Affald og genbrug
Genbrugspladser, byggeaffald og publikationer
Genbrugspladser, byggeaffald og publikationer
Du kan se adresser og åbningstider på genbrugspladserne i kommunen på Renosyds hjemmeside.
Genbrugspladserne administreres af det fælleskommunale renovationsselskab Renosyd I/S.
Alle genbrugspladser er lukket den 24., 25., 26. og 31. december samt den 1. januar.
Vi har i ferieperioder forlænget sagsbehandlingstid på anvisninger af affald. Du kan derfor ikke forvente at få en anvisning indenfor 14 dage.
Skal du nedrive, renovere eller vedligeholde en bygning eller et anlæg og har mere end 1 ton byggeaffald, skal du gøre 4 ting:
Desuden skal du altid sortere dit affald.
Skal du udskifte termoruder, der kan være fremstillet i perioden 1950-1977 skal du være særligt opmærksom på tilstedeværelsen af PCB.
Vi arbejder med de samme grænseværdier som andre kommuner i Business Region Aarhus (BRAA) og en række sjællandske kommuner.
Som udgangspunkt skal du altid analysere for asbest, PCB, klorparaffiner, PAH’er og tungmetaller som angivet i affaldsbekendtgørelsen. Afhængig af historikken kan der være behov for flere analyseparametre.
Der skal altid analyseres på det intakte materiale inden nedbrydning og fortynding, og det er som udgangspunkt niveauet i overfladeprøven der gør sig gældende.
Hvis der er tale om materialer, som ikke er egnet til afrensning som f.eks. træværk, er der efter en konkret vurdering af affaldets karakter, mængde og videre behandling, mulighed for at kommunen revurderer klassificeringen på baggrund af en gennemsnitsværdi i stedet for en overfladeprøve. Muligheden for gennemsnitsværdier gælder ikke for PCB.
Det er tilladt, at anvende følgende uden tilladelse til bygge- og anlægsarbejder:
Bygge- og anlægsarbejder kan f.eks. være etablering eller reparation af skovveje, markveje og stier samt som fundamenter, på pladser og lignende.
Det er restproduktbekendtgørelsen, der regulerer, hvilke materialer, der må anvendes som erstatning for primære råstoffer.
Det er en absolut forudsætning, at materialerne er sorterede og uforurenede. Der må således ikke være rester af f.eks. ledninger, plastik eller eternit.
Det er en udbredt misforståelse, at asbestfrie eternitplader og knust asfalt også må anvendes uden tilladelse til bygge- og anlægsarbejder. Det er forbudt, at bruge eternit og knust asfalt til bygge- og anlægsarbejder uden tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven. Knust asfalt må som udgangspunkt kun bruges til bundsikring på veje med bærelag af bunden asfalt og på ikke-følsomme arealer.
Hvis du ønsker at bruge knust asfalt eller eternit, skal du ansøge os om tilladelse.
Det kan ske ved henvendelse på mail virksomhed@skanderborg.dk eller tlf.nr. 87947736.
Hvis du opnår tilladelse til at anvende knust asfalt, er vi forpligtigede til at underrette regionen, der muligvis kortlægger sådanne arealer efter jordforureningsloven.
Se den gældende affaldsplan.
Link
PCB-guiden
Link
Renosyds hjemmeside om affaldsordninger, affaldsplan, affaldsregulativer
Link
Asbestbekendtgørelsen om bl.a. håndtering, bortskaffelse og udsættelse for asbest
Link
Affaldsbekendtgørelsen
Link
Arbejdstilsynets regler for arbejde med asbest
Link
Hvis du vil klage over arbejdsmiljø, herunder forkert håndtering af asbest
Link
Restproduktbekendtgørelsen
Byggeri, Landskab og Miljø
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
E-mail: byggesag@skanderborg.dk
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Byggesag tlf. 8794 7703
Åben-land tlf. 8794 7730
Ejendomsskat tlf. 8794 7666
Virksomhed tlf. 8794 7736
Telefontid:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag 10.00 - 13.00
Torsdag 10.00 - 17.00