Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
05-01-2021 15:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Miljø- og Planudvalget |
Sted: |
Virtuelt |
PDF : |
Sagsnr.: 00.01.00-A00-77-20
Dagsordenen blev godkendt.
Sagsnr.: 30.10.40-P00-1-18
Stilling Station skal genåbnes, og stationens rette placering skal findes. Det hidtidige projektforslag med placering nær Superbrugsens parkeringsplads kan af praktiske og sikkerhedsmæssige årsager ikke gennemføres. Derfor vurderer administrationen, at det er hensigtsmæssigt at flytte adgangen til perronen fra Superbrugsens parkeringsplads til en placering ved den gamle station. Hermed gennemgås det nye projektforslag og dets følger med henblik på Byrådets endelige stillingtagen.
Byrådet har i februar 2018 drøftet, hvor det ønskes, at den genåbnede Stilling station skal placeres. To mulige placeringer blev drøftet, henholdsvis:
Det blev på daværende møde besluttet at meddele Banedanmark, at kommunen ønsker en stationsplacering ved Superbrugsen. Begrundelsen for dette valg var ønsket om at fremme dannelse af et bycentrum i Stillling, hvor så mange aktiviteter som muligt er samlet i området omkring Hotelvej-Lynghøjvej.
Forud for Byrådets beslutning havde der været afholdt møde mellem Superbrugsen, Stilling-Gram Borgerforening, Banedanmark, DSB og Skanderborg Kommune. Fra alle parter var der et stort ønske om at genåbne stationen, og Skanderborg Kommune fik det indtryk, at også forslaget til stationsanlæggets placering nær Superbrugsens parkeringsplads var bredt accepteret.
På baggrund af Byrådets beslutning meddelte kommunen Banedanmark, at en stationsplacering ved Superbrugsen blev foretrukket. Banedanmark har derfor udarbejdet et skitseprojekt for genåbning af stationen med denne placering. Ligeledes har Skanderborg Kommune udarbejdet et skitseprojekt for indretning af forpladser, parkeringspladser m.v. Etablering af sådanne arealer er et kommunalt anliggende, og skal betales alene af Skanderborg Kommune. Skitseprojektet for indretning af forpladser, parkeringspladser m.v. ses i bilag 1 og 2.
Skitseprojektet er forelagt for Superbrugsen, Stilling-Gram Borgerforening, Banedanmark, DSB og politiet i oktober/november 2020. Politiet har efterfølgende meddelt, at de ikke kan godkende projektet, som det foreligger. Superbrugsen har også meddelt, at de er meget kede af projektet, som det foreligger.
Politiet begrunder deres afslag med, at det ikke kan forhindres, at der vil færdes bløde trafikanter, som skal til togperronen, på kryds og tværs hen over parkeringsarealet. Dermed færdes de på et areal, hvor der forekommer bakkende lastbiltrafik både til Superbrugsens varelevering samt til benzintank-anlægget på pladsen. Politiet mener ikke, at en afmærkning af den anbefalede passage-linje for de bløde trafikanter er tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke sker sammenblanding af trafikarterne.
Superbrugsens repræsentanter har fremført følgende synspunkter:
Andre løsningsforslag
På baggrund af politiets og Superbrugsens fremførte synspunkter, har administration genovervejet placeringen af Stilling Station. Fire alternative løsningsforslag er overvejet:
Forslag 4 er derfor administrations nye forslag til placering af Stilling Station.
Med etablering af perronadgang ved den gamle stationsbygning er der to muligheder for placering af den østlige perron (de to mulige løsninger er skitseret i vedhæftede bilag 3 og 4):
Det skal bemærkes, at i begge skitserede løsninger er den vestlige perron bevaret i den oprindelige placering ved Lynghøjvej. Herved er der let adgang fra den vestlige forplads. Desuden vil en flytning af perronen frem mod den gamle station kræve en del sporarbejde for at kravene til spor-radier m.v. kan overholdes.
Det skal også bemærkes, at flytning af den østlige perron ikke giver tilsvarende sportekniske udfordringer.
Projektet diskuteres løbende med Banedanmark, DSB, politiet, Superbrugsen og Stilling-Gram Borgerforening, men der er ikke gennemført en egentlig borgerinddragelse ved en placering af en østlig perron ved den gamle station.
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Bilag
Sagsnr.: 05.01.35-P20-2-18
Med denne sag orienteres om status i projekt for realisering af helhedsplan for Skanderborg Station.
Skanderborg Kommune har i samarbejde med DSB fået udarbejdet en helhedsplan for området omkring Skanderborg Station. Helhedsplanen har til formål at forbedre mulighederne for at bruge den kollektive trafik og at højne kvaliteten af ankomsten til byen med tog, bus mv. Skanderborg Station er et trafikalt knudepunkt, både hvad angår togtrafik men også som omstigning mellem forskellige transportformer. Det er dermed vigtigt at sikre bil- og cykelparkeringskapaciteten i fremtiden og samtidigt understøtte fremkommeligheden til og fra stationen. Planen har samtidig til formål at sikre en hensigtsmæssig indpasning af Museum Skanderborg i den tidligere posthusbygning.
Der er indgået en aftale med DSB om medfinansiering fra DSB’s Pulje til parkering, hvor den eksisterende pendlerparkeringsplads tænkes sammen med det parkeringsareal, som hører til det gamle posthus. Ved at ændre på den trafikale struktur hen over stationsforpladsen samt adgangen til pendlerparkeringspladsen, kan arealerne bruges mere effektivt og til flere formål. Der bliver flere parkeringspladser, trafikken på stationen bliver mere enkel, og ankomsten som blød trafikant til stationen bliver mere indbydende og brugervenlig.
Det samlede budget for projektet er på 13,6 mio kr. hvoraf DSB’s medfinansiering udgør de 6,6 mio kr.
I helhedsplanen er der angivet et princip for trafikafvikling, som optimerer det eksisterende trafiksystem og øger antallet af tilgængelige parkeringspladser. Administrationen arbejder for nuværende med at afpasse projektets forudsætninger, så opgaven kan udbydes til detailprojektering hos en ekstern rådgiver i en budrunde. I kriterierne for afgivelse af tilbud indarbejdes krav til projekteringen af de trafiktekniske løsninger samt krav til indarbejdelsen af æstetiske og byrumsmæssige kvaliteter i projektet set i lyset af stationsforpladsen som ankomst til byen og Skanderborg Museum som en attraktion.
Som en del af helhedsplanen er der udarbejdet et forprojekt med den trafikale del af projektet, heriblandt princip for trafikafvikling hen over stationsforpladsen, et nyt signalreguleret kryds på Jernbanevej og lettere adgang til p-arealerne. I princippet for trafikafvikling samt ved nye ind- og udkørsler har der vist sig at være nogle svagheder, som administrationen har brugt noget tid på at yderligere belyse og afklare. Derfor er der ikke blevet taget hul på detailprojektering i efteråret, som det ellers var planlagt. Det blev vurderet at være bedst at afklare de pågældende problemstillinger internt, før et rådgivende ingeniørfirma blev hyret til at forestå detailprojektering. Forprojektet er dermed blevet trykprøvet og justeret, således at der ligger en klar opgave, og administrationen forventer at opstarte detailprojekteringen i januar 2021.
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Kort m.v. fra oplæg på mødet er vedlagt som bilag.
Miljø- og Planudvalget tog orienteringen til efterretning og ønsker et nyt oplæg med ændringer til trafikafviklingen snarest muligt.
Bilag
Sagsnr.: 13.05.22-G01-3-19
Med denne sag fremlægges standard for befordring af elever, standard for skolebusbetjening og deraf konkrete elementer for skolebuskørsel til godkendelse med virkning fra den 1. januar 2022.
På et fællesmøde mellem Undervisnings- og Børneudvalget samt Miljø- og Planudvalget den 17. september 2020 blev det besluttet at sende kvalitetsstandard for befordring af elever, forslag til standard for skolebusbetjening samt forslag til konkrete elementer for skolebuskørsel i høring. Forslagene har været fremlagt til høring i perioden den 30. september 2020 til den 15. november 2020. De har været i høring hos skolebestyrelser, Seniorrådet, Ungdomsrådet, Ungdomsskolen, Landsbysamvirket, Handicaprådet og Integrationsrådet.
Der var ved høringsfristens udløb indkommet i alt 6 høringssvar fra; Virring-Hylke Skole (Landsbyordningen Virring), Stilling Skole, Voerladegård Skole, Hørningskolen, Seniorrådet samt Bestyrelsen for Samdriften i Gl. Rye. Et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er vedlagt som bilag 1. Administrationens indstilling til Byrådet på baggrund af høringssvarene fremgår ligeledes af bilag 1. De samlede høringssvar er vedlagt i bilag 2.
Som det fremgår af bilag 1, vedrører høringssvarene i store træk følgende emner:
Flere kommentarer drejer generelt i retning af øget fokus på formidling og kommunikation om kommunens mange kollektive trafik-tilbud, gerne i samarbejde med f.eks. Seniorrådet. Administrationen indstiller derfor også, at der frem mod, og i forbindelse med implementering af ny skolebusbetjening den 1. januar 2022, gennemføres en aktiv og målrettet formidlings- og kommunikationsindsats bl.a. i form af at øge kendskabet til Flexbus.
På baggrund af høringssvarene samt drøftelser på fællesmøder mellem Undervisnings- og Børneudvalget og Miljø- og Planudvalget, indstilles det derfor til Byrådet, at standard for skolebusbetjening og deraf konkrete elementer for skolebuskørsel godkendes med virkning fra den 1. januar 2022.
I forhold til standard for skolebusbetjening og konkrete elementer for skolebuskørsel medfører det, som tidligere drøftet på fællesmøder, bl.a. at administrationen arbejder videre med følgende til implementering den 1. januar 2022:
De konkrete elementer er mere udførligt beskrevet i bl.a. sagsfremstilling fra den 17. september 2020 i Miljø- og Planudvalget henholdsvis Undervisnings- og Børneudvalget og i bilag 5.
Kvalitetsstandard for befordring af elever fremgår af bilag 3 og fremsendes til godkendelse. Kvalitetsstandarden beskriver Skanderborg Kommunens serviceniveau for befordring af elever til og fra skole og specialtilbud. Kvalitetsstandarden sætter rammerne for forslag til standard for skolebusbetjening og deraf forslag til konkrete elementer for den fremtidige tilrettelæggelse af skolebuskørsel i kommunen.
Standarden er en opdatering af gældende standard og er i store træk uændret i forhold til gældende. I relation til skolebusbetjening præciseres det dog bl.a., at kommunens skolebusruter kan benyttes af alle, men at ruter og afgangstider er målrettet kommunens skoleelever. I forhold til høringen, jf. bilag, er der desuden tilføjet tekst omkring afstandskriterier, vurderingskriterier for eventuelle centrale opsamlingssteder, samt præcisering vedrørende antal taxakørsler om eftermiddagen.
Sagen behandles sideløbende i Miljø- og Planudvalget og i Undervisnings- og Børneudvalget.
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø og direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Miljø- og Planudvalget vedtog
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 05.09.00-G01-2-20
Med denne sag fremlægges forslag til ændring i parkeringsnormen omhandlende 3 punkter:
Samtidig anbefales det at sammenskrive kommunens parkeringsnorm og cykelparkeringsnorm i ét dokument, som omhandler begge normer.
I revideringen af parkeringsnormen, der blev vedtaget af Byrådet den 25. november 2020, blev der alene taget stilling til den generelle parkeringsnorm for biler, og revideringen af cykelparkeringsnormen blev udsat. Med denne sag følges op på cykelparkeringsnorm (inkl. ladcykler), præcisering af regler for handicappladser, ændring af parkeringskrav for daginstitutioner samt oplysning om regler for ladestandere. Disse fire emner vil blive beskrevet enkeltvis nedenfor.
Det indstilles slutteligt, at kommunens to normer, som omhandler parkering, henholdsvis parkeringsnormen og cykelparkeringsnormen, skrives sammen til én norm.
Indførelse af krav om parkering af ladcykler
Det bliver mere og mere populært at have en special-/ladcykel. Cyklistundersøgelsen for 2020 viser, at ca. 2 % af de adspurgte har adgang til en ladcykel. Disse cykler har et større pladsbehov ved parkering end en normal cykel. Derfor foreslås det, at der indføres et krav om en ladcykelparkering pr. 1.000 m² etageareal ved boliger, én pr. 30 børn i daginstitutioner samt 1 pr. 1.500 m² dagligvarebutik. Til sammenligning er kravet til parkering af ladcykler i Aarhus Kommune 2 pladser pr. 1.000 m² bolig og 1 pr. 10 børn i daginstitutioner, jf. bilag 1.
Regler for handicapparkering
I den nuværende parkeringsnorm (biler) er kravet til handicapparkering ikke omtalt. For at præcisere kravet foreslås det at indskrive vejledningen fra vejreglerne i normen. Vejreglen lyder sådan:
Parkeringsanlæggets størrelse (antal pladser) | Antal handicappladser til alm. biler 3,5 x 5,0 m | Antal handicappladser til kassebiler 4,5 x 8,0 m |
1-9 | 0 | 1 |
10-25 | 1 | 1 |
26-50 | 1 | 2 |
51-75 | 2 | 2 |
76-100 | 2 | 3 |
101-150 | 3 | 3 |
151-200 | 3 | 4 |
201-500 | 4 | 4 |
501-1000 | 4 | 5 |
Parkeringskrav for daginstitutioner (biler)
Den nuværende parkeringnorm har et krav om minimum 1 p-plads pr. normeret ansat + 1 p-plads pr. 3 børn. Til sammenligning er kravet i Silkeborg og Aarhus kommuner (uden for indre by) 1 plads pr. 5 børn. Administrationen anbefaler at ændre normen for daginstitutioner til 1 plads pr. 5 børn.
En samlet norm
Administrationen anbefaler, at de to normer, som Skanderborg Kommune har i dag omhandlende parkering henholdsvis Parkeringsnormen (ofr biler) og Cykelparkeringsnormen, skrives sammen i et dokument, så oplysninger om kommunens parkeringskrav kun fremgår et sted. Dette foreslås for fremover at sikre, at alle parkeringskrav bliver kendt af udviklere.
Ladestandere
Den 10. marts 2020 trådte en ny bekendtgørelse om etablering af ladestandere i kraft. Denne bekendtgørelse sætter krav til antallet af ladestandere, som skal etableres på parkeringsarealer, samt klargøring til etablering af ladestandere. Disse regler vil have betydning for fremtidige byggeprojekter, og vil derfor blive henvist til i normen.
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Plancher fra oplæg på mødet er vedlagt referatet.
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Bilag
Sagsnr.: 05.04.06-G00-1-17
Med denne sag anmodes Byrådet om at udvælge cykelstiprojekter til gennemførelse i 2021. Disse er finansieret af Pulje til cykelstier, stitunneler m.v.
På Miljø- og Planudvalgets møde den 3. november 2020 blev alle projekter på prioriteringslisten gennemgået. Udvalget og administrationen udpegede nogle projekter til kontrol eller ændring. Nedenstående oversigt viser, hvilke projekter der er ændret siden mødet i november.
13 - Svejstrup - Alken: Antallet af børn, der får gavn af projektet, er blevet sænket betragteligt.
15 - Herskind til Skovby - Præstbrovej: Der er ikke sket ændringer på dette projekt, men Miljø- og Planudvalget ønskede, at administrationen skulle undersøge, om der kunne anlægges en 2-1 vej på strækningen. Efter administrationens vurdering er der ved denne løsning oversigtsproblemer flere steder - ikke kun i skoven, men også to andre steder. Derfor vurderes det ikke at være en god ide med 2-1 vej.
20 - Ry - Thorsvej: Markering af kantbaner er bestilt og godkendt.
31 - Gjesing - Oddervej, fra Ringklostervej: Antallet af skolebørn på strækningen er undersøgt igen. Den nye vurdering viser meget færre skolebørn end tidligere.
32 - Ry - Skanderborgvej: Projektet er taget af listen og afventer en overordnet plan i forbindelse med Ry Østby og ny skole.
37 - Låsby - Niels Bohrs Vej: Projektet er ændret til breddeudvidelser med cykelbaner.
44 - Ry - Sti til Ry hallerne: Projektet er blevet skåret til, så det "kun" er grusvejen ved fodboldbanerne, som indgår. De andre elementer i projektet tænkes ind i projektet med ny skole i Ry.
53 - Galten - Smedeskovvej: Dette projekt er blevet delt op i tre delprojekter. Del 1 Vest for Vester Nygaard, del 2 mellem Vester Nygaard og Øster Nygaard og del 3 øst for Øster Nygaard. På del 1 er der også indarbejdet en krydsningshelle ved spejderhytterne. Ydermere er der indkommet et nyt ønske til prioriteringslisten, som omhandler stier på Skovlundvej, fra Rema 1000 til Århusvej.
54 - Alken - Emborgvej til Skanderborgvej: Det vurderes ikke at være fordelagtigt at have projektet til at forlade Emborgvej gennem det grønne område vest for Emborgvej 167.
Den nyeste prioteringsliste er vedlagt som bilag 1.
Store dele af budget for 2021 er allerede øremærket projekter, bl.a. Rodelundvej og de fremrykninger af projekter, som skete i sommeren 2020. Der er 2,0 mio kr., som skal prioteres under dette punkt. Administrationen indstiller, at følgende cykelsti projekteres:
Skanderborg - Vestergade
Projektet på Vestergade omhandler etablering af enkeltrettede cykelstier i hver side af Vestergade fra Sygehusvej til Adelgade. I dag er der cykelstier på Vestergade fra vest frem til Sygehusvej, hvorefter cyklister bliver ledt ned på kørebanen. Dette projekt vil være med til at skabe en sammenhæng for cyklister mellem den vestlige del af Skanderborg og Skanderborg centrum.
Strækningen er ca. 240 meter lang, og på denne strækning er der i dag mulighed for at parkere langs kantstenen. Gennemførelsen af dette projekt vil medføre, at denne parkeringsmulighed bortfalder. Der er i dag en parkeringskapacitet til ca. 13 biler på denne strækning. En skitse af projektet kan ses på bilag 2.
Dette projekt har et anlægsoverslag på 1,8 mio. kr.
Såfremt Byrådet ikke ønsker at igangsætte projekteringen af ovennævnte cykelstiprojekt, kan prioriteringen i "cykelstilisten" fraviges, og det næsthøjest prioriterede projekt er p.t. Smedskovvej del 1, Galten med en anslået anlægsøkonomi på 1,6 mio. kr.
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Plancher fra oplæg på mødet er vedlagt referatet.
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-77-20
Der orienteres om
Der blev desuden orienteret om følgende:
Miljø- og Planudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 13.03.01-G01-3-20
Galten Varmeværk A.m.b.a. har indsendt et varmeprojekt for etablering af et supplerende eldrevet luft til vand varmepumpeanlæg med en varmeeffekt på ca. 7 MW. Projektet har bedre samfundsøkonomi, virksomhedsøkonomi og brugerøkonomi end alternativerne. Projektforslaget skal sendes i 4 ugers offentlig høring.
Galten Varmeværk A.m.b.a. ønsker at etablere et supplerende eldrevet luft til vand varmepumpeanlæg med en varmeeffekt på ca. 7 MW. Anlægget planlægges etableret i forbindelse med det nuværende anlæg syd for det flisfyrede varmeværk på Røddikvej 87 i Galten. Værkets nuværende varmepumpeanlæg har en varmeffekt på ca. 3,3 MW.
Galten Varmeværk ønsker at øge fjernvarmeproduktionen på varmepumpeanlæg for at mindske afhængigheden af træflis. Det vil kræve en stor investering i et elektrofilter på Røddikvej 87, hvis skærpede emissionskrav til flisforbrændingsanlæg fra 2025 skal overholdes. Ved udvidelse af varmepumpekapaciteten vil fliskedlernes drift blive begrænset til et omfang, som ikke kræver elektrofilter. Endvidere har de eksisterende fliskedler en alder, som vil medføre øgede udgifter til vedligehold.
Værket har i dag udover en varmepumpe på ca. 3,3 MW, to træfliskedler på henholdsvis ca. 6 og 10 MW, en absorptionsvarmepumpe fælles for de to fliskedler og tre gaskedler til reserve- og spidslast.
Projektforslaget regner på to muligheder:
Varmeprojektet er i overensstemmelse med bestemmelserne i Projektbekendtgørelsen (BKE nr. 1792 af 27. december 2018). Forinden Byrådet kan godkende projektet, skal Byrådet foretage en energimæssig samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Kommunen er myndighed på varmeområdet, og kan enten undlade at godkende eller godkende det samfundsøkonomiske bedste alternativ.
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Bilag
Sagsnr.: 04.10.02-P27-2-20
Med denne sag anmodes Miljø- og Planudvalget om at drøfte jagt på de jagtegnede kommunale arealer i Skanderborg Kommune, herunder om den nuværende aftale skal forlænges på uændrede vilkår, om der eventuelt skal tilføjes nye jagtområder, eller om der ønskes begrænsninger i den nuværende jagt.
Udgangspunktet er den eksisterende aftale med Jægerråd Skanderborg om jagt på kommunale arealer i Skanderborg Kommune.
Det er blevet aftalt med jægerne, at Skanderborg Kommune senest primo 2021 går i dialog med Jægerrådet om dels en evaluering af den forgangne periode og dels indholdet i en eventuel ny aftale. Aftalen med jægerne handler primært om, hvilke områder jægerne råder vederlagsfrit over, men også hvilke vilkår jagten må drives under. Nuværende områder fremgår af bilag til gældende jagtaftale. Inden administrationen går i dialog med Jægerrådet om en eventuel ny aftale, fremlægges denne sag for i Miljø- og Planudvalget til drøftelse.
Jægerråd Skanderborg er en sammenslutning af jagtforeningerne i Skanderborg Kommune. Skanderborg Kommune har indgået en aftale med Jægerråd Skanderborg om jagt på de kommunale arealer i Skanderborg Kommune. Grundet Coronakrisen blev aftalen forlænget primo 2020 med 1 år, jf. orientering på punkt nr. 72 den 5. maj 2020 i Miljø- og Planudvalget. Ifølge den gældende aftale skal der foretages en evaluering af jagten på de kommunale arealer i Skanderborg Kommune med henblik på fornyet politisk behandling af jagtaftalen. Nuværende aftale udløber derfor pr. 31. januar 2021. Jægerrådet har også anmodet om et møde med Skanderborg Kommune om jagtaftalen. Administrationen er bekendt med, at Jægerrådet har ønsker til ændringer af aftalen, men kender pt. ikke det reelle omfang af ønskerne.
Den nuværende aftale giver medlemmer af kommunens jagtforeninger mulighed for at dyrke jagt, herunder også nyjægere, der sammen med erfarne jægere, kan blive oplært i sikker og naturmæssig forsvarlig udøvelse af fritidsinteressen jagt. Administrationen betragter jagt som en fritidsinteresse på lige fod med andre friluftsaktiviteter, der giver udøvere indsigt i naturens sammenhænge. Der er ca. 3.500 jægere i Skanderborg Kommune, hvoraf en del ikke selv råder over jagtarealer. Disse jægere får ved denne aftale mulighed for at prøve at dyrke jagt i trygge rammer uden at skulle investere store beløb i køb eller leje af jagtarealer.
Der er indstendt en klage over den gennemførte jagt på kommunale områder i de foregående 6 år, og klagen handlede dels om mangelfuld skiltning af igangværende jagt, dels en opfordring til, at der ikke drives jagt på området ved Døjsø pga. dets bynære beliggenhed. Administrationen er ikke bekendt med andre klager, eller at jagten på kommunale arealer skulle konflikte væsentligt med anden anvendelse af områderne.
Der vedlægges kort over de arealer, den gældende jagtaftale omfatter, og to kort over evt. udvidelser til jagtaftalen.
Udkast til jagtaftale med Jægerrådet forventes forelagt Byrådet senest marts 2021 til godkendelse.
Reguleringen af råger på kommunale arealer, som også varetages af Jægerrådet, fortsætter uændret, da dette pt. ikke er en del af jagtaftalen.
Jægerråd Skanderborg er pt. under omstrukturering ifølge Jægerrådets kommunale kontaktperson. Administrationen afventer nærmere oplysninger om, hvem kommunen skal drøfte sagen med, og om der er kommet nye ønsker til anvendelse af udvalgte kommunale arealer til jagt.
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Jens Szabo og Claus Bloch kunne ikke støtte beslutningen, idet de ikke mener, at de bynære arealer i Skanderborg skal tages ud af aftalen.
Bilag
Sagsnr.: 07.00.03-P00-1-20
Med denne sag skal Byrådet tage stilling til, om forslag til nye affaldsregulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald skal sendes i offentlig i høring.
Affaldsregulativer er kommunernes grundlag for at varetage myndighedsopgaver overfor husholdninger og virksomheder i relation til affaldshåndtering. Regulativerne definerer den affaldsindsamling, Renosyd skal organisere, og er Renosyds hjemmel til at udføre opgaverne.
Udarbejdelse af affaldsregulativer
Revision og godkendelse af de kommunale affaldsregulativer udføres i samarbejde med Renosyd. Udkastet til de nye regulativer er udarbejdet af de relevante afdelinger i de to ejerkommuner i samarbejde med Renosyd, og regulativerne har været i intern høring i kommunerne.
Det nuværende regulativ for husholdningsaffald blev godkendt i 2015 og trådte i kraft den 1. januar 2016. Det nuværende regulativ for erhvervsaffald blev revideret og godkendt i 2018 i forbindelse med implementering af nye ordninger for erhvervskunders adgang til Renosyds genbrugspladser. Regulativerne skal udarbejdes efter retningslinjer og paradigmer fra affaldsbekendtgørelserne og implementeres i den nationale database for affaldsregulativer (NSTAR), der har en stram struktur med foruddefinerede afsnit og tekster, der kun levner lidt plads til ”fritekst”. NSTAR indeholder alle de kommunale affaldsregulativer, dvs. de kommunale regler for affaldshåndtering. Hver kommune skal have ét regulativ for husholdningsaffald og ét regulativ for erhvervsaffald. Formålet med NSTAR er, at virksomheder og borgere let skal kunne finde ud af, hvilke lokale regler der gælder på affaldsområdet. Samtidig er regulativerne blevet harmoniseret på tværs af kommunerne.
For at forenkle de tidligere regulativer er en række bestemmelser samlet i bilag, idet de alternativt skulle indgå i de enkelte beskrivelser af hver ordning (§ 9-14). Desuden er det generelt sikret, at beskrivelserne i regulativerne for husholdninger og erhvervsvirksomheder er identiske, hvor det er relevant.
Udkast til affaldsregulativ for husholdningsaffald for Skanderborg Kommune er vedlagt i bilag.
Udkast til affaldsregulativ for erhvervsaffald for Skanderborg Kommune er vedlagt i bilag.
Væsentlige ændringer og præciseringer i regulativerne
Ud over redaktionelle ændringer er de væsentligste indholdsmæssige ændringer i de udarbejdede udkast til regulativer:
Konsekvensrettelser, som følge af tidligere beslutninger i Renosyds bestyrelse:
Præciseringer i forhold til nuværende praksis samt serviceforbedringer:
Ændringer i lovgivning:
Processen for revision og godkendelse af regulativer følger den tidsplan, der var fremlagt på seneste bestyrelsesmøde i Renosyd. Hovedterminerne er:
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 00.06.00-G01-4-19
Fællesskabspuljen havde 2 ansøgningsrunder i 2020. Der kom 17 ansøgninger, hvoraf de 13 er tildelt støtte. Med denne sag fremlægges vurderingen af ansøgningerne og tildelingen af støtte til politikkontrol.
Byrådet vedtog den 29. maj 2019 følgende formål, kriterier og vurderingsparametre for ansøgninger til Fællesskabspuljen:
Formål
Der uddeles penge til fysiske projekter, som øger muligheden for at opholde sig i og benytte naturen eller fællesarealer i lokalsamfund i Skanderborg Kommune samt projekter, der styrker det lokale fællesskab og ligger indenfor FN's verdensmål.
Kriterier
Projektet er offentligt tilgængeligt. Puljen giver max 50 % tilskud til et projekt - dvs. at ansøger selv skal finde resten (krone til krone-princippet). Egen arbejdskraft kan indgå i beregningen.
Den tildelte støtte bortfalder, hvis ikke den er brugt senest ét år efter, at den er tildelt. Bevillingsperioden kan dog eventuelt forlænges efter begrundet ansøgning. Puljen kan ikke søges af Skanderborg Kommunes kontraktholdere, fagsekretariater og stabe. Puljen kan kun søges til projekter i kommunens centerbyer: Skanderborg, Galten-Skovby, Hørning, Ry og Låsby. Projekter uden for disse byer henvises til Landsbypuljen Skanderborg Kommune. Ansøgere fra folkeoplysende foreninger henvises til Folkeoplysningsudvalget. Ansøgere til større idrætsanlæg henvises til Idrætsamvirket.
Vurdering af projekterne
Ansøgningerne vurderes individuelt, og tildeles støtte ud fra en helhedsvurdering af:
1. ansøgningsrunde (15. april 2020)
Pulje 1: Større, længerevarende projekter (partnerskaber) | Pulje 2: Mindre, kortere projekter | Pulje 3: Projektudvikling (forprojekter) | |
Grundejerforening Skovby Nygaard - legeplads og beplantning | 105.500 | ||
Hørning Borgerforening - Banestien i Hørning | 25.000 | ||
Grundejerforeningen Skæphøj og Tippethøj - Byens sejeste naturlegeplads | 75.000 | ||
Ry Cityforening - Torvehallen II | 500.000 | ||
Ejer Bjerges Venner - Forundersøgelse af aktivitets- og mødested i Ejer Bjerge | 30.000 | ||
I alt | 705.500 | 30.000 |
To ansøgninger fik afslag.
Ansøger | Projekt | Ansøgt beløb | Begrundelse for afslag |
Hørning Borgerforening | Madpakkehus i hundeskov | 40.000 | Projektet lever ikke op til kr.-til-kr. princippet. |
Projektforum Galten-Skovby | 1000 træer i Galten-Skovby | 348.000 | Projektet er ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet, og mangler f.eks. aftaler med de forskellige grundejere om, at der kan plantes træer på deres grund. Projektet lever endvidere ikke op til kr.-til.-kr.-kriteriet, hvor ansøgerne som minimum skal stille med det samme beløb, som der ansøges Fællesskabspuljen om. Der er i projektbeskrivelsen nævnt 200 træer ved de større indfaldsveje (kommunale) og 126 træer på offentlige pladser/vejarealer. Det er et meget højt antal, og vi tvivler på, at de kan placeres på en hensigtsmæssig måde på de kommunale vejarealer. Endvidere vurderer vi, at det fremadrettet vil give Skanderborg Kommune en driftsomkostning, som vi ikke har økonomisk råderum på driftsbudgettet til at overtage. |
2. ansøgningsrunde (11. oktober 2020)
Pulje 1: Større, længerevarende projekter (partnerskaber) | Pulje 2: Mindre, kortere projekter | Pulje 3: Projektudvikling (forprojekter) | |
Gl. Rye MTB - udbygning af MTB-spor | 36.625 | ||
Grundejerforening Skanderborg Bakker - Sti fra Skanderborg bakker | 127.990 | ||
Grundejerforeningen Gammel Skolevej, Smedekrogen og Smedetoften - Tarzanbane | 49.062 | ||
Partnerskab om Skanderborg Aktive Mil - forprojekt om Skanderborg aktive mil | 70.000 | ||
Dagmars Brobisser - forprojekt om genskabelse af Dagmar broen | 50.000 | ||
Grundejerforening Haardalen - insektvenlige og vilde fællesarealer | 13.750 | ||
Projektforum Ry - Pulsen op, stier ved Ry Hallen og Kildebjerg | 100.000 | ||
Ry Højskole - flot og funktionel parkering i Ry | 240.000 | ||
I alt | 669.414 | 120.000 |
2 ansøgninger fik afslag
Ansøger | Projekt | Ansøgt beløb | Begrundelse for afslag |
Terp Mølle I/s | Renovering af af Terp Mølle til dyrkningsfællesskab | 100.000 | Projektet ligger på kanten af kriterierne om fri og offentlig adgang, og tilgodeser et lille antal personer. Projektet er fravalgt for at kunne tilgodese projekter, som i højere grad opfylder puljens kriterier og kommer flere personer til gode. |
Ejer Bavnehøj Venner | Leg og bevægelse på Ejer Bavnehøj | 70.000 til et forprojekt | Ansøgningen blev afvist, da den ikke lever op til kr.-til-kr.-princeppet. |
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Miljø- og Planudvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-21-20
Miljø- og Planudvalget orienteres med denne sag om Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget stillingtagen til at optage dialog med Højvangens Idrætsforening vedr. indretning af parkeringplads på arealer, der i dag anvendes af foreningens petanque-afdeling og genplacering af et antal baner i nærområdet.
Baggrund
SCU (Skanderborg-Odder Center for Uddannelse) og Skanderborg Svømmehal har anmodet om igangsætning af planlægning for en udvidelse af henholdsvis SCU og svømmehal.
Link til kort for området (Campus Skanderborg)
Lokalplanen skal sikre en robust planlægning, der muliggør fremtidige udvidelser af områdets institutioner. Dette skal ses i lyset af, at også kapaciteten på ungdomsuddannelserne og idræts- og fritidstilbuddene må forventes at stige de kommende år på grund af den almindelige tilvækst i kommunen. Lokalplanen forventes forventes igangsat på Miljø- og Planudvalgets møde januar 2021.
De nuværende parkeringspladser er udlagt på et tidspunkt, hvor færre transporterede sig i bil, end tilfældet er i dag. Derfor er trafikken til campusområdet og parkeringskapaciteten allerede i dag udfordret på tidspunkter af dagen.
For at sikre, at institutionerne i området også på sigt kan foretage de nødvendige udvidelser, og at dette kan ske uden, at yderligere grønne arealer i campus inddrages til parkering, har administrationen undersøgt muligheder for at anvende grusbanen ved Thomas Helsteds Vej til parkering.
Grusbanen er i dag udlagt til erhvervsformål, men har lejlighedsvis været anvendt til vinterfodbold, parkering og nu af Højvangens Idrætsforenings petanque-afdeling. Der er i dag indrettet 2 faste og et yderligere antal (8-10) ikke faste petanquebaner (til de ugentlige træninger), samt opstillet et klubhus for afdelingens medlemmer. Afdelingen afholder over året forskellige turneringer, hvor en større del af pladsen anvendes til petanque.
Vej og Trafik har beregnet det ekstra p-krav, som de påtænker udvidelsen af henholdsvis SCU og svømmehalen afstedkommer, til 142 nye p-pladser. Evt. andre senere udvidelser af områdets institutioner vil øge behovet yderligere.
Ifølge institutionernes (inkl. Niels Ebbesen Skolen og Skanderborg Gymnasium) egne oplysninger kan der forventes behov for i størrelsesordenen 195 nye parkeringspladser.
Der er skitseret på indretning af grusbanen til parkeringsareal, og der vurderes plads til op til ca. 190 parkeringspladser, og en Kys&kKør-funktion, der kan fungere i forhold til Niels Ebbesen Skolen og UCS10. Indretningen af pladsen vil desuden kunne sprede trykket på områdets veje ved skolernes åbningstid. Alle parkeringspladser skal være befæstede (asfalterede) af hensyn til nedsivningsrisikoen i forhold til de nærliggende vandboringer ved Fredensborg Vandværk.
Det vil evt. kunne opretholdes et mindre antal (4-5) petanquebaner i banens sydlige del, ligesom klubhuset evt. kan blive på arealet. Dette vil reducere p-pladsen med op til 42 p-pladser.
Det vurderes ikke muligt at udpege andre arealer til parkering i campusområdet eller dets nærhed, ligesom det vil gå ud over områdets grønne præg, hvis der indpasses flere parkeringspladser i umiddelbar nærhed af SCU og svømmehallen. I helhedsplanen for Campusområdet er der peget på grusbanen for fremtidige parkeringsbehov.
Helhedsplan for Campus vedlægges.
Petanquepklubben er orienteret om dette dagsordenspunkt. Efter politisk stillingtagen til spørgsmålet vil administrationen - hvis Kultur-, Sunds- og Beskæftigelseudvalget godkender det - gå i en nærmere dialog omkring den konkrete udformning af en løsning med petanqueklubben.
Lokalplanen vil forholde sig til Helhedsplanen for Campusområdet og sikre, at der inden for området er mulighed for at anlægge fællesarealer på tværs af institutionerne til udendørs ophold og aktivitet, samt at området tilføres et mere grønt udtryk med flere beplantede arealer og større træer.
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Miljø- og Planudvalget til orientering.
Miljø- og Planudvalget tog orienteringen til efterretning.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 2. december 2020, pkt. 186:
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog,
Sagen fremsendes til Miljø- og Planudvalget til orientering.
Bilag
Sagsnr.: 00.01.00-A00-77-20
Den aktuelle årsplan for 2021 er vedlagt som bilag.
Årsplanen suppleres løbende. Der ønskes et punkt om klimakommuneaftale, herunder beregningsmetoder.
Der var ikke yderligere emner under "evt."
Bilag