten i Budget 2021-24 (afsat i Budget 2023).
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet
Bilag
Sagsnr.: 27.51.00-A00-1-19
Resume
Med dette punkt lægges op til beslutning om at permanentgøre muligheden for at anvise borgere i målgruppen for botilbud efter serviceloven til boligerne på Vestervej i Hørning, så disse boliger fortsat kan benyttes til formålet.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog i forbindelse med Budget 2017-2021 at investere i renovering og ombygning af Palmehaven, det tidligere demensafsnit under Plejecenter Præstehaven på Vestervej i Hørning. Dette skete med henblik på at anvende de nyrenoverede boliger til anvisning af borgere fra socialområdet i målgruppen for botilbud efter serviceloven, som ellers ville skulle henvises til dyrere botilbud uden for kommunen.
På dette tidspunkt var der usikkerhed omkring det fremtidige behov for plejeboliger i Hørning, herunder om der på et tidspunkt ville opstå behov for at udvide Plejecenter Præstehaven for at forøge kapaciteten. Muligheden for at anvise borgere i målgruppen for botilbud en bolig på Vestervej i Hørning blev derfor givet for en midlertidig periode på seks år. Den midlertidige periode løber frem til 31. august 2023.
Sidenhen besluttede Byrådet den 27. marts 2019, at en eventuel fremtidig udbygning af Plejecenter Præstehaven kan ske på kommunal grund beliggende på Bjertrupvej i Hørning. Denne beslutning skaber grundlag for at permanentgøre muligheden for at anvise borgere på socialområdet i målgruppen for botilbud til boligerne på Vestervej i Hørning.
Hvis muligheden for at anvende boligerne til ovennævnte sociale formål gøres permanent, vil borgerne få mulighed for at forblive i deres nærmiljø, hvor de kan beholde den nære kontakt til venner og familie. Der vil ligeledes være gode muligheder for inddragelse af civilsamfundet. Endvidere ses udviklingen af samarbejde med Kjærsholm styrket ved at fastholde boligerne på Vestervej, da borgerne hermed kan få en tættere overgang til anden bolig uden at skulle flytte til et nyt område. Herudover kan den socialfaglige medarbejder, der er tilknyttet borgeren, følge med, og medvirke til en god start for borgeren i egen bolig.
Såfremt midlertidigheden fastholdes vil det have både menneskelige og økonomiske konsekvenser, da borgerne skal udsættes af deres nuværende bolig og anvises et alternativ, som forventes at være dyrere for både borgerne og Skanderborg Kommune.
Plejeboligkapaciteten
Sundhed, Omsorg og Handicap vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at anvende boligerne på Vestervej i Hørning til pleje-/ældreboliger. Lejlighederne meget små, hvilket set i lyset af kravene til plejeboliger vil medføre, at der kun kan etableres meget få af denne type boliger på grunden på Vestervej. Herudover vil det være meget dyrere for Skanderborg Kommune at ombygge disse boliger frem for at etablere nye på det disponerede areal, der er afsat til formålet på Bjertrupvej i Hørning. I tilfælde af en ombygning af boligerne på Vestervej i Hørning vil der være tale om ombygning af allerede støttet byggeri. Ved en ombygning vil den fulde omkostning således skulle finansieres af Skanderborg Kommune. Ved nybyggeri til pleje-/ældreboliger vil der alene være en udgift til grundkapital.
Evaluering for perioden 1. september 2017 til 31. december 2020
Siden boligerne på Vestervej blev taget i brug i september 2017, har der i alt boet 22 personer i boligerne.
På Vestervej modtager alle borgerne indsats efter servicelovens § 85 (socialpædagogisk hjælp og støtte). Det er Arbejdsmarked og Social, der visiterer til støtten og anviser lejlighederne ud fra en samlet vurdering af den enkelte borgers fysiske og psykiske funktionsniveau. Typisk er det borgere, der har diagnoser som ADHD, asperger og autismespektrumforstyrrelser, som bor i boligerne. Indsatsen på Vestervej er rettet mod at udvikle borgerens færdigheder, således borgeren kan flytte i egen bolig.
De socialfaglige medarbejdere kommer på Vestervej og tilbyder bl.a. træning i daglige færdigheder og praktiske opgaver så som indkøb, madlavning og tøjvask. Borgerne oplever en tryghed ved at være en del af et fællesskab, hvor de socialfaglige medarbejdere er tilgængelige til at hjælpe.
Belægningsprocenten har været tæt på 100, siden boligerne blev oprettet, og tre af de nuværende beboere har boet der siden starten. Fem tidligere beboere er flyttet i egen lejlighed, én beboer er fraflyttet kommunen, to beboere er flyttet til Job Nu kollegiet, og to beboere er flyttet til et midlertidigt botilbud.
Boligerne på Vestervej har givet mulighed for, at Jobcenter Skanderborg kan bibeholde beskæftigelsesindsatsen for nogle af de borgere, hvor et alternativ til den forebyggende indsats på Vestervej ville have været placeret uden for Skanderborg Kommune. Det er vigtigt for borgernes progression mod arbejdsmarkedet og uddannelse, at de kan fortsætte i meningsfulde beskæftigelsesrettede aktiviteter i Skanderborg Kommune og undgår sagsbehandlerskifte til en sagsbehandler i en ny kommune.
Det giver også mulighed for, at borgerne kan fastholde deres lokale netværk og tæt tilknytning til familien. De socialfaglige medarbejdere på Vestervej er vant til at koble deres pædagogiske arbejde med et beskæftigelsesrettet arbejde. Det betyder, at beskæftigelse og selvforsørgelse hele tiden er et tema og et mål for borgerne. Samtidig er boligerne placeret geografisk tæt på FGU Sydøstjyllands afdeling i Skanderborg, hvilket har hjulpet flere borgere til at fastholde eller opstarte et uddannelsesforløb.
Økonomisk evaluering
Beboerne betaler selv deres husleje, og kommunens udgifter er derfor alene indsatsen efter servicelovens § 85. I forandringen til etablering af boligerne på Vestervej er forudsat en effektiviseringsgevinst på driften for perioden 1. september 2017 - 31. december 2020 på i alt 8,6 mio. kr., hvilket budgettet derfor er reduceret med.
I samme periode er den realiserede gevinst opgjort til i alt 8,9 mio. kr. Gevinsten er realiseret ved, at
- fem beboere ville have været visiteret til et dyrere botilbud, hvis ikke boligerne på Vestervej havde været tilgængelige.
- otte beboere havde en dyrere indsats ved indflytning, som siden er reduceret som følge af tæt opfølgning på borgernes progression.
- stort set alle beboere har over tid oplevet progression, som har gjort det muligt at reducere mængden af støtte.
Samlet set er der altså udover den budgetterede effektiviseringsgevinst på 8,6 mio. kr. sparet 0,3 mio. kr. fra 2017-2020.
Sagen behandles i både Socialudvalget samt Kultur,- Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget inden den fremsendes til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Vedlagt som bilag til sagsfremstillingen er:
- Budgetaftalen for Budget 2017-2021.
- Byrådets beslutning om anvendelse af kommunal grund til eventuel udbygning af Plejecenter Præstehaven.
- Anonymiserede casebeskrivelser for to borgere, der har boet eller bor i boligerne på Vestervej.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Arbejdsmarked og Social indstiller,
- at muligheden for at anvise borgere i målgruppen for botilbud efter serviceloven til boligerne på Vestervej i Hørning gøres permanent.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at muligheden for at anvise borgere i målgruppen for botilbud efter serviceloven til boligerne på Vestervej i Hørning gøres permanent.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 148:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Arbejdsmarked og Social.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 5. maj 2021, pkt. 98:
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Arbejdsmarked og Social.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Socialudvalget, 4. maj 2021, pkt. 64:
Fraværende: Jens Erik Sørensen
Socialudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Arbejdsmarked og Social.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 00.30.04-P05-7-21
Resume
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget sendte forslag til en justering af forandringen "Beskæftigelsesfremmende tiltag på integrationsområdet" i høring i Integrationsrådet og relevante lokalMED-udvalg. På baggrund af høringssvarene skal Byrådet tage endelig stilling til justeringen af forandringen. Samtidig skal de budgetmæssige konsekvenser som følge af justeringen af forandringen godkendes.
Sagsfremstilling
Den 3. marts 2021 behandlede Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget nedenstående to forslag om enten at lukke eller ændre indholdet af forandringen "Beskæftigelsesfremmende tiltag på integrationsområdet":
- At fastholde den nuværende investering, men erstatte ”Klar til IGU-indsatsen” med en ny indsats, som har til formål at afklare de svageste aktivitetsparate borgere og bringe dem nærmere arbejdsmarkedet i form af eksempelvis fleksjob.
- At lukke alle indsatserne i forandringen.
Udvalget valgte at sende forslag 1 i høring i Integrationsrådet og relevante lokalMED-udvalg.
Høringssvar
Der er modtaget høringssvar fra Integrationsrådet, som er positiv overfor det nye forslag. De bemærker blandet andet, at de finder forslaget meningsfuldt, og at det er positivt, at forslaget rummer perspektiver omkring både den enkelte integrationsborger samt den helhed, som borgeren indgår i.
De relevante lokalMED-udvalg bakker ligeledes forslaget op og finder det positivt, at der med forslaget fastholdes fokus på integrationsindsatsen - både for den enkelte borger i Skanderborg Kommune samt ud fra et samfundsmæssigt synspunkt.
Høringssvarene er vedlagt som bilag til sagen.
Økonomi
Tabel 1 Finansieringsbehov ved forslag 1
1.000 kr. | 2021 | 2022 | 2023 og frem |
Manglende økonomisk gevinst | 2.047 | 3.711 | 2.483 |
Mindreforbrug på forsørgelsesydelser | -840 | -840 | -840 |
Mindreforbrug på danskuddannelse | -1.500 | -2.100 | -2.100 |
Teknisk tilretning | -293 | 771 | -457 |
Note: + er en budgetudvidelse, - er en budgetreduktion
Tabel 1 viser de økonomiske konsekvenser af forslag 1 med angivelse af forslag til finansiering. Forslaget kan stort set finansieres af mindreforbrug på integrationsområdet samlet set, men der vil dog være behov for en teknisk tilretning af budgettet i 2022 med en udvidelse af budgettet på 0,8 mio. kr. I 2021 kan der tilbageføres 0,3 mio. kr. til kassen, og i 2023 og frem kan der årligt tilbageføres 0,5 mio. kr. til kassen.
Mindreforbruget på forsørgelsesydelser skyldes, at der i løbet af 2019 kom flere integrationsborgere i ordinær beskæftigelse/uddannelse end forventet ved udarbejdelsen af forandringen. Mindreforbruget er estimeret til 0,8 mio. kr. årligt fremadrettet. Mindreforbruget på danskuddannelse er fremkommet som følge af færre integrationsborgere og dermed også færre udgifter til danskuddannelse fremadrettet.
Administrationen foreslår, at Budget 2022–2025 bliver tilrettet i forbindelse med Byrådets behandling af denne sag.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Arbejdsmarked og Social indstiller,
- at høringssvarene tages til efterretning
- at den justerede forandring godkendes
- at der tilbageføres 293.000 kr. til kassen i 2021
- at der sker en teknisk tilretning af Budget 2022-2025 med en tillægsbevilling på 771.000 kr. i 2022 og en tillægsbevilling på -457.000 kr. årligt i 2023 og frem.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at tage høringssvarene til efterretning
- at godkende den justerede forandring
- at der tilbageføres 293.000 kr. til kassen i 2021
- at der sker en teknisk tilretning af Budget 2022-2025 med en tillægsbevilling på 771.000 kr. i 2022 og en tillægsbevilling på -457.000 kr. årligt i 2023 og frem.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 149:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Social og Arbejdsmarked.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 5. maj 2021, pkt. 96:
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Social og Arbejdsmarked.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 09.00.00-A00-1-21
Resume
Miljø- og Planudvalget fremsender forslag til henvendelse til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om lokalt selvstyre i forbindelse med miljø- og husdyrgodkendelser.
Sagsfremstilling
Miljø- og Planudvalget vedtog den 5. maj 2021, pkt. 96, at indstille til Byrådet, at der søges foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om lokalt selvstyre i forbindelse med miljø- og husdyrgodkendelser.
Udvalgsformand Claus Leick har efter aftale med Miljø- og Planudvalget formuleret forslag til henvendelsen til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, jf. vedlagte.
Dialog og høring
-
Indstilling
Miljø-og Planudvalget indstiller,
- at der søges foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, jf. vedlagte udkast til brev.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at søge foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, jf. vedlagte udkast til brev.
Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen, Hanne Majgaard, Thomas Cordtz, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen kunne ikke støtte vedtagelsen. De støtter den landsdækkende lovgivning, idet de ønsker lighed for loven, ens mulighed og sagsbehandling samt rettigheder uanset kommunetilhørsforhold.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 150:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Miljø- og Planudvalget.
Martin Frausing Poulsen, Bent Jacobsen og Anders Laugesen kunne ikke støtte indstillingen.
Thomas Cordtz tog forbehold for sin stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 09.00.00-P00-1-21
Resume
Der fremlægges forslag til Miljøtilsynsplan 2021-25 med henblik på, at Byrådet sender den i offentlig høring i 4 uger.
Sagsfremstilling
Et udkast til miljøtilsynsplanen skal i minimum i 4 ugers offentlig høring inden endelig vedtagelse. Vedlagte udkast til Miljøtilsynsplan 2021-25 er en opdatering af Miljøtilsynsplan 2017-21.
Den væsentligste ændring er, at listen over IE-virksomheder er opdateret. Den restende del af miljøtilsynsplanen følger kravene i Miljøtilsynsbekendtgørelsen.
Hvis Byrådet beslutter, at udkastet til planen skal sendes i høring, vil det ske inden sommerferien. Planen vil derefter blive forelagt til endelig godkendelse på første møde efter sommerferien.
Dialog og høring
Udkastet til miljøtilsynsplanen offentliggøres på kommunes hjemmeside med mindst 4 ugers høring.
Indstilling
Chefen for Plan, Teknik og Miljø indstiller,
- at udkastet til Miljøtilsynsplan 2021-25 sendes i offentlig høring i 4 uger.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at udkastet til Miljøtilsynsplan 2021-25 sendes i offentlig høring i 4 uger.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 151:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Plan, Teknik og Miljø.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 4. maj 2021, pkt. 94:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Plan, Teknik og Miljø.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 84.03.00-G01-2-21
Resume
Der afvikles valg til Byrådet og Regionsrådet tirsdag den 16. november 2021.
Med denne sag skal Byrådet fastlægge samt orienteres om en række praktiske ting vedrørende afviklingen af disse to valg.
Der gøres opmærksom på, at vejledningen vedrørende afholdelse af valg endnu ikke er modtaget fra Indenrigs- og Boligministeriet, hvorfor visse af de praktiske forhold i forbindelse med afviklingen af valgene kan blive ændret efterfølgende. Det sker i givet fald ved ny beslutning i Byrådet eller, hvis tiden ikke tillader andet, ved borgmesterbeslutning.
Sagsfremstilling
Tirsdag den 16. november 2021 er der valg til Byrådet. Det nye Byråd tiltræder pr. 1. januar 2022 og virker frem til den 31. december 2025.
Den 16. november 2021 er der tillige valg til Regionsrådet – et valg, der praktisk afvikles af kommunerne således, at der ved samme valghandling afholdes valg til såvel Byrådet som til Regionsrådet.
Den 16. november 2021 er der også valg til Seniorrådet. Dette valg afvikles som et selvstændigt valg, og oplæg til afvikling af seniorrådsvalget forelægges som en selvstændig sag for Byrådet.
Byrådet fastlægger samt orienteres om en række praktiske ting vedrørende afviklingen af byråds- og regionsrådsvalget.
Sagen er opbygget ud fra følgende emner:
- Udpegning af valgbestyrelse for byrådsvalget
- Valgsteder
- Udpegning af valgstyrere m.v. samt formænd for valgstyrerne på de enkelte valgsteder
- Aflønning af valgstyrere, tilforordnede og øvrige medhjælpere på valgstederne
- Optælling af valgresultatet på valgaftenen samt fintælling af valget
- Opstilling til kommunale og regionale valg
- Kandidatlister, liste- og valgforbund
- Oplysninger om kandidater og stillere ved kommunale valg
- Afgivelse af brevstemme
- Afgivelse af brevstemme i eget hjem
- Selve valgdagen
- Valgplakater
- Kørsel til stemmestedet for gangbesværede m.v.
- Afstemningssteder med mindre end 5 brevstemmer
- Øvrige aktiviteter.
Ad. 1. Udpegning af valgbestyrelse for byrådsvalget
Gennemførelsen af byrådsvalget forestås af en valgbestyrelse, der vælges af Byrådet ved forholdstalsvalg.
Tilsvarende vælger Regionsrådet en valgbestyrelse, som forestår regionsrådsvalget.
Valgbestyrelsen for byrådsvalget består af mindst 5 og højst 7 medlemmer, der vælges blandt Byrådets medlemmer. Den gruppe, der har valgt et medlem, udpeger tillige en stedfortræder. Et medlem af Byrådet, der er opstillet som kandidat ved valget, kan vælges som medlem af eller stedfortræder i valgbestyrelsen.
Borgmesteren er formand for valgbestyrelsen. Byrådet udpeger blandt valgbestyrelsens medlemmer en næstformand, der varetager formandshvervet, hvis formanden har forfald.
Valgbestyrelsens opgaver er,
- at modtage og godkende kandidatlister, der kan fritages fra kravet om indsamling af underskrift fra stillere
- at modtage og godkende kandidatlister, der fortsat skal leve op til kravet om indsamling af underskrift fra stillere
- at modtage og godkende anmeldelser om listeforbund og valgforbund
- at tilvejebringe stemmesedler og opslag
- at forestå den endelige opgørelse af afstemningen (fintællingen)
- at forestå opgørelse af valget.
Det indstilles, at valgbestyrelsen i Skanderborg Kommune består af 5 medlemmer, at Byrådet vælger medlemmerne af valgbestyrelsen samt stedfortrædere for disse, samt at Byrådet vælger en næstformand for valgbestyrelsen.
Ad. 2. Valgsteder
I medfør af Byrådets beslutning af 26. januar 2011 om organisering af valg i Skanderborg Kommune afvikles byråds- og regionsrådsvalget den 16. november 2021 på følgende 12 valgsteder:
- Ejer Bavnehøj Skolen
- Galten Hallen
- Gl. Rye Skole
- Hørning Idrætscenter
- Låsby Hallen
- Morten Børup Hallen
- Niels Ebbesen Skolen
- Ry Hallerne
- Skovby Hallen
- Stilling Hallen
- Stjærskolen
- Virring Hallen.
Ad. 3. Udpegning af valgstyrere m.v. samt af formænd for valgstyrerne på de enkelte valgsteder
Byrådet skal vælge mindst 5 og højst 9 valgstyrere til at forestå afstemningen og stemmeoptællingen på det enkelte valgsted. Valgstyrerne vælges ved forholdstalsvalg under ét blandt vælgerne i kommunen, og en vælger, der er opstillet som kandidat til valget, kan vælges som valgstyrer. Byrådet skal endvidere – blandt valgstyrerne – vælge en formand for hvert valgsted. Formændene vælges ved forholdstalsvalg.
Det indstilles, at Byrådet for hvert af de 12 valgsteder udpeger en formand for valgstyrerne, samt at borgmesteren bemyndiges til efterfølgende at godkende udpegningen af de øvrige valgstyrere og tilforordnede for valgstederne.
Det forudsættes, at begge udpegninger sker ved forholdstalsvalg. I den forbindelse skal det samtidig bemærkes, at partiernes involvering i udpegningen af valgstyrere og tilforordnede vælgere sker via valgsystemet ”Valghalla”. Partiernes partisekretær/kontaktperson får tilsendt en oversigt med links til de pladser, som partiet har fået tildelt på de forskellige valgsteder. Partiets udpegede valgtilforordnede bekræfter herefter deres deltagelse via disse links ved hjælp af deres Nem-login.
Hvervet som valgtilforordnet betragtes som borgerligt ombud.
Ad. 4. Aflønning af valgbestyrelsens medlemmer, valgstyrerne og de tilforordnede vælgere m.v.
Der ydes diæter til valgbestyrelsens medlemmer, valgstyrerne og de tilforordnede vælgere. Diæterne ydes efter reglerne i lov om kommunernes styrelse. Byrådet kan dog beslutte, at der ikke ydes diæter, eller at de diæter, der ydes, udgør et andet beløb, end det, der følger af reglerne i lov om kommunernes styrelse. Diæterne kan pr. dag højst udgøre det femdobbelte af det diætbeløb, som i henhold til reglerne om kommunernes styrelse er fastsat for møder af ikke over 4 timers varighed. I 2021 udgør denne sats 435 kr., og det maksimale beløb, som der kan ydes, er derfor 2.175 kr.
Det indstilles, at der ydes de samme diæter, som ved de seneste tre valg – altså, at valgbestyrelsen, valgstyrerne og de tilforordnede vælgere honoreres med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer. Det vil sige, at der ydes en samlet valgdiæt på 1.305 kr.
For kommunalt ansatte, der på valgdagen tilsiges til varetagelse af tekniske og praktiske opgaver på valgsteder m.v., gælder overenskomsternes sædvanlige arbejdstidsregler. Det betyder, at der med hjemmel i aftalerne om lokal løndannelse er mulighed for at indgå lokale aftaler om tilrettelæggelse af arbejdstiden samt honorering m.v. på valgdagen. Der forhandles aktuelt med de faglige organisationer om en lokal aftale om arbejdstid og honorering på valgdagen.
Ad. 5. Optælling af valgresultatet på valgaftenen samt fintælling af valget
Når valgstederne lukker den 16. november 2021, foretager valgstyrere og tilforordnede vælgere stemmeoptælling på afstemningsstedet af såvel byrådsvalget som af regionsrådsvalget.
I henhold til lovgrundlaget skal optællingen som minimum omfatte en optælling af, hvor mange stemmer der ved afstemningen er afgivet for hver af kandidatlisterne samt for hvert listeforbund.
Senest dagen efter valget skal valgbestyrelsen foretage en fintælling af de to valg – herunder en optælling af antallet af personlige stemmer for hver kandidat.
Idet det må antages, at det på valgaftenen kan være opgørelsen af de personlige stemmer, der afgør personsammensætningen af det nye Byråd i Skanderborg Kommune, indstilles det, at den stemmeoptælling, som på valgaftenen finder sted på de enkelte afstemningssteder, også omfatter en optælling af de personlige stemmer ved byrådsvalget.
Modsvarende må det antages, at en samlet opgørelse af regionsrådsvalgets personlige stemmer under alle omstændigheder først vil være færdig efter fintællingen i kommunerne den 17. november 2021.
På den baggrund indstilles det, at optælling af de personlige stemmer ved regionsrådsvalget ikke finder sted på valgaftenen.
Fintælling af valgene den 17. november 2021 finder sted i Fælledhallen, Skanderborg Fælled 1, 8660 Skanderborg.
Ad. 6. Orientering om nyere regler for opstilling til kommunale og regionale valg
Pr. 1. april 2016 fik en række nye regler om opstilling til kommunale og regionale valg virkning. Her erindres kort om nogle af disse:
- Afskaffelse af borgerligt ombud i relation til opstillingen
Efter 1. april 2016 kan ingen opstilles til valg uden deres samtykke. Og det vil sige, at det ikke længere et borgerligt ombud at lade sig opstille til byrådet eller regionsrådet. Der er dog fortsat pligt til - som opstillet kandidat - at modtage valg samt til at varetage hvervet, medmindre medlemmet har en rimelig grund til at blive fritaget efter reglerne i den kommunale- og regionale valglov.
- Kandidatens underskrift er nødvendig for opstilling
Kandidaten skal fremover ved sin underskrift på kandidatanmeldelsen give samtykke til at stille op som kandidat for den pågældende liste. En kandidat, der ikke ved sin underskrift på kandidatlisten har givet tilsagn om at virke som kandidat, skal slettes af kandidatlisten. Hvis kandidaten har underskrevet mere end én kandidatliste til samme valg (kommunalvalg eller regionsrådsvalg), indebærer det, at kandidaten ikke kan anses for kandidat for nogen af kandidatlisterne.
- Ret til at trække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage
En kandidat kan trække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage, indtil kandidatlisten er indleveret til valgbestyrelsen.
Ad. 7. Kandidatlister, liste- og valgforbund
På vegne af formanden for valgbestyrelsen modtages kandidatlisterne af valgsekretariatet, Skanderborg Fælled 1, 8660 Skanderborg via henvendelse til Borgerservice. Kandidatlister til regionsrådsvalget afleveres til formanden for valgbestyrelsen vedrørende dette valg.
Kandidatlisten skal skrives på en særlig formular, der fås ved henvendelse til valgsekretariatet via Byrådssekretariatet og HR. Til Byrådsvalget kan hver kandidatliste i Skanderborg Kommune højst indeholde 33 kandidater – dog kan kandidatlister, der indgår i listeforbund, samlet omfatte op til 37 kandidater.
Af kandidatlisten skal det fremgå, om stillerne ønsker, at kandidaterne skal opstille i en bestemt rækkefølge (partiliste), eller om de skal opstilles sideordnet. Kandidatlisten skal endvidere indeholde oplysning om kandidatlistens listebetegnelse, og skal være tiltrådt ved underskrift af samtlige kandidater på listen.
Byråds- og regionsrådsvalget – herunder regler og procedurer for indlevering af kandidatlister og anmeldelser af valg- og listeforbund - annonceres senest tirsdag den 17. august 2021, men er allerede nu tilgængelige via Skanderborg Kommunes hjemmeside.
Nedenfor er redegjort for reglerne for kandidatlister, liste- og valgforbund samt vigtige tidsfrister. BEMÆRK, at der ikke er nogen dispensationsmulighed i forhold til nedennævnte tidsfrister.
- Kandidatlister, der ønsker fritagelse for kravet om indsamling af underskrifter fra stillere
Kandidatlister, der både opnåede repræsentation ved sidste kommunalvalg og stadig, 9 uger før valgdagen, er repræsenteret i byrådet, kan efter anmodning, fritages for kravet om indsamling af underskrifter fra et mindsteantal stillere.
For disse kandidatlister gælder et krav om indlevering i perioden fra tirsdag den 31. august 2021 til kl. 12.00 tirsdag den 14. september 2021. Sidstnævnte frist; kl. 12.00 den 14. september 2021 er seneste frist, og der gives som nævnt ingen dispensationsmulighed i forhold til denne frist.
Valgbestyrelsen skal herefter senest kl. 12 den 21. september 2021 meddele kandidatlisten, om kandidatlisten kan fritages for kravet om underskrifter fra mindsteantal stillere. Kandidatlister, som er fritaget for stillerkravet, skal herefter ikke indeholde underskrifter fra stillere.
- Mindsteantallet af stillere fastlægges i loven
For de kandidatlister, der ikke opnåede repræsentation i Byrådet ved sidste kommunalvalg, eller som 9 uger før valgdagen ikke længere er repræsenteret i byrådet, og som ønsker at opstille til det kommende kommunalvalg, fastlægges mindsteantallet af stillere i loven.
Mindsteantallet af stillere er 25 i Skanderborg Kommune.
- Frister for kandidatlister, der ikke kan eller ønsker at blive fritaget for stillerkravet
For kandidatlister, der ikke har mulighed for at blive fritaget fra kravet om indsamling af et mindsteantal stillere, eller som ikke ønsker dette, er der krav om indlevering i perioden fra tirsdag den 14. september 2021 til kl. 12.00 tirsdag den 28. september 2021. Sidstnævnte frist; kl. 12.00 den 28. september 2021 er seneste frist, og der gives som nævnt ingen dispensationsmulighed i forhold til denne frist.
- Frist for kandidater og stilleres opfyldelse af valgretsbetingelserne
Fristen for kandidaters og stilleres opfyldelse af valgretsbetingelserne (bortset fra aldersbetingelsen og betingelsen vedrørende varigheden af forudgående fast bopæl i riget) er fredag den 1. oktober 2021. Hvis betingelserne ikke er opfyldt denne dag er den endelige frist kl. 12.00 mandag den 4. oktober 2021.
- Frist for underretning og afhjælpning af mangler ved kandidatlister
Valgbestyrelsen skal senest lørdag den 2. oktober 2021 underrette om mangler ved kandidatlisten, og at fristen for afhjælpning af manglerne eller indlevering af en ny kandidatliste er kl. 12.00 mandag den 4. oktober 2021.
- Frist for tilbagekaldelse af kandidatliste
Fristen for tilbagekaldelse af en indleveret kandidatliste er kl. 12.00 mandag den 4. oktober 2021.
- Frist for indgåelse af og tilbagetrækning fra anmeldte liste- eller valgforbund
Fristen for indlevering af anmeldelse om indgået listeforbund eller valgforbund samt seneste frist for tilbagetrækning fra anmeldte listeforbund eller valgforbund er kl. 12.00 mandag den 4. oktober 2021.
- Afvisning af kandidatlister, der åbenbart ikke opfylder de formelle krav
Valgbestyrelsens formand får adgang til at afvise at modtage kandidatlister, der åbenbart ikke er gyldige, fordi de ikke opfylder valglovens krav til kandidatlisters gyldighed.
Denne afvisningsbeføjelse kan benyttes ved åbenbare formelle mangler ved en kandidatliste. Eksempelvis kandidatlister, der indeholder:
- Underskrifter fra væsentligt færre stillere end det påkrævede mindsteantal
- Mangelfulde oplysninger om mere end halvdelen af kandidatlistens stillere
- Mangelfulde oplysninger om mere end halvdelen af kandidaterne på den pågældende kandidatliste
- Manglende underskrifter fra mere end halvdelen af kandidaterne på den pågældende kandidatlist
- Manglende oplysning om kandidatlistens listebetegnelse.
- Kandidatlistens repræsentant
En kandidatlistes ledelse skal fremover senest samtidig med indlevering af kandidatlisten meddele formanden for valgbestyrelsen, hvilken repræsentant for listen, der har beføjelse til at udøve en række dispositioner på listens vegne, uden at det kræver samtykke fra listens stillere. Repræsentanten behøver ikke være kandidat eller stiller for kandidatlisten.
Denne repræsentant har beføjelse til:
- At underskrive kandidatlisten og påføre oplysninger om navn, bopæl og kontaktoplysninger
- At godkende, ved sin underskrift, de opstillede kandidater for en kandidatliste, som valgbestyrelsen efter listens anmodning har fritaget for kravet om indsamling af underskrift fra et mindsteantal stillere
- At foretage senere ændringer i kandidaters rækkefølge
- At foretage senere ændringer i kandidatlistens opstillingsform
- Efterfølgende at slette en eller flere kandidater fra kandidatlisten
- At tilbagekalde en indleveret kandidatliste over for valgbestyrelsen
- At være den person, valgbestyrelsen med bindende virkning kan underrette om afhjælpning af mangler m.v. ved kandidatlisten og tilsende en udskrift af valgbogen
- At anmode om tildeling af samme bogstavbetegnelse som andre kandidatlister med samme listebetegnelse
- At anmelde indgåelse af og tilbagetrækning fra listeforbund og valgforbund
- At anmelde hvilken forening eller hvilke vælgere der på kandidatlistens vegne kan ansøge om og modtage partistøtte.
Af samme grund tiltræder stillere, for de kandidatlister der ikke er fritaget for stillerkravet, ved deres underskrift på kandidatlisten alene, at kandidatlisten stiller op til byrådsvalget med den anførte listebetegnelse og de kandidater, der er anført på underskriftstidspunktet.
Ad. 8. Oplysninger om kandidater og stillere ved kommunale valg
Fastsættelse af tidspunktet for offentlig tilgængelighed (aktindsigt) til oplysninger om kandidatanmeldelse og kandidatlister m.v.
Ved kommunale og regionale valg er der ikke offentlig adgang (herunder i form af aktindsigt) til oplysninger om kandidatlisterne, herunder oplysninger om de enkelte kandidater og kandidatlisternes opstillingsform, deres anmodning om bogstavbetegnelse og deres anmeldelse af liste- og valgforbund, før de godkendte kandidatlister m.v. er bekendtgjort af Byrådet efter udløbet af anmeldelsesfristen.
Ophævelse af særregel om offentlig tilgængelighed til stillerlister
Oplysninger om stillernes navne og bopæl er ikke offentligt tilgængelig. Spørgsmål om offentlighedens adgang til oplysninger i stillerlister skal herefter afgøres efter offentlighedslovens almindelige regler.
Ad. 9. Afgivelse af brevstemme
Enhver vælger, der måtte ønske det, kan brevstemme i Borgerservice på Skanderborg Fælled og på bibliotekerne rundt omkring i kommunen. Det indstilles, at borgmesteren bemyndiges til at godkende den endelige plan for, hvor og hvornår, der holdes åbent for afgivelse af brevstemmer op til valget. Beslutningen herom vil blive offentliggjort via annoncering.
Nedenfor er redegjort for visse regler om brevstemmeafgivning. Der henvises også til oversigt over tidsfrister jf. vedhæftede oversigt.
- Begyndelsestidspunktet for brevstemmeafgivning og sidste frist for brevstemmeafgivning
Brevstemmeafgivningen til kommunale og regionale valg på de steder i kommunerne, hvor enhver vælger kan brevstemme kan begynde tirsdag den 5. oktober 2021. Dermed er alle kandidatlisterne offentliggjort, når brevstemmeafgivningen begynder.
Sidste frist for at brevstemme vil være fredag den 12. november 2021.
- Fast mindste åbningstid den sidste dag før brevstemmeafgivningen
Der skal, på mindst ét af de steder i kommunen hvor enhver vælger kan brevstemme, holdes åbent for brevstemmeafgivning, som minimum i tidsrummet kl. 9-16 på den sidste dag, hvor der kan brevstemmes.
- Gennemgang af brevstemmer
Gennemgangen af brevstemmer kan ske en eller to dage før valgdagen. Gennemgangen af brevstemmerne skal være afsluttet, inden valghandlingen går i gang på valgdagen.
I Skanderborg Kommune fastholdes nuværende praksis med at gennemgå brevstemmerne dagen før valgdagen. Hvis udviklingen i COVID-19 bevirker, at der forventes væsentligt flere brevstemmer, kan det dog blive aktuelt, at gennemgangen af brevstemmer sker to dage før valgdagen.
- Regler om hjælp til brevstemmeafgivning samt hjælpemidler hertil og tilgængelighed
Vælgere med behov for hjælp til brevstemmeafgivningen har mulighed for at vælge, at hjælp til brevstemmeafgivningen alene skal ydes af en person, der er udpeget af vælgeren selv, dvs. uden at der tillige skal være en myndighedsperson til stede.
Det er en betingelse, at vælgeren over for myndighedspersonen udtrykkeligt og utvetydigt tilkendegiver et ønske om alene at få hjælp af en personligt udpeget hjælper. Ønsket fra vælgeren skal være begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Hvis funktionsnedsættelsen ikke umiddelbart kan konstateres, kan den dokumenteres ved dokumentation af bl.a medlemskort af Dansk Blindesamfund. Det vil være myndighedspersonen, der vurderer, om vælgeren udtrykkeligt og utvetydigt tilkendegiver et ønske herom.
De personer, der er udpeget af vælgeren selv til at yde hjælp ved brevstemmeafgivningen, er omfattet af forbuddet mod valgagitation.
Vælgeren har mulighed for at vælge, at personlig bistand til stemmeafgivningen ydes enten som hidtil af en/to myndighedspersoner eller af en myndighedsperson og en personligt udpeget hjælper eller alene af en personligt udpeget hjælper.
Der skal stilles følgende hjælpemidler til rådighed;
- en sort pen, en lup og en LED-lampe til rådighed på de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme
- mindst ét stemmerum på mindst ét afstemningssted i kommunen skal stilles et hæve-sænkebord og et forstørrelsesapparat med skærm af typen CCTV (Closed Circuit Television) til rådighed.
Hjælpemidlerne skal således stilles til rådighed på mindst ét af de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme. Forstørrelsesapparatet med skærm vil være at finde på Fælleden under brevstemmeafgivningen. Ud over at hjælpemidlerne skal stilles til rådighed, skal der også ydes hjælp til at betjene de hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen, såfremt vælgeren ønsker dette. Der skal også sikres tilgængelighed ved brevstemmeafgivningen. Mulighederne for hjælpemidler vil blive annonceret i henhold til reglerne på området.
Ad. 10. Afgivelse af brevstemme i eget hjem
Vælgere, der bor eller opholder sig i følgende boformer eller boliger, kan brevstemme i boformen eller boligen (institutionsreglen):
- Plejehjem og beskyttede boliger, der drives efter reglerne i lov om social service.
- Boformer tilvejebragt efter reglerne om lov om social service for kvinder, der har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold.
- Almene plejeboliger, der er omfattet af lov om almene boliger m.v., plejeboliger, der er omfattet af lov om boliger for ældre og personer med handicap, ustøttede private plejeboliger, der er omfattet af lov om leje, og friplejeboliger, der er omfattet af lov om friplejeboliger.
- Boformer tilvejebragt efter reglerne i lov om social service til midlertidige eller længerevarende ophold for voksne, der på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor.
- Opholdssteder uden for vælgernes bolig, hvor kommunen efter reglerne i lov om social service giver tilbud om personlig hjælp, omsorg og pleje til personer, som på grund af midlertidig eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov herfor
- Øvrige almene ældreboliger, der er omfattet af lov om almene boliger m.v.
For de boformer og boligtyper, som er nævnt nedenfor kan Byrådet beslutte, at brevstemmeafgivningen kan ske enten ved brevstemme i boformen efter institutionsreglen eller efter reglerne om brevstemmeafgivning i eget hjem;
- Boformer tilvejebragt efter reglerne i lov om social service til midlertidige eller længerevarende ophold for voksne, der på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor.
- Øvrige almene ældreboliger, der er omfattet af lov om almene boliger m.v.
Byrådet kan beslutte, at der ikke skal foretages brevstemmeafgivning på:
- Opholdssteder uden for vælgernes bolig, hvor kommunen efter reglerne i lov om social service giver tilbud om personlig hjælp, omsorg og pleje til personer, som på grund af midlertidig eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov herfor.
Idet det af Borgerservice er vurderet, at ordningen med brevstemmeafgivning i eget hjem er den mest ressourcekrævende, indstilles det,
- at brevstemmeafgivning sker efter institutionsreglen, hvor der er hjemmel til det
- at modtagelsen af brevstemmer hos vælgere i eget hjem varetages af en stemmemodtager, der er udpeget blandt de tilforordnede vælgere, og af en person udpeget blandt personalet, ansat i kommunens administration.
Ansøgning om at brevstemme i eget hjem kan indgives fra og med den 19. oktober 2021 og indtil senest den 4. november 2021, kl. 18.00.
Byrådet har mulighed for at fastsætte en senere frist. Den seneste frist for ansøgning, som Byrådet kan fastsætte, er fredagen før valgdagen. Det indstilles, at den almindelige frist for indgivelse af ansøgning herom fastholdes, således at praksis fra tidligere valg videreføres.
Den 26. oktober 2021 kan brevstemmeafgivning begynde i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen, herunder pleje- og ældreboliger, samt i vælgerens hjem m.v.
Ad. 11. Selve valgdagen
Åbning og lukning af valgsteder
Valgstederne åbner kl. 08.00 og lukker kl. 20.00.
Mulighed for instruktion af valgstyrere og tilforordnede vælgere før valgdagen
Byrådet (valgsekretariatet efter bemyndigelse) får mulighed for at indkalde valgstyrere og/eller tilforordnede vælgere til møde på et tidspunkt før valgdagen med henblik på at give disse den fornødne instruktion samt at yde valgstyrere og tilforordnede vælgere diæter herfor. Der er mødepligt for valgstyrere og/eller de tilforordnede vælgere til et møde før valgdagen.
Den nuværende praksis i Skanderborg Kommune fastholdes. Dvs. at instruktion af valgstyrere og tilforordnede sker om morgenen på valgstedet, inden valgstedet åbner.
Lettere adgang for valgstyrere til at organisere sig i skiftehold
Valgstyrerne kan, efter valgstyrerformandens beslutning, tillades at forlade afstemningsstedet for en kortere periode i løbet af valgdagen, og kan herunder indgå i skiftehold eller lignende. Derved kan det sikres, at valgstyrerne får de fornødne pauser, så de kan varetage deres opgaver under afstemningen og ved den efterfølgende stemmeoptælling på forsvarlig vis. Det er dog samtidig fastslået, at der altid skal være et flertal af de udpegede valgstyrere til stede på afstemningsstedet under valghandlingen og den efterfølgende stemmeoptælling, at valgstyrerne skal rette sig efter valgstyrerformandens anvisninger, og at alle valgstyrerne skal være til stede ved underskrivningen af afstemningsbogen.
Regler om hjælp til stemmeafgivning samt hjælpemidler hertil på valgstedet
Vælgere med behov for hjælp til brevstemmeafgivningen har mulighed for at vælge, at hjælp til brevstemmeafgivningen alene skal ydes af en person, der er udpeget af vælgeren selv, dvs. uden at der tillige skal være en myndighedsperson til stede i form af en valgstyrer eller valgtilforordnet vælger.
Det er en betingelse, at vælgeren over for valgstyrer eller valgtilforordnet vælger udtrykkeligt og utvetydigt tilkendegiver et ønske om alene at få hjælp af en personligt udpeget hjælper. Ønsket fra vælgeren skal være begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Hvis funktionsnedsættelsen ikke umiddelbart kan konstateres, kan den dokumenteres ved dokumentation af bl.a medlemskort af Dansk Blindesamfund. Det vil være valgstyrer eller valgtilforordnet vælger, der vurderer, om vælgeren udtrykkeligt og utvetydigt tilkendegiver et ønske herom. Hvis det vurderes at betingelserne ikke er opfyldt skal vælgeren i stedet tilbydes hjælp af en personligt udpeget hjælper sammen med valgstyreren eller tilforordnet hjælper eller få hjælp af to valstyrere og tilforordnet hjælper.
De personer, der er udpeget af vælgeren selv til at yde hjælp ved brevstemmeafgivningen, er omfattet af forbuddet mod valgagitation.
Vælgeren har mulighed for at vælge, at personlig bistand til stemmeafgivningen ydes enten som hidtil af en/to myndighedspersoner eller af en myndighedsperson og en personligt udpeget hjælper eller alene af en personligt udpeget hjælper.
Der skal stilles følgende hjælpemidler til rådighed;
- en sort pen, en lup og en LED-lampe til rådighed i mindst ét stemmerum på samtlige afstemningssteder på valgdagen og ved brevstemmeafgivningen på de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme
- mindst ét stemmerum på mindst ét afstemningssted i kommunen skal stilles et hæve-sænkebord og et forstørrelsesapparat med skærm af typen CCTV (Closed Circuit Television) til rådighed. Hjælpemidlerne skal også stilles til rådighed på mindst ét af de steder i kommunen, hvor enhver vælger kan brevstemme.
Ud over at hjælpemidlerne skal stilles til rådighed, skal valgstyrerne og de tilforordnede vælgere også yde hjælp til at betjene de hjælpemidler, der skal stilles til rådighed ved stemmeafgivningen, såfremt vælgeren ønsker dette.
Valgstederne skal sikre tilgængelighed.
Ad. 12. Valgplakater
Begyndelsestidspunkt for opsætning af valgplakater
Ifølge de gældende regler om ophængning af valgplakater kan der i perioden fra den fjerde lørdag før valgdagen til 8 dage efter valgdagen ophænges valgplakater på offentlige veje og private fællesveje.
Begyndelsestidspunktet for ophængning af plakater er fra kl. 12 den 23. oktober 2021. Valgplakater skal tages ned igen senest ved døgnets afslutning den 24. november 2021.
Kontaktoplysninger på valgplakater
På valgplakaterne skal der være oplysninger om en fysisk eller juridisk person samt en e-mailadresse på den fysiske eller juridiske person, der har iværksat ophængningen.
Infomøde
Repræsentanter for de enkelte lister samt ansvarlige for opsætning af valgplakater inviteres til et informationsmøde om byråds- og regionsrådsvalget herunder de nye valgregler og tidsfrister.
Ad. 13. Kørsel til stemmestedet for gangbesværede mv.
For handicappede og gangbesværede vælgere, der ønsker at stemme ved fremmøde på et valgsted, skal der tages stilling til etablering af en kørselsordning. Med sigte på at fremme muligheden for at disse vælgere kan afgive stemme ved fremmøde på et valgsted indstilles det, at der etableres en særlig kørselsordning med tilbud om transport mellem bosted og stemmested, og at anvendelse af tilbuddet om kørsel forudsætter tilmelding til ordningen via telefonisk henvendelse til Skanderborg Kommune senest torsdag 9. november kl. 12.00.
Kørselsordningen annonceres, ligesom der vil blive orienteret om ordningen via medarbejderne på ældre - og handicapområdet.
Ad. 14. Afstemningssteder med mindre end 5 brevstemmer
Hvis der for et af kommunens afstemningssteder modtages færre end fem brevstemmer, da skal disse brevstemmer efter Byrådets beslutning overføres til registrering på et afstemningssted, hvor der er modtaget mindst fem brevstemmer og afleveres til valgstyrerne for dette sted. Reglerne er en sikring af stemmehemmeligheden.
På den baggrund indstilles det godkendt, at hvis der for et af valgstederne modtages færre end fem brevstemmer, da overføres disse til registrering mv. i det afstemningsområde, hvor Morten Børup Hallen er valgsted.
Det skal understreges, at sandsynligheden for, at der modtages færre end fem brevstemmer på et af de kommunale valgsteder er meget lille.
Ad. 15 Øvrige aktiviteter
Der tilrettelægges en informationskampagne om valget. Det sker med afsæt i et kampagnemateriale, der er udarbejdet af KL, og i et samarbejdet med bl.a. Seniorråd, Handicapråd, Integrationsråd og Ungeråd.
Økonomi
I budget for 2021 er der afsat budget til valg - herunder også budgetbeløb til afholdelse af valg til Seniorrådet. Byråds- og regionsrådsvalget afvikles inden for den gældende budgetmæssige ramme.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Byrådssekretariatet og HR indstiller,
vedrørende valgbestyrelsen,
- at valgbestyrelsen for byrådsvalget den 16. november 2021 består af 5 medlemmer
- at Byrådet vælger 4 medlemmerne af valgbestyrelsen (borgmesteren er født medlem)
- at Byrådet udpeger stedfortræder for de 5 medlemmer af valgbestyrelsen
- at Byrådet blandt medlemmerne af valgbestyrelsen udpeger en næstformand for valgbestyrelsen
vedrørende udpegning af valgstyrere m.v.,
- at Byrådet for hvert af de 12 valgsteder udpeger en formand for valgstyrerne
- at borgmesteren bemyndiges til efterfølgende at godkende udpegningen af de øvrige valgstyrere og tilforordnede vælgere ved valgstederne
vedrørende honorar til valgstyrere m.v.,
- at valgstyrere og tilforordnede vælgere honoreres for varetagelse af det hverv, som de udpeges til, med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer (1305 kr.)
vedrørende optælling af valgresultatet på valgaftenen,
- at de enkelte valgsteders optælling af stemmer på valgaftenen omfatter optælling af, hvor mange stemmer, der ved henholdsvis byråds- og regionsrådsvalget er afgivet for hver af kandidatlisterne samt for hvert listeforbund, samt en optælling af de personlige stemmer ved byrådsvalget
vedrørende afgivelse af brevstemme,
- at borgmesteren bemyndiges til at godkende den endelige plan for, hvor og hvornår, der holdes åbent for afgivelse af brevstemmer op til valget
vedrørende afgivelse af brevstemme i eget hjem
- at brevstemmeafgivningen efter institutionsreglen erstattes af brevstemmeafgivning i eget hjem for de boformer og opholdssteder, hvor der er hjemmel til det
- at modtagelsen af brevstemmer hos vælgere i eget hjem varetages af en stemmemodtager, der er udpeget blandt de tilforordnede vælgere, og af en person udpeget blandt personalet, ansat i kommunens administration
- at fristen for ansøgning om at brevstemme i eget hjem fastsættes til den 4. november 2021 kl. 18.00
vedrørende kørsel til stemmestedet for gangbesværede m.v.,
- at der etableres en særlig kørselsordning med tilbud om transport mellem bosted og stemmested
- at anvendelse af tilbuddet om kørsel forudsætter tilmelding til ordningen via henvendelse til Skanderborg Kommune senest torsdag den 9. november kl. 12.00
vedrørende afstemningssteder med mindre end 5 brevstemmer,
- at der – hvis et af kommunens valgsteder modtager færre end 5 brevstemmer – sker en overførsel af disse til registrering mv. i det afstemningsområde, hvor Morten Børup Hallen er afstemningssted.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at valgbestyrelsen for byrådsvalget den 16. november 2021 består af 5 medlemmer
- at udpege følgende som medlemmerne af valgbestyrelsen (borgmesteren er født medlem):
- Jens Erik Sørensen
- Tage Nielsen
- Martin Frausing Poulsen
- Claus Leick
- at udpege følgende som stedfortrædere for de 5 medlemmer af valgbestyrelsen:
- Frank W. Damgaard (stedfortræder for borgmesteren)
- Søren Erik Pedersen (stedfortræder for Jens Erik Sørensen)
- Anne Heeager (stedfortræder for Tage Nielsen)
- John Harup Laursen (stedfortræder for Martin Frausing Poulsen)
- Peter Kjær (stedfortræder for Claus Leick)
- at udpege Jens Erik Sørensen som næstformand for valgbestyrelsen
- at udpege følgende som formand for valgstyrerne på de 12 valgsteder:
- Ole Juhl Jeppesen, Dalvej 11, Veng, 8660 Skanderborg (F) som formand for valgstyrerne på Ejer Bavnehøj Skolen
- Søren Erik Pedersen (V) som formand for valgstyrerne i Galten Hallen
- Claus Leick (F) som formand for valgstyrerne på Gl. Rye Skole
- Jørgen Naut (A) som formand for valgstyrerne i Hørning Idrætscenter
- Claus Bloch (V) som formand for valgstyrerne i Låsby Hallen
- Trine Frengler (A) som formand for valgstyrerne i Morten Børup Hallen
- Birte M. Andersen (V) som formand for valgstyrerne på Niels Ebbesen Skolen
- Anders Laugesen (V) som formand for valgstyrerne i Ry Hallerne
- Karen Schack Lindemann (A) som formand for valgstyrerne i Skovby Hallen
- Frank W. Damgaard (A) som formand for valgstyrerne i Stilling Hallen
- Jonna Frausing Poulsen, Låsbyvej 111, Veng, 8660 Skanderborg som formand for valgstyrerne på Stjær Skole
- Jan Krogh Rasmussen, Nørregade 48, 8660 Skanderborg som formand for valgstyrerne i Virring Hallen.
- at borgmesteren bemyndiges til efterfølgende at godkende udpegningen af de øvrige valgstyrere og tilforordnede vælgere ved valgstederne
- at valgstyrere og tilforordnede vælgere honoreres for varetagelse af det hverv, som de udpeges til, med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer (1.305 kr.)
- at de enkelte valgsteders optælling af stemmer på valgaftenen omfatter optælling af, hvor mange stemmer, der ved henholdsvis byråds- og regionsrådsvalget er afgivet for hver af kandidatlisterne samt for hvert listeforbund, samt en optælling af de personlige stemmer ved byrådsvalget
- at borgmesteren bemyndiges til at godkende den endelige plan for, hvor og hvornår, der holdes åbent for afgivelse af brevstemmer op til valget
- at brevstemmeafgivningen efter institutionsreglen erstattes af brevstemmeafgivning i eget hjem for de boformer og opholdssteder, hvor der er hjemmel til det
- at modtagelsen af brevstemmer hos vælgere i eget hjem varetages af en stemmemodtager, der er udpeget blandt de tilforordnede vælgere, og af en person udpeget blandt personalet, ansat i kommunens administration
- at fristen for ansøgning om at brevstemme i eget hjem fastsættes til den 4. november 2021 kl. 18.00
- at der etableres en særlig kørselsordning med tilbud om transport mellem bosted og stemmested
- at anvendelse af tilbuddet om kørsel forudsætter tilmelding til ordningen via henvendelse til Skanderborg Kommune senest torsdag den 9. november kl. 12.00
- at der – hvis et af kommunens valgsteder modtager færre end 5 brevstemmer – sker en overførsel af disse til registrering m.v. i det afstemningsområde, hvor Morten Børup Hallen er afstemningssted.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 153:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Byrådssekretariatet og HR.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 111:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Byrådssekretariatet og HR.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 84.12.00-A00-1-21
Resume
Byrådet vedtog i april 2009, at valg til Seniorrådet i Skanderborg Kommune afvikles som et fremmødevalg samme dag, som der afvikles valg til Byråd og Regionsråd. Dermed skal der afvikles valg til Seniorrådet den 16. november 2021.
Med denne sag forelægges Byrådet indstilling om den praktiske gennemførelse af dette valg - herunder indstilling om udpegning af valgbestyrelse for seniorrådsvalget.
Sagsfremstilling
Seniorrådet er et samarbejdsorgan for alle borgere i Skanderborg Kommune, der er over 60 år. Seniorrådet vælges i henhold til reglerne i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. I henhold til den gældende vedtægt for Seniorrådet i Skanderborg Kommune skal der vælges et nyt Seniorråd med 9 medlemmer for den kommunale valgperiode. Det nye Seniorråd skal tiltræde 1. januar 2022 og virke frem til udgangen af 2025.
Den 29. april 2009 vedtog Byrådet, at valg til Seniorrådet i Skanderborg Kommune sker ved et fremmødevalg, der afvikles samme dag som byråds- og regionsrådsvalget. Det betyder, at der skal afvikles valg til Seniorrådet den 16. november 2021. Beslutningen om afvikling af valg til Seniorrådet denne dag indebærer, at der på hvert af de kommunale valgsteder indrettes et separat lokale, hvor de, der er stemmeberettigede til seniorrådsvalget, kan stemme. Der gives hermed en redegørelse for den praktiske tilrettelæggelse af valget samt indstilling om udpegning af valgbestyrelse m.v. samt udbetaling af diæter.
Udpegning af valgbestyrelse
Det forudsættes, at valget ledes af en valgbestyrelse, som er godkendt af Byrådet. Det indstilles, at valg til Seniorrådet den 16. november 2021 forestås af en valgbestyrelse med 5 medlemmer, hvor Byrådet – blandt Byrådets medlemmer - udpeger formanden for valgbestyrelsen. Det indstilles endvidere, at de øvrige 4 medlemmer af valgbestyrelsen udpeges efter indstilling fra Seniorrådet. Seniorrådet udpegede på sit møde den 10. marts 2021 de 4 personer, de ønsker at indstille som medlemmer af valgbestyrelsen. De er:
- Kristian Thomsen Skovhus
- Jørgen Viktor
- Børge Møller
- Ole Hefsgaard.
Opstillingsmøder og modtagelse af kandidater
Alle personer, som på valgdagen er fyldt 60 år, og som har folkeregisteradresse i Skanderborg Kommune, har valgret og er valgbar til Seniorrådet. Kandidater til seniorrådsvalget kan i perioden fra den 14. september 2021 til den 8. oktober 2021 kl. 12.00 melde sig hos Borgerservice - enten på Fælleden eller på bibliotekerne i Ry, Galten, Hørning og Skanderborg.
Dertil kommer, at fagsekretariatet Sundhed, Omsorg og Handicap i samarbejde med Seniorrådet afholder i alt 5 opstillingsmøder i Ry, Galten, Låsby, Hørning og Skanderborg. Her gives en orientering om Seniorrådets rolle og arbejde, og der vil være mulighed for at melde sig som kandidat til valget den 16. november 2021. Opstillingsmøderne er planlagt som følger:
- Den 26. september 2021 i Galten
- Den 28. september 2021 i Låsby
- Den 2. oktober 2021 i Hørning
- Den 3. oktober 2021 i Ry
- Den 5. oktober 2021 i Skanderborg.
Opstillingsmøder samt muligheden for at melde sig som kandidat til valget vil være annonceret forud og i den periode, hvor opstilling er mulig.
Udarbejdelse af stemmeseddel
Stemmeseddel udarbejdes og trykkes af Byrådssekretariatet og HR. Forinden prøves kandidaterne af Folkeregistret med hensyn til valgbarheden. Stemmesedlen udarbejdes i øvrigt efter følgende retningslinjer:
- Stemmesedlen opdeles ikke geografisk
- Kandidaterne opføres i alfabetisk orden efter efternavn
- Kandidaterne opføres på stemmesedlen med angivelse af fulde navn, vej-/gadenavn og by
- Stemmesedlen udarbejdes i øvrigt i henhold til de regler, der gælder for udformning af stemmesedler til kommunalvalg m.v.
Udsendelse af valgkort, udarbejdelse af valglister
Det forudsættes således, at der via KMDs valgudskrivningssystem udsendes valgkort til alle stemmeberettigede i ugen op til valget. Valgkortene til seniorrådsvalget vil adskille sig farvemæssigt fra de valgkort, der udsendes i forbindelse med byråds- og regionrådsvalget.
Organisering af brevstemmeafgivningen
Organisering af brevstemmeafgivningen forestås af Byrådssekretariatet og HR/Borgerservice, og det forudsættes, at der kan brevstemmes i Borgerservice og på bibliotekerne frem til sidste fredag inden valgdagen. Muligheden for at brevstemme vil blive annonceret. Da sandsynligheden for, at der modtages færre end fem brevstemmer på kommunens afstemningssteder er tilstede, og for at sikre stemmehemmeligheden, indstilles det, at alle brevstemmer registreres og optælles samlet.
Afgivelse af brevstemme i eget hjem samt kørselsordning
Her henvises til de almindelige ordninger, som etableres i forbindelse med byråds- og regionsrådsvalget.
Indretning og bemanding af valglokaler på valgstederne
Der indrettes separate valglokaler til seniorrådsvalget på de 12 kommunale valgsteder. Skanderborg Kommune bemander hvert valgsted med minimum én administrativ medarbejder, der fungerer som valgsekretær. Herudover er det ved Byrådets beslutning om at gennemføre seniorrådsvalg som et fremmødevalg forudsat, at Seniorrådet forestår planlægningen vedrørende bemanding af valgsteder – herunder bemandingen med det nødvendige antal valgstyrere samt udpegning af formand for disse på hvert valgsted.
Det antages således, at Seniorrådet - for at sikre den nødvendige bemanding over hele valgdagen - skal udpege i alt ca. 50 tilforordnede vælgere inkl. valgstyrere. Det er endvidere forudsat, at udpegningerne og bemandingen af valgstederne godkendes endeligt af Byrådet, og det indstilles her, at borgmesteren bemyndiges til at foretage denne godkendelse.
Forplejning m.v. organiseres sammen med forplejningen til byråds- og regionsrådsvalget. Med hensyn til aflønning af de tilforordnede indstilles det, at der udbetales en valgdiæt med samme sats som gælder for det samtidige kommunal- og regionsrådsvalg. Det vil sige, at valgstyrere og tilforordnede vælgere honoreres med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer - svarende til en samlet valgdiæt til valgstyrere og tilforordnede vælgere på 1.305 kr. Det indstilles endvidere, at der udbetales kørselsgodtgørelse til valgstyrere og tilforordnede vælgere.
For kommunalt ansatte, der på valgdagen tilsiges til varetagelse af tekniske og praktiske opgaver på valgsteder m.v., gælder overenskomstens sædvanlige arbejdstidsregler. Det betyder, at der med hjemmel i aftalerne om lokal løndannelse er mulighed for at indgå lokale aftaler om tilrettelæggelse af arbejdstiden samt honorering m.v. på valgdagen. Der forhandles aktuelt med de faglige organisationer om en lokal aftale om arbejdstid og honorering på valgdagen.
Optælling og opgørelse af valgresultatet
Det indstilles til Byrådet, at der foretages optælling på valgaftenen, samt at denne forestås af den udpegede valgbestyrelse og understøttes af fagsekretariatet Sundhed, Omsorg og Handicap. Det forudsættes, at tvivlsomme stemmesedler bedømmes af valgbestyrelsen på valgaftenen, og at der som udgangspunkt ikke foretages en fintælling af valget dagen efter afviklingen af valget.
De 9 kandidater, der får flest stemmer, er valgt til Seniorrådet, mens de øvrige bliver suppleanter efter stemmetal. Valgresultatet bekendtgøres af fagsekretariatet Sundhed, Omsorg og Handicap, når det er godkendt af valgbestyrelsen.
Økonomi
Økonomiudvalget vedtog den 16. april 2013, at der i det tekniske budget indarbejdes en bevilling på 300.000 kr. til afvikling af seniorrådsvalg i de år, hvor der afvikles byråds- og regionsrådsvalg - første gang i 2017. Bevillingen dækker udgifter til udskrivning/udsendelse af valgkort, fremstilling af valglister, trykning af stemmesedler, aflønning, forplejning m.v.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Byrådssekretariatet og HR indstiller,
- at valg til Seniorrådet den 16. november 2021 forestås af en valgbestyrelse med i alt 5 medlemmer
- at Byrådet blandt Byrådets medlemmer udpeger en formand for valgbestyrelsen
- at Byrådet godkender Seniorrådets indstilling af de udpegede øvrige 4 medlemmer af valgbestyrelsen
- at borgmesteren bemyndiges til at godkende bemandingen af de enkelte valgsteder med valgstyrere samt udpegningen af formand for valgstyrerne på de enkelte valgsteder
- at valgstyrere og tilforordnede vælgere honoreres for varetagelse af det hverv, som de udpeges til, med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer - i alt 1.305 kr.
- at der udbetales kørselsgodtgørelse til valgstyrere og tilforordnede vælgere
- at alle brevstemmer optælles samlet
- at orienteringen om den praktiske afvikling af valget i øvrigt tages til efterretning.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at valg til Seniorrådet den 16. november 2021 forestås af en valgbestyrelse med i alt 5 medlemmer
- at udpege Hanne Majgaard som formand for valgbestyrelsen
- at godkende Seniorrådets indstilling af de udpegede øvrige 4 medlemmer af valgbestyrelsen
- at borgmesteren bemyndiges til at godkende bemandingen af de enkelte valgsteder med valgstyrere samt udpegningen af formand for valgstyrerne på de enkelte valgsteder
- at valgstyrere og tilforordnede vælgere honoreres for varetagelse af det hverv, som de udpeges til, med tre gange den fastsatte diætsats for hverv, der beslaglægger mindre end 4 timer - i alt 1.305 kr.
- at der udbetales kørselsgodtgørelse til valgstyrere og tilforordnede vælgere
- at alle brevstemmer optælles samlet
- at tage orienteringen om den praktiske afvikling af valget i øvrigt til efterretning.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 154:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Byrådssekretariatet og HR.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 112:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Byrådssekretariatet og HR.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14.01.12-A00-1-20
Resume
På baggrund af smittetrykket med COVID-19 i såvel Skanderborg Kommune som på landsplan er Kriseledelsen i Skanderborg Kommune aktuelt aktiveret med henblik på ledelse og styring af krisehåndteringen - det har den i denne omgang været siden den 8. oktober 2020. Byrådet er tidligere orienteret om beslutninger i Kriseledelsen til og med den 20. april 2021 - med denne sag orienteres Byrådet om de beslutninger, som Kriseledelsen har truffet siden da.
Sagsfremstilling
Regeringen har som reaktion på det høje smittetryk udmeldt en række restriktioner og nedlukninger i samfundet. Situationen har indebåret - og indebærer fortsat - at de kommunale opgaver, herunder en række samfunds- og velfærdskritiske funktioner, skal løses og varetages under de særlige omstændigheder, som er skabt med de nævnte indgreb. På den baggrund er Skanderborg Kommunes Kriseledelse aktiveret med henblik på ledelse og styring af den indsatsplanlægning, som er iværksat i fagområderne for at sikre fortsat drift af de kritiske funktioner samt herudover, at opretholde den øvrige daglige drift så vidt, som det er muligt.
Kriseledelsen fungerede i henhold til Skanderborg Kommunes ”Plan for Beredskab og Fortsat Drift”. "Plan for Beredskab og Fortsat Drift" fastlægger rammerne for aktivering og drift af kommunens beredskab. Blandt andet defineres sammensætningen af kommunens kriseledelse, ligesom kriseledelsen gives bemyndigelse til i en krisesituation uden forudgående accept i Byrådet at træffe dispositioner uden økonomisk loft med henblik på at undgå, at Skanderborg Kommune påføres uoverskuelige økonomiske konsekvenser. Så hurtigt som muligt - og senest ved førstkommende møde - skal Økonomiudvalget og efterfølgende Byrådet orienteres om sådanne dispositioner.
På den baggrund vedlægges som bilag til denne orientering en samlet oversigt over de beslutninger, som Kriseledelsen har truffet i perioden fra 19. januar 2021 til 20. maj 2021 i relation til håndtering af COVID-19-krisen. Som bilag til oversigten findes en liste med de funktioner, som under Corona-krisen anses som de samfundskritiske og livsvigtige leverancer i den kommunale drift.
Samtidig skal det bemærkes, at håndteringen af krisen – ud over det, som fremgår af skemaet – har indbefattet en løbende håndtering og iværksættelse af de tiltag, som er udmeldt centralt fra regering m.v. i forhold til forebyggelse af smitte m.v. Det er sket gennem indsatsplanlægning og udmøntning i de respektive fagområder.
Dialog og høring
-
Indstilling
Kommunaldirektør Lars Clement indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at tage orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 28.18.08-G01-1-21
Resume
Efter anmodning fra Dansk Folkepartis og Venstres byrådsgrupper skal Byrådet behandle forslag om udvidelse af ordningen om pasning af eget barn.
Sagsfremstilling
Dansk Folkepartis og Venstres byrådsgrupper har fremsendt anmodning om, at der optages et punkt på dagsordenen til Byrådets møde den 26. maj 2021 om udvidelse af ordningen om pasning af eget barn. Følgende er modtaget fra John Haarup Laursen og Søren Erik Pedersen:
"Ordningen jvf. byrådsmøde den 27. januar 2021 udviser, at man som borger kan benytte ordningen – pasning af eget barn - for en periode af min. 6 måneder og max. 1 år.
Et af forslagene fra forældre til Undervisnings- og Børneudvalgets idemøde gik på, at man kunne løse noget af udfordringerne ved den anstrengte pasningssituation i nogle områder ved at lempe på tidskravet til pasning af eget barn.
Derfor fremsættes følgende forslag:
”Hvis en forældre ikke kan få sit barn passet i umiddelbar nærhed efter ønske, kan der gives mulighed for at få økonomisk støtte til selv at passe barnet jf. byrådsbeslutning af 27. januar 2021, dog med den tilføjelse, at min.-perioden på 6 måneder tilpasses/modificeres i det enkelte konkrete tilfælde.
Dvs. at hvis et barn kan få plads i et tilbud om 2 måneder, kan en af forældrene gå ind i pasningsrollen i dette tidsrum.”
Dette vil kunne lette presset på pasningsudfordringerne i nogle tilfælde.
Egentlig burde forslaget have været behandlet først i Undervisnings- og Børneudvalget, men da forslaget endeligt skal behandles i Byrådet, og pasningspresset i visse områder er meget stort - og forslaget skal nå at kunne effektueres af vores medarbejdere inden ferien - sendes det direkte til byrådsbehandling."
Dialog og høring
-
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
- at Byrådet behandler det fremsendte forslag.
Beslutning
Thomas Cordtz fremsatte ved mødet følgende ændringsforslag:
Byrådet vedtager,
- at forslaget oversendes til behandling i Undervisnings- og Børneudvalget.
For ændringsforslaget stemte 10 medlemmer af Byrådet: Thomas Cordtz, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen, Hanne Majgaard og Mira Issa Bloch.
Imod ændringsforslaget stemte 19 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen.
Dermed bortfaldt forslaget.
Byrådet stemte herefter om det med dagsordenen fremsatte forslag.
For det fremsatte forslag stemte 13 medlemmer af Byrådet: Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen, Hanne Majgaard, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Thomas Cordtz og Mira Issa Bloch.
Imod det fremsatte forslag stemte 16 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen og Anne Heeager.
Dermed bortfaldt forslaget.
Sagsnr.: 13.06.01-G00-3-21
Resume
Arealet ved Horsegaard i Galten er under lokalplanlægning. I den forbindelse skal Skanderborg Kommune erhverve et areal til daginstitution.
Sagsfremstilling
Arealet ved Horsegaard i Galten (bilag 1) er under lokalplanlægning til boligformål. Endvidere skal området indeholde en daginstitution. Den sydøstlige del af området har gennem mange år været udlagt til offentlige formål. I forbindelse med lokalplanprocessen er man blevet enige om, at daginstitutionen i stedet bør placeres på selve bygningslodden ud mod Skjørringvej (bilag 2).
Der skal til daginstitutionen anvendes ca. 15.000 m2. Dette areal er på bilag 2 markeret med orange stiplet linje. Endvidere skal der være en 20 m støjbræmme mellem boligerne og institutionens areal. Det er mellem parterne aftalt, at Skanderborg Kommune alene erhverver selve arealet til daginstitutionen, mens arealet til støjbræmmen forbliver på sælgers hænder, da denne kan anvendes til eksempelvis tekniske formål.
Da der på ejendommen gennem mange år har været et udlæg til offentlige formål, der derfor har kunnet handles til landbrugsjordspris, har det været en betingelse for flytningen af daginstitutionen, at det nye areal handles på samme vilkår. Arealet købes derfor ryddet for bygningsmasse til landbrugsjordspris svarende til 270.000 kr. ekskl. moms. Hertil betales 90.000 kr. for de eksisterende tilslutninger på ejendommen (el, vand, vandafledning samt varme). Den samlede købesum inkl. moms bliver derved 427.500 kr.
Det er endvidere en betingelse for handlen, at institutionen navngives efter ejendommen. Navnet på institutionen skal derfor indeholde "Horsegaard". Den på ejendommen værende skiltning medfølger i handlen.
Dialog og høring
Udvikling af arealet herunder placering af institutionen har været i foroffentlighed.
Indstilling
Chefen for Udvikling, Kultur og Erhverv indstiller,
- at arealet til daginstitution købes til 270.000 kr. ekskl. moms
- at der betales 90.000 kr. for eksisterende tilslutninger på ejendommen
- at den samlede købesum afholdes af rådighedsbeløbet for kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet i Galten Skovby
- at der anlægsbevilges og frigives 360.000 kr. af rådighedsbeløbet for kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet i Galten Skovby
- at daginstitutionens navn skal indeholde "Horsegaard".
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at købe arealet til daginstitution til 270.000 kr. ekskl. moms
- at betale 90.000 kr. for eksisterende tilslutninger på ejendommen
- at afholde den samlede købesum af rådighedsbeløbet for kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet i Galten Skovby
- at anlægsbevilge og frigive 360.000 kr. af rådighedsbeløbet for kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet i Galten Skovby
- at daginstitutionens navn skal indeholde "Horsegaard".
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 157:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Udvikling, Kultur og Erhverv.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 119:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Udvikling, Kultur og Erhverv.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 01.15.00-G01-6-21
Resume
I forbindelse med gennemførelse af Skanderborg Kommunes hidtil største vandplanprojekt - faunapassageprojekt i Tåning Å ved Fuldbro Mølle, er der blevet behov for opkøb af et mindre jordstykke.
Med denne sag godkendes opkøb af matr. 20 h Tåning By, Tåning på ca. 2.727 m² samt gennemførelse af en mindre sag om jordbytte, så der derved kan sikres det rette areal til de nødvendige rekreative faciliteter.
Sagsfremstilling
I forbindelse med gennemførelse af et faunapassageprojekt ved Fuldbro Mølle i Tåning Å og opstart af grønt partnerskab med etablering af et støttepunkt i form af en rasteplads med forskellige rekreative faciliteter, er det blevet nødvendigt at opkøbe et mindre jordstykke for at realisere en mindre jordbyttesag. For at imødekomme de berørte lodsejeres og interessenters ønsker og behov, er det vurderet nødvendigt at etablere et nyt støttepunkt for roerne blandt andet med toiletfaciliteter. Toiletfaciliteter har frem til i dag haft en placering, der efter projektgennemførelse ikke længere vil være tilgængelig for de sejlende.
Der anmodes derfor om godkendelse af, at matr. 20 h Tåning By, Tåning på ca. 2.727 m² opkøbes, og indgår i en jordbyttesag, hvorefter der af andre matrikler udstykkes en ny matrikel, som overdrages til kommunen med henblik på etablering af rasteplads m.v. Tilblivelsen af rastepladsen forventes at ske via et grønt partnerskab med deltagelse af forskellige interessenter.
Det samlede vandplanprojekt vil medføre fuld faunapassage i Tåning Å mellem Mossø og Skanderborg Sø, fuld odderpassage under Vroldvej samt fuld ro- og padlepassage under Vroldvej.
Miljø- og Planudvalget er løbende blevet informeret om projektet, herunder at forvaltningen har arbejdet med mulighederne for opkøb af et jordstykke, for at gøre det samlede projekt realiserbart.
Økonomi
Der foreligger skriftlig tilkendegivelse fra ejeren af matr. 20h Tåning By, Tåning om, at kommunen kan købe matriklen for 47.722,50 kr.
Fagsekretariatet Plan, Teknik og Miljø afholder udgifter til handlen foruden øvrige nødvendige udgifter i forbindelse med jordbyttesagen, der kan relateres til projektets gennemførelse. Jordbytter der sker mellem de øvrige parter og udgifter hertil, som ikke direkte vedrører gennemførelse af projektet, er kommunen uvedkommende. Af praktiske og økonomiske årsager accepteres det dog, at disse gennemføres i samme sag.
De samlede udgifter til jordkøb og jordbytter skønnes af en landinspektør til ikke at overstige 125.000 kr. Alle udgifter afholdes indenfor gældende bevilling.
Dialog og høring
Administrationen er løbende i dialog med de berørte lodsejere om jordbytte, således at der hurtigst muligt kan træffes afgørelse om, hvorledes jorden fordeles. En verserende erstatningssag om de ulemper og tab, som vandplanprojektet påfører jordejere og rettighedshaver (stemmeværksejer og fiskeretsindehaver) er delvis afhængig af fordeling/afklaring af den endelige jordfordeling i området.
Indstilling
Chefen for Plan, Teknik og Miljø indstiller,
- at opkøb af matr. 20h Tåning By, Tåning godkendes, såfremt handel og jordbyttesag sker som forudsat
- at der gennemføres en mindre jordbyttesag, hvor matr. 20h Tåning By, Tåning indgår med henblik på udstykning af ny matrikel, som overdrages til kommunen, hvorpå der etableres de nødvendige rekreative faciliteter
- at udgifter til handlen foruden øvrige nødvendige udgifter i forbindelse med jordbyttesagen, der kan relateres til projektets gennemførelse, afholdes indenfor fagsekretariatets eksisterende budget og samlet set ikke overstiger en udgift på 200.000 kr.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at godkende opkøb af matr. 20h Tåning By, Tåning, såfremt handel og jordbyttesag sker som forudsat
- at der gennemføres en mindre jordbyttesag, hvor matr. 20h Tåning By, Tåning indgår med henblik på udstykning af ny matrikel, som overdrages til kommunen, hvorpå der etableres de nødvendige rekreative faciliteter
- at afholde udgifter til handlen foruden øvrige nødvendige udgifter i forbindelse med jordbyttesagen, der kan relateres til projektets gennemførelse, indenfor fagsekretariatets eksisterende budget og samlet set ikke overstiger en udgift på 200.000 kr.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 19. maj 2021, pkt. 158:
Fraværende: Anne Heeager
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Plan, Teknik og Miljø.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. maj 2021, pkt. 121:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra chefen for Plan, Teknik og Miljø.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.