Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-12-2022 17:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Ungdomsudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.S.05, Fælleden |
PDF: |
Sagsnr.: 00.01.00-A00-97-21
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at godkende dagsordenen.
Sagsnr.: 28.03.00-G01-2-22
Resume
Klubleder Anette Nissen fra Hørning Junior- og Ungdomsklub har foretræde for Børne- og Ungdomsudvalget vedrørende fremtidig klubdrift i Hørning.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungdomsudvalget har givet klubleder Anette Nissen fra Hørning Junior- og Ungdomsklub foretræde efter, at klublederen har henvendt sig til udvalget vedrørende fremtidig klubdrift i Hørning, og de planer der er for organisering heraf på henholdsvis Bakkeskolen og Højboskolen.
Formålet med foretrædet er at give Børne- og Ungdomsudvalget et indblik i de perspektiver, som klubleder Anette Nissen har på den fremtidige klubdrift i Hørning.
Forud for foretrædet orienteres Børne- og Ungdomsudvalget om sagens baggrund, herunder den byrådsbeslutning der er truffet vedrørende fremtidig klubdrift i Hørning.
Byrådet behandlede den 25. november 2015 en sag, hvor det blev besluttet, at en del af kommunens fritids- og klubtilbud skulle lægges under distriktsskolernes ledelse. I første omgang blev det dog besluttet, at tilbuddet i Hørning midlertidigt skulle fortsætte, indtil det blev fysisk muligt at lade tilbuddet overgå til henholdsvis Bakkeskolens og Højboskolens ledelse.
På byrådsmødet den 27. marts 2019 besluttede byrådet, at
- En sammenlægning af klubtilbud med Højboskolen og Bakkeskolen afventer etablering af 1. etape af ny skole i Hørning, hvor beslutningen fra 2015 effektueres.
Fagsekretariatet Børn og Unge har derfor indledt drøftelser med ledelsen på Højboskolen, Bakkeskolen og Hørning Ungdoms- og Juniorklub, der skal sikre den rette proces med henblik på at effektuere byrådets beslutning fra 2019. Foretrædet ved klubleder Anette Nissen skal ses i denne sammenhæng.
Byrådssagen fra den 27. marts 2019 er vedhæftet som bilag.
Ved foretrædet deltager:
- klubleder Anette Nissen.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at foretrædet gennemføres.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget gennemførte foretrædet.
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at bede administrationen undersøge, hvilke økonomiske og pædagogiske konsekvenser der vil være af, at Hørning Junior- og Ungdomsklub fortsætter som i dag frem til, at den nye skole i Hørning står fuldt udbygget i 2027.
Bilag
Sagsnr.: 82.06.00-P20-4-21
Resume
Med denne sag skal Byrådet tage stilling til idéoplæg for byggeriet af nyt dagtilbud i Stilling.
Sagsfremstilling
Byrådet har i Budget 2023-2026 afsat i alt 34 mio. kr. (2023 pris- og lønniveau) til et nyt dagtilbud i Stilling, herunder udgifter til flytning af boldbaner. Byrådet vedtog den 15. december 2021 en procesplan for udarbejdelse af et idéoplæg for nyt dagtilbud i Stilling. Det blev besluttet, at ny daginstitution i Stilling placeres ved Stilling Skole. Med denne sag skal Byrådet tage stilling til idéoplægget, der er vedlagt denne sag som bilag.
Herunder er der en beskrivelse af idéoplæggets indhold i hovedtræk.
Kapacitet
Kapacitetsopgørelserne på dagtilbudsområdet viser, at der er et stort behov for at etablere en ny daginstitution i Stilling, bl.a. til erstatning for midlertidige løsninger i området. I det nye dagtilbud i Stilling bliver der plads til 120 børn fordelt på 30 vuggestuebørn og 90 børnehavebørn samt 30 voksne i alt fordelt på pædagogisk personale og øvrige medarbejdere.
Placering og vision
Byrådet ønsker at samle institutioner i Skanderborg Kommune, hvor det er muligt. Dette understøtter, at dagtilbud og skole sammen kan sikre en fælles kurs, hvor børnene og deres forældre vil opleve en større sammenhæng, der kan skabe bedre tryghed, trivsel og udvikling.
Det nye dagtilbud er i nærhed til skolen og bliver en del af skole- og idrætsområdet i Stilling. Dagtilbuddet og legepladsen placeres på eksisterende boldbaneareal. Arealet er omgrænset af grøn og høj bevoksning på alle sider. Beplantning og terrænforskellen er med til at danne en grøn og etableret ramme for det fremtidige dagtilbud og legeplads.
Boldbaner
For at give plads til dagtilbudsbyggeriet og tilhørende legeplads indenfor lokalplanområdet skal en del af boldbaneområdet anvendes til dagtilbuddet.
I projektforløbet har der været dialog med fodboldklubben om placering af baner. Der vil være mulighed for at opnå en samlet kapacitet på en 11-mandsbane, to 8-mandsbaner og fire 5-mandsbaner. Dette vil medføre en reduktion af nuværende banekapacitet på to 5-mandsbaner, svarende til en 8-mandsbane eller en halv 11-mandsbane. På et møde i juni 2022 var repræsentanter fra SIF Fodbold positivt indstillede i forhold til en reduktion af banekapaciteten på to 5-mandsbaner. I november 2022 har SIF Fodbold meddelt, at klubben nu vurderer, at der ikke vil være tilstrækkelig banekapacitet, såfremt et areal inddrages til dagtilbud.
I projektet er der udpeget arealreservation til klubhus. Klubhuset finansieres særskilt af fodboldklubben, og er ikke en del af nærværende projekt.
Brugere og forudsat behov
Det kommende byggeri skal huse børn fra primært Stilling og Anebjerg og imødekomme det stigende kapacitetsbehov. Derudover skal det huse pædagoger, dagtilbudsleder og øvrige medarbejdere.
Organisering
I henhold til ”Standard for byggestyring i Skanderborg Kommune” ligger bygherrerollen hos Kommunale Bygninger, som er overordnet ansvarlig for projektet.
Kommunale Bygninger har ansvaret for gennemførelsen af initiativfasen med tilhørende procesplan og idéoplæg samt efterfølgende faser; programoplægs-, forslags-, projekterings-, og udførelsesfasen.
Bygherreledelsen har den overordnede styring af projektet inden for den politiske beslutning og budgetramme. Ved opstart af idéoplæg etableres bygherreledelsen, som overordnet følger byggeriet frem til aflevering. Bygherreledelsen har kvalificeret nærværende idéoplæg.
I næste fase af projektet, programoplægsfasen, etableres projektarbejdsgruppen. Projektarbejdsgruppen bidrager med at definere krav og ønsker til det fremtidige byggeri indenfor den fastsatte økonomiske ramme. Projektarbejdsgruppen bidrager til projektet indtil kontraktindgåelse med entreprenør.
Der vil blive etableret de nødvendige arbejdsgrupper og ske inddragelse og involvering af relevante interessenter og bestyrelser.
Derudover er der tilknyttet en myndighedsgruppe, der samler relevante myndighedsspecialister og screener de myndighedsmæssige forhold.
Myndighedsgruppen består af medarbejdere fra Plan, Byggesag, Virksomhed, Vej og Trafik samt Natur og Miljø. Myndighedsgruppen har kvalificeret placeringen af nyt dagtilbud i Stilling.
Placering, myndighedsforhold og forundersøgelser
Projektet tilvejebringes på matrikel 5ay, 6bi og 7gæ. Projektområdet bliver efterfølgende udmatrikuleret.
Dagtilbud og legeplads ligger indenfor den eksisterende lokalplan, Lokalplan 015 vedtaget 1980.
Parkeringsplads og ny 8-mandsbane er beliggende udenfor lokalplanområdet. Hele området er beliggende inden for kommuneplanramme 13.O.03, som fastlægger anvendelsen til offentlige formål. Anvendelsen er dermed i overensstemmelse med kommuneplanrammen.
Arealet til etablering af dagtilbuddet bliver ca. 10.000 m2 inkl. byggeri, pladsreservation til pavillon til eventuel spidsbelastning og pladsreservation til klubhus og legeplads. Yderligere er der pladsreservation til parkering på ca. 2.000 m2.
Det er en forudsætning for projektets realiserbarhed, at Krakesvej anvendes som adgangsvej.
Vejmyndigheden vurderer, at Krakesvej har den nødvendige kapacitet til afvikling af trafikken, og at til- og frakørselsforhold er hensigtsmæssige.
Denne vurdering blev problematiseret på et møde med borgere fra Stilling på Fælleden den 8. november 2022, og derfor er der bestilt et trafiknotat hos en ekstern rådgiver. Resultatet af denne fremlægges ved udvalgsmødet.
Adgangsforhold
Projektområdet er i to terrænniveauer. De eksisterende boldbaner, hvor dagtilbud og legeplads skal placeres, ligger i kote 84, i et lavere niveau end det ubebyggede område i sydvest, hvor parkering og 8-mandsbane skal placeres, som ligger ca. 3 meter højere.
Parkering foregår på parkeringspladsen. Der etableres to ramper ned til dagtilbuddet. Let og tung trafik holdes adskilt.
Yderligere myndighedsforhold
Yderligere myndighedsforhold er gennemgået i idéoplægget, bilag 1.
Udbudsform
Kommunale Bygninger anbefaler, at arbejdet udbydes i totalrådgivning og hovedentreprise. Da honoraret for totalrådgivning er vurderet til at overstige tærskelværdien for almindelige tjenesteydelser, skal opgaven udbydes som EU-udbud. Tildelingskriteriet vil være bedste forhold mellem pris og kvalitet.
Det anbefales, at entreprisen udbydes i hovedentreprise og i begrænset udbud. Det foreslås, at der indhentes fire tilbud, hvoraf mindst et skal være uden for lokalområdet. Udbud af etablering af boldbaner anbefales gennemført hurtigst muligt.
Tidsplan
Udkast til overordnet tidsplan for udarbejdelse af idéoplæg og efterfølgende faser i byggeriet er som følgende:
- 4. kvartal 2022: Politisk behandling af idéoplæg
- 2. kvartal 2023: Programoplæg og politisk behandling
- 3. kvartal 2023: Udbud til totalrådgiver
- 4. kvartal 2023: Forslagsfase og politisk behandling
- 2. kvartal 2024: Projektering og byggetilladelse
- 2. kvartal 2024: Udbud til hovedentreprise
- 3. kvartal 2024: Forventet byggestart/udførelse
- 2. kvartal 2025: Forventet ibrugtagning af byggeri.
Chefen for Anlæg og Ejendomme Kirsten Langås Andersen deltager i mødet med Børne- og Ungdomsudvalget.
Økonomi
Med udgangspunkt i ”standardberegningsarket” for daginstitutioner fremstilles økonomi for ny daginstitution i Stilling med et beregningsgrundlag på 120 børn, 90 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn - angivet som kvalitetsniveau C.
Idéoplæggets økonomi ser ud som følger:
Der er afsat 34 mio.kr. (2023 pris- og lønniveau) til projektet inkl. 3 mio. kr. til flytning af boldbaner.
De i alt 34 mio. kr. forventes brugt hen over årene, som anført i skema 1:
Skema 1: Forventet forbrug af rådighedsbeløb over årene
2022 | 2023 | 2024 | 2025 | I alt |
0.3 mio. kr. | 4 mio. kr. | 14 mio. kr. | 15,7 mio. kr. | 34 mio. kr. |
Skema 2: Skønnede anlægsudgifter
Udgifter | Pris i kr. ekskl. moms |
Entrepriseudgifter | 21.800.000 |
Boldbaner | 3.000.000 |
Øvrige udgifter | 9.200.000 |
Samlet | 34.000.000 |
Øvrige udgifter indeholder følgende udgifter:
- Udgifter til geotekniske undersøgelser og miljømæssige udgifter til ekstra fundamenter og jordforurening samt arkæologiske forundersøgelser
- Udgifter til veje, stier og parkering på udenomsarealer
- Tilslutningsudgifter ifm. vand, varme, el og IT
- Udgifter til forundersøgelser, vinterforanstaltninger, byggepladsindretning, honorar, byggetilladelser, indeksregulering, forsikring, uforudselige udgifter m.m.
- Udgifter til løst inventar til daginstitutionen.
Det vurderes, at projektet kan etableres indenfor den økonomiske ramme.
Byggeudgifter genberegnes i de efterfølgende faser, efterhånden som der erhverves mere viden om projektet.
Dialog og høring
I juni 2022 blev der afholdt møde med boldklubben for at få afklaret kapacitetsbehov og placering af boldbaner. Boldklubben ønsker pladsreservation til klubhus. I idéoplægget er der derfor angivet byggefelt til klubhus. Boldklubben skal involveres i næste faser af projektet i forbindelse med præcisering af placering af klubhus og etablering af baner.
Den 8. november 2022 blev der afholdt et orienteringsmøde om ny daginstitution i Stilling. Formålet med mødet var at fortælle om placering af den nye institution samt at give borgerne mulighed for at stille spørgsmål.
Fra de fremmødte var der tre primære fokusområder:
- Alternativ placering ved Anebjerg
- Trafikale udfordringer ved Krakesvej
- Reduktion af baner samt dårlige betingelser for det lokale idræts- og foreningsliv.
Efter idéoplægget er vedtaget, påbegyndes samarbejde med hhv. projektarbejdsgruppe og bygherreledelse.
Der er efter mødet udarbejdet et opsamlingsnotat, der er vedlagt denne sag som bilag.
Der vil løbende være inddragelse af interessenter.
Indstilling
Chefen for Anlæg og Ejendomme indstiller,
- at vedhæftede Idéoplæg for nyt dagtilbud i Stilling godkendes som grundlag for den videre proces med etablering af et nyt dagtilbud i Stilling
- at rådighedsbeløb afsættes i investeringsoversigten, som anført i skema 1 i sagsfremstillingen.
Sagen fremsendes til Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet til godkendelse, samt til Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget til orientering.
Beslutning
Slides præsenteret på udvalgsmødet er vedlagt som bilag. Vedlagt er også referat af møde med boldklubben den 29. november 2022 samt trakfikanalyse-notat fra ViaTrafik.
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog at indstille,
- at idéoplægget godkendes
- at rådighedsbeløb afsættes i investeringsoversigten, som anført i skema 1 i sagsfremstillingen
- at dialogen med boldklubben skal fortsætte med henblik på at kunne etablere yderligere en 5-mandsbane eller andre faciliteter, som kan berige fritidslivet i området.
Sebastian Støckler og Miriam Lund Rahbek kunne ikke tiltræde indstillingen, da de fandt, at placeringen af dagtilbuddet ikke er den rette, blandt andet grundet støjforholdene samt konsekvenserne for fritidslivet.
Birgitte Majgaard tog forbehold for sin stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Økonomi- og Erhvervsudvalget og til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 21. november 2022, pkt. 268:
Fraværende: Frederik Gammelgaard
Direktionen vedtog at indstille,
- at vedhæftede Idéoplæg for nyt dagtilbud i Stilling godkendes som grundlag for den videre proces med etablering af et nyt dagtilbud i Stilling
- at rådighedsbeløb afsættes i investeringsoversigten, som anført i skema 1 i sagsfremstillingen
- at alternativ disponering af arealet til daginstitution og legeplads undersøges nærmere
- at alternativ disponering af ny 8-mandsbane og p-plads på arealet afsat hertil undersøges nærmere
- at der kommunikeres om planerne for ny daginstitution i Stilling på Skanderborg Kommunes hjemmeside.
Sagen fremsendes til Børne- og Ungdomsudvalget, Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet til godkendelse, samt til Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget til orientering.
Bilag
Sagsnr.: 00.00.00-A00-5-22
Resume
Med denne sag præsenteres Børne- og Ungdomsudvalget for forslaget til Børn og Unges bidrag til den samlede DK2020 plan for Skanderborg Kommune.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungdomsudvalget har den 6. oktober 2022 behandlet processen vedrørende Børn og Unges bidrag til den samlede DK2020 plan i Skanderborg Kommune.
Med denne sag forelægges Børne- og Ungdomsudvalget et forslag til de fælles fokuspunkter for Børn og Unges bidrag til den samlede DK2020 plan for Skanderborg Kommune.
Forslaget er blevet til på baggrund af nedenstående proces:
- Temamøde den 6. oktober 2021 med Klima og Grøn omstilling
- Fælles kontraktholdermøde den. 25. august 2022
- Prioritering af indsatser hos kontraktholdere - september-oktober 2022
- Sammenskrivning ved administrationen - oktober 2022
- Høring hos kontraktholderne oktober - november 2022
Skanderborg Kommune har gennem mere end et årti haft fokus på klimatilpasning og reduktion af CO2-udledning. Som en del af dette fokus vedtog Byrådet den 27. maj 2020 en ny Klima-, Energi- og Ressourcepolitik. Målsætningerne i Klima-, Energi- og Ressource politikken er:
- Skanderborg Kommune som virksomhed er CO2-neutral i 2025
- Skanderborg Kommune har som samfund reduceret CO2-udledningen med 70 % i 2030
- Forbruget af ressourcer skal i videst muligt omfang begrænses, ligesom flest mulige ressourcer genbruges, genanvendes og genudnyttes.
Byrådet har på den baggrund ansøgt om at deltage i det landsdækkende DK2020-projekt, og har dermed forpligtet sig til at udarbejde en DK2020-klimaplan for kommunen som geografi. DK2020-klimaplanen skal leve op til Paris-aftalen og vise vejen mod CO2-neutralitet for kommunen som geografi senest i 2050. Der er gennemført et forløb, forankret i koncernledelsen og med involvering af politiske udvalg, hvor potentielle klimatiltag, som kan indgå i DK-2020-handleplanen, blev identificeret og beskrevet. Efterfølgende har der været tilrettelagt en proces med kontraktholderne i Børn og Unge.
I processen med kontraktholderne på børne- og ungeområdet har flertallet peget på to områder:
- Transport
- Grøn dannelse
Transport
I forbindelse med transport vil der være fokus på at øge antallet af børn og unge, der er selvtransporterende (gang, cykel, løbehjul). Transportvaner grundlægges tidligt, så hvis målet skal nås afhænger det af en målrettet indsats i dagtilbuddene.
I Skanderborg Kommune er det allerede 71% af eleverne i 0.-6. klasser, der er selvtransporterende. Med indsatsen er der sat følgende mål for elever i 0.-6.klasse:
- 75% i 2030
- 77% i 2040
- 80% i 2050
Indsatsen ligger fuldstændig i tråd med Skanderborg Kommunens Trafik politik. Skanderborg Kommune bidrager med deltagelse i trafikkampagner som f.eks. ’De ualmindelige’ og via prioritering af stianlæg ud fra trafiksikkerhed, skolevejsforhold og forhold for cyklister. Skanderborg Kommune vil følge indsatsen via jævnlige transportvaneundersøgelser og følge op på resultater og anbefalinger fra Kommunernes Skoletrafiktest, som udarbejdes af Rådet for Sikker Trafik.
Grøn dannelse
Fra dagtilbud til grundskolen er der fokus på børnene og de unges indsigt i menneskets samspil med og forbundethed til naturen. Denne grønne dannelsesproces skal bidrage til, at de kommende generationer handler klimavenligt og bæredygtigt.
Alle skoler og dagtilbud arbejder fokuseret med børn og unges grønne dannelse med fokus på klima og bæredygtighed. De enkelte kontraktenheder udpeger selv løbende deres tiltag. Det kan f.eks. være faste udedage, udeskole, grøn sløjd eller skolehaver.
Lokale tiltag
Kontraktholderne bød ind med mange forskellige lokale tiltag. Det var dog kun de foregående temaer, der var bred konsensus om. Ønsker Børne-og Ungdomsudvalget fokus på lokale tiltag, kan udvalget drøfte, om lokale klimatiltag på sigt skal inddrages i kontraktprocessen.
Det videre arbejde
Børn og Unge vil i samarbejde med Klima og Grøn omstilling færdiggøre beskrivelser af tiltagene og estimere mulige CO2 besparelser. Den endelige beskrivelse og beregning vil være klar primo 2023.
Konsulent Claus Langergaard fra Fagsekretariatet Børn og Unge deltager under sagens behandling.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at administrationens forslag til klimatiltag i Børn og Unge drøftes.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at udvalget har tillid til, at administrationen arbejder videre med de forslåede tiltag.
Sagsnr.: 17.00.00-A00-8-22
Resume
Med denne sag præsenteres Børne-og Ungdomsudvalget for forslag til kommissorium for Sammen om Skolen i Skanderborg. Børne- og Ungdomsudvalget skal desuden træffe beslutning om den politiske repræsentation i Sammen om Skolen i Skanderborg.
Sagsfremstilling
Repræsentanter for Skanderborg-Odder Lærerkreds, Skanderborg Skolelederforening og Fagsekretariatet Børn og Unge i Skanderborg Kommune har taget initiativ til en lokal udgave af det nationale initiativ Sammen om Skolen.
Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune udspringer af det nationalpolitiske tiltag som Børne- og Undervisningsministeren sammen med folkeskolens parter har etableret. Det nationale samtale- og udviklingsprogram Sammen om Skolen ønsker at udvikle folkeskolen i et samarbejde. Ambitionen er, at Sammen om Skolen skal understøtte den nationale og lokale skoleudvikling i et samarbejde præget af tillid og ejerskab på alle niveauer.
Rammepapiret om Sammen om Skolen fra Børne- og Undervisningsministeriet er vedlagt som bilag.
Sammen om Skolen i Skanderborg
Som ramme for det lokale samarbejde Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune er der udarbejdet af et forslag til et kommisorium. Forslaget til kommissoriet er udarbejdet i et samarbejde mellem Skanderborg-Odder Lærerkreds, Skanderborg Skolelederforening og Fagsekretariatet Børn og Unge i Skanderborg Kommune. Forslag til kommissorium er vedlagt som bilag.
Som det fremgår af kommissoriet, så har Sammen om Skolen i Skanderborg samme afsæt som rammepapiret:
"Folkeskolen er et fælles ansvar, og ingen enkelt aktør kan skabe den nødvendige udvikling i folkeskolen alene. Gennem dialog og samarbejde skal Sammen om Skolen i Skanderborg sætte en fælles retning, som kan bidrage til en varig, positiv udvikling. I Sammen om Skolen i Skanderborg er der i den forbindelse enighed om vigtigheden af at lave en inddragende proces. Sammen om Skolen i Skanderborg vil sikre, at dialogen når bredt ud i organisationerne, og på den måde bliver forankret hos deres medlemmer. Derudover vil øvrige interessenter blive involveret i drøftelser af konkrete udfordringer og løsninger."
Med Sammen om Skolen i Skanderborg tages et fælles ansvar for kommunens skoler. Parterne arbejder på to forskellige niveauer:
A.Overordnede drøftelser og dialog
- Drøftelser af hvad folkeskolen skal kunne, hvor fokus er på værdien af dialogen
- Årlige møder i kredsen, hvor aktuelle emner drøftes.
B. Samarbejde om konkrete emner
- Tæt samarbejde om udvalgte sager
- Tæt inddragelse i den konkrete udformning
- Løbende møder.
Endeligt kommissorium og mødefrekvens aftales parterne i mellem.
Sammensætning af Sammen om Skolen i Skanderborg
Skanderborg-Odder Lærerkreds, Skanderborg Skolelederforening og Fagsekretariatet Børn og Unge i Skanderborg Kommune foreslår følgende sammensætning af Sammen om Skolen i Skanderborg:
Repræsentanter fra:
- Skanderborg-Odder Lærerkreds
- Skanderborg Skolelederforening
- Fagsekretariatet Børn og Unge i Skanderborg Kommune
- Børne- og Ungdomsudvalget, Skanderborg Kommune
Det foreslås, at der vælges to repræsentanter fra Børne- og Ungdomsudvalget til Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune.
Samarbejdet Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune vil tage afsæt i forventningsafstemte værdier og tankesæt og et forpligtende samarbejde.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at kommissoriet og formålet for Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune drøftes
- at den politiske repræsentation til Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune besluttes.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede kommissoriet for Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune.
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at Trine Frengler og Birgitte Majgaard fra Børne- og Ungdomsudvalget indtræder i Sammen om Skolen i Skanderborg Kommune.
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-92-22
Resume
Med denne sag følger Børne- og Ungdomsudvalget op på udvalgets rundtur til institutioner i Skanderborg Kommune, og drøfter input til udvalgets politikkontrol af profilbørnehaver på udvalgsmødet i januar 2023.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungdomsudvalget var mandag den 14. november og tirsdag den 15. november 2022 på en rundtur til en række af Børn og Unges institutioner i Skanderborg Kommune. Programmet for rundturen er vedlagt.
Med denne sag foretager Børne- og Ungdomsudvalget en opsamling på rundturen med fokus på indtryk og refleksioner fra turen. Med opsamlingen samles der ligeledes erfaringer og input til kommende rundture.
Børne- og Ungdomsudvalget bedes desuden, som en del af opsamlingen, give input til den politikkontrol af profilbørnehaver, der er på dagsordenen den 5. januar 2023.
Chef for Dagtilbud Charlotte Styver og chef for Myndighed og Foranstaltning Dorte Petersen deltager under punktet.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at der foretages en opsamling på rundturen til institutioner den 14. og 15. november 2022
- at input til politikkontrol på profilbørnehaver dagsordenssat den 5. januar 2023 drøftes.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede rundturene.
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at fremtidige rundture planlægges, så der er fokus på
- at bruge den fælles transporttid i bussen aktivt til faglige input fra adminitsrationen og drøftelser af rundturens besøg
- at møde både kontraktholdere, ledere og medarbejdere under besøgene
- at have maksimalt en rundtursdag på en uge
- at politikkontrol af profilbørnehaver planlagt til udvalgsmøde den 5. januar 2023 har fokus på:
- har et bredt og mere generelt fokus på børnehaver.
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-96-21
Resume
Med denne sag fremlægges forslag til årsplan for 2023 for Børne- og Ungdomsudvalget til udvalgets drøftelse og godkendelse.
Sagsfremstilling
Børne- og Ungdomsudvalget skal med dette punkt drøfte og godkende årsplan for udvalgets arbejde i 2023.
Årsplanen har til formål at tilgodese de politiske ønsker, der er til sager og temaer, der skal behandles i udvalget. Samtidig skal årsplanen medvirke til at sikre en prioritering af sagerne, så der er overensstemmelse mellem udvalgsmødernes varighed og ønsket om tilstrækkelig tid til politiske drøftelser. Årsplanen er dynamisk og vil løbende blive opdateret. Den dynamiske årsplan 2023 er udarbejdet med afsæt i Børne- og Ungdomsudvalgets drøftelse af forslag til årsplan på udvalgsmødet den 3. november 2022.
Årsplanen fastlægger desuden forslag til datoer for følgende aktiviteter for Børne- og Ungdomsudvalget:
- Studietur fra d. 20. marts til 22. marts 2023
- Dialogmøder med kontraktholdere uden bestyrelser
- den 4. maj 2023 på dagtilbudsområdet, om formiddagen
- den 8. juni 2023 på skoleområdet, om eftermiddagen
- Dialogmøder med alle Børn og Unge kontraktholdere og bestyrelser om ny børne- og ungepolitik
- nr. 1: den 13. april 2023, tema: input til ny børne- og ungepolitik, om aftenen
- nr. 2: den 5. oktober 2023, tema: forslag til ny børne- og ungepolitik, om aftenen
- Temamøder på datoer med dagsmøder for Børne- og Ungdomsudvalget
- den 2. februar 2023, tema: Skanderborgs indsatser for børn og unge i faldende trivsel
- den 2. marts 2023, tema: Tendenser i folkeskolen, herunder fravær
- den 10. august 2023, tema: Bevægelse i skolen
- den 7. september 2023, tema: Kvalitet i dagtilbud inklusiv indfasning af minimumsnormeringer
- den 2. november 2023, tema: Ikke planlagt
- Fællesmøder med andre fagudvalg
- Arbejdsmarkedsudvalget den 5. januar 2023
- Klima-, Plan-, og Miljøudvalget, ikke datofastsat
- Dialoger med interessenter
- Danmarks Lærerforening, den 10. august 2023, temaforslag: Sammen om Skolen
- BUPL og FOA, den 7. september 2023, temaforslag: Kvalitet i dagtilbud inklusiv indfasning af minimumsnormeringer
- FOLA Skanderborg, den 7. september 2023, temaforslag: Kvalitet i dagtilbud inklusiv indfasning af minimumsnormeringer
- SL, den 2. november 2023, tema: Ikke fastlagt
Årsplaner på temamøde med fokus på Udviklingspolitikkens udmøntning
Som det fremgår af styrelsesvedtægten skal udvalgene fremlægge deres respektive årsplaner på et temamøde i Byrådet i februar 2023. Her vil der bl.a. være fokus på, hvordan udvalgene udmønter udviklingspolitikken. Derfor fremlægges på møderne i januar et dagsordenspunkt med henblik på, at udvalgene kan drøfte, hvordan udvalgets politikkontrollerende og politikformulerende arbejde, angivet i årsplanen, kan sikre at Udviklingspolitikkens vision "mennesker møder mennesker - i Danmarks smukkeste kommune" og politikkens fire strategispor implementeres:
- Balanceret vækst, bæredygtig udvikling
- En kommune hvor alle er med
- Det gode liv i fællesskabet
- Grøn Skanderborg
Administrationen vil for at understøtte denne drøftelse udarbejde et oplæg til, hvilken sammenhæng der er mellem de prioriterede temaer i udvalgets årsplanlægning, de eksisterende politikker og udviklingspolitikkens vision og strategispor. Oplægget fremlægges på udvalgsmøde i januar. Udviklingspolitikken er vedlagt som bilag.
Drøftelse af årsplan 2023
Børne- og Ungdomsudvalget bedes som led i behandling af årsplanen drøfte følgende:
- Hvilke temaer for dialogmøderne skal der være med de faglige organisationer?
- Hvor mange rundturs-dage er der ønske om i 2023, og hvornår på året ønsker udvalget disse gennemført?
- Hvornår og hvordan emnet "mangfoldighed og diversitet" behandles?
- Hvornår og med hvilket tema Fællesmøde med Klima-, Miljø- og Planudvalget ønskes afholdt?
Den dynamiske årsplan 2023 er vedlagt.
Chef for Dagtilbud Charlotte Styver, Chef for Skoler og Specialtilbud Peter Bech Milsgaard og Chef for Myndighed og Foranstaltning Dorte Petersen deltager under punktet.
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at årsplan for 2023 godkendes.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at godkende den dynamiske årsplan for 2023 og de planlagte aktiviteter som beskrevet i sagsfremstillingen
- at godkende de foreslåede temaer for dialogmøderne med faglige organisationer
- at der planlægges to rundture i efteråret 2023
- at emnet ”mangfoldighed og diversitet” sættes på et temamøde i 2023
- at temaer om "børn og unges fysiske omgivelser" og "fritidsliv for alle" planlægges i 2023
- at temaet bevægelse i skolen bredes ud til også at favne dagtilbudsområdet.
Bilag
Sagsnr.: 29.00.00-P00-2-22
Resume
Med denne sag orienteres om sundhedsreformen.
Sagsfremstilling
Sundhedsreformen blev vedtaget i maj 2022. Sundhedsreformen medfører bl.a. Lov om etablering af sundhedsklynger og sundhedssamarbejdsudvalg, vedtaget den 9. juni med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2022.
Aftale om en sundhedsreform skal løfte indsatsen i det nære sundhedsvæsen og gøre sundhedsvæsenet mere robust og dermed understøtte en omstilling af sundhedsvæsenet til et mere sammenhængende, nært og stærkt sundhedsvæsen.
En vigtig del af reformen indebærer, at der skal ske en omstilling fra behandling på sygehusene til indsatser i det nære sundhedsvæsen samtidig med, at kvaliteten og kapaciteten i det nære løftes. I kommunerne skal kvalitet og indsatser bl.a. styrkes gennem kvalitetspakker og investering i teknologi og digitalisering.
Med aftalen afsættes midler til initiativer indenfor følgende temaer:
- Omstilling til det nære sundhedsvæsen, - herunder national kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen, kvalitetspakker målrettet patientrettet forebyggelse for borgere med kroniske sygdomme, kvalitetspakker målrettet kommunale akutfunktioner, nærhospitaler mv.
- Flere læger til almen praksis og bedre lægedækning
- Data og digitalisering skal understøtte kvalitet og et fleksibelt og nært sundhedsvæsen
- Hurtig og mere målrettet indsats i hele landet
- Sundhedspersonalet i centrum - tid til kerneopgaven gennem god ledelse, bedre organisering og smartere opgaveløsning
- Mere lighed i sundhed.
Økonomi
I regi af økonomiaftalen for 2023 har regeringen, KL og Danske Regioner indgået aftale om en fællesplan for udmøntning og implementering af den politiske aftale.
Der er i 2022 afsat 80 mio. kr. til opstart af sundhedsklyngerne. 40 mio. kr. til regionerne og 40 mio. kr. til kommunerne. Midlerne skal understøtte klyngerne som en drivende kraft for styrket forebyggelse, kvalitet og omstilling til det nære sundhedsvæsen gennem bl.a. udvikling af konkrete og fælles indsatser mellem region og kommune.
Nedenfor ses den foreløbige fordeling af midlerne til ny sundhedsreform i Skanderborg Kommune. Midlerne kan ikke allokeres til andre formål. Ubrugte midler fra 2022 svarende til 778.000 kr. overføres til budget for 2023.
Tabel: Foreløbigt tildelte midler til ny sundhedsreform 2022. Opgjort i tusinder.
Lov og cirkulæreprogram 2023 - Pkt. 57: | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
A. Kvalitetspakker målrettet patientrettet forebyggelse af kroniske sygdomme - En national kvalitetsplan skal skabe en mere ensartet kvalitet af de nære sundhedstilbud og bidrage til en omstilling af sundhedsvæsnet ved at nytænke tilbud til borgere med f.eks. kronisk sygdom, så mere kan løftes lokalt og i eget hjem. Øget brug af velfærdsteknologi, tidlig indsats og træning samt rehabilitering skal give borgerne forudsætninger for at forebygge forværring af deres sygdom. | 1.000 | 1.067 | 1.079 | 1.079 | |
B. Kvalitetspakker målrettet kommunale akutfunktioner Der henvises til ovenstående præcisering under afsnit A. | 383 | 998 | 998 | 998 | 998 |
C. Mere behandling i eget hjem med digitale løsninger - Udbredelse af telemedicin til borgere med KOL eller hjertesvigt. - Afprøvning af brug af patientrapporterede oplysninger i behandling af borgere med diabetes og hjerterehabilitering. | 70 | ||||
D. Data og digitalisering - Etablering og drift af nationale løsninger til indsamling, anvendelse og visning af lokale data fra kommuner og praksissektor, herunder kommunernes arbejde med datakvalitet. - Udbygning af den digitale løsning ’Et Samlet Patientoverblik’ og modernisering af besked-kommunikation i sundhedsvæsnet. - Afdækning af muligheder for deling af flere oplysninger, f.eks. på tværs af Serviceloven og Sundhedsloven. | 10 | 20 | 20 | 20 | |
Lov og cirkulæreprogram 2022 - Pkt. 65: Sundhedsklynger - Udviklingsinitiativer – med fokus på konkrete indsatser målrettet de fælles patienter og patientforløb på tværs af sektorer. | 395 | ||||
Total | 778 | 2.078 | 2.085 | 2.097 | 2.097 |
Implementering
Sundhedssamarbejdsudvalg og sundhedsklynger skal være overordnet drivkraft for implementering af intentionerne om omstilling til et mere nært sundhedsvæsen.
Sundhedsklyngerne skal bl.a. aftale lokale modeller for bedre patientforløb med fokus på kvalitet og nærhed for borgeren, igangsætte samarbejdsprojekter og implementere lokalt og nationalt aftalte initiativer. Sundhedsklyngerne skal derigennem være med til at sikre, at patienterne oplever sammenhæng og kontinuitet i tværgående patientforløb og understøtte omstilling til det nære sundhedsvæsen.
Sundhedssamarbejdsudvalget i hver region har ansvar for at følge op på de igangsatte indsatser i klyngerne, herunder anvendelsen af midlerne. På mødet i den politiske sundhedsklynge for Horsensklyngen er det besluttet, at de fælles udviklingsmidler til initiativer i det tværgående klyngesamarbejde udmøntes af den administrative klyngestyregruppe med afrapportering til den politiske klyngegruppe.
Opfølgningen på implementeringen af initiativerne forankres i en implementeringsgruppe for omstilling til det nære sundhedsvæsen.
Sagen behandles i Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget.
Sundhedsreformen er vedlagt som bilag til punktet.
Sundhed
Sundhedsreformen har til formål at styrke sammenhængen og nærheden i sundhedsvæsnet. Dermed understøttes udmøntningen af sundhedspolitikken, særligt strategispor 5 om et stærkt nært sundhedsvæsen og strategispor 6 om sundhed som fælles opgave.
Indstilling
Chefen for Sundhed, Omsorg og Handicap indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog,
- at tage orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 27.03.40-P27-1-21
Resume
Med denne sag godkendes rammeaftale på det specialiserede social- og specialundervisningsområde 2023-2024 til høring i Handicap- og Psykiatrirådet.
Sagsfremstilling
Sagsfremstilling
Kommunerne og regionen i Midtjylland indgår hvert andet år en rammeaftale om samarbejdet på det specialiserede socialområde. Formålet med rammeaftalen er at sikre fælles principper for styring og udvikling på tværs af kommuner og region.
Rammeaftale 2023-24 er udarbejdet i en tæt dialog mellem de 19 kommuner og Region Midtjylland, som har haft mulighed for at komme med indspil til rammeaftalens udviklingsområder undervejs. Dette har givet et godt afsæt for fælles indsats og rammer på det specialiserede socialområde.
KKR Midtjylland har på møde den 22. november 2022 godkendt udkast til Rammeaftale 2023-24 og anbefaler, at rammeaftalen godkendes i de midtjyske byråd og i regionsrådet.
Rammeaftalen blev sidst behandlet i udvalgene og Byrådet i juni 2022, hvor der var mulighed for at indsende input til de foreslåede udviklingsområder til brug for udarbejdelsen af rammeaftalen.
Fælles faglige udviklingsområder
Rammeaftalen har fokus på faglig udvikling og indeholder et samlet skøn over behovet for pladser og tilbud. Overordnet set tilkendegiver de midtjyske kommuner, at de oplever rimelig sammenhæng mellem behovet for specialiserede tilbud og det samlede udbud af tilbud.
De midtjyske kommuner og Region Midtjylland sætter med rammeaftalen særligt fokus på to områder:
1. Den nære psykiatri
2. Borgere med komplekse udfordringer
For begge områder er der tale om en videreførelse fra rammeaftale 2021-2022, hvilket understreger, at der er tale om vigtige områder, som kræver et langsigtet og fokuseret arbejde. Samtidig vil der i samarbejdet være fokus på, hvordan vi imødekommer den fælles udfordring med rekruttering, fastholdelse og kompetenceudvikling på det specialiserede socialområde.
Samarbejdet om den nære psykiatri koordineres tæt med arbejdet i regi af Sundhedssamarbejdsudvalget.
Styring og økonomi
Ud over de faglige udviklingsområder, sætter rammeaftalen rammerne for styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på de omfattede tilbud.
Med rammeaftalen indgår de 19 kommuner og Region Midtjylland aftale om, at taksterne ikke kan stige i perioden 2023-24. Det er desuden aftalt, at kommuner og region i fællesskab udarbejder et overblik over udviklingen i den samlede økonomi på det specialiserede socialområde.
Udkast til rammeaftale og link til bilag 1-5
Udkast til rammeaftale 2023-2024 er vedhæftet til sagen. De tilhørende bilag 1 til 5 kan findes på Fællessekretariatets hjemmeside (link).
Sagen fremsendes til behandling i Børne- og Ungdomsudvalget, Sundhed- og Omsorgsudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget.
Dialog og høring
I henhold til § 37 a stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal Byrådet høre Handicap- og Psykiatrirådet om alle initiativer, som har betydning for mennesker med handicap. Der lægges således med denne sag op til, at Rammeaftale 2023-2024 godkendes til høring i Handicap- og Psykiatrirådet.
Indstilling
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
- at udkast til Rammeaftale 2023-24 godkendes til høring i Handicap- og Psykiatrirådet.
Sagen fremsendes til Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog at indstille,
- at Rammeaftalen godkendes med bemærkning om, at Skanderborg Kommune forudser udfordringer med at overholde styringsaftalen med uændrede takster for de mest specialiserede pladser på grund af stigende lønomkostninger til at opretholde den fornødne kvalitet i tilbuddet.
Sagen fremsendes til Økonomi- og Erhvervsudvalget og til Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-94-21
Sagsfremstilling
Børne- og Ungdomsudvalget orienteres om:
- Opfølgning på renovering på Højboskolen
- Orientering om sager på skoleområdet
- Temamøde i byrådet den 9. februar 2023 om ny børn- og ungepolitik
- Model for foretræder
- Bilag: Notat, Overblik over foretræder og øvrig ekstern deltagelse ifm. temamøder
- Henvendelse om stordagplejeordning fra Landsbyfællesskabet
- Økonomi ny skole i Hørning, Bakkeskolen
- Bilag: Notat, Økonomi ny skole i Hørning
- Orientering om meddelelse fra KL om meritpædagoguddannelsen på FOA's overenskomst
Der sendes efter udvalgsmødet skriftlig orientering ud om følgende:
- Tilslutning til klubber
- Bilag: Notat, Tilslutning til klubtilbud
- Status på chrome book sagen
- Personalesituationen i Pladsanvisningen
- Status ift. kapacitet på dagtilbudsområdet
- Bilag: Opdateret notat, Status på kapacitet på dagtilbudsområdet
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Der blev givet meddelelse som følgende:
- Opfølgning på renovering på Højboskolen
- Orientering om sager på skoleområdet
- Temamøde i byrådet den 9. februar 2023 om ny børn- og ungepolitik
- Model for foretræder
- Bilag: Notat, Overblik over foretræder og øvrig ekstern deltagelse ifm. temamøder
- Henvendelse om stordagplejeordning fra Landsbyfællesskabet
- Økonomi ny skole i Hørning, Bakkeskolen
- Bilag: Notat, Økonomi ny skole i Hørning
- Orientering om meddelelse fra KL om meritpædagoguddannelsen på FOA's overenskomst
Der sendes efter udvalgsmødet skriftlig orientering ud om følgende:
- Tilslutning til klubber
- Bilag: Notat, Tilslutning til klubtilbud
- Status på chrome book sagen
- Personalesituationen i Pladsanvisningen
- Status ift. kapacitet på dagtilbudsområdet
- Bilag: Opdateret notat, Status på kapacitet på dagtilbudsområdet
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-96-21
Sagsfremstilling
Med dette punkt gives udvalget på hvert møde et overblik over en foreløbig dagsorden for udvalgets næste møde. Når udvalget har aftalt en årsplan, vil en opdateret udgave også være vedhæftet dette punkt til hvert møde.
Der gøres opmærksom på, at nedenstående foreløbige dagsorden er foreløbig, da den bl.a. afhænger af udvalgets drøftelser omkring årsplan for 2023.
Foreløbig dagsorden til udvalgsmøde den 5. januar 2023:
- Fællesmøde med Arbejdsmarkedsudvalget om den kommunale ungeindsats (KUI'en), fra kl. 16.00-17.30
- Programoplæg, Samarbejde Jeksendal og Veng skole / Udvidelse af tilbud - Jeksendal (modulbyggeri)
- Overblik over dialogfora på skoleområdet
- Endeligt program for temamøde om ny Børne- og Ungepolitik i Byrådet den 9. februar 2023
- Standard for bevilling af socialpædagogisk fripladstilskud
- Politikkontrol på profilbørnehaver
- Politikkontrol på integrationspolitikken
Dialog og høring
-
Indstilling
Chefen for Børn og Unge indstiller,
- at næste møde drøftes.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede næste møde.
Sagsnr.: 00.01.00-A00-94-21
Beslutning
Intet at bemærke.
Sagsnr.: 00.01.00-A00-97-21
Sagsfremstilling
Beslutningsprotokollen føres under møderne, og det forudsættes, at beslutningerne afstemmes undervejs i mødet - det kan f.eks. ske ved oplæsning af det protokollerede.
Beslutningsprotokollen godkendes og underskrives ved afslutning af mødet af de tilstedeværende udvalgsmedlemmer. Det sker digitalt ved at anvende knappen "godkendelse" øverst til venstre i First Agenda.
Bemærk, at godkendelse ikke kan fortrydes.