Naturbeskyttelse
Søg dispensation til dit projekt i beskyttet natur
Søg dispensation til dit projekt i beskyttet natur
Naturbeskyttelseslovens § 3 beskytter særligt bevaringsværdige naturtyper i Danmark. Beskyttelsen omfatter
Når et areal er beskyttet, må du fortsætte den sædvanlige drift, f.eks. afgræsning eller høslæt, men du må ikke lave noget nyt på arealet, der kan ændre på tilstanden af naturværdierne.
Du skal derfor søge om dispensation, hvis du f.eks. vil starte ”et projekt” med at
Vi kan i særlige tilfælde dispensere fra beskyttelsen.
Vi laver løbende tilsyn med naturen i kommunen for at sikre os, at registreringen af den beskyttede natur er så opdateret som muligt. Det er altid den nuværende naturtilstand, der afgør, om et område er beskyttet. Ny natur kan opstå, og eksisterende natur kan gå tabt over tid. Derfor er der altid tale om en vejledende registrering af beskyttede naturområder.
Du kan se om din ejendom indeholder beskyttet natur på det vejledende kort på kort.skanderborg.dk. Du kan også se området og supplerende oplysninger, som vi har registreret på miljøportalen.dk.
Kontakt os gerne på naturbeskyttelse@skanderborg.dk eller telefon 8794 7744, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.
Hvis du planlægger et projekt, der indebærer indgreb i et beskyttet område, skal du søge om dispensation.
Du skal i ansøgningen beskrive og begrunde dit projekt og du skal vedlægge et kort, der viser, hvor du vil lave indgrebet. Husk at anføre matrikelnummer.
Vi giver normalt kun dispensation til indgreb, hvis
Du kan som udgangspunkt ikke få tilladelse til dit projekt, hvis du begrunder det med landbrugsmæssige, økonomiske eller rekreative interesser.
Når vi har modtaget din ansøgning, kontakter vi dig for at aftale en dato for et møde på arealet sammen med dig. Her vurderer og registrerer vi den aktuelle naturtilstand, og du kan fortælle om dyrkningshistorien på arealet og baggrunden for din ansøgning.
Efterfølgende laver vi en foreløbig vurdering af, hvilken betydning dit projekt vil få for naturområdet. Vi sender den foreløbige vurdering til dig, som du vil få 3 uger til at kommentere, inden vi laver den endelige afgørelse.
Vi træffer den endelige afgørelse på baggrund af den foreløbige vurdering og dine kommentarer. Afgørelsen omfatter
Du kan klage over afgørelsen i 4 uger efter den er sendt til dig. Du klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet via en klageportal.
Hvis du eller andre klageberettigede vælger at klage, må du ikke udnytte dispensationen, før klagenævnet har afgjort klagen.
Der er en række personer og interessenter, der kan klage over en dispensation efter naturbeskyttelsesloven. Det drejer sig om
Vi har lavet en kommuneplan, som indeholder information om og planer for naturen i Skanderborg Kommune med forskellige typer af beskyttelse, bl.a. § 3, Natura 2000 og Grønt Danmarkskort.
Klima, Vand og Natur
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
E-mail: natur@skanderborg.dk
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Tlf. 8794 7000
Telefontid:
Mandag, tirsdag og onsdag: kl. 10.00 - 13.00
Torsdag: kl. 10.00 - 17.00
Fredag: kl. 10.00 - 13.00
Åbningstid:
Mandag, tirsdag og onsdag kl. 10.00-13.00
Torsdag: 10.00 - 17.00
Fredag: 10.00 - 13.00