Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
27-01-2021 17:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Virtuelt |
PDF : |
Sagsnr.: 00.01.00-G00-2-21
Dagsordenen blev godkendt.
Sagsnr.: 14.01.12-A00-1-20
På baggrund af det stigende smittetryk med COVID-19 i såvel Skanderborg Kommune som på landsplan blev Kriseledelsen i Skanderborg Kommune igen aktiveret den 8. oktober 2020 med henblik på ledelse og styring af krisehåndteringen. Med denne sag orienteres Byrådet om de beslutninger, som Kriseledelsen har truffet i den forbindelse.
Regeringen har som reaktion på det stigende smittetryk udmeldt yderligere restriktioner og nedlukninger i samfundet. Situationen har indebåret - og indebærer fortsat - at de kommunale opgaver, herunder en række samfunds- og velfærdskritiske funktioner, skal løses og varetages under de særlige omstændigheder, som er skabt med de nævnte indgreb. På den baggrund har Skanderborg Kommunes Kriseledelse været aktiveret med henblik på ledelse og styring af den indsatsplanlægning, som er iværksat i fagområderne for at sikre fortsat drift af de kritiske funktioner samt herudover, at opretholde den øvrige daglige drift så vidt, som det er muligt.
Kriseledelsen fungerede i henhold til Skanderborg Kommunes ”Plan for Beredskab og Fortsat Drift”. Denne plan blev vedtaget af Byrådet i september 2018 og er vedlagt som bilag 1.
"Plan for Beredskab og Fortsat Drift" fastlægger rammerne for aktivering og drift af kommunens beredskab. Blandt andet defineres sammensætningen af kommunens kriseledelse, ligesom kriseledelsen gives bemyndigelse til i en krisesituation uden forudgående accept i Byrådet at træffe dispositioner uden økonomisk loft med henblik på at undgå, at Skanderborg Kommune påføres uoverskuelige økonomiske konsekvenser.
Så hurtigt som muligt - og senest ved førstkommende møde - skal Økonomiudvalget og efterfølgende Byrådet orienteres om sådanne dispositioner.
På den baggrund vedlægges som bilag 2 til denne orientering en samlet oversigt over de beslutninger, som Kriseledelsen har truffet i perioden fra 8. oktober 2020 til 12. januar 2021 i relation til håndtering af COVID-19-krisen. Som bilag til oversigten findes en liste med de funktioner, som under Corona-krisen anses som de samfundskritiske og livsvigtige leverancer i den kommunale drift.
Samtidig skal det bemærkes, at håndteringen af krisen – ud over det, som fremgår af skemaet – har indbefattet en løbende håndtering og iværksættelse af de tiltag, som er udmeldt centralt fra regering m.v. i forhold til forebyggelse af smitte m.v. Det er sket gennem indsatsplanlægning og udmøntning i de respektive fagområder.
-
Kommunaldirektør Lars Clement indstiller,
Sagen fremsendes til Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 9:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 02.00.00-P20-2-20
Formålet med denne sag er at udføre politikkontrol på udmøntningen af Byrådets plejeboligplan igennem den gennemførte evaluering af Fællesskabets Hus Ry (FHR). Derudover skal det drøftes, hvorvidt anbefalingerne til ændringer af Byrådets standard ’Overordnet koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune’ skal indarbejdes. Endelig foreslås en opdatering af standarden med henblik på, at konceptet kan danne grundlag for plejecenterbyggeriet i Galten.
Byrådet godkendte den 7. september 2016 standarden ’Overordnet koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune’, der har til formål at udmønte Byrådets plejeboligplan. Konceptet er vedlagt som bilag 1.
Fællesskabets Hus Ry (FHR) er blevet opført på baggrund af konceptet, som har udgjort et centralt element i programmeringen, projektering og indretning af byggeriet. Efter indflytning har der været ønske om at gennemføre en evaluering af FHR. Evalueringen sker i henhold til konceptets fokusområder m.v. og fremlægges nu med henblik på en politikkontrol af udmøntningen af Byrådets plejeboligplan. Hvis der på baggrund af politikkontrollen skal ske justeringer af standarden, kan disse ændringer indarbejdes i konceptet og dermed danne grundlag for fremtidigt plejecenterbyggeri i Skanderborg Kommune.
Den planlagte evaluering har været forsinket grundet COVID-19. Det har ikke været muligt at færdes i FHR i forbindelse med gennemførelse af evalueringen ligesom en række aktiviteter – med deltagelse af borgere udenfor FHR – i øjeblikket ikke finder sted, og derfor ikke kan indgå i en evaluering.
Da evalueringen og erfaringerne fra FHR er relevante for den foranalyse, der nu igangsættes i forhold til plejecenterbyggeriet i Galten, er der lavet en evaluering i FHR på de forhold, der er mulige at indsamle data på.
Det betyder, at der fortrinsvis er evalueret på boenhederne, sundhedsklinik og træningsfaciliteter i forhold til de skitserede mål og visioner i konceptet. Der er således ikke evalueret på café, multisal og offentlige mødelokaler i relation til den tiltænkte anvendelse i konceptet, da der fortsat ikke kommer borgere udefra og benytter disse faciliteter.
Endvidere er der ikke evalueret på fokusområder vedrørende de midlertidige døgndækkede pladser samt produktionskøkken, idet der siden godkendelse af konceptet er truffet politisk beslutning om sammenlægning af midlertidige pladser samt en ny køkkenstruktur. Det foreslås i stedet, at disse fokusområder i konceptet opdateres i overensstemmelse med de politiske beslutninger.
Evalueringen af FHR er gennemført af ERIK Arkitekter. De har - i kraft af deres rolle som bygherrerådgiver for Skanderborg Kommune - medvirket i faserne for programmering, projektering og indretning. Dermed har de stor indsigt i udmøntningen af konceptet i FHR. Der er foretaget fokusgruppeinterviews med nøglepersoner i projektet, medarbejdere, ledere, beboere, pårørende samt brugere af trænings- og sundhedstilbud. Derudover er der gennemført observationsstudier i FHR, og der har været gennemgang af huset.
Evalueringsrapporten er vedlagt som bilag 2. Resultatet af evalueringen er en række anbefalinger til ændringer/præciseringer af fokusområder i standarden ’Overordnet koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune’, som præsenteres til drøftelse i denne sag.
Hovedkonklusioner i evalueringen
På det generelle plan tegner evalueringen af Fællesskabets Hus Ry et positivt billede af huset. Konceptet for fremtidens plejecentre afspejler sig i det konkrete udtryk i byggeriet. Beboere, pårørende, personale og brugere af FHR giver overordnet udtryk for, at de er glade for at færdes i huset, der opleves som hjemligt og er forbundet med bl.a. nærhed såvel som fællesskab.
Evalueringen illustrerer endvidere nogle potentialer, der går igen både for fokusområderne og i evalueringen af de 10 bud i konceptet:
Socialudvalget anmodes om at drøfte, hvorvidt det skal indstilles til Byrådet, at følgende anbefalinger til ændringer indarbejdes i standarden ’Overordnet koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune’.
Anbefaling til præciseringer af Fokusområde 1.’ Plejecentre, hvor opbygning og indretning er egnet for borgere med demens’
Det anbefales at,
Anbefaling til præciseringer af Fokusområde 3. ’Sundhedsklinikken’
Det anbefales, at der fremadrettet arbejdes med en forandringsproces i organisationen som en del af byggeprojektet om:
Anbefaling til præciseringer af Fokusområde 5. ’ Aktivitetscenter, træning og faciliteter med fokus på synergi, multifunktionalitet og åbenhed’ (ekskl. faciliteter, der anvendes af borgere udefra)
Forslag til opdateringer af konceptet
Ud over anbefalinger til de ændringer - som evalueringen afstedkommer - foreslås der ændringer i standarden ’Overordnet koncept for fremtidens plejecentre i Skanderborg Kommune’, som følge af politiske beslutninger ved vedtagelsen af Budget 2020. Det omhandler:
Endelig opdateres konceptet, så det er tidssvarende. Dette har betydning for følgende:
Der henvises desuden til bilag 3, hvor forslag til opdateringer af standarden er markeret med rødt i konceptet. Socialudvalget anmodes om at træffe beslutning om, hvorvidt der skal indstilles til Byrådet, at standarden justeres, så ovennævnte forslag til opdateringer indarbejdes i konceptet.
Projektleder Trine Thorgaard Mogensen deltager med et oplæg under behandlingen af punktet på socialudvalgsmødet den 5. januar 2021.
-
Koncernchefen for Ældre og Handicap indstiller,
Byrådet vedtog,
Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen, da hun fandt, at evalueringen er for smal og eksempelvis skulle have indeholdt spørgeskemaer og digitale møder, hvilket havde givet større sikkerhed for, at det er de rigtige anbefalinger, der sendes videre. Herudover fandt Mira Issa Bloch, at der i visionen burde være et afsnit med, hvor der skal stå: Tid, nærvær, respekt og omsorg for den enkelte er det vigtigste i vores ældrepleje.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 13:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Socialudvalget, 5. januar 2021, pkt. 2:
Oplæg fra mødet er vedhæftet referatet.
Socialudvalget vedtog
Socialudvalget vedtog at indstille,
Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen, da hun finder, at evalueringen er for smal og eksempelvis skulle have indeholdt spørgeskemaer og digitale møder, hvilket havde givet større sikkerhed for, at det er de rigtige anbefalinger, der sendes videre. Herudover finder Mira Issa Bloch, at der i visionen burde være et afsnit med, hvor der skal stå: Tid, nærvær, respekt og omsorg for den enkelte er det vigtigste i vores ældrepleje.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 27.03.00-P23-1-20
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på endelig godkendelse af kvalitetsstandarder efter høring i Handicaprådet og Seniorrådet.
Byrådet godkendte den 25. november 2020 følgende kvalitetsstandarder til høring i Handicaprådet og Seniorrådet:
Ændringer i kvalitetsstandarderne
Med godkendelsen den 25. november 2020 sendte Byrådet følgende ændringer i kvalitetsstandarder i høring:
Generel ændring:
Ændringer i kvalitetsstandarderne for personlig pleje, praktisk støtte og rehabilitering (bilag 1):
Ændringer på baggrund af Budget 2021:
Ændringer i layout m.v.:
Ændringerne er indarbejdet i kvalitetsstandarderne. En oversigt over de konkrete ændringer kan findes i vedlagte høringsbrev, der er fremsendt til formændene for Seniorrådet og Handicaprådet efter Byrådets beslutning den 25. november 2020.
Kvalitetsstandarderne og høringsbrevet er vedlagt som bilag til punktet.
Høringssvar
Der er indkommet høringssvar fra Seniorrådet og Handicaprådet, der ikke har bemærkninger til de foretagne ændringer. Høringssvarene er vedhæftet som bilag til punktet.
Standarderne har været sendt til tidlig kommentering i Handicaprådet og Seniorrådet i oktober 2020.
Standarderne har været sendt til høring i Handicaprådet og Seniorrådet i december 2020.
Koncernchefen for Ældre og Handicap indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet
Byrådet vedtog,
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 15:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Socialudvalget, 5. januar 2021, pkt. 3:
Socialudvalget vedtog
Mira Issa Bloch forbeholdt sig sin stillingtagen.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 27.69.32-P22-1-18
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på årlig godkendelse af tilsynspolitikken efter høring i Seniorrådet og Handicaprådet.
Baggrund
Ifølge lovgivning om retssikkerhed og administration på det sociale område har kommunen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Endvidere skal kommunalbestyrelsen efter § 151 c i Bekendtgørelse af lov om social service;
I Skanderborg Kommune er ældreområdet organisatorisk sammenhængende med handicapområdet. På baggrund heraf besluttede Byrådet i Skanderborg Kommune i december 2011, at kommunen skal have en tilsynspolitik, der er fælles for både ældre og handicap.
Der blev i 2020 fulgt op på tilsynspolitikken via behandlinger i Socialudvalget, Økonomiudvalget og i Byrådet den 25. november 2020. Byrådet besluttede her,
Høringssvar
Der er indkommet høringssvar fra Seniorrådet og Handicaprådet, der ikke har bemærkninger til tilsynspolitikken.
Tilsynspolitikken og høringssvar er vedlagt som bilag til punktet.
Tilsynspolitikken har været sendt til høring i Handicaprådet og Seniorrådet i december 2020.
Koncernchefen for Ældre og Handicap indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 16:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Socialudvalget, 5. januar 2021, pkt. 4:
Socialudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 29.15.18-P23-1-20
Sagen er sat på dagsordenen med henblik på drøftelse af og godkendelse til høring af kvalitetsstandard for socialtandpleje.
Baggrund
Der er den 1. juli 2020 indført socialtandpleje, som er et vederlagsfrit tandplejetilbud målrettet socialt udsatte borgere med særlige sociale problemer. Lovgrundlaget for socialtandplejen er sundhedsloven (bilag 1) samt bekendtgørelse om tandpleje (bilag 2). Endvidere har Sundhedsstyrelsen indarbejdet retningslinjer for socialtandpleje i retningslinjerne for den kommunale tandpleje (bilag 3). Dette forpligter kommunen til at etablere tilbud om socialtandpleje.
Målsætningen med socialtandpleje er at øge de mest socialt udsatte borgeres livskvalitet og tandsundhed samt begrænse yderligere marginalisering. På den måde skal tilbuddet understøtte ambitionen om at reducere den sociale ulighed i tandsundhed og sundhed generelt, ligesom tilbuddet skal understøtte den overordnede målsætning for den kommunale tandpleje om at fremme oral sundhed samt forebygge og behandle sygdom, lidelse og funktionsbegrænsning i tænder, mund og kæbe.
Til finansiering af socialtandpleje har Skanderborg Kommune i 2020 modtaget 396.000 kr. fra Lov og Cirkulæreprogrammet 2021 til socialtandpleje, og fra 2021 vil Skanderborg Kommune årligt modtage 603.000 kr. til området (helårsvirkning).
Med nærværende sag lægges der op til godkendelse af en kvalitetsstandard (bilag 4), der sætter rammerne for socialtandpleje i Skanderborg Kommune. Der er i den forbindelse udarbejdet et udkast til kvalitetsstandard, der kan danne grundlag for den politiske drøftelse og beslutning. Udkastet er udarbejdet i et samarbejde mellem administrationen, den kommunale tandpleje og Det Opsøgende Team. Det Opsøgende Team arbejder opsøgende i forhold til socialt udsatte borgere og har derfor et tæt kendskab til de borgere, som potentielt vil være opfattet af tilbuddet om socialtandpleje. Et centralt element i kvalitetsstandarden er afklaring af målgruppen, og her er der behov for en politisk stillingtagen.
Afklaring af målgruppe
Sundhedslovens § 134 a og tandplejebekendtgørelses § 17 indeholder en skal-bestemmelse og en kan-bestemmelse om målgruppen for socialtandpleje.
Skal-bestemmelsen fastsætter, at kommunen skal tilbyde vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen til hjemløse og borgere, der kan benytte herberge, varmestuer og væresteder på grund af hjemløshed, herunder til borgere, der ikke kan opholde sig i egen bolig jf. § 104 og 110 i lov om social service, og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud.
Det skal bemærkes,
Kan-bestemmelsen muliggør, at kommunen ud fra en konkret vurdering kan tilbyde vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen til udsatte borgere, der ikke er omfattet af skal-bestemmelsen, og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud på grund af særlige sociale problemer.
Der er således behov for en politisk stillingtagen til, om målgruppen i Skanderborg Kommune alene skal udgøres af de borgere, der er omfattet af skal-bestemmelsen, eller om målgruppen også skal omfatte de borgere, der er omfattet af kan-bestemmelsen.
Den kommunale tandpleje og Det Opsøgende Team giver i den forbindelse udtryk for, at størrelsen på målgruppen i skal-bestemmelsen er kendt, men at borgernes konkrete behov for tandpleje ikke er kendt, hvilket betyder, at der på nuværende tidspunkt ikke er et tydeligt billede af de potentielle udgifter. Samtidig vurderer den kommunale tandpleje, at det for kan-bestemmelsen er usikkert, om de medfølgende opgaver bliver uforholdsmæssigt ressourcetunge set i forhold til de økonomiske midler, der er afsat til opgaven.
Det skal endvidere bemærkes, at kommunen er forpligtet til at færdiggøre og finansiere igangværende eller planlagt behandling for borgere, som skifter deres bopæl til Skanderborg Kommune. Denne forpligtelse gælder både i forhold til skal-bestemmelsen og kan-bestemmelsen, hvis denne tages i brug. På nuværende tidspunkt kan omfanget af eventuelle opgaver og udgifter til færdigbehandling af nye Skanderborg-borgere ikke estimeres. Det forventes, at der vil være et tydeligere billede af disse opgaver og udgifter senest ultimo 2021.
På baggrund af disse vurderinger anbefaler administrationen,
Udkast til kvalitetsstandard
Med afsæt i ovennævnte lovgivning og vejledning samt administrationens anbefaling er der udarbejdet et udkast til en kvalitetsstandard med følgende hovedafsnit:
Indsatsen varetages af Det Opsøgende Team, der er forankret i Socialpsykiatrien på ældre- og handicapområdet og af den kommunale tandpleje, der er kontraktholder på børn- og ungeområdet. Som foreskrevet i vejledningen lægger kvalitetsstandarden op til en meget smidig sagsgang, hvor Det Opsøgende Team står som henvisende instans og mundtlig kan henvise til og lave aftaler med den kommunale tandpleje.
Sagen behandles i både Socialudvalget og i Kultur, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, inden den fremsendes til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Der lægges op til høring i Handicaprådet, Seniorrådet og Integrationsrådet.
Koncernchefen for Ældre og Handicap og koncernchefen for Beskæftigelse og Sundhed indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog,
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 17:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 6. januar 2021, pkt. 10:
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Socialudvalget, 5. januar 2021, pkt. 5:
Socialudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 17.01.04-A00-1-19
Med denne sag lægges der op til igangsætning af implementeringen af element 3; "Etablering af ny skole for 0.-6. klasse i Ry" samt element 4; "Organisatorisk kobling mellem Knudsøskolen og ny skole i Ry" - jf. beslutning om ny struktur for skoler og dagtilbud. Implementeringen foreslås at ske som én samlet koodineret implementering.
Herudover lægges der op til, at etablering af ny skole i Ry sammentænkes med etablering af daginstitution i ét samlet byggeprojekt.
Og endelig lægges der op til en drøftelse af involvering af interessenter og til udpegning af to medlemmer til styregruppe for implementeringen.
Som en del af vedtagelsen af Forslag til struktur på skole- og dagtilbudsområdet på byrådsmødet den 16. december 2020 blev følgende besluttet:
Med denne sagsfremstilling foreslås de to ovenstående elementer igangsat. Med igangsættelsen præsenteres mere detaljerede implementeringsplaner for de to elementer samt en uddybning af den foreslåede inddragelsesproces.
Elementerne foreslås igangsat nu med henblik på at sikre, at processen omkring etablering af den nye skole i Ry kan færdiggøres til skoleåret 2025/2026. De to elementer behandles sideløbende, da de på den ene side er to adskilte processer, men samtidig hænger tæt sammen. Derudover vurderes det at være hensigtsmæssigt hurtigt at få afklaret rammerne for den organisatoriske og ledelsesmæssige kobling mellem Knudsøskolen og den nye skole i Ry. Det foreslås på baggrund af ovenstående, at implementeringen af element 3 og 4 samtænkes og foregår som én samlet koordineret implementering.
For at sikre en løbende tæt opfølgning på implementeringsprocessen af element 3 og 4 nedsættes en projektgruppe og en styregruppe bl.a. bestående af to repræsentanter for udvalget. Sammensætningen af udvalget og udpegning af medlemmer drøftes på mødet.
Implementeringsplaner for element 3 og element 4
Der er udarbejdet mere detaljerede implementeringsplaner for element 3 og 4. Implementeringsplanerne kan ses i deres helhed i bilagene. I det nedenstående beskrives de overordnet. De detaljerede implementeringsplaner skal ses i sammenhæng med implementeringsplanen for politisk opstart og proces, hvorfor denne også er gengivet i de to detaljerede implementeringsplaner.
For element 3 "Etablering af ny skole for 0.-6. klasse" fremgår det af implementeringsplanen, at den forventes ibrugtaget i august 2025. Processen starter dog allerede i januar 2021 med en interessentafklaring og inddragelse af interessenter (dette uddybes i afsnittet om input fra høringsproces og inddragelsesproces), denne proces fortsætter frem mod 3. kvartal 2021, hvor der vil være en politisk behandling af forslaget.
Som en del af implementeringen af den nye skole i Ry, indtænkes der også plads til, at der kan skabes plads til en eventuel daginstitution placeret i tilknytning til den nye skole. Der er i 2024 og 2025 afsat 18,2 mio. kr. til udvidelse af dagtilbudskapaciteten i Ry. Det foreslås derfor, at de to projekter fra start sammentænkes i et samlet byggeprojekt med fokus på at skabe synergi og sammenhæng på tværs af dagtilbud og skole. I den sammenhæng kan der med fordel trækkes på erfaringerne fra projekterne ift. ny skole i Hørning. Samtidig er det vurderingen, at der også vil kunne ske en effektiv udnyttelse af anlægsmidlerne, hvis projekterne sammentænkes.
Sideløbende vil der i det første halvår af 2021 blive igangsat en række processer af planlægningsmæssig og anlægsmæssig karakter. Det vil være afklaring af køb af arealer til den nye skole, iværksættelse af ændring af lokalplaner samt afklaring af forslag til ændring af skoledistrikter. Endelig vil der blive indledt en proces med afklaring af bygherrerådgiver og udbudsrunde.
I andet halvår af 2021 vil der være politiske vedtagelser af ændrede lokalplaner og forslag til ændring af skoledistrikter. Der vil ligeledes blive igangsat ærkologiske forundsøgelser på de arealer, der er udvalgt til skolebyggeriet.
Fra 2022 og frem mod ibrugtagningen i 2025 vil der være en løbende inddragelse af relevante interessenter sideløbende med selve byggeriet af den nye skole.
For element 4 "Organisatorisk kobling mellem Knudsøskolen og ny skole i Ry" fremgår det af implementeringsplanen, at dette element søges afklaret i løbet af 2021. Inddragelse af de relevante interessenter vil ske allerede i januar 2021, og vil fortsætte frem til den politiske behandling i 4. kvartal 2021.
Input fra høringsproces og inddragelsesproces
Høringssvarene indgik som input i den poltiske proces frem mod det vedtagne forslag. Nogle af inputtene fra høringssvarene vurderes med fordel at kunne anvendes i implementeringsprocessen. Derfor vil opsamlingen på høringssvarene indgå som et element i forarbejdet i implementeringen af elementet.
Efter Undervisnings- og Børneudvalgets møde den 6. januar 2021 vil der blive iværksat en afklaring af interessenter og iværksat en inddragelse af disse. Den ovenfor nævnte styregruppe og projektgruppe vil blive inddraget i denne proces. Den endelige interessentafklaring for de to elementer er endnu ikke fuldt ud afklaret, men følgende parter vil som udgangspunkt blive foreslået at indgå som interessenter:
Selve inddragelsesprocessen forventes at kunne iværksættes fra januar og løbende henover hele projektperioden.
Faktaark på de to elementer
Med henblik på at skabe et hurtigt overblik over de to elementer er der lavet et faktaark pr. element. Faktaarkene beskriver baggrunden for det enkelte element, BDO's beregninger, en kort gengivelse af implementeringsplanen samt en kort beskrivelse af inddragelsesproces etc.
Som beskrevet på Undervisnings- og Børneudvalgets møde den 2. december 2020 medførte den justerede aftale, at BDO vurderede, at der på anlægssiden opnås en besparelse på ca. 100 mio. kr. i 2035/2036, når man ser i forhold til nulscenariet. I forhold til det oprindelige forslag er det en forøgelse af besparelsen på anlægssiden på 20 mio. kr. Denne forøgelse gælder dog alene på skoleområdet, og vedrører alene skoledelen. På mødet den 2. december 2020 blev der ligeledes redegjort for, at der på dagtilbudsområdet, som konsekvens af det reviderede forslag, var tale om et øget anlægsbehov i forhold til det oprindelige forslag.
Det blev angivet, at der var behov for en yderligere analyse af den samlede investeringsoversigt, om anlægsbehovene på skole- og dagtilbudsområdet kunne afholdes inden for den ramme, der var afsat i investeringsoversigten.
Den endelige tilpasning af investeringsoversigten, med afsættelse af konkrete beløb til tilpasningerne m.v., sker i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2022-2025 samt når det bliver relevant. En foreløbig vurdering af rammen ift. behovet er dog, at de nødvendige anlæg på både skole- og dagtilbudsområdet stort set kan afholdes inden for den ramme, der er afsat i investeringsoversigten. Der vil dog ske en flytning af midler fra skoleområdet til dagtilbudsområdet, jf. beskrivelsen ovenfor.
-
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog,
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 10:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 6. januar 2021, pkt. 9:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog,
Undervisnings-og Børneudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 28.00.00-G01-34-20
Byrådet besluttede den 30. oktober 2019 at indføre ordningen med tilskud til pasning af eget barn med ikræfttræden den 1. januar 2020. Af Byrådets beslutning fremgik også, at ordningen skal revurderes årligt. Med dette dagsordenspunkt gives en status for det første år med ordningen med henblik på, at Byrådet træffer beslutning, om ordningen skal fortsætte.
På byrådsmødet den 30. oktober 2019 vedtog Byrådet at give forældre mulighed for at søge om tilskud til pasning af eget barn. Fra ordningen blev indført og frem til og med 1. kvartal 2021 er der 151 børn, der har været eller er tilmeldt ordningen. For nogle af børnene gælder det, at de begynder i ordningen i løbet af 2021, men ansøgningerne er modtaget, behandlet og godkendt, og de er derfor talt med i denne opgørelse. Ca. 25 % af børnene er ikke i pasning, hverken før ordningen tages i brug eller efter endt tilskudsperiode. Ca. 6 % starter i SFO efter endt tilskudsperiode. Det betyder, at ca. 69 % takker ja til pasning efter endt tilskudsperiode. Meget få af disse børn er i pasning inden.
På Undervisnings- og Børneudvalgets møde den 19. august 2020 blev der også give en foreløbig status på ordningen til orientering.
Det første år med ordningen har givet anledning til nogle perspektiver i forhold til brugen af ordningen. Det første perspektiv er, at der er en tendens til, at nogle forældre fortryder midt i perioden. De mest hyppige begrundelser for dette fra forældrene er, at de dels oplever, at deres barn har behov for at komme ud blandt andre børn, dels at forældrene, som anvender ordningen i løbet af perioden, kommer i arbejde, og derfor ikke længere kan anvende ordningen. Der er også nogle forældre, der midt i perioden ønsker den forlænget. Dette medfører to udfordringer i ordningen:
Det andet perspektiv er, at der blandt ansøgerne er en mindre gruppe forældre, hvor rammerne omkring familien eller forældrene giver anledning til en opmærksomhed. Opmærksomheden vedrører marginaliserede grupper, som f.eks. kan opleve at have en svær tilknytning til arbejdsmarkedet, og hvor ordningen med pasning af egne børn, fremstår som et alternativ.
I sagsfremstillingen til Byrådet den 30. oktober 2019 var det beskrevet, at man antog, at der ville være en mindre administrativ udgift forbundet med ansøgningerne baseret på et estimat på ca. 10-12 familier årligt. Som det fremgår af ovenstående har efterspørgslen været betydeligt højere end forventet. Den administrative opgave forbundet med ordningen er derfor også betydeligt større end først antaget. Den administrative opgave består i vurdering og behandling af ansøgerne. Det indstilles derfor, at finansieringen af ordningen, såfremt det besluttes, at ordningen fortsætter, indgår i budgetforhandlingerne for Budget 2022.
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 20. januar 2021:
Jf. beslutningen i Undervisnings- og Børneudvalget den 6. januar 2021 er der til sagen vedhæftet et notat af 12. januar 2021, der belyser mulighed for tidsmæssig regulering i forhold til tilskud til pasning af eget barn.
Administrationen kan efter en samlet vurdering ikke anbefale ændringer i den administrative sagsgang.
Som det fremgår af sagsfremstillingen er der tale om i alt 151 børn, der har været eller vil blive omfattet af ordningen fra ordningen blev indført i januar 2020 og frem til og med 1. kvartal 2021. Der er som nævnt tale om børn, der enten har været eller er tilmeldt ordningen. Det er vurderingen, at ca. 75 % af børnene indgår i budgetlægningen, de resterende 25 % er således børn, som ikke - hverken før eller efter - ville være i et kommunalt tilbud, og derfor ikke indgår i beregningen af demografi på området. For sidstnævnte gruppe betyder det, at de medfører en udgift, som kommunen ellers ikke ville have haft.
For 2020 udgør nettodriftsudgiften (á-pris fratrukket forældrebetaling og tillagt søskende-/fripladstilskud) ca. 93.000 kr. for vuggestuepladser. Den tilsvarende nettodriftsudgift udgør 45.000 kr. for børnehavepladser. Tilskuddet til pasning af eget barn udgør ca. 73.000 kr. for de 0-2 årige og ca. 31.000 kr. for de 3-5 årige.
Ovenstående indebærer, at ordningen isoleret set er underbudgetteret for 2020 med ca. 300.000 kr. Dette modsvares imidlertid af mindreudgifter for de øvrige demografiregulerede områder, hvorfor området fortsat samlet set er i balance.
Der er ved budgetlægningen for 2021 forudsat udgifter til ordningen vedrørende børn, der ellers ikke ville være i pasningstilbud.
Et andet aspekt er som nævnt i sagsfremstillingen, at den administrative opgave er større end forudsat, hvorfor der lægges op til, at det tages op i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2022-2025.
Et tredje aspekt er, at ordningen samlet set er med til at afhjælpe det pres, der p.t. er på dagtilbudsområdet i Skanderborg Kommune. Der er i sagens natur ikke en direkte sammenhæng mellem, hvor dem der vælger ordningen bor, og hvor presset på institutionerne er størst. Men det er vurderingen, at man med ordningen afhjælper noget af presset, således at behovet for tilbygninger og midlertidige løsninger i en vist omfang reduceres.
Dagtilbudsloven § 86.
-
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog,
Claus Leick og Søs Elmstrøm kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 11:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
Claus Leick tog forbehold for sin stillingtagen til sagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 6. januar 2021, pkt. 3:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog at indstille,
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 20.20.00-A21-3-20
Med denne sag skal Byrådet tage stilling til ny aftale for det tværkommunale kultursamarbejde Kulturring Østjylland 2021-2024.
Siden 2009 har Favrskov, Norddjurs, Odder, Samsø, Skanderborg og Syddjurs kommuner indgået i en fælles kulturaftale under navnet Kulturring Østjylland. Den hidtidige kulturaftale løb fra 2013-2016 og er efterfølgende fire gange blevet forlænget med ét år, dvs. i 2017, 2018, 2019 og 2020. Hedensted Kommune trådte ind i kulturaftalen fra 2018.
Udkast til Kulturaftale 2021-24 har hovedsageligt fokus på udviklingsinitiativer med national relevans for børn og unge op til 25 år. Formålet er at styrke børn og unges forståelse af, tilknytning til og anvendelse af kulturelle tilbud og muligheder. Aftalegrundlaget består af selve kulturaftaledokumentet med seks integrerede obligatoriske bilag.
Visionen for Kulturring Østjylland i aftaleperioden 2021-24 er:
Aftalen udfoldes gennem følgende tre indsatsområder, der alle skal afprøve og udvikle metoder i samarbejde med fagprofessionelle og med børn og unge:
Aftaleudkastets integrerede bilag nr. 3 indeholder nærmere beskrivelser af aftalens indsatsområder, som skal gælde i hele aftaleperioden.
Kulturaftale 2021-24 mellem kulturministeren og Kulturring Østjylland er behandlet og godkendt på møde i Regionsbestyrelsen for Kulturring Østjylland den 3. december 2020. Regionsbestyrelsen udgøres af de syv kommuners formænd for de kulturelle udvalg. Favrskov Kommune har for øjeblikket formandsposten.
Erfaringen fra de tidligere kulturaftaler er, at der er gennemført kulturprojekter og arrangementer af høj kvalitet, der ikke ville have kunnet gennemføres af de enkelte kommuner alene. Samtidig har samarbejdet medført en styrkelse af det tværkommunale samarbejde mellem kommunerne både på politisk og administrativt niveau og indenfor fagområderne under de enkelte indsatsområder.
Kulturaftale 2021-24 mellem kulturministeren og Kulturring Østjylland forventes endeligt underskrevet af Kulturministeren og kommunernes kulturudvalgsformænd ultimo januar 2021 og gælder fra underskriftsdagen frem til 31. december 2024.
Udkast til kulturaftale er vedlagt som bilag.
Økonomien i ”Kulturaftale 2021-24” tager afsæt i de hidtidige kulturaftaler. Aftalen bygger på den eksisterende bidragsstruktur, hvor de deltagende kommuner yder 2,85 kr. pr. indbygger. Skanderborg Kommunes bidrag afholdes inden for den eksisterede ramme til Kulturring Østjylland og udgør årligt 165.364 kr. i aftaleperioden.
Kulturring Østjyllands samlede økonomiske ramme udgør 1.460.000 kr. årligt i aftaleperioden fra 2021-24. Heraf yder Kulturministeriet et årligt tilskud på 730.000 kr., mens kommunerne i Kulturring Østjylland yder et samlet årligt tilskud på 730.000 kr.
-
Direktør Lone Rasmussen indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 19:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 6. januar 2021, pkt. 6:
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 01.00.00-A00-1-20
Med sagen fremsendes forslag til standard for, hvordan en indledende politisk drøftelse om nye byggeprojekter, der udfordrer lokalplaner og kommuneplan, kan gennemføres. Forslaget behandles med henblik på godkendelse.
Byrådet har bedt administrationen om at udarbejde et oplæg til en standard for, hvordan en indledende politisk drøftelse om nye byggeprojekter, der udfordrer lokalplaner og kommuneplan, kan gennemføres.
Med denne sag beskriver administrationen nedenfor forslag til en sådan standard.
Hvilke sager skal håndteres?
Der er gang i byggeriet i Skanderborg Kommune. Mange bygherrer har store ønsker til de projekter, de gerne vil gennemføre. De udfordrer derfor ofte både kommuneplanens rammer for udviklingen, samt hvor langt gældende lokalplaner og andre administrationsgrundlag kan strækkes gennem dispensationer og konkrete vurderinger.
Det kan som eksempel være:
Hvor skal sagerne håndteres?
Grundlæggende giver ovenstående sig udslag i to forskellige typer af sager:
For at sikre en enkel og smidig politisk behandling af ovenstående typer af sager kan det være hensigtsmæssigt, at de to udvalg, der inden for planområdet deler det samlede ansvar, har lejlighed til at drøfte disse overlappende sager på et tidligt stadie og sætte en fælles retning for det videre arbejde.
Hvordan gøres dette konkret?
Administrationen foreslår, at de to typer af sager håndteres på fem forskellige måder:
Sagerne under pkt. 1 og 2 følger gældende praksis, hvorfor der ikke er en yderligere administrativ byrde i disse sager.
Pkt. 3 og 4 handler om sager, der indtil videre har været delvist administrativt behandlet og delvist politisk behandlet. Der kan altså ligge et lidt større administrativt arbejde omkring den politiske stillingtagen i disse sager.
Pkt. 5 handler om sager, som under alle omstændigheder skal politisk behandles. Der er derfor udelukkende tale om, at den første behandling af disse sager rykkes frem.
Fællesmøderne mellem Miljø- og Planudvalget og Økonomiudvalget planlægges fast hver 2. måned op til økonomiudvalgsmødet og aflyses 14 dage i forvejen, hvis der ikke er emner til dem. (Der er i den politiske mødekalender lagt i alt tre temamøder ind for Økonomiudvalget ud over de ordinære møder).
Hvilke administrative vurderinger skal følge sagerne?
I forbindelse med Byrådets proces om Kvalitet i Byudvikling har det været drøftet, hvordan man kan styrke den politiske behandling af byudviklingssager med arkitektur- og byplanfaglighed. Et første skridt kunne være, at administrationen i ovenstående sager går dybere ned i den arkitektoniske og byplanfaglige vurdering. Et eksempel på dette kan ses i den vedhæftede sag om Adelgade 96-98 i Skanderborg.
Konkret kunne administrationen arbejde med en skabelon, hvor man kom rundt om byggeriet, byrum og landskab, hvordan byggeriet passer til de omkringliggende bygninger, andre forhold om f.eks. miljøpåvirkninger samt muligheder for tilpasninger af projektet. Denne skabelon rummer, ligesom skabelonen til dagsordenspunkter, også standardpunktet om 'Dialog og høring', hvor dialogen med borgerne i de sager, der involverer ny planlægning, kan foregå.
Med en skabelon kunne form og indhold på de faglige vurderinger på simpel vis løbende tilpasses, så de bedst muligt understøtter den politiske beslutningsproces, f.eks. som følge af processen om Kvalitet i Byudvikling.
Hvordan evaluerer vi ovenstående proces?
Administrationen foreslår, at administrationen om et år udpeger en række sager, som gøres til genstand for en politisk drøftelse med henblik på en politikkontrol af, om ovenstående standard har haft den forventede effekt.
Sagen drøftes på et fællesmøde mellem Miljø- og Planudvalget og Økonomiudvalget den 20. januar 2021.
Afdelingsleder Mikkel Lind Petersen deltager til behandlingen af punktet på direktionsmødet den 11. januar 2021.
-
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Miljø- og Planudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 8:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 20. januar 2021, pkt. 17:
Miljø- og Planudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. januar 2021, pkt. 4:
Direktionen vedtog
Sagen fremsendes til Miljø- og Planudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 13.05.22-G01-3-19
Med denne sag fremlægges standard for befordring af elever, standard for skolebusbetjening og deraf konkrete elementer for skolebuskørsel til godkendelse med virkning fra den 1. januar 2022.
På et fællesmøde mellem Undervisnings- og Børneudvalget samt Miljø- og Planudvalget den 17. september 2020 blev det besluttet at sende kvalitetsstandard for befordring af elever, forslag til standard for skolebusbetjening samt forslag til konkrete elementer for skolebuskørsel i høring. Forslagene har været fremlagt til høring i perioden den 30. september 2020 til den 15. november 2020. De har været i høring hos skolebestyrelser, Seniorrådet, Ungdomsrådet, Ungdomsskolen, Landsbysamvirket, Handicaprådet og Integrationsrådet.
Der var ved høringsfristens udløb indkommet i alt 6 høringssvar fra; Virring-Hylke Skole (Landsbyordningen Virring), Stilling Skole, Voerladegård Skole, Hørningskolen, Seniorrådet samt Bestyrelsen for Samdriften i Gl. Rye. Et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er vedlagt som bilag 1. Administrationens indstilling til Byrådet på baggrund af høringssvarene fremgår ligeledes af bilag 1. De samlede høringssvar er vedlagt i bilag 2.
Som det fremgår af bilag 1, vedrører høringssvarene i store træk følgende emner:
Flere kommentarer drejer generelt i retning af øget fokus på formidling og kommunikation om kommunens mange kollektive trafik-tilbud, gerne i samarbejde med f.eks. Seniorrådet. Administrationen indstiller derfor også, at der frem mod, og i forbindelse med implementering af ny skolebusbetjening den 1. januar 2022, gennemføres en aktiv og målrettet formidlings- og kommunikationsindsats bl.a. i form af at øge kendskabet til Flexbus.
På baggrund af høringssvarene samt drøftelser på fællesmøder mellem Undervisnings- og Børneudvalget og Miljø- og Planudvalget, indstilles det derfor til Byrådet, at standard for skolebusbetjening og deraf konkrete elementer for skolebuskørsel godkendes med virkning fra den 1. januar 2022.
I forhold til standard for skolebusbetjening og konkrete elementer for skolebuskørsel medfører det, som tidligere drøftet på fællesmøder, bl.a. at administrationen arbejder videre med følgende til implementering den 1. januar 2022:
De konkrete elementer er mere udførligt beskrevet i bl.a. sagsfremstilling fra den 17. september 2020 i Miljø- og Planudvalget henholdsvis Undervisnings- og Børneudvalget og i bilag 5.
Kvalitetsstandard for befordring af elever fremgår af bilag 3 og fremsendes til godkendelse. Kvalitetsstandarden beskriver Skanderborg Kommunens serviceniveau for befordring af elever til og fra skole og specialtilbud. Kvalitetsstandarden sætter rammerne for forslag til standard for skolebusbetjening og deraf forslag til konkrete elementer for den fremtidige tilrettelæggelse af skolebuskørsel i kommunen.
Standarden er en opdatering af gældende standard og er i store træk uændret i forhold til gældende. I relation til skolebusbetjening præciseres det dog bl.a., at kommunens skolebusruter kan benyttes af alle, men at ruter og afgangstider er målrettet kommunens skoleelever. I forhold til høringen, jf. bilag, er der desuden tilføjet tekst omkring afstandskriterier, vurderingskriterier for eventuelle centrale opsamlingssteder, samt præcisering vedrørende antal taxakørsler om eftermiddagen.
Sagen behandles sideløbende i Miljø- og Planudvalget og i Undervisnings- og Børneudvalget.
Den samlede reduktion i udgift for de foreslåede elementer er vurderet til ca. -0,9 til -1,2 mio. kr./år (svarende til ca. -9 % af den nuværende udgift til skolebuskørsel). Den samlede reduktion er bl.a. baseret på timepriser for den nuværende skolebuskørsel, og kan derfor ændre sig i forbindelse med kommende udbud og kontrakt.
Det foreslås, at reducerede driftsudgifter til skolebuskørsel indtil videre opgøres særskilt, og indgår i en samlet opgørelse over de effektiviseringer på kørselsområdet, som er forudsat ved budgetlægningen for 2020-23 (etablering af kørselskontor m.v.).
-
Koncernchefen for Teknik og Miljø og direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog,
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 20:
Økonomiudvalget vedtog at indstille til Byrådet,
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 6. januar 2021, pkt. 2:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 5. januar 2021, pkt. 4:
Miljø- og Planudvalget vedtog
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 07.00.03-P00-1-20
Med denne sag skal Byrådet tage stilling til, om forslag til nye affaldsregulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald skal sendes i offentlig i høring.
Affaldsregulativer er kommunernes grundlag for at varetage myndighedsopgaver overfor husholdninger og virksomheder i relation til affaldshåndtering. Regulativerne definerer den affaldsindsamling, Renosyd skal organisere, og er Renosyds hjemmel til at udføre opgaverne.
Udarbejdelse af affaldsregulativer
Revision og godkendelse af de kommunale affaldsregulativer udføres i samarbejde med Renosyd. Udkastet til de nye regulativer er udarbejdet af de relevante afdelinger i de to ejerkommuner i samarbejde med Renosyd, og regulativerne har været i intern høring i kommunerne.
Det nuværende regulativ for husholdningsaffald blev godkendt i 2015 og trådte i kraft den 1. januar 2016. Det nuværende regulativ for erhvervsaffald blev revideret og godkendt i 2018 i forbindelse med implementering af nye ordninger for erhvervskunders adgang til Renosyds genbrugspladser. Regulativerne skal udarbejdes efter retningslinjer og paradigmer fra affaldsbekendtgørelserne og implementeres i den nationale database for affaldsregulativer (NSTAR), der har en stram struktur med foruddefinerede afsnit og tekster, der kun levner lidt plads til ”fritekst”. NSTAR indeholder alle de kommunale affaldsregulativer, dvs. de kommunale regler for affaldshåndtering. Hver kommune skal have ét regulativ for husholdningsaffald og ét regulativ for erhvervsaffald. Formålet med NSTAR er, at virksomheder og borgere let skal kunne finde ud af, hvilke lokale regler der gælder på affaldsområdet. Samtidig er regulativerne blevet harmoniseret på tværs af kommunerne.
For at forenkle de tidligere regulativer er en række bestemmelser samlet i bilag, idet de alternativt skulle indgå i de enkelte beskrivelser af hver ordning (§ 9-14). Desuden er det generelt sikret, at beskrivelserne i regulativerne for husholdninger og erhvervsvirksomheder er identiske, hvor det er relevant.
Udkast til affaldsregulativ for husholdningsaffald for Skanderborg Kommune er vedlagt i bilag.
Udkast til affaldsregulativ for erhvervsaffald for Skanderborg Kommune er vedlagt i bilag.
Væsentlige ændringer og præciseringer i regulativerne
Ud over redaktionelle ændringer er de væsentligste indholdsmæssige ændringer i de udarbejdede udkast til regulativer:
Konsekvensrettelser, som følge af tidligere beslutninger i Renosyds bestyrelse:
Præciseringer i forhold til nuværende praksis samt serviceforbedringer:
Ændringer i lovgivning:
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 20. januar 2021:
Der er i løbet af 2020 sket en række tiltag i forhold til affaldssektorens rammevilkår. Regeringen har indgået en politisk aftale om, at affaldsindsamlingen skal strømlines på tværs af kommunerne. Det gøres ved at indføre krav til kommunerne om ens indsamling af 10 forskellige slags affald. Der er den 9. december 2020 udstedt bekendtgørelse om dette.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at implementere de nye regler, idet de griber ind i igangværende kontrakter, som ikke kan opsiges, dels fordi indgåelse af nye kontrakter kræver nye udbud samt efterfølgende indkøb af renovationsbiler, materiel m.v. Renosyds bestyrelse har godkendt en hensigtserklæring om flerkommunalt samarbejde med tre andre affaldsselskaber bl.a. om indsamling af de 10 affaldsfraktioner. Der arbejdes med forslag til forskellige indsamlingsløsninger.
Når indsamlingen af 10 fraktioner skal implementeres, skal affaldsregulativerne revideres igen. Se vedhæftede notat om fremtidig affaldsindsamling samt brev til Miljøstyrelsen.
Processen for revision og godkendelse af regulativer følger den tidsplan, der var fremlagt på seneste bestyrelsesmøde i Renosyd. Hovedterminerne er:
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 21:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 5. januar 2021, pkt. 10:
Miljø- og Planudvalget vedtog,
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 82.16.00-G01-3-20
Bådklubben Søtoften har klubhus m.v. på et kommunalt areal ved Søtoften i Skanderborg. Lejekontrakten udløber i år og skal derfor fornyes. Bådklubben påtænker en større renovering af deres klubhus og har derfor søgt om, at deres nye lejekontrakt løber over en længere årrække - gerne 20-25 år.
Med denne sag skal der tages stilling til, om bådklubbens ønske om en længerevarende lejeaftale kan imødekommes.
Bådklubben Søtoften ligger ved den nordlige bred af Lillesø for enden af Søtoften (bilag 1). Her har klubben gennem mange år lejet de kommunale arealer, hvor klubhus og broer er beliggende.
Den seneste lejekontrakt blev indgået for en 10-årig periode. Der var forud for indgåelsen af denne lejekontrakt en god dialog med klubben om, hvorvidt den kunne medvirke til at få mere ordnede forhold i området, der dengang bar stærkt præg af, at der uden videre var etableret bådebroer m.v. på kommunale arealer udlagt til rekreativt område. Herudover lå der flere både langs med søbredden. I den forbindelse besluttede Byrådet i oktober 2012, at der ved Lillesøstien på sigt kun skulle være både og bådebroer inden for Bådklubben Søtoftens område. Bådklubben Søtoften fik den nye lejekontrakt under forudsætning af, at de hjalp til med at få ryddet op i området ved bl.a. at sørge for, at klubbens brokapacitet blev udvidet, så bådejerne vest for klubben kunne optages som medlemmer af klubben. I de forløbne 8 år har klubben sørget for dette. Der er p.t. 55 medlemmer af klubben samt 6 på venteliste, og bådene ved det offentligt ejede areal Lillesø er koncentrerede omkring bådklubben.
Bådklubben Søtoftens lejekontrakt udløber i år, og klubben har denne gang søgt om en lejekontrakt, der løber over en længere periode - gerne 20-25 år.
Ønsket om den længere lejeperiode skyldes, at klubben påtænker en større renovering af deres klubhus og gerne vil fremtidssikre denne investering ved en længere lejeperiode.
Klubben har lavet et overslag på, hvad udgiften bliver i forbindelse med renoveringen af deres klubhus. Udvendigt består renoveringen i nyt tag, tagrender, udskiftning af diverse træ samt maling. Indvendigt er det totalrenovering med nye gulve og lofter, køkken, isolering, varmepumpe samt ny energibesparende belysning. Dette er beregnet til 160.000-200.000 kr. Renoveringen finansieres med egne midler, søgning af støtte og eventuelt lån. Arbejdet vil blive udført løbende med medlemmerne som frivillig arbejdskraft.
Området er omfattet af Lokalplan 115, Gl. Skanderborg samt Kommuneplanramme 10.B.11. Området er i lokalplanen udlagt til rekreativt område. Endvidere er der bestemmelser om bådklubbens klubhus. Anvendelse til bådklub er således i overensstemmelse med planforholdene. Grundet den nære beliggenhed til søen kan det ikke forventes, at arealet kan anvendes til andre formål end de nuværende.
-
Koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 22:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 11. januar 2021, pkt. 10:
Direktionen vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 18.09.01-A30-1-17
Byrådet skal udpege et nyt medlem til Ungdomsskolens bestyrelse.
I vedtægterne for styrelsen af Skanderborg kommunale Ungdomsskole er det bestemt, at bestyrelsen består af syv medlemmer. To af disse medlemmer er repræsentanter for organisationer med særlig interesse for ungdomsskolearbejdet, herunder arbejdsmarkedets parter. Organisationernes repræsentanter vælges af Byrådet efter forslag fra de stedlige organisationer.
Ungdomsskolebestyrelsens formand Mogens Dahl, som er foreslået af Dansk Industri, har ønsket at trække sig fra bestyrelseshvervet grundet flytning til anden kommune.
Dansk Industri foreslår i stedet, at Michael Stubbe, som er Vice President HR ved Kamstrup A/S, indtræder som nyt medlem af bestyrelsen.
Ungdomsskolelovens §§ 7-8 og bekendtgørelse nr. 1279 af 13. november 2015 om ungdomsskolebestyrelser.
Koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet indstiller,
Byrådet vedtog,
Sagsnr.: 00.01.00-A00-69-20
Direktionens forslag til ny administrativ organisering ’Klar til fremtiden’ samt HovedMED-udvalgets forslag til implementeringsplan indstilles til godkendelse i Byrådet.
Direktionen har udarbejdet forslag til ny administrativ organisation ’Klar til fremtiden’. Forslaget skal sikre, at den centrale administration også i fremtiden kan bidrage til og understøtte Skanderborg Kommunes vækst og udvikling. I sagsfremstillingen redegøres for baggrunden for forslaget og pejlemærker, forslagets indhold, økonomi, forslag til implementeringsplan samt kvalificeringer af forslaget fra MED-organisationen.
Hvorfor ny overordnet administrativ organisering samt pejlemærker?
Skanderborg Kommune er en af landets hurtigst voksende kommuner. Indbyggertallet forventes at runde 70.000 inden for de næste 10 år. Væksten er positiv, men afspejler sig også i konkrete udfordringer med bl.a. sikring af kapaciteten indenfor flere områder. Væksten afspejles også i Byrådets arbejde gennem eksempelvis udviklingspolitikken med bl.a. fokus på bæredygtighed, erhvervsliv og en kommune hvor alle er med samt med Budget 2021-2024, hvor der er vedtaget et meget stort anlægsbudget. Det kræver udvikling af nye løsninger, sikker drift og stram økonomisk styring på alle velfærdsområder. Det betyder også, at administrationen i dag har en opgaveportefølje, som er kompleks, og som kræver en overordnet administrativ og ledelsesmæssig organisering, der er gearet til opgaven. Med det nye forslag styrkes fokus på den strategiske udvikling, planlægning og porteføljestyring, stram økonomistyring samt øget eksekveringsevne og – kraft i samarbejdet med erhvervsliv og lokalsamfund. Skanderborgmodellens grundpiller og ”Skanderborgkulturen” er fortsat omdrejningspunktet.
Forslaget har således til formål at sikre
Herudover har forslag til organisering en række yderligere pejlemærker:
Forslagets indhold i overskrifter
Med udgangspunkt i ovenstående pejlemærker for den fremtidige organisering foreslår direktionen følgende nye administrative organisering i overskriftsform:
Forslagene betyder, at de nuværende fagsekretariater og stabe berøres i større eller mindre omfang, og at der sker personalemæssige justeringer for de nuværende koncernchefer. På ledelsessiden ansættes en ny direktør og to chefer. På ledelsessiden er der herudover tale om en ændret og øget opgaveportefølje som følge af flytninger af afdelinger/medarbejdere og ændrede referenceforhold. Der er med forslaget ikke påtænkt reduktioner på medarbejdersiden, men alene flytninger til nye afdelinger/fagsekretariater og stabe. Forslaget påvirker således den overordnede administrative organisering, hvor ændringerne primært er ift. niveau 1 og 2 samt koncernledelsen, og hvor afdelinger flyttes rundt. Konkrete afklaringer af snitflader og endelig navngivning af afdelinger m.v. vil ske i forbindelse med implementeringen.
Af vedhæftede notat og plancher uddybes forslaget, og der henvises også til vedhæftede notat ift. de personalemæssige og personalejuridiske aspekter. Derudover henvises til dagsordenspunkt vedrørende rekruttering i forbindelse med ny organisering.
Forslag til implementeringsplan, som er forankret i HovedMED-udvalget
Der er udarbejdet en implementeringsplan, som har været forankret i HovedMED-udvalget, og som HovedMED-udvalget har godkendt. Formålet har været at skitsere en overordnet ramme for det endelige forslags implementering. Det vil sige et overblik over, hvilke elementer, der skal afklares hvornår, og hvem der er ansvarlig. Implementeringsplanen består af notat om personalejuridiske og personalepolitiske aspekter af forslaget til ny organisering samt et dokument med implementeringsplanen. Der gøres opmærksom på, at implementeringsplanen ikke omfatter forslaget omkring sammenlægning af afdelinger for det nuværende Beskæftigelse og Sundhed samt Ældre og Handicap. Implementeringen af denne del kører i et selvstændigt spor, men koordineres naturligvis med denne implementeringsplan. Se vedhæftede. Der tages naturligvis forbehold for forslagets endelige vedtagelse.
Planen er udarbejdet med afsæt i ”Drejebog for større organisationsændringer”, og skal udover at fastlægge en overordnet ramme for implementeringen også ses som en "huskeseddel" ift. de mange delprocesser og opgaver, som organiseringen vil medføre.
Det bemærkes, at der i implementeringsplanen lægges op til, at meget af implementeringen vil foregå lokalt, og hvor koncernledelsen er ansvarlig, men ud fra de rammer, som implementeringsplanen fastlægger, og hvor der er lagt op til involvering af MED-organisationen.
Kvalificering af forslaget i MED-organisationen, koncernledelsen og blandt kontraktholderne
Direktionen sendte den 27. november 2020 forslaget til ny administrativ organisation ’Klar til fremtiden’ til kvalificering i berørte lokalMED-udvalg og områdeMED-udvalg til og med den 21. december 2020. Forinden var forslaget drøftet i Økonomiudvalget, koncernledelsen og blandt kontraktholderne, og Byrådet er blevet orienteret. Kvalificeringerne blev også drøftet på HovedMED-udvalgets møde den 8. januar 2021, som på baggrund heraf har udarbejdet en samlet kvalificering. Den samlede kvalificering fra HovedMED-udvalget samt kvalificeringerne fra lokalMED-udvalg og områdeMED-udvalg er vedhæftet dagsordenspunktet.
HovedMED-udvalget udtrykker en bred opbakning til forslaget og har følgende opmærksomhedspunkter:
Udover kvalificeringerne har der været afholdt en række dialogmøder i organisationen samt med koncernledelsen og kontraktholdere, og det har været muligt at fremsende input til direktionen via postkassen; Klartilfremtiden@skanderborg.dk. Direktionen har modtaget input fra medarbejdere, grupper af medarbejdere samt faglig klub. Disse input er ikke vedhæftet, da de har forskelligartet karakter, men er indgået i direktionens overvejelser som supplement til kvalificeringerne fra MED-organisationen.
Der er til dagsordenspunktet vedhæftet et notat med en overordnet opsamling på de kvalificeringer, der er kommet. Opsamlingen indeholder også direktionens overordnede kommentering. Den overornede opsamling er inddelt efter de enkelte elementer i forslaget, og som de fremkomne kvalifceringer og øvrige input har omhandlet.
Direktionen har læst og drøftet samtlige kvalificeringer, henvendelser og øvrige input og haft mange dialoger med forskellige medarbejdergrupper, koncernledelsen og kontraktholderne i kvalificeringsfasen. Direktionen takker for de mange input, som er og har været meget brugbare i processen, og som også fremadrettet vil finde anvendelse ift. afklaringer af snitflader og opgaver i den videre implementering. Ud fra det materiale, der er fremsendt til direktionen, samt de dialoger, der har været, lægges der overordnet set op til følgende justeringer og opmærksomhedspunkter - og igen er det vigtigt at fremhæve, at alle input vil gå videre i den konkrete udmøntning af forslaget:
Forslaget afholdes inden for eksisterende budgetmæssige ramme, men vil indebære udgifter ift.:
Samtidig nedlægges stillingen som koncernchef for Kultur, Borger og Planlægning. HR-staben og Byråds- og Direktionssekretariatet sammenlægges til ét koncernområde; Byrådssekretariatet og HR.
Samlet set vil forslaget medføre en ekstra årlig lønudgift til kommunens øverste ledelsesniveauer (direktør og chefer med reference til direktører) på ca. 2,7 mio. kr. (inkl. pension).
I Budgetaftalen for Budget 202H–2024 nævnes, ”at anlægsprogrammet er stort, og der iværksættes med aftalen mange nye driftsmæssige initiativer. Implementering af aftalen kræver derfor fuld fokus fra både de politiske udvalg og administrationen”. Direktionen foreslår derfor, at lønudgifterne til den nye chef for Anlæg og Ejendomme i budgetperioden finansieres af de afsatte 950 mio. kr. i Budget 2021-2024.
Direktionens konti til repræsentation, udvikling og administrativ udvikling reduceres permanent med i alt 800.000 kr. I resten af budgetperioden Budget 2021-24 finansieres den resterende del af opsparede midler på konto 6 primært direktionens egne midler samt øvrige omprioriteringer inden for konto 6.
Forslag til ny administrativ organisation er sendt til kvalificering i berørte lokalMED-udvalg og områdeMED-udvalg samt HovedMED-udvalget. Derudover har forslaget været drøftet i koncernledelsen og blandt kontraktholderne.
HovedMED-udvalget har udarbejdet og godkendt forslag til implementering af forslaget, hvor der er lagt stor vægt på inddragelse af MED-organisationen i implementeringen. Der tages naturligvis forbehold for forslagets endelige godkendelse.
Kommunaldirektøren indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Hanne Majgaard og Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 24:
Økonomiudvalget vedtog
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 12. januar 2021, pkt. 16:
Direktionen vedtog
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 81.03.00-A00-5-20
Med denne sag skal der træffes beslutning om proces m.m. for rekruttering af ny chef for Udvikling, Kultur og Erhverv til ansættelse 1. maj 2021.
Direktionen har udarbejdet forslag til ny central administration. Forslaget skal sikre, at den centrale administration også i fremtiden kan bidrage til og understøtte Skanderborg Kommunes vækst og udvikling gennem øget fokus på overordnet strategisk styring og ledelse, hvor helhed og sammenhæng er i fokus.
Forslaget til ny administrativ organisation sendes til godkendelse i Byrådet den 27. januar 2021. I forlængelse af forslaget til ny central administration skal følgende tre stillinger besættes. Der tages naturligvis forbehold for forslagets godkendelse.
Denne sag vedrører chef for Udvikling, Kultur og Erhverv med ansættelse 1. maj 2021. I det følgende lægges der op til beslutning om:
Der er indhentet tilbud fra tre rekrutteringsfirmaer: Mercuri Urval, Genitor og Lundgaard, som alle tre vurderes at kunne løfte rekrutteringsforløbet på en kvalificeret måde. Der er ved tilbudsfristens udløb modtaget to tilbud fra henholdsvis Mercuri Urval og Genitor. Begge trekrutteringsfirmaer vurderes at være kommet med et kvalificeret bud på rekrutteringsprocesserne baseret på blandt andet følgende kriterier: Pris, kendskab til Skanderborg Kommune og erfaring med rekruttering af topledelse. Tilbud inklusiv forslag til tids- og procesplaner er vedlagt sagen om ansættelse af direktør for Økonomi, Digitalisering og Ejendomme.
Forslag til nedsættelse af indstillingsudvalg:
Indstillingsudvalget skal sammen med det udvalgte rekrutteringsfirma kvalificere rekrutteringsprocessen. Det er formanden for indstillingsudvalget, som beslutter valg af kandidat.
Økonomiudvalget vedtog ved møde den 14. december 2016, at Byrådet fremover udpeger to repræsentanter til ansættelsesudvalget/indstillingsudvalget ved ansættelse af koncernchefer. På den baggrund indstilles det, at Byrådet udpeger to repræsentanter til det aktuelle indstillingsudvalg.
-
Kommunaldirektøren indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 26:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 12. januar 2021, pkt. 19:
Direktionen vedtog,
Direktionen vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 81.03.00-A00-5-20
Med denne sag skal der træffes beslutning om proces m.m. for rekruttering af ny chef for Anlæg og Ejendomme til ansættelse 1. maj 2021.
Direktionen har udarbejdet forslag til ny central administration. Forslaget skal sikre, at den centrale administration også i fremtiden kan bidrage til og understøtte Skanderborg Kommunes vækst og udvikling gennem øget fokus på overordnet strategisk styring og ledelse, hvor helhed og sammenhæng er i fokus.
Forslaget til ny administrativ organisation sendes til godkendelse i Byrådet den 27. januar 2021. Som følge af forslaget til ny central administration skal følgende tre nye stillinger besættes. Der tages naturligvis forbehold for forslagets godkendelse.
Denne sag vedrører chef for Anlæg og Ejendomme. I det følgende lægges der op til beslutning om:
Der er indhentet tilbud fra tre rekrutteringsfirmaer: Mercuri Urval, Genitor og Lundgaard, som alle tre vurderes at kunne løfte rekrutteringsforløbet på en kvalificeret måde. Der er ved tilbudsfristens udløb modtaget to tilbud fra henholdsvis Mercuri Urval og Genitor. Begge trekrutteringsfirmaer vurderes at være kommet med et kvalificeret bud på rekrutteringsprocesserne baseret på blandt andet følgende kriterier: Pris, kendskab til Skanderborg Kommune og erfaring med rekruttering af topledelse. Tilbud inklusiv forslag til tids- og procesplaner er vedlagt sagen om ansættelse af direktør for Økonomi, Digitalisering og Ejendomme.
Forslag til nedsættelse af indstillingsudvalg:
Indstillingsudvalget skal sammen med det udvalgte rekrutteringsfirma kvalificere rekrutteringsprocessen. Det er formanden for indstillingsudvalget, som beslutter valg af kandidat.
Økonomiudvalget vedtog ved møde den 14. december 2016, at Byrådet fremover udpeger to repræsentanter til ansættelsesudvalget/indstillingsudvalget ved ansættelse af koncernchefer. På den baggrund indstilles det, at Byrådet udpeger to repræsentanter til det aktuelle indstillingsudvalg.
-
Kommunaldirektøren indstiller,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Byrådet vedtog
Beslutning fra Økonomiudvalget, 20. januar 2021, pkt. 27:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 12. januar 2021, pkt. 18:
Direktionen vedtog,
Direktionen vedtog at indstille,
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.