Hvis du har et dyrehold af en vis størrelse, fører vi miljøtilsyn og vurderer, om det lever op til de gældende afstandskrav og miljøregler.
Vi kan også hjælpe, hvis du gerne vil starte et græsningslaug eller overvejer at genopdyrke et areal.
Hobbydyr
Du må have et mindre hobbydyrehold, for eksempel op til 30 høns eller 4 heste, uden at det kræver en tilladelse eller godkendelse fra kommunen.
Erhvervsmæssigt dyrehold
Du har pligt til at anmelde erhvervsmæssige dyrehold og produktionsarealets størrelse til Skanderborg Kommune. Erhvervsmæssigt dyrehold skal overholde gældende afstandskrav både ved etablering, udvidelse og ændring.
Regler for husdyrgødning
Der er regler for, hvor, hvornår og hvordan du må udbringe husdyrgødning. Har du flydende husdyrgødning eller ensilagesaft i beholdere, får du beholderkontrol minimum hvert 10. år.
Genopdyrkningsret
Siden 2004 har det været muligt at anmelde sit ekstensive eller udyrkede landbrugsareal til kommunen med henblik på at opnå genopdyrkningsret. Denne ret medfører, at arealet ikke bliver omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, uanset de naturmæssige værdier. Det betyder, at arealet senere kan genopdyrkes, hvis anmeldelsen godkendes af kommunen.
Du kan dog kun anmelde et areal, som ikke allerede er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Vær også opmærksom på, at genopdyrkningsretten ikke gælder i forhold til anden lovgivning som for eksempel anmeldelsespligten i Natura 2000-områder, vandløbsloven, okkerloven og beskyttelse af fredede arter og bilag IV-arter.
Græsningslaug
Vil du være med til at pleje naturen i dit lokalområde? Vil du være sikker på, at de bøffer du spiser kommer fra dyr, der har haft et godt liv? Så er medlemskab af et græsningslaug måske noget for dig.
Det lyder besværligt, men vi og Danmarks Naturfredningsforening står klar til at hjælpe dig i gang. Vi kan hjælpe med at formidle kontakt til et græsningslaug, og hvis du har arealer til afgæsning eller dyr, der mangler græs, må du meget gerne kontakte os..
Kontakt Danmarks Naturfredningsforening i Skanderborg, telefon 28 28 78 20.
Kontakt Natur- og miljøafdelingen i Skanderborg Kommune, telefon 87 94 77 45.
Læs mere om kogræsserlaug hos Danmarks Naturfredningsforening.
Vil du klage?
Hvis du oplever en uacceptabel gene fra et landbrug kan du sende en klage til
landbrug@skanderborg.dk.
Beskriv din klage så konkret og præcist som muligt, så vi kan forholde os til sagen.
Hvis du vil klage over færdsel med store maskiner eller manglende oprydning på offentlig vej, skal du kontakte politiet.
Se kontaktinformation på politiets hjemmeside