Dato: |
14-08-2014 15:00:00 |
|
Udvalg: |
Undervisnings- og Børneudvalget |
|
Sted: |
Konferencesalen, Skanderborg |
|
PDF: |
Sagsnr.: 13/71847
Sagsnr.: 14/53244
På foranledning af Kultur- og Sundhedsudvalgets dialogmøder i foråret, afholdes der et fællesmøde mellem de to udvalg med særligt fokus på udmøntningen af skolereformen.
Kultur- og Sundhedsudvalget har på vegne af Byrådet i foråret 2014 afholdt en række dialogmøder med repræsentanter fra bl.a. foreningslivet og Kulturskolen. De har i forbindelse med dialogmøderne givet udtryk for, at de umiddelbart ser muligheder i et tættere samarbejde mellem aktørerne og skolerne i forbindelse med udmøntningen af skolereformen.
Derudover har der i forbindelse med dialogmøderne været rejst spørgsmål til skolehallernes vedligehold og tilgængelighed.
Kultur- og Sundhedsudvalget har på den baggrund fundet anledning til et fællesmøde med Undervisnings- og Børneudvalget, hvor Kultur- og Sundhedsudvalget får mulighed for at orientere Undervisnings- og Børneudvalget om indholdet af dialogmøderne, og hvor Undervisnings- og Børneudvalget får mulighed for at give en status på arbejdet med udmøntningen af skolereformen.
Stabschefen for Kultur, Borgere og Planlægning og Børne- og ungechefen indstiller,
at Kultur- og Sundhedsudvalget og Undervisnings- og Børneudvalget orienterer hinanden om henholdsvis indholdet af Kultur- og Sundhedsudvalgets dialogmøder og en status på udmøntningen af skolereformen.
Sagsnr.: 13/71847
Orientering om den koordinerede ungdomsuddannelse.
Sagsnr.: 14/52223
Undervisnings- og Børneudvalget afholder udviklingsdialog med lederen af Tandplejen. Udviklingsdialogen afholdes i den nye klinik på Sygehusvej 24 2. sal i Skanderborg.
Undervisnings- og Børneudvalget holder udviklingsdialog med alle kontraktholdere. Formålet med udviklingsdialogen er, at politiske prioriteringer bliver tydelige for kontraktholderen, og at kontraktholderen, på baggrund af opfølgning på egne kontraktmål, over for udvalget tydeliggør faglige og ledelsesmæssige udviklingsmuligheder og udfordringer, der eventuelt kan have betydning for udvalgets forslag til forandringer.
Kontrakten 2014 med kontraktholderen for Tandsplejen vedlægges som bilag.
Fakta om Skanderborg kommunale tandpleje
Tandplejen tog i 2013 nye faciliteter i brug. Der er etableret en centralklinik i Skanderborg by og alle tandreguleringsopgaver er samlet på denne klinik. Samtidig er der undersøgelse og cariesbehandling for eleverne på Morten Børup Skolen, Niels Ebbesens skolen, Ejer Bavnehøjskolen og Voerladegaard skole i Centralklinikken.
Med den nye klinik i Skanderborg har Skanderborg Kommune taget et kvantespring indenfor tandpleje:- faciliteterne er helt optimale og forholdene lever op til moderne tandpleje, hvor der er fokus på kvaliteten og effektiviteten i behandlingen.
Tandklinikken i Ry betjener eleverne på Knudsøskolen, Gl. Rye Skole, Bjedstrup Skole og Mølleskolen.
Derudover er der klinikker på Virring Skole, Stilling Skole, Bakkeskolen, Gyvelhøjskolen og Skovbyskolen.
Tandklinikkerne betjener ca. 15.400 børn. Den kommunale tandpleje forestår også omsorgstandplejen i kommunen, ligesom der er specialtandpleje på Sølund.
I Den kommunale tandpleje er der ansat:
12 tandlæger (svarende til 8,8 fuldtidsstillinger)
31 klinikassistenter (svarende til 27,9 fuldtidsstillinger)
7 tandplejere (svarende til 6,4 fuldtidsstillinger)
1 kontorassistent (svarende til 0,9 fuldtidsstilling)
4 specialtandlæger (svarende til 1,9 specialtandlæge)
Byrådet har den 30. marts 2011 vedtaget en overordnet strukturplan for tandplejen. Strukturplanen fase 1 og 2 er gennemført. Strukturplanen omfatter også en fase 3, der omhandler etableringen af en samlet undersøgelses- og carriesbehandlings klinik for Stilling Skole, Højboskolen, Bakkeskolen, Virring Skole, Hylke skole og en fase 4, der indebærer en samling af undersøgelse og cariesbehandling for Stjærskolen, Herskindskolen, Skovbyskolen og Gyvelhøjskolen på en ombygget klinik (enten Gyvelhøj eller Skovby). Strukturplanen realiseres i takt med, at der kan anvises finansiering hertil.
Børne- og ungechefen indstiller,
at der afholdes udviklingsdialog med lederen af Tandplejen.
Sagsnr.: 14/51613
Punktet skal ses som en del af Undervisnings- og Børneudvalgets indføring i børne- og ungeområdets forskellige fagligheder og områder. Punktet er blevet fremrykket efter henvendelse fra udvalgsmedlem Bent Jacobsen.
Punktet indeholder dels en orientering om Skanderborg Kommunes arbejde indenfor myndighedsområdet med fokus på de tiltag og den tilbudsvifte, der anvendes. Denne orientering suppleres med nøgletal både for Skanderborg Kommune og andre kommuner. Derefter er der mulighed for en drøftelse af temaet ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser.”
Fagsekretariatet har endnu ikke haft mulighed for at orientere det nye Undervisnings- og Børneudvalg om alle fagområder indenfor Børn og Unge.
Med dette punkt indledes en orientering om myndigheds- og foranstaltningsområdet. Orienteringen vil strække sig over to møder – mødet i august 2014 og mødet i september 2014.
Orienteringen på mødet her i august har fokus på arbejdet med anbringelser, herunder forebyggelse og er tænkt som en orientering, der vil give udvalget en bred indsigt i, hvordan der arbejdes med børn og familier i de svære sager, og hvordan der arbejdes med de politiske vedtagne principper. På mødet vil nøgletallene for området blive fremlagt og sammenlignet med nøgletal fra andre kommuner.
Denne orientering kan danne baggrund for udvalgets efterfølgende drøftelse af punktets tema ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser.”
Principper for det specialiserede område
Skanderborg Byråd vedtog den 25. november 2011 en række principper på det specialiserede område og Undervisnings- og Børneudvalget fik den 8. november 2012 som et led i politikkontrollen en opfølgning på principperne for det specialiserede område.
Principperne for det specialiserede børne- og ungeområde indeholder følgende overskrifter i forhold den indsats, der iværksættes overfor barnet/ den unge, som vurderes at have behov for særlig støtte:
en tidlig/hurtig indsats
stabilitet og tryghed i opvæksten
indsatsen iværksættes i barnets/ den unges nærmiljø
brug af egne tilbud – når der er fagligt belæg herfor
inddragelse af økonomiske hensyn
Følgende ressourcer indgår i iværksættelsen af indsatser på det specialiserede sociale område for børn og unge:
Børnesocialrådgivningen
Sundhedsplejen
PPR
daginstitutioner
skoler
egne udførere (Familiehuset, Unge-Team og Småbørnsteamet)
ksterne leverandører af ydelser
Derudover arbejdes der med:
Distriktssamarbejde
Fagsekretariatet og distriktssamarbejdet
Tværfagligt samråd
I forhold til det specialiserede område herunder myndighedsområdet for børn og unge er der løbende leverandørgennemgang og –vurdering med henblik på at sikre, at det er de ”rigtige” ydelser, der iværksættes og tilbydes.
Der er konstant fokus på den store udfordring som dokumentations- og digitaliseringskravene er. DUBU, som er et nyt digitalt værktøj er netop implementeret.
Ovenstående overskrifter er uddybet i vedhæftede bilag ”Principper for det specialiserede område”.
På septembermødet vil der blive givet en orientering om de øvrige opgaver, der ligger indenfor myndigheds- og foranstaltningsområdets, herunder bl.a. lovgrundlag, arbejdet med plejefamilier, de brede forbyggende tiltag, tværfagligt samarbejde, overgang fra barn til voksen m.m.
Afdelingslederen for sociale sager og sekretariatslederen forestår orienteringen.
Børne- og ungechefen indstiller
at orienteringen tages til efterretning,
at udvalget drøfter temaet ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser”.
Sagsnr.: 14/34637
På baggrund af nye muligheder/ændringer i Folkeskoleloven i forhold til samdrift mellem dagtilbud og skole, henvendelse fra borgerrepræsentanter i Hylke samt Fagsekretariatets løbende bestræbelserne på at optimere de strukturelle og organisatoriske rammer, skal Undervisnings- og Børneudvalget træffe beslutning i forhold til forslag til ændrede strukturelle og organisatoriske rammer på dagtilbudsområdet.
Det foreslås at dagtilbud Stilling/Virring nedlægges, at Fredensgård overgår til Dagtilbud Højvangen, og at der etableres en ”landsbyordning” bestående af Bakkehuset, Tusindfryd og Virring Skole.
Sagen blev behandlet før sommerferien og sendt i høring. Høringssvar foreligger nu, jf. den supplerende sagsfremstilling.
De foreslåede ændringer omfatter følgende:
Nedlæggelse af dagtilbud Stilling/Virring
Fredensgård overgår til dagtilbud Højvangen
Etablering af ”landsbyordning” Virring – bestående af Virring Skole, Bakkehuset og Tusindfryd.
Fredensgård overgår til dagtilbud Højvangen
Dagtilbud Stilling/Virring bestod oprindeligt af følgende børnehuse:
Naturbørnehaven Bakkely, Stilling
Fredensgård, Stilling/Højvangen
Bakkehuset, Virring
Tusindfryd, Hylke
Pr. august 2013 lukkede Skanderborg Kommune Naturbørnehaven Bakkely i Stilling som kommunal institution. Dermed er der ikke længere en naturlig geografisk sammenhæng mellem Fredensgård og dagtilbuddets to øvrige børnehuse i skoledistrikt Virring.
Geografisk er Børnehuset Fredensgård en naturlig del af dagtilbud Højvangens lokalområde og modtager hovedparten af børnene herfra. Aktuelt fordeler indskrivningerne fra distrikterne sig således i Fredensgård:
Skanderborg by | 15 børn |
Stilling | 16 børn |
Højvangen | 40 børn |
Derfor vil det være naturligt, for sammenhængen og helheden i området, at Børnehuset Fredensgård overgår til dagtilbud Højvangen.
Etablering af ”landsbyordning” Virring – bestående af Virring Skole (inkl. afdelingen Hylke Skole), Bakkehuset og Tusindfryd
”Landsbyordning Virring” etableres således:
Hylke Skole (afdeling af Virring Skole) og Tusindfryd. SFO’en på Hylke Skole omdannes, jf. Folkeskoleloven § 3, til en udvidet SFO, hvilket betyder at børn fra 3 år kan indskrives i SFO.
Tusindfryd og Hylke Skoles SFO udgør herefter en samlet enhed, med en fælles daglig leder og med skolelederen som kontraktholder.
Hylke Skole og Tusindfryd er naboer og har i forvejen et udvidet samarbejde, f.eks. i forhold morgenåbning og lokaler.
Ovenstående model anvendes på Voerladegård skole, Ejer Bavnehøj Skolen og på Knudsøskolen.
I forhold til ovenstående kan oplyses at Fagsekretariatet Børn og Unge, fra Hylke Landsbyråd, Hylkes repræsentanter i skolebestyrelse og dagtilbudsbestyrelse og Hylke Skoles Støtteforening, har modtaget anmodning om samdrift mellem Børnehaven Tusindfryd, Hylke og Hylke Skole.
Bakkehuset og Virring Skole indgår i ”landsbyordningen” efter et af to nedenstående scenarier:
Scenarie 1
Samdrift mellem Virring Skole og Bakkehuset - jf. Folkeskoleloven § 24a og § 55.
Jf. Folkeskoleloven kan Byrådet, efter udtalelse fra skolebestyrelse og dagtilbudsbestyrelse, beslutte samdrift mellem skoler med op til 300 elever og dagtilbud. I Virring Skole er der indskrevet ca. 400 elever og derfor forudsætter samdriften en dispensation fra Undervisningsministeriet.
Daglig ledelse i Bakkehuset varetages af den daglige leder og med skolelederen som kontraktholder.
Scenarie 2 (såfremt der ikke kan opnås dispensation)
Samme model som scenarie 1, dog uden lovgivningsmæssigt samdrift efter Folkeskoleloven, hvilket betyder at Bakkehuset har egen bestyrelse og skolelederen har dermed såvel en skolebestyrelse (jf. Folkeskoleloven) som en dagtilbudsbestyrelse (jf. Dagtilbudsloven).
Daglig ledelse i Bakkehuset varetages af den daglig leder og med skolelederen som kontraktholder.
Ikrafttræden – 1. oktober 2014 eller snarest herefter.
| Mindre-/mer-udgift |
Nedlæggelse af dagtilbud Stilling/Virring | 550.000 |
Fredensgård overgår til dagtilbud Højvangen | 0 |
Etablering af ”landsbyordning” Virring (forhøjet afd. takst) | -123.000 |
Mindreudgift i alt | 427.000 |
Mistet forældrebetaling | 107.000 |
Nettovirkning – mindreudgift i alt | 320.000 |
+ = mindre udgift, - = merudgift |
Børn- og ungechefen indstiller,
at de forslåede organisatoriske og strukturelle ændringer sendes i høring/til udtalelse i bestyrelser og LokalMed i Dagtilbud Stilling/Virring, Dagtilbud Højvangen og Virring Skole i perioden 16. juni – 30. juni 2014
at sagen herefter genoptages i august 2014.
De forslåede organisatoriske og strukturelle ændringer på dagtilbudsområdet har været i høring i bestyrelser og LMU i dagtilbud Stilling/Virring, dagtilbud Højvangen og Virring Skole. Der er modtaget høringssvar fra alle bestyrelser og LMU (vedhæftet som bilag til sagen).
I det følgende opsummes høringssvarene
Dagtilbud Stilling/Virring - bestyrelsen:
positiv i forhold til de organisatoriske og strukturelle ændringer
bekymring i forhold til om endnu en omstrukturering vil påvirke personalets trivsel og dermed den pædagogiske kvalitet
separate bestyrelser (scenarie 2)
besparelsen ved ændringerne skal forblive i de berørte institutioner – således at der ikke reduceres i børnetimer
forsikring om at 3–6 års området i den udvidede SFO i Hylke drives efter Dagtilbudslovens forskrifter.
Dagtilbud Stilling/Virring - LMU:
positiv i forhold til de organisatoriske og strukturelle ændringer
bekymret for endnu en omstillingsproces i de tre børnehuse (Fredensgård, Bakkehuset, Tusindfryd), en proces der vil tage tid fra kerneopgaven
tydelighed i forhold til de ansattes ansættelsesforhold
tydelighed i forhold til de daglige lederes opgaver og kompetencer
skolens bestyrelse ”langt væk” fra Bakkehuset og Tusindfryd
bekymring i forhold til muligheden for at bevare Fredensgårds særpræg (udeliv)
økonomisk kompensation i en overgangsfase
Dagtilbud Højvangen – bestyrelsen
Dagtilbud Højvangen byder Fredensgård velkommen og ser frem til et godt samarbejde
det er afgørende at dagtilbuddet ikke pålægges ekstraordinære udgifter i forbindelse med sammenlægning og derfor ønskes der afsat et engangsbeløb på 50.000 kr.
Dagtilbud Højvangen – LMU
byder Fredensgård velkommen i Dagtilbud Højvangen
Virring Skole – bestyrelsen
mange fordele ved de forslåede de organisatoriske og strukturelle ændringer
timingen er en udfordring (samtidig med skolereformen), og der skal afsættes ressourcer til samkøringsprocessen
betænkelig, såfremt forudsætningerne ikke er tilstrækkelige, ved at starte med én bestyrelse, men dette er slutmålet
Virring Skole – LMU
positiv i forhold til de organisatoriske og strukturelle ændringer
anbefaler en model med to separate bestyrelser (scenarie 2)
prøveperiode på 2 år
bekymring for om ledelsen bliver mindre synlig.
Konklusion og Fagsekretariatets bemærkninger
Såvel bestyrelser som LMU er positive i forhold til de forslåede organisatoriske og strukturelle ændringer.
Ledelsesmæssigt skal der være fokus på og tages hånd om de bekymringstemaer, som er nævnt i høringssvarene.
En børnehaveafdeling i en udvidet SFO drives i Skanderborg Kommune efter Dagtilbudslovens forskrifter. Dette forhold ændres der - med de forslåede organisatoriske og strukturelle ændringer - ikke på.
De økonomiske tildelinger følger gældende tildelingsprincipper. Det betyder, at de økonomiske ressourcer, der er til rådighed pr. indskrevet barn, er uændrede.
Afdelingstaksten for børnehuse, der har samdrift med skoler, er højere en den nuværende afdelingstakst. Således vil Bakkehuset og Tusindfryd tilsammen få 123.000 kr. mere i afdelingstakst end i dag.
Det er i høringssvar fra bestyrelsen i dagtilbud Stilling/Virring ønsket, at den kommunale besparelse, der opstår ved reduktion af en dagtilbudslederstilling, forbliver i institutionerne. Dette vil ikke være foreneligt med gældende tildelingsprincipper, og vil i givet fald være en forfordeling i forhold til det øvrige område.
Der er ligeledes i flere høringssvar fremsat ønske om, at der afsættes et engangsbeløb til samkøringsprocesserne. Såfremt der tildeles et engangsbeløb vil første års besparelse/kommunal mindreudgift i givet fald reduceres tilsvarende. Det skal bemærkes, at der ved tidligere sammenlægningsprocesser, ikke er bevilliget ekstraordinære økonomiske ressourcer.
Fagsekretariatet har ansøgt Undervisningsministeriet om godkendelse til udvidet SFO på Hylke Skole samt om dispensation til samdrift mellem Virring Skole og Bakkehuset. Der er endnu ikke modtaget svar på ansøgningen.
Af høringssvarene fremgår det, at bestyrelsen i dagtilbud Stilling/Virring og LMU på Virring Skole anbefaler scenarie 2 (to separate bestyrelser – en for Virring Skole og en for Bakkehuset). Fagsekretariatets anbefaling er, at såfremt der opnås godkendelse og dispensation fra Undervisningsministeriet, etableres landsbyordningen/samdriften med en fælles bestyrelse ud fra følgende overvejelser:
øvrige landsbyordninger r organiseret med én fælles bestyrelse
vil afspejle den ledelsesmæssige organisering
sikre størst mulig lokal sammenhæng mellem dagtilbud og skole på såvel ledelses- som bestyrelsesniveau.
Kun hvis der ikke opnås godkendelse og dispensation etableres landsbyordningen med to separate bestyrelser – en skolebestyrelse og en forældrebestyrelse.
Børne- og ungechefen indstiller,
at dagtilbud Fredensgård overgår til dagtilbud Højvangen pr. 1. oktober 2014,
at der, under forudsætning af ministeriets godkendelse, etableres samdrift mellem Virring Skole og Børnehuset Bakkehuset jf. Folkeskoleloven § 55 og 24a, og at der etableres udvidet SFO på Hylke Skole jf. Folkeskoleloven § 3 stk. 7 - med virkning fra 1. oktober 2014.
Alternativt, såfremt der ikke opnås godkendelse fra ministeriet, etableres én kontraktenhed med skolelederen som kontraktholder og én skolebestyrelse og én forældrebestyrelse.
at der tages stilling til eventuel afsættelse af engangsbeløb til samkøringsprocessen
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/53177
Der søges om frigivelse af midler til anlæg på Bakkeskolen. Midlerne skal anvendes til flytning af to faglokaler, så der kan etableres et undervisningslokale og et grupperum.
Hørning by har fortsat en positiv udvikling i forhold til skolesøgende børn, og skolernes samlede kapacitet rækker til fem klasser pr. årgang: to klasser på Højboskolen og tre klasser på Bakkeskolen.
Ved den seneste elev- og klassetalsprognose påpegede Fagsekretariatet, at skolekapaciteten i Hørning er så presset, at muligheden for frit skolevalg i Hørning reelt er ikke eksisterende.
Bakkeskolen har på trods af de seneste skoledistriktsændringer oplevet, at deres tre 0. klasser i løbet af året er vokset fra tre klasser på 28/29 elever til tre klasser på 30 elever. Folkeskoleloven foreskriver, at der skal ske oprettelse af en ny klasse, hvis elevtallet i klassen overstiger 28. Der kan dog gives dispensation til at have max. 30 elever i en klasse. Bakkeskolen bruger således dispensationsmuligheden, men udviklingen i klassens elevtal nødvendiggør, at årgangen i en stor del af timerne må undervises på 4 hold.
Endvidere stiger børnetallet generelt i Bakkeskolens distrikt, så elevtallet i de enkelte klasser er stigende med deraf følgende pres på de forholdsvis små klasselokaler. Der er derfor et stigende behov for holddeling og dermed flere lokaler. Elevtallet på Bakkeskolen har udviklet sig fra 593 elever i 2009 til 670 elever i dag.
Undervisnings- og Børneudvalget har fået udarbejdet en rapport over renoveringsbehovet på skolerne i Skanderborg Kommune. Bakkeskolen er i den kategori, hvor der er et stort behov for såvel renovering som udvidelse. Skolen og Fagsekretariatet forventede, at de nuværende fysiske ramme ville være tilstrækkelige i endnu et år, men den sidste stigning i elevtallet gør det absolut nødvendigt at få indrettet et undervisningslokale og et grupperum mere.
Fagsekretariaterne Teknik og Miljø samt Børn og Unge har på skolens foranledning drøftet muligheden for at opsætte modulbyggeri. Der er enighed om at dette ikke kan anbefales, idet det vil være en bekostelig sag uden at der er tale om blivende forbedringer.
Teknik og Miljø har sammen med skolen peget på en mulighed, hvor en ombygning vil gøre passive kælderlokaler i fløj D brugbare som faglokaler og grupperum, samt skabe mulighed for etablering af klasseværelse i nuværende faglokaler.
Teknik og Miljø har gennemregnet udgiftsniveauet for et samlet projekt for ombygningen. Kælderen indrettes med 2 faglokaler, 3 grupperum, gangareal, 3 toiletter og 1 rengøringsrum. I de tidligere faglokaler fjernes en væg så et tilstødende fysiklokale udvides. Dermed kan en klasse med et højt elevtal kan have fysik, uden at klassen skal deles. For at sikre tilstrækkelig dagslys vil der blive udbygget med to lysgårde mod henholdsvis øst og syd. Mod øst inddrages nogle af parkeringspladserne, disse erstattes af nye p-pladser, hvor bygningen på Skolevej 2A har ligget. Tegning er vedhæftet som bilag.
På anlægsrammerne for 2014 for Undervisnings- og Børneudvalgets område resterer der ca. 2,3 mio. kr. Heraf er ca. 500.000 kr. reserveret til presserende opgaver, mens de 1,8 mio. kr. ikke er disponeret.
Projektet vil kunne opdeles i to faser så fase 1 bliver et skaleret minimumsprojekt, som lovliggør de to kælderlokaler på hver 90 m2 til undervisningsbrug. Dette vil kunne etableres for 1,8 mio.kr. Det betyder, at der etableres to rålokaler i kælderen i Bygning D til faglokaler for billedkunst og natur- teknik, og at det nye klasselokale og grupperum bliver i de eksisterende faglokaler uden at der foretages ændringer i lokalerne. I dette minimumsprojekt udgraves kun til en lysgård, som vil give dagslys i to af lokalerne.
Fagsekretariatet foreslår, at der frigives 1,8 mio. kr. fra ”Ramme dagtilbuds- og skoleområdet 2014” til anlæg på Bakkeskolen.
Børne- og ungechefen indstiller,
at der gives anlægsbevilling og frigives rådigheds beløb på 1,8 mio. kr. til anlæg på Bakkeskolen, finansieret af ”Ramme dagtilbuds- og skoleområdet 2014”.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/41319
Sagen vedrører godkendelse af en samarbejdsaftale om pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) mellem Samsø Kommune og Skanderborg Kommune.
Samsø Kommune har kontaktet Skanderborg Kommune for at undersøge mulighederne for at indgå en aftale om en fleksibel Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR) betjening pr. 1. januar 2015.
PPR indgår gerne i et samarbejde med Samsø Kommune.
Samarbejdsaftalen har hjemmel i Lov om forpligtende kommunale samarbejder (lovbkg. Nr. 990 af 8. august 2013).
PPR skal yde psykologbetjening til Børn og Unge fra 0-18 år og indgå i et skoleudviklingsprojekt om inklusion og skolereformen.
Samsø Kommune betaler 695.000 kr. årligt til Skanderborg Kommune for ydelsen. Den mere præcise ydelse vil blive beskrevet i samarbejdsaftalen.
Et udkast til samarbejdsaftale er vedhæftet dagsordenen.
Børne- og ungechefen indstiller,
at en samarbejdsaftale om pædagogisk-psykologisk rådgivning (PPR) mellem Skanderborg Kommune og Samsø Kommune godkendes.
Sagen fremsendes til Undervisnings- og Børneudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 12/82360
Omprioritering af to projekter indenfor bevillingen ”Trafiksikre skoleveje og imødegåelse af sorte pletter” fremsendes til orientering, idet Miljø- og Planudvalget træffer beslutning i sagen den 12. august.
To projekter for Låsby Skole, (400.000 kr.) til trafiksanering og 100.000 kr. til hævede flader og afstribede cykelbaner, udsættes til 2015 fordi Skanderborg Forsyning udfører kloakseparering i Låsby.
I stedet foreslås følgende projekter udført:
Ejer Bavnehøj Skole, (200.000 kr.)
Herskind Skolen (200.000 kr.)
Gl. Rye Skole (100.000 kr.)
Fagsekretariatet Teknik og Miljø har med deltagelse af skoleledere, medlemmer af skolebestyrelsen, færdselskontaktlærere mv. gennemført besigtigelser og analyser af alle Skanderborg Kommunens folkeskoler i 2013. Derved er der opnået nærmere kendskab til og indsigt i de problemer, som skolerne oplever i dagligdagen. På den baggrund har det været muligt at indsnævre den enkelte skoles behov for trafikale og adfærdsmæssige ændringer. Der er udarbejdet en rapport med anbefalinger for hver enkelt af de 18 skoler.
I løbet af 2013 er der gennemført trafiksikkerhedsprojekter på omkring fem af Skanderborg Kommunens 18 folkeskoler, og der er planlagt etablering af 11 trafiksikkerhedsprojekter i 2014.
Fordi Skanderborg Forsyning gennemfører et kloaksepareringsprojekt i Låsby i 2014, ønskes projekterne for Låsby Skole (i alt 500.000 kr.) udsat til 2015.
Fagsekretariatet Teknik og Miljø har derfor foretaget en prioritering af de øvrige anbefalede tiltag ud fra økonomi sammenholdt med den forventede effekt, samt hvordan realiseringen af projekterne kan koordineres med de øvrige arbejder, der foregår i Skanderborg Kommune.
Projekterne for Ejer Bavnehøj Skolen (200.000 kr.), Herskindskolen (200.000 kr.) og Gl. Rye Skole (100.000 kr.) fremrykkes derfor til 2014.
Projekterne indeholder følgende
Ejer Bavnehøjskolen
krydsningshelle ved Tebstrup Parkvej
hastighedsdæmpning og oprydning i skilte ved skolen.
Herskindskolen
etablering af bump på Langelinie,
oprydning i skiltning og belysning.
Gl. Rye Skole
ændring af Nyvejs krydsning
oprydning i skiltning
I bilagene findes kort over de nævnte skoler samt besigtigelsesnotater, som er udarbejdet efter endt besigtigelse på hver skole.
Sagen behandles i Miljø- og Planudvalget den 12. august, og fremsendes til Undervisnings- og Børneudvalget til orientering.
Der er afsat 12 mio. kr. over fire år i perioden 2013-2016 til ”Pulje til sikre skoleveje og imødegåelse af sorte pletter”. I budget 2014 er der således afsat 3 mio. kr. til formålet.
Den ønskede omprioritering ændrer ikke ved den overordnede økonomi for 2014.
Teknisk chef indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 14/53362
Undervisnings- og Børneudvalget har i foråret 2014 gennemført dialogmøder med bestyrelserne for dagtilbuddene, skolerne og klubberne, og der er afholdt udviklingsdialogmøde med dagtilbudslederne, skolelederne, klublederne og i august/september afholdes udviklingsdialog med lederen af Skovbo og Tandplejen.
I efteråret 2014 skal der afholdes dialogmøde med bestyrelserne for skoler, klubber og dagtilbud.
Et af de punkter, der skal indgå i efterårets dialogmøder er budgetudmeldingen, men derudover kan der tages forskellige emner op i dialogen med bestyrelserne.
Af hensyn til planlægningen ønsker Fagsekretariatet, at udvalget drøfter ønsker til den nærmere planlægning af møderne.
Fagsekretariatet ønsker afklaret hvor mange dialogmøder der skal afholdes. Det er allerede aftalt, at der skal afholdes møde med klubberne i forbindelse med de drøftelser om struktur og indhold, der er i forlængelse af implementeringen af skolereformen. Der vil inden længe blive indbudt til dette møde.
Fagsekretariatet kan forslå følgende datoer til dialogmøder: 21., 22., 28. eller 30. oktober, 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25. eller 27. november.
Børne- og ungechefen indstiller,
at udvalget fastsætter mødedatoer for dialogmøder i efteråret,
at udvalget drøfter temaer for dialogmøderne.
Sagsnr.: 13/71847