Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
30-09-2020 17:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen, Fælleden, Skanderborg |
PDF: |
Sagsnr.: 00.01.00-G00-2-20
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Sagsnr.: 28.00.00-G01-633-20
Resume
Denne sag fremsendes med henblik på, at der træffes beslutning om en revidering af retningslinjerne for anvisning af pladser i Skanderborg Kommune. Behovet for revidering udspringer af ændringer i dagtilbudsloven kombineret med en markant stigende efterspørgsel på dagtilbudspladser.
Sagsfremstilling
Aktuelle udfordringer med anvisning af pladser
Indtil dagtilbudsloven blev ændret i juli 2018, anviste Skanderborg Kommune dagtilbudspladser efter barnets alder. Den nye dagtilbudslov foreskriver, at anvisningen fra januar 2019 sker ud fra opskrivningsdato, som det grundlæggende kriterie.
Erfaringerne gennem det sidste år har vist, at det markant stigende børnetal har medført, at børn bliver anvist plads med relativ kort frist, hvilket kan være utilfredsstillende for forældre og børn. Dette giver anledning til en del henvendelser fra forældre, som stiller sig uforstående over for den sene anvisning af pladser. Sammen med kapacitetspres har det skabt et øget pres på Pladsanvisningen, hvor nogle forældre forsøger at "forhandle" sig til en plads. De nuværende anvisningsregler er på flere områder flertydige, hvilket gør dem svære for forældre at forstå og besværliggør anvisningen.
De aktuelle indskrivningstal samt prognoserne viser en fortsat stor efterspørgsel på pladser på 0-6 årsområdet, hvormed medarbejderne i Pladsanvisningen oplever øget pres både ift. antallet af pladser og henvendelser fra borgere. Det har i 2020 givet anledning til en medarbejderinddraget proces. Her blev Pladsanvisningens interne arbejdsgange analyseret og samarbejdspartnere fra Dagplejen inviteret til at drøfte den nuværende anvisningspraksis. Ligelede har der været interveiw med nystartede forældre repræsentativt rundt i kommunen for at perspektivere pladsanvisningsforløbet. Disse forløb har sammen med erfaringer med anvisning under COVID-19-nedlukningen givet anledning til justeringer i arbejdsgange, der vurderes at skabe en større effektivitet og samtidig en øget værdi for både forældre og børn.
Formålet med at revidere retningslinjer for anvisning af pladser
Ovenstående erfaringer giver anledning til et ønske om at revidere kommunens nuværende retningslinjer for anvisning af pladser, som er udarbejdet i 2009 og sidenhen konsekvensrettet ved behov.
Formålet med at revidere de nuværende retningslinjer for anvisning af pladser i Skanderborg Kommune er at sikre:
- Rettidighed
- Gennemsigtighed
- Effektive arbejdsgange
- Det gode samarbejde
- Lighed for loven.
Hvordan er de nuværende anvisningsregler?
De nuværende anvisningsregler foreskriver, at pladser fordeles ud fra følgende kriterier:
- Børn med særlige behov
- Søskendefordel
- Pasningsgaranti/opskrivningsdato
- Forældrenes ønsker
- Børn der allerede er i tilbud.
I praksis betyder det eksempelvis, at hvis et barn er indskrevet i en vuggestue, som forældrene ikke har ønsket, kommer disse forældres overflytningsønske efter et barn, der ikke har en plads og skal indmeldes for første gang. Eksempelvis er "barn x" indmeldt i "dagpleje y", men forældrene ønskede i virkeligheden "dagplejer z". Efter et stykke tid er der ledig plads ved "dagpleje z", men pladsen går til "barn æ", da "barn æ" ikke har en anden plads i kommunen. Dette selv om "barn æ" ønsker "dagpleje y". I de nuværende anvisningsregler er der derfor i praksis færre, der får opfyldt deres ønske.
Hvori består de væsentligste ændringsforslag?
En godkendelse af de reviderede retningslinjer vil betyde, at "barn x" rykkes fra "dagplejer y" til "dagplejer z" og dermed får sin prioritet opfyldt, samt at "barn æ" først derefter indmeldes på en ledig plads. Forældrene vil med de nye retningslinjer altså opleve, at der er en større grad af fleksibilitet og få en overflytning, når der er plads og deres opskrivningsdato foreskriver det.
Nye fordelingsprincipper
Opskrivningsdatoen er anciennitetsgivende for placering på venteliste. Ud over opskrivningsdato fordeles pladser ud fra følgende prioriterede kriterier:
1. Søskendefordel
Søskende skal som minimum have tre sammenhængende måneders indmeldelse i dagtilbuddet sammen.
2. Børn der allerede er i tilbud
Overflytninger, således at dem der ikke har fået 1. prioritet imødekommes.
3. Børn med særlige behov
Vurderes af visitationsudvalget. Visitation sker til tilbudstype (dagpleje eller børnehus) og ikke til konkrete tilbud. Særskilt procedure beskrives.
4. Forældrenes prioriteter
Opskrivning på konkrete ventelister, til den enkelte dagplejer eller det enkelte børnehus/børnehave.
5. Garantidato
Fastsættes af Pladsanvisningen og vil som udgangspunkt være ligestillet med behovsdato, såfremt opskrivning ligger mere end tre måneder frem i tiden. Sker opskrivningen med kortere frist end tre måneder, bliver garantidatoen fastsat af Pladsanvisningen til tre måneder fra opskrivningsdatoen til den 1. eller 16. i måneden.
Ændring af behovsdato
Det nuværende serviceniveau har tilladt forældre at rykke deres behovsdato og dermed garantien med kortere end tre måneders varsel. Dette vil ikke længere være muligt. Fremadrettet fastsætter Pladsanvisningen garantidatoen ud fra opskrivningsdatoen og behovsdatoen. Forældrene kan ikke selv fastsætte garantidatoen. På den måde sikres lighed for loven og de tre måneders frist efterleves for alle. Dog kan der være undtagelser, såfremt vi har ledig kapacitet, som imødekommer forældrenes ønsker.
Direkte indmeldelse
I forbindelse med COVID-19 har det været midlertidig praksis, at børn indmeldes direkte i stedet for at få tilsendt et tilbud. For at imødekomme øget kapacitetspres og sikre en højere grad af rettidighed foreslås det, at denne midlertidige praksis gøres permanent. Det skal i den forbindelse oplyses, at der har været ganske få forældrehenvendelser om utilfredshed med denne praksis, hvilket også taler for at fortsætte den. Samtidig signalerer den nuværende praksis med at sende et tilbud, at der er et alternativ. Som kapacitetsefterspørgslen er på nuværende tidspunkt, er der imidlertid ofte i praksis ikke alternativer til den plads, som vi indmelder i. Samtidig kan bemærkes, at denne indmeldelsespraksis er gældende i flere af vores nabokommuner.
Tilflyttere
Som praksis er nu, kan enhver skrive deres barn op i Skanderborg Kommune på et givent tidspunkt. Tilflyttere kan derfor, når de har planer om (eller blot overvejer) at flytte til Skanderborg skrive deres barn op til en dato frem i tiden. I flere tilfælde giver dette tilflytterne en dato, der giver dem en højere ancienietet end allerede herboende forældre. Når garantidatoen nærmer sig og forældrene kontaktes af Pladsanvisningen opleves det ofte, at forældrenes behov har ændret sig, så de rykker deres behovsdato frem i tiden, og derved placerer sig højere på ventelisten end kommunens egne borgere. Samtidig med den nuværende praksis, hvor alle børn er sikret en plads med tre måneders varsel, så kan tilflyttere komme ind før en overflytning, som beskrevet i eksemplet med dagplejen ovenfor. Det foreslås derfor, at tilflyttere skal dokumentere forestående tilflytning i form af eksempelvis lejekontrakt eller købsaftale.
Opkrævning
Den årlige forældreopkrævning er på nuværende tidspunkt fordelt ud på 11 måneder med juli som betalingsfri måned, hvis man bor i Skanderborg Kommune og får sit barn passet i kommunen. Har man sit barn i en anden kommune, og bor i Skanderborg Kommune eller bor man i en anden kommune og får sit barn passet i Skanderborg Kommune opkræves man jf. dagtilbudsloven i 12 måneder.
Ikrafttrædelse
De nye anvisningsregler vil kunne træde i kraft, når de er offentliggjort på kommunens hjemmeside. Der er ikke formelle regler, som fastsætter en varslingsperiode. Forslag om at varsle de reviderede anvisningsregler på den måde, at kommunalbestyrelsen godkender anvisningsreglerne til ikrafttræden pr. 1. oktober 2020
Supplerende sagsfremstilling til Undervisnings -og Børneudvalget den 10. september 2020
Henvendelse fra forældrebestyrelsen for dagplejen vedrørende anvisningsreglerne er vedhæftet. Der er også vedhæftet notat fra fagsekretariatet Børn og Unge.
Lovgrundlag
Praksis for anvisning af pladser på dagtilbudsområdet tager afsæt i dagtilbudslovens § 4, hvori det står, at kommunalbestyrelsen skal fastsætte rammerne for anvisning og sikre de fornødne pladser i kommunen.
Dialog og høring
Dagplejen har været en aktiv aktør ind i processen med analysen af behovet for justering af reglerne for pladsanvisning. Derudover har ca. 10 forældre via interviews bidraget med deres oplevelse af proces fra opskrivning på venteliste til opstart i pasningstilbud. Kontraktholderne på dagtilbudsområdet er løbende blevet orienteret om processen. Kontraktholderne bakker op om en fortsættelse af den i forbindelse med COVID-19 midlertidige praksis i forhold til direkte indmeldelse. Kontraktholderne har læst udkastet til de nye anvisningsregler og har tilkendegivet en bekymring for, om opkrævning over 12 måneder vil få betydning for deres tildeling, såfremt mange forældre udmelder deres kommende skolebarn med udgangen af juni, hvorved budgettildelingen for juli ikke tilgår dagtilbuddene.
Indstilling
Koncernchefen for Børn og Unge indstiller,
- at de reviderede retningslinjer for anvisning af plads i dagtilbud i Skanderborg Kommune godkendes
- at der fremover sker direkte indmeldelse i dagtilbud for at imødekomme det øgede kapacitetspres og sikre rettidighed.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at godkende de reviderede retningslinjer for anvisning af plads i dagtilbud i Skanderborg Kommune
- at der fremover sker direkte indmeldelse i dagtilbud for at imødekomme det øgede kapacitetspres og sikre rettidighed.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 245:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 10. september 2020, pkt. 124:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog at indstille,
- at de reviderede retningslinjer for anvisning af plads i dagtilbud i Skanderborg Kommune godkendes
- at der fremover sker direkte indmeldelse i dagtilbud for at imødekomme det øgede kapacitetspres og sikre rettidighed.
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog,
- at der udarbejdes en status på kapaciteten på dagtilbudsområdet ift. overholdelse af pasningsgarantien
- at der gives en status til Undervisnings-og Børneudvalget på børnetallet løbende.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Byrådet, 2. september 2020, pkt. 156:
Fraværende: Malene Ringberg
Byrådet vedtog
- at sende sagen tilbage til fornyet behandling i Undervisnings- og Børneudvalget.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 26. august 2020, pkt. 210:
Fraværende: Claus Leick
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 19. august 2020, pkt. 110:
Undervisnings-og Børneudvalget vedtog at indstille,
- at de reviderede retningslinjer for anvisning af plads i dagtilbud i Skanderborg Kommune godkendes
- at der fremover sker direkte indmeldelse i dagtilbud for at imødekomme det øgede kapacitetspres og sikre rettidighed.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 00.30.10-S55-34-20
Resume
Denne sag er 2. behandling af Budget 2021-2024. Der er indkommet tre ændringsforslag til budgetforslaget fra 1. behandlingen af Budget 2021-2024.
Sagsfremstilling
Hermed fremlægges forslag til 1. behandling af Budget 2021-2024.
Det samlede budgetmateriale består af en række oversigter: Budgetoversigt, bevillingsoversigt, investeringsoversigt, takstoversigt samt de generelle og specifikke bemærkninger.
Det tekniske budget
Det er det tekniske budget, som fremlægges til 1. behandlingen af Budget 2021-2024.
Det tekniske budget er udtryk for en videreførelse af den igangværende kommunale virksomhed med de allerede trufne beslutninger fremskrevet til et nyt pris- og lønniveau og med et realistisk skøn over antallet af modtagere af den kommunale service.
I praksis er det tekniske budget udarbejdet ved, at budgetoverslagsår 2021, som vedtaget ved Budget 2020, fungerer som det første bud på kommunens aktivitetsniveau for det kommende år. Dernæst korrigeres for:
- Politiske ændringer
- Demografi
- Øvrige korrektioner
- Pris- og lønregulering.
Tabel 1 viser en samlet oversigt over budgetforslaget. Der henvises også til bilag 1 Hovedoversigt og bilag 2 Bevillingsoversigt.
Det tekniske budget er udarbejdet på baggrund af Social- og Indenrigsministeriets endelige statsgaranterede skatte- og tilskudsudmelding fra den 2. juli 2020.
Tabel 1: Budgetforslag (teknisk budget) til Budget 2021-2024
Budgetoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Driftsindtægter | -3.905 | -3.897 | -3.894 | -3.913 |
Driftsudgifter | 3.686 | 3.710 | 3.735 | 3.767 |
Resultat af ordinær drift | -220 | -186 | -159 | -146 |
Anlæg eksklusiv klima og almene boliger | 293 | 114 | 61 | 161 |
Afdrag på lån | 33 | 34 | 35 | 35 |
Resultat af det skattefinansierede område | 106 | -39 | -63 | 50 |
Klimainvesteringer | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kommunale almene boliger | 0 | 0 | 0 | 0 |
Resultat i alt | 106 | -39 | -63 | 50 |
Finansieringsoversigt (- betyder penge i kassen) | ||||
Lånoptagelse | -4 | -4 | -4 | -4 |
Indefrossen grundskyld | -45 | |||
Årets resultat i alt | 106 | -39 | -63 | 50 |
Finansforskydninger øvrige | -4 | -7 | -8 | -8 |
Årets likviditets-påvirkning (- betyder penge i kassen) | 53 | -49 | -75 | 39 |
Udspecificering af tabel 1 ses i bilag 1 Hovedoversigt, bilag 2 Bevillingsoversigt og bilag 3 Investeringsoversigt.
Takstoversigten
Af takstoversigten fremgår taksterne for 2021 fordelt på kommunens politikområder. Der henvises til bilag 4 Takstoversigt 2021.
Taksterne er enten reguleret med pris- og lønfremskrivningen, beregnet med udgangspunkt i budgettet eller politisk godkendt i løbet af året.
Indtægter
Det tekniske indtægtsbudget er udarbejdet på baggrund af Social- og Indenrigsministeriets endelige statsgaranterede skatte- og tilskudsudmelding fra den 2. juli 2020.
Der er indarbejdet følgende skatter og afgifter:
- Udskrivningsprocent, personskatter: 25,7 %
- Grundskyldspromille: 24,66 ‰
- Grundskyldspromille på produktionsjord: 7,2 ‰
- Dækningsafgift på stats- og offentlige ejendomme og grunde: 12,33 ‰
- Dækningsafgift på stats- og offentlige ejendomme og grunde af forskelsværdier: 8,75 ‰
- Dækningsafgift på forretningsejendomme: 0,0 ‰
- Kirkeskat: 0,86 %.
Lånepuljer
Der er følgende tilskuds- og lånepuljer i Økonomiaftalen 2021:
- 250 mio. kr. målrettet investeringer med et effektiviseringspotentiale
- 400 mio. kr. målrettet kommuner med behov for større strukturelle investeringer på de borgernære områder
- 200 mio. kr. på det ordinære anlægsområde
- Tilskud efter § 16 til særligt vanskeligt stillede kommuner i hele landet.
Der er fra puljen "målrettet kommuner med behov for større strukturelle investeringer på de borgernære områder" ansøgt om 14 mio. kr. til henholsdvis "Udvidelse af Skovbyskolen" med 5 mio. kr. og "Ny daginstitution i Galten/Skovby" med 9 mio. kr.
Fra puljen på det ordinære anlægsområde er der ansøgt om 11,6 mio. kr. til anlægsprojektet "Genåbning af Stilling Station".
Endelig er der fra puljen "Tilskud efter § 16 til særligt vanskeligt stillede kommuner i hele landet" ansøgt om 12,2 mio. kr., som svarer til Skanderborg Kommunes tab på udligningsreformen det første år.
Ministeriet forventer at give svar på ansøgningerne ultimo august måned.
Ændringsforslag til budgetforslaget
Fristen for partiernes fremsendelse af ændringsforslag til budgetforslaget er torsdag den 17. september 2020 kl 12.00.
Ændringsforslagene sendes til borgmesteren.
Bemærkninger til budgettet
Der er vedlagt generelle bemærkninger til budgettet samt specifikke bemærkninger for hvert enkelt politikområde (bilag 5 Generelle og specifikke bemærkninger).
Supplerende sagsfremstilling til Byrådet den 30. september 2020:
Ved udløb af fristen for ændringsforslag var der indkommet tre ændringsforslag til budgetforslaget. Der er fremsendt ændringsforslag fra Alternativet, Det Konservative Folkeparti samt flertalsgruppen, som består af partierne Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet. Forslagene er vedlagt sagsfremstillingen som bilag 1-3.
Ændringsforslag fra Alternativet
Ændringsforslaget fra Alternativet fremgår af bilag 1, hvor ændringerne er uddybet. I tabel 2 nedenfor er ændringerne i forhold til budgetforslaget (teknisk budget) specificeret.
Tabel 2 Overblik over ændringsforslag fra Alternativet
Budgetoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Driftsindtægter - teknisk budget | -3.905,1 | -3.896,6 | -3.893,6 | -3.912,6 |
Driftsindtægter - ændringsforslag | -12,4 | -34,8 | -67,2 | -82,8 |
Driftsudgifter - teknisk budget | 3.685,5 | 3.710,3 | 3.735,1 | 3.766,8 |
Afledt drift valgte anlæg | 1,2 | 2,1 | 2,2 | 23,4 |
Driftsudvidelser sfa. nye forandringer | 80,0 | 80,7 | 86,0 | 82,3 |
Driftsreduktioner sfa. besparelser/effektiviseringer | -4,5 | -8,5 | -9,0 | -9,0 |
Anlæg - teknisk budget | 292,8 | 113,6 | 60,7 | 160,8 |
Anlæg - ændringsforslag | -92,9 | 83,9 | 139,5 | 33,4 |
Afdrag på lån - teknisk budget | 32,8 | 33,6 | 34,6 | 35,5 |
Afdrag på lån - ændringsforslag | 0 | 0 | 0 | 0 |
Resultat i alt | 77,6 | 84,7 | 88,6 | 98,0 |
Finansieringsoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Lånoptagning | -3,5 | -3,5 | -3,5 | -3,5 |
Indefrosset grundskyld | -45,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Resultat i alt | 77,6 | 84,7 | 88,6 | 98,0 |
Finansforskydninger øvrige | -4,3 | -6,7 | -8,4 | -8,4 |
Årets likviditetspåvirkning | 24,8 | 74,5 | 76,7 | 86,0 |
Note: - betyder penge i kassen, + betyder kassetræk
I ændringsforslaget fra Alternativet er der forudsat en stigning i udskrivningsprocenten på 0,12 % i 2021 stigende til 0,4 % i 2024.
Ændringsforslag fra Det Konservative Folkeparti
Ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti fremgår af bilag 2, hvor ændringerne er uddybet. I tabel 3 nedenfor er ændringerne i forhold til budgetforslaget (teknisk budget) specificeret.
Tabel 3 Overblik over ændringsforslag fra Det Konservative Folkeparti
Budgetoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Driftsindtægter - teknisk budget | -3.905,1 | -3.896,6 | -3.893,6 | -3.912,6 |
Driftsindtægter - ændringsforslag | 0,0 | -10,0 | -30,0 | -40,0 |
Driftsudgifter - teknisk budget | 3.685,5 | 3.710,3 | 3.735,1 | 3.766,8 |
Afledt drift valgte anlæg | 0,8 | 1,4 | 1,3 | 20,3 |
Driftsudvidelser sfa. nye forandringer | 16,1 | 26,8 | 31,5 | 37,5 |
Driftsreduktioner sfa. besparelser/effektiviseringer | -6,8 | -25,8 | -29,8 | -34,3 |
Anlæg - teknisk budget | 292,8 | 113,6 | 60,7 | 160,8 |
Anlæg - ændringsforslag | -60,2 | 161,4 | 141,2 | 11,3 |
Afdrag på lån - teknisk budget | 32,8 | 33,6 | 34,6 | 35,5 |
Afdrag på lån - ændringsforslag | 0 | 0 | 0 | 0 |
Resultat i alt | 55,9 | 114,7 | 51,0 | 45,2 |
Finansieringsoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Lånoptagning | -3,5 | -3,5 | -3,5 | -3,5 |
Indefrosset grundskyld | -45,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Resultat i alt | 55,9 | 114,7 | 51,0 | 45,2 |
Finansforskydninger øvrige | -4,3 | -6,7 | -8,4 | -8,4 |
Årets likviditetspåvirkning | 3,1 | 104,5 | 39,1 | 33,3 |
Note: - betyder penge i kassen, + betyder kassetræk
I ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti er der forudsat en uændret udskrivningsprocent.
Ændringsforslag fra flertalsgruppen
Ændringsforslaget fra flertalsgruppen fremgår af bilag 3, hvor ændringerne er uddybet. I tabel 4 nedenfor er ændringerne i forhold til budgetforslaget (teknisk budget) specificeret.
Tabel 4 Overblik over ændringsforslag fra Flertalsgruppen
Budgetoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Driftsindtægter - teknisk budget | -3.905,1 | -3.896,6 | -3.893,6 | -3.912,6 |
Driftsindtægter - ændringsforslag | -12,4 | -34,8 | -61,6 | -71,6 |
Driftsudgifter - teknisk budget | 3.685,5 | 3.710,3 | 3.735,1 | 3.766,8 |
Afledt drift valgte anlæg | 1,0 | 2,0 | 2,1 | 23,3 |
Driftsudvidelser sfa. nye forandringer | 17,5 | 28,2 | 33,5 | 39,7 |
Driftsreduktioner sfa. besparelser/effektiviseringer | -2,8 | -5,2 | -5,6 | -5,6 |
Anlæg - teknisk budget | 292,8 | 113,6 | 60,7 | 160,8 |
Anlæg - ændringsforslag | -36,7 | 198,4 | 158,7 | 9,0 |
Afdrag på lån - teknisk budget | 32,8 | 33,6 | 34,6 | 35,5 |
Afdrag på lån - ændringsforslag | 0 | 0 | 0 | 0 |
Resultat i alt | 72,6 | 149,4 | 63,8 | 45,2 |
Finansieringsoversigt (2021-priser i mio. kr.) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Lånoptagning | -3,5 | -3,5 | -3,5 | -3,5 |
Indefrosset grundskyld | -45,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Resultat i alt | 72,6 | 149,4 | 63,8 | 45,2 |
Finansforskydninger øvrige | -4,3 | -6,7 | -8,4 | -8,4 |
Årets likviditetspåvirkning | 19,8 | 139,2 | 51,9 | 33,3 |
Note: - betyder penge i kassen, + betyder kassetræk
I ændringsforslaget fra flertalsgruppen er der forudsat en stigning i udskrivningsprocenten på 0,12 % i 2021 stigende til 0,3 % i 2023.
Lånepuljer
Skanderborg Kommunes ansøgning om lån fra lånepuljerne blev ikke imødekommet, og der er således ikke indarbejdet yderligere lånoptag i de tre ændringsforslag.
Høringssvar og udtalelse fra råd og HMU
Som bilag til sagen er der vedlagt høringsvar til ændringsforslagene fra integrations-, senior- og handicaprådet. Der er desuden vedlagt en udtalelse fra HovedMED-udvalget. I dette bilag fremgår alle LokalMED-udvalgenes bemærkninger til ændringsforslagene.
Praktiske oplysninger
Der er følgende bilag til 2. behandling af budgettet:
- Bilag 1 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 fra Alternativet
- Bilag 2 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 fra Det Konservative Folkeparti
- Bilag 3 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 fra flertalsgruppen
- Bilag 4 Høringssvar fra Integrationsrådet
- Bilag 5 Høringssvar fra Seniorrådet
- Bilag 6 Høringssvar fra Handicaprådet
- Bilag 7 Udtalelse fra HovedMED-udvalget (inkl. alle LokalMed-udvalgenes bemærkninger)
- Bilag 8 Hovedoversigt
- Bilag 9 Bevillingsoversigt
- Bilag 10 Investeringsoversigt
- Bilag 11 Takstoversigt (De mellemkommunale takster på ældre- og handicapområdet er ikke færdigberegnede, og takstoversigten behandles derfor igen på Byrådsmødet den 25. november 2020)
- Bilag 12 Generelle bemærkninger
Dialog og høring
-
Indstilling
Supplerende indstilling til Byrådet den 30. september 2020:
Borgmesteren indstiller,
- at Byrådets 2. behandling af budget 2021-2024 sker på grundlag af det samlede forslag, som er oversendt fra Byrådets 1. behandling af budgettet, samt de tre indkomne ændringsforslag.
Indstilling til direktionen den 18. august 2020:
Koncernchefen for Økonomi, Innovation og IT indstiller,
- at det samlede forslag til Budget 2021-2024, inklusiv forslag til takstoversigt, godkendes med henblik på oversendelse til Byrådets 1. behandling.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Ved udløb af fristen for ændringsforslag var der indkommet tre ændringsforslag til budgetforslaget. Ændringsforslagene var indsendt af henholdsvis Alternativet, Det Konservative Folkeparti samt af en gruppe af partier, som bestod af Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.
De tre ændringsforslag var vedlagt sagsfremstillingen som bilag 1-3.
Byrådet behandlede først ændringsforslaget fra Alternativet.
For dette forslag stemte 1 medlem af Byrådet: Mira Issa Bloch.
Imod dette forslag stemte 28 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Thomas Cordtz, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Dermed bortfaldt ændringsforslaget fra Alternativet.
Byrådet behandlede dernæst ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti.
For dette forslag stemte 1 medlem af Byrådet: Thomas Cordtz.
Imod dette forslag stemte 28 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Mira Issa Bloch, Tage Nielsen, Anne Heeager, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Dermed bortfaldt ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti.
Byrådet behandlede herefter ændringsforslaget fra partierne Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet.
Byrådet vedtog,
- at godkende forslag til Budget 2021-2024 inklusive de ændringer, som følger af ændringsforslaget fra Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet, og som en konsekvens heraf:
- at Skanderborg Kommune vælger statsgaranti for udskrivningsgrundlag samt tilskud og udligning
- at der fastsættes følgende udskrivningsprocenter i 2021:
- Udskrivningsprocent, personskat: 25,82 (ændret fra 25,7)
- Grundskyldspromille: 24,66 (uændret)
- Grundskyldspromille på produktionsjord: 7,2 (uændret)
- Dækningsafgift, grundværdi: 12,33 promille (uændret)
- Dækningsafgift, forskelsværdi: 8,75 promille (uændret)
- Dækningsafgift på forretningsejendomme: 0,0 promille (uændret)
- Kirkeskat: 0,86 procent (uændret)
- at takster for 2021 godkendes i overensstemmelse med taktsoversigten
- at de takster, der endnu ikke er endeligt beregnede, fremsendes til Byrådets godkendelse i november 2020
- at der gives anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb på de anlæg, hvor der i investeringsoversigten er angivet bevillingsdato den 30. september 2020.
For vedtagelsen stemte 27 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Imod vedtagelsen stemte 2 medlemmer af Byrådet: Mira Issa Bloch og Thomas Cordtz.
Beslutning fra Byrådet, 2. september 2020, pkt. 153:
Fraværende: Malene Ringberg
Byrådet vedtog,
- at oversende det samlede forslag til Budget 2021-2024 – inklusive forslag til takstoversigt – til Byrådets 2. behandling den 30. september 2020
- at fristen for fremsendelse af ændringsforslag til budgetforslaget er torsdag den 17. september 2020 kl. 12.00, samt at ændringsforslag skal fremsendes til borgmesteren.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 26. august 2020, pkt. 206:
Fraværende: Claus Leick
Økonomiudvalget vedtog
- at godkende det samlede forslag til Budget 2021-2024, inklusive forslag til takstoversigt, med henblik på oversendelse til Byrådets 1. behandling.
Økonomiudvalget vedtog at indstille til Byrådet,
- at det samlede forslag til Budget 2021-2024 – inklusive forslag til takstoversigt – oversendes til Byrådets 2. behandling den 30. september 2020
- at fristen for fremsendelse af ændringsforslag til budgetforslaget er torsdag den 17. september 2020 kl. 12.00, samt at ændringsforslag skal fremsendes til borgmesteren.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 18. august 2020, pkt. 181:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Økonomi, Innovation og IT.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
- Bilag 1 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 - Forslag fra Alternativet
- Bilag 2 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 - Forslag fra Det Konservative Folkeparti
- Bilag 3 Ændringsforslag til Budget 2021-2024 - Forslag fra flertalsgruppen
- Bilag 4 Integrationsrådets høringssvar til ændringsforslag til Budget 2021-2024
- Bilag 5 Seniorrådets høringssvar til ændringsforslag til Budget 2021-2024
- Bilag 6 Handicaprådets høringssvar til ændringsforslag til Budget 2021-2024
- Bilag 7 Udtalelse fra HovedMED-udvalget til ændringsforslag til Budget 2021-2024, vedlagt udtalelser fra lokalMED-udvalgene
- Bilag 8 Hovedoversigt
- Bilag 9 Bevillingsoversigt
- Bilag 10 Investeringsoversigt 10-årig med bemærkninger
- Bilag 11 Takstoversigt 2021
- Bilag 12 Generelle bemærkninger
Sagsnr.: 00.00.00-A00-9-19
Resume
Med denne sag afsluttes processen med dialogen om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen, og der træffes beslutning om, hvilke forandringer, der skal prioriteres ind i det kommende arbejde med revision af Skanderborg Kommunes styrelsesvedtægt og i det videre arbejde med udvikling af den konkrete udlevelse af styrelsesvedtægt og styreform.
Sagsfremstilling
Byrådet indledte i november 2019 en åben og bred dialogproces om udlevelsen af Skanderborgmodellens tre grundpiller:
- Decentralisering - detailbeslutninger træffes så tæt på borgeren som muligt
- Korte kommunikationsveje
- Klar og tydelig politisk indflydelse.
Dialogen omfatter en drøftelse af både samspil mellem Byråd og ansatte, mellem de decentrale og de centrale niveauer i organisationen samt samspillet i et internt byrådsperspektiv. En opsamlende gennemgang af den gennemførte proces er vedhæftet som bilag.
I processen har det været muligt for alle at give indspil. Der er udarbejdet en enkel vejledning i forhold til afvikling af samtalesaloner for alle, der ønsker at bidrage i dialogen. Vejledningen rummer de syv dilemmaer, som Økonomiudvalget har prioriteret som særligt vigtige. På kommunens hjemmeside er oprettet en side, hvor det er muligt for alle at komme med refleksioner og kommentarer til deres oplevelse af de syv dilemmaer. På hjemmesiden er det muligt at læse de input, der er kommet til processen. https://www.skanderborg.dk/politik-og-faellesskab/skanderborgmodellen
Den 17. september 2020 afholdes det sidste af de planlagte møder i dialogprocessen. Her arbejder Byrådet ved et temamøde med fastlæggelse af de forslag til forandringer, der skal arbejdes videre med i den kommende revidering af styrelsesvedtægten samt i den konkrete udlevelse af styrelsesvedtægten og styreformen. Herefter - og som afslutning på dialogprocessen - forelægges forslagene til behandling i Økonomiudvalg og Byråd.
Dialog og høring
-
Indstilling
Kommunaldirektør Lars Clement indstiller,
- at opsamlingen og status på processen med dialog om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen tages til efterretning
- at der som afslutning på processen træffes beslutning om, hvilke forandringer, der skal arbejdes videre med i den forestående revision af styrelsesvedtægten for Skanderborg Kommune samt i udviklingen af den måde, hvorpå styrelsesvedtægten og styreformen udleves.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at tage opsamlingen og status på processen med dialog om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen til efterretning, dog således at det tilføjes, at det undersøges, om udviklingskontrakterne kan være 2-årige
- at opsamlingen og status på processen med dialog om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen danner grundlag for det videre arbejde med Skanderborg Kommunes styrelsesvedtægt og den måde, hvorpå styrelsesvedtægten og styreformen udleves.
Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 236:
Der var forud for mødet eftersendt et supplerende notat til Byrådet med opsamling af de temaer og udfordringer, der blev fremhævet ved temamøde i Byrådet den 17. september 2020 om den politiske styreform. Notatet indgik dermed som grundlag for behandling af sagen, og det vedlægges sagen.
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at opsamlingen og status på processen med dialog om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen tages til efterretning, dog således at det tilføjes, at det undersøges, om udviklingskontrakterne kan være 2-årige
- at opsamlingen og status på processen med dialog om udlevelsen af grundpillerne i Skanderborgmodellen danner grundlag for det videre arbejde med Skanderborg Kommunes styrelsesvedtægt og den måde, hvorpå styrelsesvedtægten og styreformen udleves.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 15. september 2020, pkt. 198:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra kommunaldirektør Lars Clement.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.03-P15-1-20
Resume
I henhold til planloven skal kommuneplanen revideres hvert fjerde år, inden udgangen af hver byrådsperiode. Med denne sag anmodes Byrådet om at godkende kommissorium for den kommende kommuneplanrevision - KP21.
Sagsfremstilling
En kommuneplan er Byrådets plan for kommunens fysiske udvikling. Se den gældende Kommuneplan 16 her.
Der har i august 2020 været afholdt en forhøring om indholdet i KP21 efter Byrådets vedtagne principper om tidlig dialog. Der er indkommet 30 høringssvar i selve høringsfasen. Derudover er medtaget en række ønsker til arealudlæg m.v., som løbende er indkommet og henvist til den kommende kommuneplanrevision. Alle 34 høringssvar er vedlagt som bilag. Endvidere er vedlagt en oversigt over indholdet i høringssvarene sorteret efter overordnede emner.
Af høringsvarene fremgår, at der er mange ønsker til nye arealudlæg, primært til boligformål, samt enkelte forslag til udvidelser af landsbyafgrænsninger. Disse vil indgå i KP21-processen, således at Byrådet kan tage stilling til eventuelle nye arealudlæg.
Der er også ønsker til stiforbindelser, herunder cykelstier, og forslag til grønne områder. Disse vil indgå i arbejdet med "Kvalitet i byudviklingen" og "Kvalitet i landdistrikterne", hvor samspil med naturen netop er et tema.
Endelig er der ønsker til trafikale forbedringer, bedre offentlig transport og ønsker til fritidsfaciliteter. Fælles for disse inputs er, at de hører hjemme i andre dele af de administrative drifts- og udviklingsopgaver. De foreslås derfor medtaget i disse arbejder, fremfor i KP21-revisionen.
Kommissorium fastlægger omfanget af revisionen
På baggrund af Byrådets indledende drøftelse og de indkomne høringssvar er der udarbejdet et forslag til kommissorium for KP21. Kommissoriet fastlægger baggrund, formål, organisering, indhold, proces og tidsplan for kommuneplanrevisionen.
Af kommissoriet fremgår, at overskriften for KP21 vil være "Balanceret vækst", hvor fokus vil være på følgende:
- Hovedstrukturkort – den overordnede, langsigtede udvikling af de fem centerbyer
- Ændringer af konkrete rammer, herunder evt. udlæg af nye arealer
- Opdatering af grundvandsredegørelse/rammeplan for grundvandsbeskyttelse
- Udpegning af arealer til produktionsvirksomheder
- Opdatering af udpegninger og retningslinjer for oversvømmelse og erosion
- Strategisk planlægning for landsbyer
- Opdatering af Grønt Danmarkskort.
Derudover fremgår det af kommissoriet, at følgende emner vil blive behandlet i selvstændige processer:
- Kvalitet i byerne - sans for stedet (forventet proces sideløbende med KP21)
- Kvalitet i landdistrikterne - sans for stedet (forventet procesopstart i foråret 2021)
- Strategisk jordopkøb (forventet procesopstart når forslag til KP21 er vedtaget).
Proces og tidsplan
Den overordnede proces for KP21 forventes at følge nedenstående tre faser:
- Rammesætning, foroffentlighed og indledende arbejde – 2Q + 3Q 2020.
- Udarbejdelse af forslag til KP21 inkl. digital platform – 4Q 2020 + 1Q 2021.
- Høringsproces med borgerinddragelse og endelig vedtagelse – 2Q + 3Q 2021.
Supplerende sagsfremstilling til Byrådet den 30. september 2020:
Som følge af beslutningen i Økonomiudvalget den 23. september 2020 er Kommissorium for Kommuneplan 21 tilrettet med redaktionelle rettelser og udskiftet som bilag på sagen.
Økonomi
Udgifter til kommuneplanrevisionen afholdes inden for de tildelte driftsmidler.
Dialog og høring
Den primære dialog med borgere, foreninger, erhvervsliv og andre interessenter vil primært finde sted i forbindelse med den offentlige høring af forslag til KP21. Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke en kommunikationsplan for dialog og borgerinddragelse. Det skyldes, at den aktuelle Covid-19 situation vil have stor indflydelse på, hvilke muligheder, der er for at arrangere borgermøder m.v.
Indstilling
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
- at Kommissorium for Kommuneplan 21 godkendes
- at processen for KP21 igangsættes
- at de indkomne høringssvar indgår i hhv. KP21-revisionen og øvrige processer som angivet ovenfor.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning
Ved møde i Byrådet forelå forslag til kommissorium for Kommuneplan 21 i en version, hvor de redaktionelle ændringer, der var indstillet af Økonomiudvalget, var indeholdt.
Byrådet vedtog,
- at godkende Kommissorium for Kommuneplan 21
- at igangsætte processen for Kommuneplan 21
- at de indkomne høringssvar indgår i henholdsvis Kommuneplan 21-revisionen og øvrige processer som angivet ovenfor.
Peter Kjær og Mira Issa Bloch kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 238:
Anders Laugesen stillede forslag om, at kravene i retningslinjerne for grundvandsbeskyttelse lempes, så det kan lede til byudviklingsmuligheder i Tebstrup og Gl. Rye, og at temaet om muligheder for placering af friplejehjem og revidering af retningslinjer for grundvandsbeskyttelse skal indgå i kommuneplanprocessen.
Anders Laugesen stemte for forslaget, de øvrige medlemmer kunne ikke støtte forslaget.
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at Kommissorium for Kommuneplan 21 godkendes med redaktionelle rettelser
- at processen for KP21 igangsættes
- at de indkomne høringssvar indgår i hhv. KP21-revisionen og øvrige processer som angivet ovenfor.
Anders Laugesen kunne ikke støtte indstillingen, idet han mener, at der skal mere politisk retning på det videre kommuneplanarbejde.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 17.00.00-P20-34-19
Resume
Med dette punkt behandles tillæg til Kvalitetsrapporten på skoleområdet 2018/19, som Skanderborg Byråd godkendte på byrådsmødet den 29. april 2020. Tillægget er udarbejdet efter bestemmelserne i den nye bekendtgørelse om kvalitetsrapporter (BEK 204) af 13. marts 2020.
Sagsfremstilling
Den nye bekendtgørelse (BEK 204) blev udstedt som følge af en ændring af folkeskoleloven (lov nr. 564 af 7. maj 2019), hvoraf det fremgår, at Byrådet i kvalitetsrapporten skal redegøre for anvendelsen af de frigivne ressourcer som følge af mulighederne for afkortning af skoledagen for så vidt angår den understøttende undervisning og anvendelsen af kvalitetsløft af den understøttende undervisning. Derudover ændres bekendtgørelsen som følge af, at børne- og undervisningsministeren har besluttet, at oplysninger om skolernes andel af elever, der aflægger alle obligatoriske 9. klasseprøver, skal indgå i kvalitetsrapporten. Dette sker som opfølgning på Rigsrevisionens beretning nr. 11/2018 om folkeskolens obligatoriske 9. klasseprøver.
I den nye bekendtgørelse (BEK 204) er der foretaget en række ændringer, som betyder, at der skal indarbejdes nye oplysninger i tillæg til kvalitetsrapporten. De nye oplysninger dækker således de samlede krav til kvalitetsrapporten. Hvor kvalitetsrapporten indeholder data for skoleåret 2018/19 og tidligere, indeholder dette tillæg også oplysninger om skolernes, og det samlede skolevæsens dispositioner i skoleåret 2019/20. Det bemærkes, at § 3 i den nye bekendtgørelse først træder i kraft efter tillæggets godkendelse i Byrådet. Tillægget skal være godkendt af Byrådet senest 1. oktober 2020.
Af tillægget fremgår:
Delafsnit 1. Andelen af elever, der aflægger alle obligatoriske 9. klassesprøver
- at andelen af elever i 9. klasse, der har aflagt alle obligatoriske prøver ved folkeskolens 9. klassesprøver, er stigende i perioden fra 2016/17 til 2018/19
- at andelen af kommuens elever i 9. klasse, der har aflagt alle obligatoriske prøver ved folkeskolens 9. klassesprøver er 98,6 % i 2018/19, mens andelen på landsplan er 93,7 % samme skoleår
- at andelen varierer fra skole til skole varierende fra 95,2 % til 100 %.
Delafsnit 2. Planlagte fravigelser af reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden og anvendelse af midler ved afkortningen
- at 11 ud af 18 skoler har gjort brug af muligheden for at afkorte skoledagen, jf. § 16 b og/eller § 16 d i folkeskoleloven
- at der på de 11 skoler er variation i både hvilke klassetrin, der har haft kortere undervisningstid og i omfanget af den afkortede skoledag
- at skolerne har anvendt muligheden for at styrke lokalt prioriterede indsatsområder, eksempelvis musik og/eller læsning.
Delafsnit 3. Skolernes anvendelse af afsatte og frigivne midler til understøttende undervisning og indskolingen
- at skolerne har anvendt midlerne til kvalitetsløft af den understøttende undervisning med stor variation og efter lokale ledelsesmæssige prioriteringer. Det har været en lokal vurdering, om man bedst løfter kvaliteten i den understøttende undervisning ved at tilføre flere undervisningsressourcer eller ved at satse på en bedre forberedelse
- at skolernes frigivne midler hovedsageligt er anvendt til flere lærer- og/eller pædagogtimer i indskolingen.
Tillæg til Kvalitetsrapporten på skoleområdet 2018/19 er vedhæftet punktet som bilag.
Dialog og høring
-
Indstilling
Koncernchefen for Børn og Unge indstiller,
- at tillæg til Kvalitetsrapporten på skoleområdet 2018/19 godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at godkende tillæg til Kvalitetsrapporten på skoleområdet 2018/19.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 244:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Børn og Unge.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 10. september 2020, pkt. 123:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Børn og Unge.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 02.01.00-P20-1-20
Resume
Med denne sag indstilles til Byrådet at ændre anvendelse af Skanderborgvej 42 i Ry til Mølleskolen. Mølleskolen har fået 4 mio. kr. af Novo Nordisk til at bygge et udendørs naturvidenskabeligt eksperimentarium, som vil blive kaldt Almas Intelligente Have. Den ændrede anvendelse vil skabe plads til dette samt sikre yderligere muligheder for arealet.
Sagen fremsendes til beslutning i Byrådet og til orientering i Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagsfremstilling
Tanken med Almas Intelligente Have er, at den skal vække elevernes motivation for det naturvidenskabelige med fokus på verdensmålene.
Eksperimentariet er planlagt bygget i gården, som grænser op til Skanderborgvej 42 i Ry. En ændret anvendelse af Skanderborgvej 42 til Møllenskolen vil betyde, at haven kan udvides og derved blive et endnu større aktiv for hele byen samtidig med, at havens 2 domes vil kunne ses fra hovedvejen.
Bilag 3, figurerne 1 og 2 viser visionen for Almas Intelligente Have. Bilag 1 er hele projektbeskrivelsen for Almas Intelligente Have.
Den eksisterende bygning på Skanderborgvej 42 står tom og anbefales til nedrivning, idet tilstanden af konstruktionen er meget dårlig.
Skanderborgvej 42 med matrikelnummer 4br tilhører Skanderborg Kommune og i ”Lokalplan 99 – Mølleskolen”, se bilag 2, er angivet følgende baggrund for udarbejdelse af lokalplanen.
Baggrunden for udarbejdelse af en lokalplan for dette område er:
- at sikre området til offentlige formål
- at åbne mulighed for at Mølleskolen kan udbygges
- at fastlægge retningslinier for materialevalg ved om- og tilbygninger
- at sikre skolens område og funktioner i samspil med det omliggende byområde
- at tilvejebringe sikre adgangsforhold for Mølleskolens brugere.
Endvidere er det i § 4.2 angivet, at der kan ske sammenlægninger af de enkelte ejendomme indenfor området samt arealoverførsel mellem de enkelte ejendomme.
På baggrund af ovenstående anbefales det at ændre anvendelse af matriklen. Figur 3 i bilag 3 viser en oversigt over matrikel- og ejerforhold.
Økonomi
Udgiften til nedrivning af bygning er ca. 0,3 mio. kr. Udgiften afholdes inden for den eksisterende budgetramme.
Dialog og høring
Mølleskolen er en aktiv medspiller på denne indstilling.
Indstilling
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
- at Skanderborgvej 42, Ry ændrer anvendelse til brug for Almas Intelligente Have, Mølleskolen.
Sagen sendes til orientering i Undervisnings- og Børneudvalget, og fremsendes herefter til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at Skanderborgvej 42, Ry ændrer anvendelse til brug for Almas Intelligente Have, Mølleskolen
- at administrationen undersøger, om Skanderborgvej 44 også kan ændre anvendelse til brug for Mølleskolen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 243:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at Skanderborgvej 42, Ry ændrer anvendelse til brug for Almas Intelligente Have, Mølleskolen
- at administrationen undersøger, om Skanderborgvej 44 også kan ændre anvendelse til brug for Mølleskolen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 10. september 2020, pkt. 130:
Undervisnings- og Børneudvalget tog orienteringen til efterretning.
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog,
- at administrationen undersøger, om Skanderborgvej 44 også kan ændre anvendelse til brug for Mølleskolen.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 1. september 2020, pkt. 190:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Teknik og Miljø.
Sagen sendes til orientering i Undervisnings- og Børneudvalget, og fremsendes herefter til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 15.00.00-G01-34-20
Resume
Med dette punkt blev Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget orienteret om resultaterne af en undersøgelse af borgernes tilfredshed med kontakten til jobcenteret under nedlukningsperioden fra den 12. marts til den 27. maj 2020. Det gav anledning til, at Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at Byrådet retter henvendelse til beskæftigelsesministeren med en opfordring til at give jobcentrene større frihed til at anvende telefoniske samtaler og videosamtaler i beskæftigelsesindsatsen fremover, hvor det giver mening for borgerne.
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesindsatsen var som bekendt delvist suspenderet i perioden 12. marts til 27. maj 2020 pga. af nedlukningen af landet i forbindelse med COVID-19-epidemien. Det betyder, at kontakten til jobcenteret var frivillig for de ledige og sygemeldte i den periode. Alligevel har jobcentrene, inkl. Jobcenter Skanderborg, haft kontakt med rigtig mange borgere i nedlukningsperioden, langt overvejende via telefon og i få tilfælde via videosamtaler.
Den 22. august 2020 offentliggjorde KL resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse med besvarelser fra knap 6.000 borgere i 12 kommuner, heraf ca. 400 borgere fra Skanderborg Kommune. I undersøgelsen blev borgerne spurgt til, om de var tilfredse med den kontakt, de havde med jobcenteret i perioden.
KL’s egen sammenfatning af resultaterne samt undersøgelsen i sin helhed findes her.
Resultaterne viste, at langt størstedelen af borgerne var glade for kontakten med jobcenteret. Undersøgelsen viste desuden, at flertallet af borgerne ønsker at kunne fortsætte med at have samtaler via telefon, når det giver mening, fremfor ved fysisk fremmøde. På den baggrund opfordrer KL politikerne på Christiansborg til at give jobcentrene større frihed til at anvende telefoniske samtaler og videosamtaler i beskæftigelsesindsatsen fremover, der hvor det giver mening for borgeren. Jobcenter Skanderborg bakker op om denne opfordring.
Resultaterne af undersøgelsen lokalt i Skanderborg Kommune viser samme positive billede som på landsplan. Udvalget vil på mødet blive præsenteret for resultaterne af undersøgelsen specifikt for Skanderborg Kommunes borgere.
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 23. september 2020:
Der vedlægges udkast til brev til beskæftigelsesministeren, jf. beslutning i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget den 9. september 2020.
Supplerende sagsfremstilling til Byrådet den 30. september 2020:
Som følge af beslutningen i Økonomiudvalget den 23. september 2020 er udkast til brevet til beskæftigelsesministeren tilrettet med redaktionelle rettelser og udskiftet som bilag på sagen.
Dialog og høring
-
Indstilling
Indstilling til Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget den 9. september 2020:
Koncernchefen for Beskæftigelse og Sundhed indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Byrådet konstaterede, at der ved behandlingen af sagen - som bilag - forelå et udkast til brev, som er redigeret i overensstemmelse med indstillingen fra Økonomiudvalget.
Mira Issa Bloch fremsatte ved mødet følgende forslag til beslutning:
Byrådet vedtager,
- at Byrådet afsender det foreslåede brev til beskæftigelsesministeren med en opfordring til at give jobcentrene større frihed til at anvende telefoniske samtaler og videosamtaler i beskæftigelsesindsatsen fremover, hvor det giver mening for borgerne – dog således,
- at teksten, efter afsnittet ’Stol på Fagligheden’, udvides med følgende afsluttende passage:
Det at give mulighed for digitale møder ser vi desuden som et vigtigt skridt hen imod et jobcenter-system, der er til for borgernes skyld og på borgernes præmisser. Et jobcenter-system der er til for at hjælpe og ikke for at kontrollere. Det tror vi nemlig på, giver borgerne større trivsel og livsglæde og i sidste ende flere i job. - at følgende sætning ændres, så det med store bogstaver bliver tilføjet:
Vi har stor tillid til, at medarbejderne på beskæftigelsesområdet I SAMTALE MED DE JOBSØGENDE er i stand til at vurdere, hvad der virker befordrende for de borgere, de er i samspil med, og hvad der fremmer beskæftigelsesindsatsen bedst.
For forslaget stemte 1 medlem af Byrådet: Mira Issa Bloch.
Imod forslaget stemte 28 medlemmer af Byrådet: Frands Fischer, Frank W. Damgaard, Jørgen Naut, Karen Schack Lindemann, Trine Frengler, Søren Nielsen, Finn Sander Jensen, Kai Høstrup, Malene Ringberg, Ole Drøgemüller, Lars Lindencrone Lavridsen, Peter Kjær, Claus Leick, Søs Elmstrøm, Tage Nielsen, Anne Heeager, Thomas Cordtz, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen, Kjeld Jensen, Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen og Hanne Majgaard.
Dermed bortfaldt forslaget.
Byrådet vedtog,
- at Byrådet afsender det foreslåede brev til beskæftigelsesministeren med en opfordring til at give jobcentrene større frihed til at anvende telefoniske samtaler og videosamtaler i beskæftigelsesindsatsen fremover, hvor det giver mening for borgerne.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 246:
Økonomiudvalget konstaterede, at der ved behandlingen af sagen - som bilag - forelå et udkast til det brev til beskæftigelsesministeren, som indstilles afsendt af Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget.
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget med redaktionelle ændringer af brevet.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 9. september 2020, pkt. 135:
Plancher fra oplægget på Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalgets møde er vedlagt referatet.
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
- at tage orienteringen til efterretning.
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog endvidere at indstille,
- at Byrådet retter henvendelse til beskæftigelsesministeren med en opfordring til at give jobcentrene større frihed til at anvende telefoniske samtaler og videosamtaler i beskæftigelsesindsatsen fremover, hvor det giver mening for borgerne.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 19.03.17-A00-1-18
Resume
Byrådet vedtog den 25. april 2018 at gennemføre forundersøgelser omkring en arkæologisk indsats i Alken Enge. Dette arbejde blev afrapporteret den 24. juni 2020 med beslutning om at videreføre arbejdet og koordinere det arkæologiske projekt med en fremtidig natur- og klimasikring i området. Byrådet skal med udgangspunkt kommissoriet til sikring af arkæologiske levn i Alken Enge samt klimasikring af tilstødende ejendomme træffe beslutning om finansiering af kommende detailprojekt.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 24. juni 2020:
- at videreføre arbejdet efter arbejdsgruppens anbefalinger, og at arbejdet forankres ved Museum Skanderborg
- at der fremadrettet koordineres mellem det arkæologiske projekt og natur- og klimasikring i området
- at Museum Skanderborg udarbejder og fremsender et kommissorium for næste fase af arbejdet, herunder finansieringsbehov, til godkendelse i Byrådet
- at arbejdsgruppen opretholdes som rådgivende organ i projektet.
Museum Skanderborg har i dialog med administrationen udarbejdet et kommissorium til sikring af arkæologiske levn i Alken Enge samt klimasikring af tilstødende ejendomme, hvorefter der lægges op til at forfølge Byrådets beslutning som anført.
I bilag ses udkast til kommissorium.
Sagen fremsendes til både Miljø- og Planudvalget og til Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget.
Økonomi
Følgende overslagspriser er leveret ekskl. moms fra Orbicon/wsp på de tre dele, som er aktuelle i denne fase. Dertil er der kommet et beløb på myndighedsbehandling til Orbicon/wsp for udarbejdelse af ansøgninger til diverse tilladelser/dispensationer.
Detailprojektering | 270.000 kr. |
Geotekniske boringer langs spunds/voldtracé, sætninger mv. | 130.000 kr. |
Lodsejerforhandlinger: 30 ejendomme af 15 timer | 450.000 kr. |
Myndighedsbehandling | 100.000 kr. |
15 % til uforudsete udgifter | 142.500 kr. |
I alt | 1.092.500 kr. |
Yderligere tre dele er der givet prisoverslag på fra Orbicon/wsp, men de hører hjemme i en fondsfinansieret del af projektet i forbindelse med den endelige realisering.
Dialog og høring
-
Indstilling
Direktør Lone Rasmussen og koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
- at udkast til kommissorium godkendes
- at budgettet på i alt 1.092.500 kr. oversendes til budgetforhandlingerne.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at arbejdsgruppen udvides med 2 byrådsmedlemmer (Karen Schack Lindemann og Claus Bloch)
- at Moesgaard Museum skal tilbydes repræsentation i arbejdsgruppen
- at godkende udkast til kommissorium
- at budgettet på i alt 1.092.500 kr. er afklaret ved Byrådets 2. behandling af Budget 2021-2024.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 249:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at arbejdsgruppen udvides med 2 byrådsmedlemmer
- at udkast til kommissorium godkendes
- at budgettet på i alt 1.092.500 kr. afklares ved Byrådets 2. behandling af Budget 2021-2024.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, 9. september 2020, pkt. 130:
Fraværende: John Haarup Laursen
Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Miljø- og Planudvalget.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 8. september 2020, pkt. 149:
Miljø- og Planudvalget vedtog at indstille,
- at arbejdsgruppen udvides med 2 byrådsmedlemmer
- at udkast til kommissorium godkendes
- at budgettet på i alt 1.092.500 kr. oversendes til budgetforhandlingerne.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 01.00.05-P16-931-16
Resume
Høringsfristen for lokalplan 1123, Banegårdsvej 42, Skanderborg, er udløbet, og Byrådet anmodes om at tage stilling til de indkomne høringssvar, spørgsmålet om byggehøjde og til endelig vedtagelse af planerne.
Sagsfremstilling
Selskabet Banegårdsvej 42, Skanderborg ApS, har anmodet om igangsætning af planlægning for etageboligbebyggelse omkring hjørnet ved Banegårdsvej og Krøyer Kielbergs Vej.
Den 29. marts 2017 besluttede Byrådet at sætte planlægningen i gang med afholdelse af en foroffentlighedsfase med udgangspunkt i det ansøgte projekt samt et dilemma om: ”hvorledes kommuneplanens retningslinje om byfortætning kan imødekommes, samtidig med at der tages tilstrækkeligt hensyn til omgivelserne og i særdeleshed naboboligerne.”
Den 30.august 2017 vedtog Økonomiudvalget ”at tage høringssvarene fra foroffentlighedsfasen til efterretning” og ”at igangsætte planlægningen med udgangspunkt i vedlagte udkast til et samlet projekt for Banegårdsvej 42 og Krøyer Kielbergs Vej 4.”
Den 19. februar 2020 besluttede Økonomiudvalget, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 120 for området som helhed.
Den 31. marts 2020 besluttede Miljø- og Planudvalget, at facade- og snittegninger skal indgå som bilag i lokalplanen, samt at en bestemmelse under § 6 Bebyggelsens udseende skal henvise til tegningerne som principielle for facadeudformningen.
Den 29. april 2020 besluttede Byrådet at sende forslag til Kommuneplantillæg 16-30, Lokalplan 1123 og miljørapport i høring, og at ”det i forbindelse med høringen understreges, at der først tages endelig stilling til spørgsmålet om byggehøjde efter høringen.”
Projektområdet/baggrund
Link til lokalplanområdet på Google Maps
Link til lokalområdet på kort.skanderborg.dk
Høringssvar
Der er indkommet 4 høringssvar, heraf et fælles høringssvar på vegne af 30 omkringboende borgere. Alle høringssvar og et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er vedlagt.
Hovedpunkterne i de indkomne høringssvar er:
- Ønske om reduceret byggehøjde
- Bekymring for trafiksikkerheden og øget trængsel i området
- Overskridelse af naboretlig tålegrænse
- Bekymring forhold til planlægningens proces.
Derudover er der blandt høringssvarene tilkendegivelser af, at nybyggeri i lokalplanområdet hilses velkommen, da den eksisterende bebyggelse er i dårlig stand og skæmmer kvarteret.
Byggehøjde
På baggrund af de indkomne høringssvar har administrationen undersøgt muligheden for at imødekomme ønsket om at reducere byggehøjden ved at ændre på projektforslagets tagudformning. Nedenstående 4 muligheder er undersøgt jf. vedlagte bilag 'Undersøgelse af tagformer 1-4'.
- Fastholdelse af tagformer (symmetriske saddeltage 40o/flade tage) som i høringsforslaget.
- Fastholdelse af saddeltage med mindre taghældning - reduktion af højde 2 m/ca. *28o.
- Fastholdelse af saddeltage med mindre taghældning - reduktion af højde 3 m/ca. *20o.
- Hele bebyggelsen opføres med flade tage – reduktion af byggehøjde 4,4 m.
*Undersøgelsen er udført på baggrund af høringsforslaget, der er disponeret med 3 saddeltage. Hældningsgraden afhænger af, hvilket tag der måles på, idet projektet varierer lidt i husdybde. De angivne hældningsgrader er derfor ca. værdier.
Administrationen anbefaler mulighed nr. 2, hvor høringsforslagets byggehøjde for så vidt angår saddeltage reduceres ved at fastlægge en lavere hældningsgrad (ca. 28o). Det er således administrationens vurdering, at:
- En taghældning på ca. 28o fastholder det ønskede indtryk af et gadedannende byggeri, der er udført med varierede tagformer. Herved sikres oplevelsen af sammenbyggede hustyper med en bymæssig karakter, der understøtter den stations- og bynære placering, herunder brug af symmetriske saddeltage i samspil med byens øvrige tage.
- Samtidig vil en reduktion af byggehøjden på 2 m begrænse saddeltagenes omfang, således der opnås et mere harmonisk proportionelt forhold mellem bygningskroppe og tagvolumen. Derved dæmpes bebyggelsens visuelle fremtoning oplevet fra villabyen og fra landskabet omkring Skanderborg Sø.
Administrationen har oplistet faglige fordele/ulemper for de fire undersøgte tagudformninger i vedlagte bilag "Vurdering af mulighed 1-4".
Overskridelse af den naboretlige tålegrænse
Skanderborg Kommunes har fået udarbejdet notatet ”Naboretligt ansvar for kommuner” ved kommunes juridiske rådgiver. Notatet, der er dateret maj 2019, er udarbejdet på grundlag af en konkret sag, men med intension om, at notatet kan anvendes ”som inspiration i andre tillfælde, hvor Skanderborg Kommune måtte blive mødt med indsigelser med henvisning til naboretten.” Notatet er vedlagt som bilag "Notat af 22. maj 2019 om naboret".
I denne sag er det administrationens vurdering, at Skanderborg Kommune i forbindelse med kommunens myndighedsbehandling ikke har begået retlige eller processuelle fejl. Administrationens bemærkninger fremgår af vedlagte bilag "Overskridelse af den naboretlige tålegrænse".
Ændringer som følge af høringssvar
Kommuneplantillægget
Forslag til kommuneplantillæg 16-30 forslås ændret, således den mulige byggehøjde reduceres med 2 m.
Konkret forslås høringsforslagets maksimale byggehøjde reduceret fra 16 m til 14 m. Derudover forslås følgende tilføjet som note: "Den maksimalt tilladte byggehøjde på 14 meter skal reguleres i forhold til de tilgrænsende vejarealer. Ved lokalplanlægning fastlægges den maksimale byggehøjde således ved angivelse af maksimale tagkoter, som intet sted må overstige kote 56,0."
Lokalplanen
Forslag til Lokalplan 1123 forslås ændret, således byggehøjden reduceres med 2 meter.
Konkret forslås høringsforslagets byggehøjde for så vidt angår saddeltage reduceret med 2 meter, således de maksimale topkoter angivet på høringsforslagets arealanvendelseskort bilag 2 ændres fra:
B3 - (kote 57,5), B5 (kote 58,0), B6 (kote 57,0)
til:
B3 - (kote 55,5), B5 (kote 56,0), B6 (kote 55,0).
I forlængelse af ovenstående ændring forslås § 6.3 ændret fra:
Tage: ”Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 40-50 grader.”
til:
Tage: "Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 25-30 grader."
Miljøvurdering
Lokalplanforslaget har i høringsperioden været ledsaget af en miljøvurdering efter "Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)" - Lov nr. 448 af 10/05/2017.
Miljøvurderingen belyser to forhold:
- Visuelle gener, indbliksgener, landskabelig påvirkning
- Skyggekast.
Lokalplanen er udarbejdet efter miljøvurderingens alternativ A. Miljøvurderingen viser, at skyggepåvirkningen i A-alternativet vil være 'mindre væsentlig': Naboboligen Krøyer Kielbergs Vej 6 har udendørs opholdsarealer, der i aftentimer om sommeren vil være skyggepåvirket som følge af alternativ A. Samtidig ses det af skyggeberegningen, at boligens udendørs terrasse, som er etableret over terræn og i niveau med boligens stueplan, ikke er skyggepåvirket.
Derudover viser miljøvurderingen, at der for visse naboer vil være visuelle gener og indbliksgener. Miljøvurderingen viser også, at byggeriets højde og områdets terrænforhold bidrager til den visuelle påvirkning. Samtidig viser miljøvurderingen, at reduktion af byggehøjde svarende til 1 etage har begrænset effekt på grund af lokalplanområdets højtliggende placering i dallandskabet omkring Skanderborg Sø.
Miljøvurderingen tilføjes en sammenfattende redegørelse jf. Lov om miljøvurdering. Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag.
Dialog og høring
Der har været afholdt foroffentlighedsfase i perioden den 1.maj til 15. maj 2017 med borgermøde den 10. maj 2017. Mødets overordnede tema var dilemmaet i forhold til, hvordan kommuneplanens retningslinje om byfortætning imødekommes samtidig med, at der tages tilstrækkeligt hensyn til omgivelser og naboboliger. I foroffentlighedsfasen omfattede lokalplanområdet alene ejendommen Banegårdsvej 42.
De indkomne høringssvar omfattede bekymring om skyggekast, indbliksgener, områdets terræn, visuel påvirkning af byen og omgivelserne, trafikale forhold (herunder sikker skolevej og parkering i området) samt regnvands- og funderingsforhold.
Et høringssvar fra daværende ejer af Krøyer Kielbergs Vej 4 åbnede mulighed for at omfatte ejendommen af planlægningen. Der blev således udarbejdet en principskitse, der disponerer et samlet projekt for Banegårdsvej 42 og Krøyer Kielbergs Vej 4. Høringssvar, herunder nævnte skitse, blev behandlet på økonomiudvalgsmødet den 30. august 2017, hvor det blev vedtaget at igangsætte planlægningen. Principskitsen er vedlagt som bilag.
Der har den 3. september 2019 været afholdt dialogmøde med inviterede naboer til Banegårdvej 42 og Krøyer Kielbergs Vej 4. Mødet var et fællesmøde med deltagelse af bygherre, hvor naboer fik lejlighed til at komme med bemærkninger og stille afklarende spørgsmål til det påtænkte projekt. Efter dialogmødet den 3. september 2019 fremsendte naboer til lokalplanområdet en fælles nabohenvendelse til Byrådet.
Der har i høringsperioden været afholdt et virtuelt høringsborgermøde den 25. juni 2020.
Indstilling
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
- at forslag til Kommuneplantillæg 16-30 vedtages endeligt med følgende ændringer:
Maks. bygningshøjde fastlægges til 14 meter byggehøjde og tilføjes note med følgende tekst:
"Den maksimalt tilladte byggehøjde på 14 meter skal reguleres i forhold til de tilgrænsende vejarealer. Ved lokalplanlægning fastlægges den maksimale byggehøjde således ved angivelse af maksimale tagkoter, som intet sted må overstige kote 56,0."
- at forslag til Lokalplan 1123 vedtages endeligt med følgende ændringer:
Projektforslagets byggehøjde for så vidt angår saddeltage reduceres med 2 m, således de maksimale topkoter angivet på høringsforslagets arealanvendelseskort bilag 2 ændres fra:
B3 - (kote 57,5), B5 (kote 58,0), B6 (kote 57,0)
til:
B3 - (kote 55,5), B5 (kote 56,0), B6 (kote 55,0)
- samt at § 6.3 ændres fra:
Tage: "Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 40-50 grader."
til:
Tage: "Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 25-30 grader."
- at den sammenfattende redegørelse jf. bilag 'Sammenfattende redegørelse for miljørapport', indarbejdes i miljørapporten, jf. Lov om Miljøvurdering.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at godkende forslag til Kommuneplantillæg 16-30 endeligt med følgende ændringer:
Maks. bygningshøjde fastlægges til 14 meter byggehøjde og tilføjes note med følgende tekst:
"Den maksimalt tilladte byggehøjde på 14 meter skal reguleres i forhold til de tilgrænsende vejarealer. Ved lokalplanlægning fastlægges den maksimale byggehøjde således ved angivelse af maksimale tagkoter, som intet sted må overstige kote 56,0."
- at godkende forslag til Lokalplan 1123 endeligt med følgende ændringer:
- Projektforslagets byggehøjde for så vidt angår saddeltage reduceres med 2 m, således de maksimale topkoter angivet på høringsforslagets arealanvendelseskort bilag 2 ændres fra:
B3 - (kote 57,5), B5 (kote 58,0), B6 (kote 57,0)
til:
B3 - (kote 55,5), B5 (kote 56,0), B6 (kote 55,0) - § 6.3 ændres fra:
Tage: "Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 40-50 grader."
til:
Tage: "Tagflader skal udføres, så de syner flade, undtaget tagflader i byggefelt B3, B5 og B6, der skal udføres som symmetrisk saddeltag med en hældning på 25-30 grader."
- at den sammenfattende redegørelse jf. bilag 'Sammenfattende redegørelse for miljørapport', indarbejdes i miljørapporten, jf. Lov om Miljøvurdering.
Imod vedtagelsen stemte 2 medlemmer af Byrådet: Thomas Cordtz og Mira Issa Bloch.
2 medlemmer af Byrådet undlod at stemme: Jørgen Naut og Frank W. Damgaard.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 241:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra direktør Frederik Gammelgaard.
Thomas Cordtz kunne ikke støtte indstillingen.
Jørgen Naut og Martin Frausing Poulsen forbeholdt sig deres stillingtagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 23. september 2020, pkt. 161:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra direktør Frederik Gammelgaard.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
- LP 1123 Banegårdsvej_endeligt forslag 15. april 2020
- Sammenfattende redegørelse for miljørapport
- Høringsnotat vedrørende forslag til Lokalplan nr. 1123
- Undersøgelse af tagformer 1-4
- Vurdering af mulighed 1-4
- Principskitse
- Overskridelse af den naboretlige tålegrænse
- Notat af 22. maj 2019 om naboret
- Alle høringssvar
Sagsnr.: 01.02.05-P16-13-18
Resume
Forslag til Lokalplan 1160 - Boliger på Torvet 8 til 12 i Galten Midtby - med tilhørende miljørapport har været i høring. Høringsfristen er udløbet, og Byrådet anmodes om at tage stilling til de indkomne høringssvar og til endelig vedtagelse af planerne.
Sagsfremstilling
Grundejer har anmodet om igangsætning af planlægning for at opføre etageboligbebyggelse i op til 4 etager med tilhørende sekundær bebyggelse på et areal umiddelbart syd for Torvet i Galten Midtby.
Byrådet besluttede den 27. maj 2020 at udsende forslag til Lokalplan 1160 i offentlig høring. Forslaget er vedlagt dette dagsordenspunkt som bilag 1.
Projektområdet
Lokalplanområdet er placeret i det centrale Galten og afgrænses af Torvet mod nord, Bio Huset mod nordvest og busholdepladsen på Elværksvej samt et parcelhus mod øst. Mod syd afgrænses lokalplanområdet af den eksisterende parkeringsplads på Nytorv samt et grønt areal.
Lokalplanområdet udgør et areal på ca. 3.595 m².
Link til projektområdet i Google Maps
Link til projektområdet i kort.skanderborg.dk
Lokalplanens indhold
Med lokalplanen gives der mulighed for at opføre etageboligbebyggelse med tilhørende sekundær bebyggelse på et areal umiddelbart syd for Torvet i Galten bymidte. Etagebebyggelsen ønskes etableret i 4 etager og indrettes med ca. 34 lejligheder. Dele af etagebebyggelsens stueplan skal anvendes til publikumsorienterede erhverv som eksempelvis restaurant, café og butiksformål, der placeres i den nordlige del af området i tilknytning til eksisterende offentlige funktioner og butikker ved Torvet.
Den nye etagebebyggelse påtænkes etableret som randbebyggelse langs Torvet og den nye mindre plads samt langs busholdepladsen på Elværksvej. Mod vest, ud mod Torvet, mellem etagebebyggelsen og Bio Huset, etableres en mindre offentligt tilgængelig plads med mulighed for udeservering.
Lokalplanområdet rummer 2 byggefelter med forskellige bestemmelser, der regulerer bebyggelsen mht. udformning og fremtræden, fastlægger bebyggelsens placering og sikrer, at skyggeeffekterne i sommerhalvåret og ved jævndøgn primært påvirker Torvet, busholdepladsen og egne opholdsarealer.
Lokalplanen er i overensstemmelse med gældende kommuneplanramme.
Lokalplanforslaget er vedlagt dette dagsordenspunkt som bilag 1.
Høringssvar
Der er indkommet 2 høringssvar. Begge høringssvar og et samlet høringsnotat med administrationens bemærkninger til høringssvarene er vedlagt dette dagsordenspunkt som henholdsvis bilag 2 og 3.
Af høringssvarene til planforslagene fremgår dels, at der ønskes fokus på den krævede handicapparkeringsplads' størrelse, og dels at naboen mod Søndergade er bekymret for indbliks- og støjgener i forbindelse med projektet.
Ændringer til den endelige planlægning
Ovenstående høringssvar giver anledning til, at administrationen foreslår følgende ændringer i plangrundlaget:
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 1 P-plads til bilparkering etableres som handicap P-plads.”
til
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 2 P-pladser til bilparkering etableres som handicap P-pladser. Den ene skal have en størrelse på mindst 4,5 m i bredden og 8,0 m i længden, den anden skal have en størrelse på mindst 3,5 m i bredden og 5,0 m i længden. De to handicappladser skal placeres så tæt på ankomststedet som muligt.”
Sammenfattende redegørelse
Jf. Lov om Miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter er der udarbejdet en sammenfattende redegørelse til planernes endelige vedtagelse. Den sammenfattende redegørelse er vedlagt dette dagsordenspunkt som bilag 4.
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 23. september 2020:
Administrationen er under den indledende dialog med ansøger omkring byggesagsbehandling af projektet blevet opmærksom på, at bestemmelserne omkring cykelparkering ikke henviser til den placering af disse, som er angivet på lokalplanens kortbilag. Derfor anbefaler administrationen, at følgende sætning tilføjes § 8.10 i Lokalplan 1160: Cykelparkering inden for lokalplanområdet skal placeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 4, Illustrationsplanen, hvor cykelparkeringer er vist med ’c’.
Dialog og høring
Der har i høringsperioden været afholdt digitalt høringsmøde den 25. juni 2020.
Indstilling
Supplerende indstilling til Økonomiudvalget den 23. september 2020:
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
- at § 8.10 tilføjes: ”Cykelparkering inden for lokalplanområdet skal placeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 4, Illustrationsplanen, hvor cykelparkeringer vist med ’c’."
Indstilling til Miljø- og Planudvalget den 8. september 2020:
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
- at forslag til Lokalplan 1160 vedtages endeligt med følgende ændringer:
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 1 P-plads til bilparkering etableres som handicap P-plads.”
til
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 2 P-pladser til bilparkering etableres som handicap P-pladser. Den ene skal have en størrelse på mindst 4,5 m i bredden og 8,0 m i længden, den anden skal være mindst 3,5 m i bredden og 5,0 m i længden. De to handicappladser skal placeres så tæt på ankomststedet som muligt.”
- at den sammenfattende redegørelse, jf. bilag 4 - "Sammenfattende redegørelse", indarbejdes i miljørapporten.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at forslag til Lokalplan 1160 vedtages endeligt med følgende ændringer:
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 1 P-plads til bilparkering etableres som handicap P-plads.”
til
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 2 P-pladser til bilparkering etableres som handicap P-pladser. Den ene skal have en størrelse på mindst 4,5 m i bredden og 8,0 m i længden, den anden skal være mindst 3,5 m i bredden og 5,0 m i længden. De to handicappladser skal placeres så tæt på ankomststedet som muligt.” - at § 8.10 tilføjes: ”Cykelparkering inden for lokalplanområdet skal placeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 4, Illustrationsplanen, hvor cykelparkeringer vist med ’c’."
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
- at den sammenfattende redegørelse, jf. bilag 4 - "Sammenfattende redegørelse", indarbejdes i miljørapporten.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 242:
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at forslag til Lokalplan 1160 vedtages endeligt med følgende ændringer:
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 1 P-plads til bilparkering etableres som handicap P-plads.”
til
”Inden for det udlagte parkeringsareal skal minimum 2 P-pladser til bilparkering etableres som handicap P-pladser. Den ene skal have en størrelse på mindst 4,5 m i bredden og 8,0 m i længden, den anden skal være mindst 3,5 m i bredden og 5,0 m i længden. De to handicappladser skal placeres så tæt på ankomststedet som muligt.” - at § 8.10 tilføjes: ”Cykelparkering inden for lokalplanområdet skal placeres efter principperne vist på lokalplanens bilag 4, Illustrationsplanen, hvor cykelparkeringer vist med ’c’."
- at § 8.9, andet afsnit, ændres fra:
- at den sammenfattende redegørelse, jf. bilag 4 - "Sammenfattende redegørelse", indarbejdes i miljørapporten.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 8. september 2020, pkt. 151:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra direktør Frederik Gammelgaard.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 05.01.02-G00-6-20
Resume
Med denne sag fremlægges forslag til høringssvar på to VVM-rapporter for udvidelse af motorvej E45 til behandling.
Sagsfremstilling
Vejdirektoratet har sendt to VVM-rapporter for udvidelse af E45, Østjyske Motorvej i høring. Høringsperioden udløber den 27. september 2020, og kommunens høringssvar (vedlagt som bilag) fremsendes til Vejdirektoratet efter Økonomiudvalgets behandling med forbehold for Byrådets godkendelse. Eventuelle bemærkninger eller tilføjelser ved den endelige behandling i Byrådet vil blive eftersendt til Vejdirektoratet.
VVM-rapporterne omfatter følgende etaper med interesse for Skanderborg Kommune:
- ”Udbygning af E45 Østjyske Motorvej”, Vejle – Skanderborg
- ”Udbygning af E45 Østjyske Motorvej”, Aarhus S – Aarhus N.
Der er tidligere uddelt pjecer med resumé af de to VVM-rapporter til orientering, og supplerende materiale kan findes på Vejdirektoratets hjemmeside.
Indkomne høringssvar vil blive behandlet af Vejdirektoratet. Om projekterne efterfølgende realiseres afhænger af en folketingsbeslutning og bevilling (anlægslov).
Primære forhold med interesse for Skanderborg Kommune er følgende:
- Støjreducerende tiltag realiseres - mange borgere klager over støjproblemer fra motorvejen
- Faunapassager
- Landskabelig tilpasning
- Sagsbehandling hos Skanderborg Kommune vedrørende miljøgodkendelser
- God og konstruktiv dialog med Vejdirektoratet i den videre proces.
Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget 23. september 2020:
Vedlagte udkast til høringssvar er opdateret med bemærkninger fra Lokalrådet Ejer Bjerge og henvendelse fra borger i Hørning. Ændringer er markeret med rødt.
Økonomi
Udgifter ved eventuel anlæg afholdes af Vejdirektoratet, hvis ikke der ønskes særlige tilvalg m.v.
Dialog og høring
Skanderborg Kommune vil indgå i en god, tæt og konstruktiv dialog med Vejdirektoratet og berørte parter, hvis projekterne helt eller delvist skal realiseres.
Indstilling
Indstilling til Miljø- og Planudvalget den 8. september 2020:
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
- at udkast til høringssvar godkendes
- at eventuelle bemærkninger og tilføjelser fra Byrådet eftersendes til Vejdirektoratet, da foreløbigt høringssvar sendes til Vejdirektoratet efter Økonomiudvalgets behandling.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at godkende det afsendte høringssvar.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 247:
Økonomiudvalget konstaterede, at udkastet til høringssvar forinden mødet i Økonomiudvalget var opdateret med bemærkninger fra Lokalrådet Ejer Bjerge og henvendelse fra borger i Hørning.
Økonomiudvalget vedtog at indstille,
- at det opdaterede høringssvar godkendes
- at eventuelle bemærkninger og tilføjelser fra Byrådet eftersendes til Vejdirektoratet, da foreløbigt høringssvar sendes til Vejdirektoratet efter Økonomiudvalgets behandling.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 8. september 2020, pkt. 148:
Miljø-og Planudvalget vedtog,
- at udkastet til høringssvar godkendes, dog således at det suppleres med bemærkninger fra Lokalrådet Ejer Bjerge
- at eventuelle bemærkninger og tilføjelser fra Byrådet eftersendes til Vejdirektoratet, da foreløbigt høringssvar sendes til Vejdirektoratet efter Økonomiudvalgets behandling.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 06.02.20-G01-4-20
Resume
Der fremlægges Forskrift for tømmerflåder og lignende fartøjer til Byrådets godkendelse. Forskriften er fælles for de 7 Gudenåkommuner.
Sagsfremstilling
Det fremgår af sejladsbekendtgørelsen, at sejlads med tømmerflåde og lignende fartøjer kræver særlig tilladelse i henhold til bekendtgørelsen.
Gudenå-sejladsteknikergruppen og administrationen i Skanderborg Kommune vurderer, at der er behov for at revidere retningslinjerne for administrationen på området. Det skyldes blandt andet, at der er stigende interesse for anvendelse af eksempelvis saunabåde, som er en type fartøj, der kan medføre væsentlige gener for omgivelserne.
Desuden forslås det, at korte ture med en mindre tømmerflåde kan ske uden tilladelse, hvis sejladsen blot anmeldes til kommunen, og sejladsen sker i et robust område. Retningslinjerne er desuden præciseret, så de er i overensstemmelse med nugældende lovgivning.
Sejladsteknikerne i de 7 Gudenåkommuner har i fællesskab udarbejdet et revideret udkast ”Retningslinjer for tømmerflåder og lignende” - se vedhæftede bilag. Det er teknikernes vurdering, at forslaget til retningslinjer vil gøre det lettere og hurtigere for ansøgerne at få accept til deres sejladsønsker, og samtidig vil retningslinjerne reducere og forenkle kommunens arbejde med opgaven, uden der sker en forringelse af beskyttelsen for lodsejere og naturen.
De væsentligste ændringer er:
- Behandling af ansøgning om korte sejladser med tømmerflåder og lignende er p.t. meget tidskrævende, da der skal udarbejdes afgørelse med 4 ugers klagefrist. Spejdere, skoler og andre, der ønsker en sådan tur, skal derfor planlægge sejladsen mange uger før sejladsdato. Kravet om, at selv kortvarige sejladser med tømmerflåder kræver tilladelse, foreslås ændret, så det kun kræves, at sejladsen anmeldes til kommunen under forudsætning af, at sejladsen foregår på robuste strækninger. Administrationen vurderer, at korte sejlture i robuste områder ikke påvirker natur og miljø negativt, og der er aldrig modtaget klager over disse sejladser. Der er tale om lettelse for brugerne og en forenkling af administrationen på området.
- Der ansøges i stigende grad om tilladelse til fortøjring af tømmerflåder, saunabåde og lignende ved private matrikler. Sådanne fartøjer kan være til betydelig gene, og kan også anvendes til terrasser og forlængelser af allerede etablerede broanlæg. Administrationen foreslår, at der kun må meddeles tidsbegrænsede tilladelser på maximalt 3 år til tømmerflåder og lignende, og at saunabåde kun må anvendes i vinterperioden fra 15. oktober til 1. april.
Forskriften er behandlet politisk i Silkeborg Kommune, mens de øvrige 5 Gudenåkommuner har valgt at godkende forskriften administrativt, efter den politiske behandling i Silkeborg Kommune og Skanderborg Kommune.
Supplerende sagsfremstilling til Miljø- og Planudvalget den 11. august 2020
Den fælles forskrift for sejlads med tømmerflåder og lignende fartøjer i Gudenåen er blevet justeret siden behandlingen i Miljø- og Planudvalget den 5. maj 2020. Justeringen er sket for at imødekomme de synspunkter, der blev fremført i Miljø og Planudvalget i Skanderborg Kommune.
Følgende punkter er blevet rettet og/eller præciseret:
- Det er udspecificeret, at det er ”traditionelle tømmerflåder”, der kan anmeldes.
- I forhold til drøftelserne om der er tale om en ”bro” eller en ”tømmerflåde” er formuleringen:
”Fartøjet må ikke anvendes som bro eller opholdsareal/terrasse, og det må ikke kunne fungere som en udvidelse af et eksisterende broanlæg. Hvis kommunen vurderer, at dette er tilfældet, skal kommunen behandle ansøgningen efter regler for bådebroer m.v.” - Mulighed for særregel i Skanderborg Kommune: ”I Gudenåsystemet må saunabåde kun anvendes i vinterperioder fra 15. oktober til 1. april og skal fjernes fra Gudenåsystemet uden for denne periode. I Skanderborg Kommune er der ikke fastlagt periode for anvendelse af saunabåde. Ansøgninger vil blive vurderet individuelt og konkret i hver enkelt sag, men som udgangspunkt kun til anvendelse i vinterhalvåret af hensyn til beskyttelse af natur, miljø og naboer.”
Saunabåde og tømmerflåder m.v. skal udenfor sæsonen opbevares på samme måde, som alle andre fartøjer vinteropbevares.
Dialog og høring
Silkeborg Kommune har haft et udkast til forskrifter sendt i offentlig høring - og har hørt alle medlemmer fra Brugerrådet for sejlads på Gudenåen.
Da alle medlemmer fra Brugerrådet for sejlads på Gudenåen allerede er hørt, har Skanderborg Kommune valgt ikke at sende udkastet til forskrift i høring. Brugerrådet for sejlads er en sammenslutning af interessenter langs Gudenåen - se mere om Brugerrådet her: https://www.gudenaakomiteen.dk/brugerraadet-for-sejlads-paa-gudenaaen/medlemmer/
Indstilling
Supplerende indstilling til Miljø- og Planudvalget den 11. august 2020:
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
- at Forskrift for sejlads med tømmerflåder og lignende fartøjer i Gudenåen godkendes med de tilføjede rettelser.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet
Indstilling til Miljø- og Planudvalget den 5. maj 2020:
Koncernchefen for Teknik og Miljø indstiller,
- at Forskrift for sejlads med tømmerflåder og lignende fartøjer godkendes.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog
- at godkende Forskrift for sejlads med tømmerflåder og lignende fartøjer i Gudenåen med de tilføjede rettelser.
Anders Laugesen, Claus Bloch, Birte M. Andersen, Jens Erik Sørensen, Bent Jacobsen, Jens Szabo, Søren Erik Pedersen, Hanne Majgaard, Martin Frausing Poulsen, John Haarup Laursen og Kjeld Jensen kunne ikke støtte vedtagelsen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 248:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Miljø- og Planudvalget.
Anders Laugesen, Bent Jacobsen og Martin Frausing Poulsen kunne ikke støtte indstillingen.
Thomas Cordtz forbeholdt sig sin stillingtagen.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 8. september 2020, pkt. 141:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Teknik og Miljø til den 11. august 2020.
Claus Bloch, Jens Szabo og Kjeld Jensen kunne ikke støtte indstillingen.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 26. august 2020, pkt. 224:
Fraværende: Claus Leick
Det blev ved mødets start oplyst, at der er tvivl om protokolleringen i Miljø- og Planudvalget.
Økonomiudvalget vedtog
- at sende sagen til fornyet behandling i Miljø- og Planudvalget.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget, 11. august 2020, pkt. 136:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Teknik og Miljø.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning fra Miljø- og Planudvalget den 5. maj 2020, pkt. 65:
Miljø- og Planudvalget vedtog
- at sende sagen tilbage til administrationen til yderligere bearbejning i samarbejde med Gudenåkomiteen.
Bilag
Sagsnr.: 03.02.00-G00-3-18
Resume
Den 30. januar 2019 godkendte Byrådet skema A for det almene boligprojekt på Søtoften i Skanderborg. Der blev det besluttet, at skema B skulle fremlægges til politisk godkendelse, da byggeriet skulle udbydes som projektkonkurrence, hvorfor der ikke kunne fremlægges skitsetegninger af det kommende boligprojekt.
Udbuddet af byggeriet er nu gennemført og det vindende projekt fremlægges derfor sammen med skema B til politisk godkendelse.
Sagsfremstilling
Skema A for det almene boligprojekt på Søtoften blev godkendt af Byrådet i januar 2019. Der blev ved godkendelsen af skema A ikke fremlagt skitsetegninger af projektet, da dette var en del af det kommende udbud. Det blev derfor besluttet, at skema B skulle fremlægges til politisk godkendelse, hvor det vindende projekt samtidig skulle vedlægges i skitseformat.
Udbuddet for byggeprojektet er nu gennemført og det vindende projekt er vedlagt som bilag 1. vedlagt som bilag er også to kort, som viser placeringen.
Da skema A for projektet blev godkendt i januar 2019 var der projekteret opførelse af 4.764 m2 fordelt på i alt 60 boliger. Med skema B udgør projektet nu 4.727 m2 fordelt på 57 boliger.
Fordelingen af boliger er opgjort som følger:
Antal rum | Antal kvadratmeter | Antal boliger | Kvadratmeter i alt |
2 | 72 | 25 | 1.805 |
3 | 87 | 26 | 2.270 |
4+ | 109 | 6 | 652 |
I alt | 4.727 |
Den samlede anskaffelsessum er opgjort til 102.198.000 kr., hvor den i skema A var opgjort til 100.139.000 kr. Forskellen skyldes indeksregulering af den maksimale anskaffelsessum, der er steget fra 21.020 kr. til 21.620 kr. Den samlede årlige husleje er med reguleringen af anskaffelsessummen opgjort til 1.055 kr. pr. m2 pr. år.
Økonomi
Skanderborg Kommune skal indskyde grundkapital svarende til 10 % af anskaffelsessummen, i alt 10.220.000 kr. Dette er afsat i budgettet i 2020.
Ud over at indskyde grundkapital i projektet skal Skanderborg Kommune stille kommunal garanti for den del af lånet, der overstiger 60 % af ejendommens værdi. Der er tale om en garanti, der opgøres på baggrund af ejendommens markedsværdi. Garantikravet kan ikke opgøres endeligt, før byggeriet er opført og den endelige anskaffelsessum er kendt. Tilsagnet til byggeriet gives under forudsætning af, at kommunen påtager sig denne garanti.
Dialog og høring
-
Indstilling
Koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet indstiller,
- at byggeriet godkendes med en samlet anskaffelsessum på 102.198.000 kr.
- at den forventede gennemsnitlige husleje for boligerne på 1.055 kr. pr. m2 pr. år godkendes
- at Skanderborg Kommune yder en kommunal garanti for anlægslånet for den del af realkreditlånet, der overstiger 60 % af ejendommens markedsværdi
- at grundkapitalen finansieres af det afsatte beløb hertil på investeringsoversigten i 2020.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at godkende byggeriet med en samlet anskaffelsessum på 102.198.000 kr.
- at godkende den forventede gennemsnitlige husleje for boligerne på 1.055 kr. pr. m2 pr. år
- at Skanderborg Kommune yder en kommunal garanti for anlægslånet for den del af realkreditlånet, der overstiger 60 % af ejendommens markedsværdi
- at grundkapitalen finansieres af det afsatte beløb hertil på investeringsoversigten i 2020.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 250:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 15. september 2020, pkt. 204:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet
Bilag
Sagsnr.: 81.02.00-G01-3-20
Resume
Byrådet skal udpege to repræsentanter til ansættelsesudvalget i forbindelse med ansættelse af ny koncernchef for Børn og Unge.
Sagsfremstilling
Stillingen som koncernchef for Børn og Unge opslås med henblik på ansættelse af en ny koncernchef senest pr. 1. januar 2021. Opslaget af stillingen forberedes i et ansættelsesudvalg, der udover to byrådsmedlemmer forventeligt består af direktør (formand for ansættelsesudvalget), kontraktholdere fra skoler og dagtilbud, koncernchef, ledelsesrepræsentanter fra Børn og Unges chefteam samt medarbejderrepræsentanter udpeget af hhv. OmrådeMED-udvalget og LokalMED-udvalget (for fagsekretariatet).
Ansættelsesudvalgets opgave er sammen med ekstern konsulent at gennemføre ansættelsesprocessen og afgive indstilling til direktøren om, hvem der skal ansættes.
Økonomiudvalget vedtog ved møde den 14. december 2016, at Byrådet fremover udpeger to repræsentanter til ansættelsesudvalget ved ansættelse af koncernchefer. På den baggrund indstilles det, at Byrådet udpeger to repræsentanter til det aktuelle ansættelsesudvalg.
Dialog og høring
-
Indstilling
Direktør Frederik Gammelgaard indstiller,
- at Byrådet udpeger to repræsentanter til ansættelsesudvalget i forbindelse med ansættelse af ny koncernchef for Børn og Unge.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at udvalgsformand Trine Frengler og næstformand Søren Erik Pedersen indgår som Byrådets repræsentanter i ansættelsesudvalget.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 252:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra Undervisnings- og Børneudvalget.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Undervisnings- og Børneudvalget, 10. september 2020, pkt. 125:
Undervisnings- og Børneudvalget vedtog at indstille,
- at udvalgsformand Trine Frengler og næstformand Søren Erik Pedersen indgår som Byrådets repræsentanter i ansættelsesudvalget.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 82.02.00-G10-4-19
Resume
Den 22. april 2020 godkendte Økonomiudvalget udbudsmateriale samt vurderingskriterier for salg af ejendommen Adelgade 105, Skanderborg. Ejendommen har hen over sommeren været udbudt til salg, og der er modtaget tre bud.
I denne sag skal besluttes, om ejendommen skal sælges til en af de tre bydere.
Sagsfremstilling
Ejendommen Adelgade 105, Skanderborg har været udbudt til salg efter kriterierne fastsat af Økonomiudvalget den 22. april 2020. Det har resulteret i tre bud.
Byder 1 (Claus Hove Sørensen) byder 5,8 mio. kr. for ejendommen, hvor der vil foretages en renovering af facade og tag, isættes flere kviste, og etableres en butik i niveau og med indgang fra Adelgade. Bud er vedhæftet som bilag 1.
Byder 2 (Idebolig) byder 3,7 mio. kr. for ejendommen, hvor facade renoveres og tagkonstruktionen udskiftes og genetableres i samme skikkelse som i dag. Der etableres butik i niveau og med indgang fra Adelgade. Bud er vedhæftet som bilag 2.
Byder 3 (Søren Nøhr) byder 4,5 mio. kr. for ejendommen. Her udskiftes tagkonstruktionen med en ny konstruktion i 2 etager. Facaden renoveres, og der etableres en butik i niveau og med indgang fra Adelgade. Bud er vedhæftet som bilag 3 og 4.
Alle tre bud er blevet gennemgået i samarbejde med Plan og givet karakter iht. udbudsbetingelserne. Denne vurdering er vedhæftet som bilag 5. Heraf fremgår det, at byder 1 samlet set vinder udbuddet med 95 point mod hhv. 82 og 84 point.
Dialog og høring
-
Indstilling
Koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet indstiller,
- at Adelgade 105, Skanderborg sælges til byder 1, Claus Hove Sørensen for 5,8 mio. kr.
- at indtægten tilgår den eksisterende bevilling for salg af kommunale ejendomme.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at Adelgade 105, Skanderborg sælges til byder 1, Claus Hove Sørensen for 5,8 mio. kr.
- at indtægten tilgår den eksisterende bevilling for salg af kommunale ejendomme.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 253:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 15. september 2020, pkt. 202:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag
Sagsnr.: 13.06.02-G10-1-19
Resume
I denne sag skal der fastsættes mindstepriser for storparcellerne Svaneparken 101 og Knopsvane Allé 1, Galten.
Endvidere skal det besluttes, om der skal fastsættes særlige vilkår for salg af Knopsvane Allé 1.
Sagsfremstilling
De to storparceller, Svaneparken 101 samt Knopsvane Allé 1 i Galten, er blevet vurderet med henblik på fastsættelse af mindsteprisen. Svaneparken 101 udgør 12.880 m2 med en bebyggelsesmulighed på 3.864 m2, mens Knopsvane Allé 1 udgør 15.566 m2 med en bebyggelsesmulighed på 4.670 m2.
Vurderingen er foretaget af to uafhængige mæglere. Den ene fastsætter prisen pr. byggeretsmeter til mellem 1.680 - 2.000 kr. ekskl. moms (2.100 - 2.500 kr. inkl. moms). Den anden mægler fastsætter prisen pr. byggeretsmeter til 1.600 kr. ekskl. moms (2.000 kr. inkl. moms). Storparcellerne sælges eksklusiv tilslutningsafgifter. Hos den første mægler har vurderingen resulteret i et spænd for prisen for storparcellerne. Der skal fastsættes en mindstepris på basis af et gennemsnit af priserne mellem de to mæglere. Her foreslår administrationen, at det er den laveste pris fra den første mægler, der anvendes i beregningen.
Dermed fastsættes mindsteprisen for storparcellerne til 1.640 kr. ekskl. moms pr. byggeretsmeter. Dette skal sammenholdes med, at den første storparcel i Svaneparken i 2015 blev solgt for 1.500 kr. ekskl. moms og tilslutningsafgifter pr. byggeretsmeter.
Mindsteprisen for Svaneparken 101 vil således udgøre 6.336.960 kr., mens mindsteprisen for Knopsvane Allé 1 samlet vil udgøre 7.518.700 kr. begge ekskl. moms og tilslutningsafgifter.
Svaneparken 101 har siden 2015 optrådt på rækkefølgeplanen for almene boliger, da Alboa ønsker at lave endnu en etape med almene boliger i Svaneparken. Alboa har i den forbindelse indleveret et projektforslag for grunden. Projektet fremgår i den opdaterede rækkefølgeplan med prioritet 1. Det forventes, at skema A for projektet indstilles til godkendelse i 2020. I den forbindelse vil salg af storparcellen Svaneparken 101 til Alboa være en forudsætning for gennemførelse af projektet.
Den boligpolitik Byrådet vedtog den 26. februar 2020 udtrykker et ønske om, at de nye boligområder indeholder flere forskellige boformer. Svaneparken indeholder i dag parcelhuse samt almene boliger i form af rækkehuse. For at muliggøre flere forskellige boformer i Svaneparken foreslås det, at Knopsvane Allé 1 opdeles i to mindre parceller på hhv. ca. 6.500 m2 og ca. 9.000 m2 (bilag 1). Dette vil give mulighed for, at flere mindre udviklere vil kunne byde på storparcellerne. De mindre grundstørrelser muliggør endvidere udnyttelse til eksempelvis bofællesskaber eller boligtyper til andre specifikke målgrupper.
Kommunen modtager jævnligt henvendelser fra borgere, der ønsker at oprette et bofællesskab, men vi kan sjældent anvise mulige placeringer. Den mindste af de to storparceller foreslås derfor udbudt med krav om etablering af bofællesskab. Såfremt det efter et år ikke har vist sig muligt at sælge storparcellen til udnyttelse som bofællesskab, foreslås det, at kravet om bofællesskab bortfalder, hvorefter storparcellen udbydes til salg på almindelige vilkår. Mens storparcellen er til salg med krav om etablering af bofælleskab, foreslås det, at det efter endt udbudsperiode bliver muligt at reservere grunden i op til fire måneder. Dette giver udviklere af bofællesskaber mulighed for at få den endelige finansiering på plads samtidig med, at de har sikret sig muligheden for at erhverve grunden, hvis det lykkes.
Priserne for de to storparceller vil afhænge af den endelige størrelse, hvor mindsteprisen for en grundstørrelse på 6.500 m2 vil udgøre 3.200.000 kr.
Dialog og høring
-
Indstilling
Koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet indstiller,
- at Knopsvane Allé 1 opdeles i to storparceller og udbydes til salg med en mindstepris på 1.640 kr. pr. byggeretsmeter ekskl. moms og tilslutningsafgifter
- at den mindste grund af de to storparceller udbydes til salg i et år med krav om etablering af bofællesskab
- at mindsteprisen for Svaneparken 101 fastsættes til 6.335.000 kr. ekskl. moms og tilslutningsafgifter.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning
Byrådet vedtog,
- at Knopsvane Allé 1 opdeles i to storparceller og udbydes til salg med en mindstepris på 1.640 kr. pr. byggeretsmeter ekskl. moms og tilslutningsafgifter
- at den mindste grund af de to storparceller udbydes til salg i et år med krav om etablering af bofællesskab
- at mindsteprisen for Svaneparken 101 fastsættes til 6.335.000 kr. ekskl. moms og tilslutningsafgifter.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. september 2020, pkt. 254:
Økonomiudvalget vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Byrådet.
Beslutning fra Direktionen, 15. september 2020, pkt. 203:
Direktionen vedtog
- at tiltræde indstillingen fra koncernchefen for Byråds- og Direktionssekretariatet.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Bilag