Dato: |
04-09-2014 15:00:00 |
|
Udvalg: |
Undervisnings- og Børneudvalget |
|
Sted: |
Byrådssalen, Servicecenteret i Hørning |
|
PDF: |
Sagsnr.: 13/71847
Sagsnr.: 13/71847
Status på tilmeldinger til SFO og klub
Sagsnr.: 12/970
På Undervisnings- og Børneudvalgets møde den 7. november 2013 vedtog udvalget en plan for konkrete tiltag som led i synliggørelse og implementering af ”den bedste start på livet”. Et af tiltagene var, at dagtilbuddene på skift med kvartalsvis interval præsenterer Undervisnings- og Børneudvalget for ”den gode historie” om, hvordan arbejdet med den bedste start på livet har skabt en forandring i institutionerne.
Processen er planlagt sådan, at dagtilbuddene vælger et af politikkens temaer:
En god begyndelse
Barnets trivsel, udvikling og læring
Livsmestring
Børnemiljøer
Inklusion, omgangsformer og kultur
Den aktive borger og et bredere ressourceperspektiv
Planen er tilrettelagt således, at det sikres, at temaerne præsenteres i ovenstående fora inden for en toårs periode. Dagtilbuddene skal rette fokus på en eller flere af de definerede målsætninger i relation til temaet og beskrive, hvordan de konkret arbejder med opfyldelse af målsætningerne, og hvordan de kan se, at det skaber en forandring i institutionerne.
På udvalgsmødet den 3. april 2014 præsenterede dagtilbud Galten/Låsby, hvordan de arbejder med temaet ”Barnets trivsel, udvikling og læring” med særligt fokus på læreplaner og anvendelsen af digitale medier i relation hertil.
På nærværende møde vil der være præsentation fra to dagtilbud – henholdsvis Dagtilbud Skovby/Storring/Stjær og Dagtilbud Skanderborg Vest.
Børne- og ungechefen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 14/51613
Punktet skal ses som en del af Undervisnings- og Børneudvalgets indføring i børne- og ungeområdets forskellige fagligheder og områder. Punktet er blevet fremrykket efter henvendelse fra udvalgsmedlem Bent Jacobsen.
Punktet indeholder en orientering om Skanderborg Kommunes arbejde inden for myndighedsområdet med fokus på de tiltag og den tilbudsvifte, der anvendes. Denne orientering suppleres med nøgletal både for Skanderborg Kommune og andre kommuner. Derefter er der mulighed for en drøftelse af temaet ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser.”
Fagsekretariatet har endnu ikke haft mulighed for at orientere det nye Undervisnings- og Børneudvalg om alle fagområder inden for Børn og Unge.
Med dette punkt indledes en orientering om myndigheds- og foranstaltningsområdet. Orienteringen vil strække sig over to møder – mødet i august 2014 og mødet i september 2014.
Orienteringen på mødet her i august har fokus på arbejdet med anbringelser, herunder forebyggelse og er tænkt som en orientering, der vil give udvalget en bred indsigt i, hvordan der arbejdes med børn og familier i de svære sager, og hvordan der arbejdes med de politiske vedtagne principper. På mødet vil nøgletallene for området blive fremlagt og sammenlignet med nøgletal fra andre kommuner.
Denne orientering kan danne baggrund for udvalgets efterfølgende drøftelse af punktets tema ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser.”
Principper for det specialiserede område
Skanderborg Byråd vedtog den 25. november 2011 en række principper på det specialiserede område. Undervisnings- og Børneudvalget fik den 8. november 2012 som et led i politikkontrollen en opfølgning på principperne for det specialiserede område.
Principperne for det specialiserede børne- og ungeområde indeholder følgende overskrifter i forhold den indsats, der iværksættes over for barnet/den unge, som vurderes at have behov for særlig støtte:
en tidlig/hurtig indsats
stabilitet og tryghed i opvæksten
indsatsen iværksættes i barnets/den unges nærmiljø
brug af egne tilbud – når der er fagligt belæg herfor
inddragelse af økonomiske hensyn
Følgende ressourcer indgår i iværksættelsen af indsatser på det specialiserede sociale område for børn og unge:
Børnesocialrådgivningen
Sundhedsplejen
PPR
Dagtilbud
Skoler
Egne udførere (Familiehuset, Unge-Team og Småbørnsteamet)
Eksterne leverandører af ydelser
Derudover arbejdes der med:
Distriktssamarbejde
Fagsekretariatet og distriktssamarbejdet
Tværfagligt samråd
I forhold til det specialiserede område, herunder myndighedsområdet for børn og unge, er der løbende leverandørgennemgang og -vurdering med henblik på at sikre, at det er de ”rigtige” ydelser, der iværksættes og tilbydes.
Der er konstant fokus på den store udfordring som dokumentations- og digitaliseringskravene er. DUBU, som er et nyt digitalt værktøj er netop implementeret.
Ovenstående overskrifter er uddybet i vedhæftede bilag ”Principper for det specialiserede område”.
På septembermødet vil der blive givet en orientering om de øvrige opgaver, der ligger inden for myndigheds- og foranstaltningsområdets, herunder bl.a. lovgrundlag, arbejdet med plejefamilier, de brede forbyggende tiltag, tværfagligt samarbejde, overgang fra barn til voksen m.m.
Afdelingslederen for sociale sager og sekretariatslederen forestår orienteringen.
Børne- og ungechefen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning
at udvalget drøfter temaet ”Forebyggelse for børn, der har det svært i hjemmet og nogle gange ender i tvangsfjernelser”.
Med anden del af informationspunktet om det specialiserede børneområde vil der blive informeret om hele områdets temaer.
Det specialiserede børneområde ledes af chefen for myndighed og foranstaltning, som på mødet vil fortælle om bredden i området og fokus vil være på foranstaltningsområdet og det forebyggende arbejde.
I punktet vil udvalget blive præsenteret for forskellige cases, som afspejler de dilemmaer, der skal iagttages i sagsbehandlingen.
Chefen for myndighed og foranstaltningen og souschefen for Børn og Unge deltager i punktet.
Sagsnr.: 14/34334
Undervisnings- og Børneudvalget besluttede på mødet den 12. juni 2014 at sende forslag til en revideret styrelsesvedtægt samt bilag i høring hos alle skolebestyrelser. Høringssvarene foreligger nu med henblik på en videre politisk behandling af vedtægten.
Fagsekretariatet har modtaget høringssvar fra bestyrelserne ved:
Virring Skole
Stjærskolen
Højboskolen
Herskindskolen
Gl. Rye Skole
Hørningskolen
Voerladegård Skole
Bakkeskolen
Skovbyskolen
Høringssvarene er overvejende positive og udtrykke tilfredshed med forslaget til den reviderede styrelsesvedtægt. Især fremhæves forslaget om, at den daglige leder af skolefritidsordningen tilknyttes skolebestyrelsen, som et yderst positivt tiltag. Stjærskolens bestyrelse foreslår dog, at det også bliver en mulighed, som kan vælges fra.
Fagsekretariatet foreslår at § 2a fastholdes
”Daglig leder af skolens skolefritidsordning deltager i skolebestyrelsens møder uden stemmeret.”
I forhold til bestyrelsernes mulighed for at supplere sig med repræsentanter fra de lokale virksomheder og foreninger præcisere Højboskolens bestyrelse, at det bør være en mulighed, man har også efter, at bestyrelsen har konstitueret sig. Endvidere ønsker bestyrelsen en præcisering af vilkårene for de inviterede bestyrelsesmedlemmer.
Fagsekretariatet foreslår, at formuleringen i § 1vedrørende bestyrelsens mulighed for at supplere sig ændres
Fra:
” Skolebestyrelsen kan ved sit konstituerende møde vælge at supplere sig med op til 2 repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner og/eller lokale foreninger.”
Til:
”Skolebestyrelsen kan vælge at supplere sig med op til 2 repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner og/eller lokale foreninger. Beslutningen om supplering af bestyrelsen er gældende frem til næste ordinære valg. De inviterede medlemmer af bestyrelsen deltager på samme vilkår som forældrerepræsentanterne.”
Skovbyskolen bestyrelse ønsker en præcisering af formuleringen vedrørende forældrene til børn i specialklassers repræsentation i bestyrelsen.
Fagsekretariatet foreslår at formuleringen i § 1vedrørende forældrerepræsentation fra specialklassen ændres
Fra:
”Ved skoler med specialklasser skal mindst 1 forældrerepræsentant repræsentere specialklasserne.”
Til:
”Ved skoler med specialklasser vælges mindst 1 forældrerepræsentant af forældrene til børn i specialklasserne.”
Skovbyskolens bestyrelse gør i øvrigt opmærksom på, at der i § 4, stk. 2 vedrørende procedure for valg af medarbejderrepræsentanter har indsneget sig en fejl, idet der står: ”Hvert medlem har kun en stemme”, der bør rettelig stå: ”Hver medarbejder har kun en stemme.”
Fagsekretariatet anbefaler at fejlen rettes.
Den nødvendige revidering af styrelsesvedtægt er en konsekvens af aftaleteksten for skolereformen af 7. juni 2013 samt Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 28 af 14. januar 2014.
Børne- og ungechefen indstiller,
at de af fagsekretariatet formulerede ændringer på baggrund af skolebestyrelsernes høringssvar indarbejdes i det endelige forslag til styrelsesvedtægt for skolerne
at det tilrettede forslag til ny styrelsesvedtægt med tilhørende bilag fremsendes til endelig politisk beslutning i byrådet.
Sagsnr.: 14/57892
Punktet omhandler politikkontrol af samarbejdet mellem Hørning Juniorklubs aftenklub og Ungdomsskolens klubvirksomhed i Hørning.
Undervisnings- og Børneudvalget besluttede i foråret 2013, at der skulle etableres et samarbejde mellem Hørning Juniorklub og Ungdomsskolens klub i Hørning.
Fagsekretariatet har bedt Hørning Juniorklub og Ungdomsskolen om en status på samarbejdet.
Hørning Juniorklub og Ungdomsskolen har siden august 2013 drevet aftenklubben i Hørning for målgruppen 14 -18 år.
Klubben er beliggende på to matrikler, en ved Højboskolen og en ved Bakkeskolen, men tilbydes som ét samlet klubtilbud.
Åbningstider:
Mandag kl. 18.30-21.30 Hørning Juniorklub, Toftevej 53g
Tirsdag kl. 18.30-21.30 Bakkehuset, Skanderborgvej 9
Onsdag kl. 18.30-21.30 Hørning Juniorklub, Toftevej 53g
Torsdag kl. 18.30-21.30 Bakkehuset, Skanderborgvej 9
Søndag kl. 18.30-21.30 Bakkehuset, Skanderborgvej 9
De to institutioner har samarbejdet om fælles arrangementer. Her kan bl.a. nævnes:
Opstartsfest
Blå Mandag for 7. klasserne
Tur til svømmehallen
Sommerfest
Juleafslutning
Der er lavet fælles foldere, facebookprofil, plakat med mere. Klubbens fælles folder for det afsluttede skoleår er vedhæftet som bilag.
Der er løbende blevet afholdt fælles personalemøder med medarbejderne fra begge enheder. Herudover mødes lederne af klubberne efter behov. På møderne er der fokus på unge, som kræver en særlig indsats, der bliver planlagt aktiviteter, og den fælles pædagogiske indsats bliver diskuteret.
I samarbejdet omkring SSP deltager medarbejdere fra begge klubtilbud.
Samarbejdet mellem Juniorklubben og Ungdomsskolen betyder, at ungdomsklubben nu har endnu bedre fat i 6. klasserne i overgangen fra juniorklub til ungdomsklub. Det betyder igen, at ungdomsklubben har fået en højere repræsentation af 7. klasser indmeldt i ungdomsklubtilbuddet.
Et medlemskab koster 25 kr. årligt og giver ud over ungdomsklubben i Hørning også adgang til ungdomsskolens 9 andre ungdomsklubber.
Samarbejdet har også betydet, at klubberne trækker på hinandens medarbejdere, således har der i en periode været en fælles medarbejder ansat, som har virket på begge adresser.
Børne- og ungechefen indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 14/53868
Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over tilbudsviften på det område, som regionen og kommunerne samarbejder om. Samtidig er det formålet med rammeaftalen at skabe overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel på tilbud og ydelser inden for aftalens område.
Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt. Udviklingsstrategien skal være godkendt i de 19 kommunalbestyrelser i regionen samt i regionsrådet senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober.
Der er enighed om, at der i 2015-2016 fortsat er fokus på udviklingen af omkostningseffektive løsninger/tilbud, som fagligt og kvalitativt er i orden. Det må forventes, at de samlede kommunale udgifter fortsat vil være under pres. Der skal derfor fortsat arbejdes på at finde nye måder at styre udgiftsudviklingen på bl.a. gennem øget fokus på visitationen og den fælles metodeudvikling.
Det aftales desuden, at indførelse af differentierede takster for de enkelte tilbud fortsættes med henblik på at sikre større gennemsigtighed mellem ydelser og takster.
Udkast til Styringsaftale 2015 er udarbejdet i en tæt dialog mellem repræsentanter fra administrationen i de 19 kommuner og Region Midtjylland.
Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt. Udviklingsstrategien skal være godkendt i de 19 kommunalbestyrelser i regionen samt i regionsrådet senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober.
Styringsaftalen skal lægge rammerne for kapacitets- og prisudviklingen i det kommende år for de omfattede tilbud i regionen. Formålet med styringsaftalen er at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne på det specialiserede socialområde er afhængige af at købe og sælge pladser på specialiserede sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne. Det medfører et behov for at koordinere rammerne for dette køb og salg på tværs af kommunegrænser.
Styringsaftale 2015 er udarbejdet i tæt samarbejde med repræsentanter fra administrationen i kommunerne og Region Midtjylland, hvormed der er skabt et godt afsæt for en fælles indsats på det sociale område.
Styringsaftale 2015 er i alt væsentlighed en videreførelse af Styringsaftale 2014, dog indeholder udkastet en ændring som følge af etablering af Socialtilsynet, idet det administrative overhead i taksterne foreslås reduceret med 0,3 % svarende til den procentsats, som hidtil er blevet opkrævet i taksterne til tilsyn.
En ny bekendtgørelse forventes at træde i kraft med virkning pr. 1. januar 2015 vedrørende reglerne for opgørelse af over-/underskud i tilbud, der er omfattet af rammeaftalen. Reglerne vil blive indarbejdet i Styringsaftalen, når bekendtgørelsen foreligger.
KKR Midtjylland har på mødet den 12. juni 2014 behandlet udkast til Styringsaftale 2015. Parterne er enige om at indstille forslaget til godkendelse i byrådene samt i regionsrådet for så vidt angår de tilbud regionen driver.
Udvikling i taksterne
Der er enighed om:
at der fortsat skal være fokus på udviklingen af omkostningseffektive løsninger/tilbud, som er fagligt og kvalitativt i orden. Dette kan ske ved sammenlægning og omlægning af tilbud, udvikling af nye og anderledes tilbud, kortere opholdstider, fokus på effekt af indsatsen og serviceniveau.
at der fortsat skal arbejdes på at finde nye måder at styre udgiftsudviklingen på bl.a. gennem øget fokus på visitationen og den fælles metodeudvikling, da det må forventes, at de samlede kommunale udgifter fortsat vil være under pres.
at indførelse af differentierede takster for de enkelte tilbud fortsættes med henblik på at sikre større gennemsigtighed mellem ydelse og takst.
at overheadprocenten i takstberegningen er maksimale procenter, dvs. driftsherrerne bl.a. kan reducere administrationsomkostningerne fra det nuværende niveau på 6,1 %.
at indgå i dialog med de private driftsherrer/tilbud om fortsat udvikling af mere omkostningseffektive løsninger/tilbud, som er fagligt og kvalitativt i orden. Herunder at de private driftsherrer/tilbud reducerer deres udgifter og dermed taksterne svarende til de offentlige driftsherrers reduktion gennem de senere år.
Børne- og ungechefen indstiller,
at Undervisnings- og Børneudvalget drøfter udkast til Styringsaftale 2015.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagsnr.: 13/71847