Så har du som ung, barn eller voksen en række muligheder for at få rådgivning af fagpersoner.
Når du ringer, kan du være anonym, og samtalen bliver ikke registreret.
Har du brug for rådgivning og hjælp i forhold dit barns eller din families trivsel?
Ring til på Børnesocialrådgivningen, socialområdet, og få råd og vejledning
Ring mellem 8.30 og 9.30 på tlf.: 8794 7345
Har din familie brug for rådgivning og hjælp, fordi dit barn er handicappet eller alvorligt syg?
Ring til Børnesocialrådgivningens Specialrådgivning og få råd og vejledning
Ring mellem 8.30 og 9.30 på tlf.: 8794 7346
Er du bekymret for dit barns sprog, tale og læsning, og er du usikker på, om dit barn skal have hjælp af en fagperson?
Så kan du booke en telefontid til åben rådgivning med vores konsulent i sprog, tale og læsning.
Så kan du booke en telefontid til åben rådgivning med en pædagogisk konsulent eller psykolog i PPR.
Er du ung, bekymret, bange eller ensom? Alle emner er velkomne og intet er for småt at spørge om.
Hvis du er mellem 9 og 23 år kan du hver mandag i tidsrummet 17.30-20.30 chatte anonymt med en voksen, der har erfaring i at arbejde med unge.
I chatten kan du skrive om alt det, der fylder - og ingen emner er for små eller store.
Udenfor chattens åbningstid kan du stille spørgsmål i brevkassen.
Hos SSP og Forebyggelse kan du som ung, forælder, pårørende eller fagprofessionel altid henvende dig - også anonymt - med spørgsmål, undringer, bekymringer eller ønske om hjælp til børn og unge.
Vores SSP-konsulenter har mange samtaler om alt fra helt almindelige teenageproblematikker til mere specifikke rusmiddel- eller kriminalitetsrelaterede problemer. Vores udgangspunkt er altid, at jo tidligere, der sættes ind med hjælp, jo større sandsynlighed er der for at bremse en bekymrende udvikling.
Derfor er vi altid til rådighed for at tilbyde råd og vejledning, eller hjælp til at identificere den rigtige indsats. Vi vurderer i hver enkelt situation - sammen med dig - om det er nok med en telefonsamtale (eller flere), eller om det vil være en god idé at mødes og planlægge et forløb.
Vi er tre SSP-konsulenter, som arbejder distriktsinddelt. Du kan derfor altid ringe til din lokale SSP-konsulent og få råd og vejledning.
SSP-konsulenterne har fleksible arbejdstider, og hvis opkaldet ikke besvares, bedes du lægge en besked på telefonsvareren eller sende en sms, og så vil SSP-konsulenten ringe tilbage hurtigst muligt.
SSP er et samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi, og har til formål at skabe gode, trygge og udviklende vilkår for alle børn og unge for derved at motivere dem til at fravælge risikoadfærd – herunder kriminalitet og misbrug.
SSP-samarbejdet arbejder for at opbygge, anvende og vedligeholde lokale netværk, der har kriminalpræventiv indvirkning på børns og unges dagligdag. Formålet med samarbejdet er at skabe gode opvækstvilkår for børn og unge og sikre, at der i god tid gribes ind, hvis der i et område i kommunen findes truede grupper af børn og unge.
Den kriminalpræventive indsats retter sig mod tre niveauer:
Link
Find mere viden om kriminalitetsforebyggelse hos Det Kriminalpræventive Råd
Link
Få Rådgivning om alkohol, hash og andre stoffer på Netstof.dk
Link
Få gode råd og viden omkring dit barns digitale liv hos Redbarnet.dk
Link
Få gode råd til samarbejde og trivsel i klassen på forældrefiduser.dk
Link
Har du brug for viden eller hjælp til dialogen om alkohol med din teenager, kan du finde det på fuldafliv.dk
Link
Behov for økonomisk hjælp for at kunne deltage i fritidsaktiviteter? Læs om Fritidspas her
Lov om Kommunal indsats for unge under 25 år træder i kraft 1. august 2019. Det betyder, at Skanderborg Kommune skal etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats, som gør alle unge parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i job
Formålet med den kommunale ungeindsats er, at unge og deres forældre møder kommunen, som én samlet enhed på tværs af kommunale opgaver.
Med én samlet indgang skal unge uden for arbejdsmarkedet eller uden uddannelse ikke opleve, at de selv skal koordinere deres eget forløb, hvis de får brug for støtte fra flere afdelinger i kommunen. Det skal den nye kommunale ungeindsats sørge for, og den bliver derfor etableret på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet.
Den kommunale ungeindsats er forankret på tværs af Ungecentret og Børn og Unge. Det er de koordinerende sagsbehandlere, der sikre at den unge og familien får en koordineret indsats, denne rette hjælp og støtte i overgange inden for lovgivningens ramme, samt en individuelt tilrettelagt plan i samarbejde med den unge og familien.
Vi har lagt vægt på at ensrette vores indsatser, og skærpe vores samarbejdsflader, således at de unge der går fra en afdeling til en anden oplever en smidig overgang. Fremover vil det være muligt for de unge der har et særligt behov for det, at få én kontaktperson, som skal hjælpe med at sikre en koordineret indsats på tværs af områderne.
Unge med behov for hjælp vil få én uddannelsesplan, som følger med så længe, der er behov for støtte fra kommunen. Planen vil også gå på tværs af de kommunale fagområder. Det betyder blandt andet, at der i uddannelsesplanen også vil stå, hvis der er andre indsatser i gang. Det kan f. eks. være, hvis den unge har misbrugsproblemer eller andet, og der derfor er iværksat støtte til den unge for at hjælpe den unge i hverdagen og i vejen til uddannelse eller job.
Uddannelsesvejledningen er forankret i Ungecentret og er en del af den kommunale ungeindsats. Der ydes her fra vejledning i Grundskolen, men også til ungegruppen som er afsluttet fra grundskolen, og ikke overgået til en ungdomsuddannelse.
Derudover har Skanderborg Kommune valgt, at den kommunale ungeindsats skal gælde unge mellem 15 og 30 år. Altså fem år længere, end loven kræver. Det sker for at sikre en sammenhængende indsats på tværs af flere lovgivninger.
Du kan skrive sikkert til den kommunale ungeindsats via borger.dk/post
Eller telefonisk:
Ungecenter: 87 94 76 01
Børn og unge: 8794 7331
Fagsekretariatet Børn og Unge
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Telefontider: 8.30 - 9.30
Socialområdet tlf. nr.: 8794 7345
Specialrådgivning tlf. nr.: 8794 7346