I Skanderborg Kommune prioriteres god drikkevandskvalitet, ren og tilstrækkelig grundvandsressource samt sikker forsyning højt. Dette kræver stort fokus på beskyttelse af grundvandsressourcen og på forsyningssikkerhed generelt.
Kommunens vandplaner
Indberet vandmængder og pejlinger
Hvis du ejer et vandforsyningsanlæg, som har en indvindingstilladelse, skal du registrere og indberette den oppumpede vandmængde samt pejlinger til os. Dette gælder dog ikke husstande, som har deres egen indvinding til husholdning.
Indberetningen af oppumpede vandmængder og pejlinger, opgjort for perioden 1. januar til 31. december, skal foretages elektronisk senest 31. januar.
Din indberetning vil blive offentligt tilgængelig i Jupiter-databasen hos GEUS (De nationale Geologiske Endersøgelser for Danmark og Grønland) på hjemmesiden www.geus.dk.
Du modtager et link pr. mail, når tiden nærmer sig.
Hvis du ikke har modtaget denne mail, bedes du kontakte os på grundvand@skanderborg.dk
Sløjf en brønd eller boring
Ubenyttede brønde og boringer kan være kilder til forurening af grundvandsmagasiner. Vi bestræber os på at beskytte grundvandet mest muligt, og derfor skal ubenyttede boringer og brønde sløjfes. Sløjfningen skal foretages af en brøndborer med A-bevis, og du betaler selv for sløjfningen. Hvis du har en brønd eller boring, skal den sløjfes, hvis:
- Du er tilsluttet et alment vandværk
- Du ikke har indvundet vand fra din brønd eller boring de seneste 10 år
Forbud mod brug af pesticider
Skanderborg Kommune har i de vedtagne indsatsplaner for grundvandsbekyttelse vurderet, at der er behov for at forbyde brugen af pesticider på konkrete arealer i henholdsvis boringsnære beskyttelsesområder, samt det grundvandsdannede opland til almene vandværker. Nye arealer kommer til, i takt med at nye indsatsplaner udarbejdes og vedtages.
Særligt om boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)
Et boringsnært beskyttelsesområde (BNBO) er en beskyttelseszone, der skal beskytte indvindingens vandkvalitet imod en bred vifte af forureningskilder, uheld og spild i nærområdet til indvindingsboringen. Inden for et BNBO kan der være øget risiko for forurening, for eksempel som følge af sprøjtning med pesticider.
Skanderborg Kommune vil inden 30. september 2022 foretage en foreløbig risikovurdering af alle BNBO’er baseret primært på geologi og grundvandskemi. BNBO'erne indgår som en del af de samlede indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse.
Se på et kort, om dine arealer ligger i et boringsnært beskyttelsesområde.
Nye krav om PFAS analyser for mindre ikke-almene vandværker
I den nye drikkevandsbekendtgørelse, stilles krav om, at alle små ikke-almene vandforsyninger skal udtage analyse for summen af 22 PFAS stoffer ved førstkommende analyse.
Det gælder vandværker som har et kontrolprogram eller skal udtage en forenklet kontrol hvert 3. år.
Hvis du har spørgsmål kan de rettes til mail: Grundvand@Skanderborg.dk