Landbrug
Høns, heste, erhvervsmæssige dyrehold, tilsyn m.m.
Høns, heste, erhvervsmæssige dyrehold, tilsyn m.m.
Husdyrgødning omfatter gylle, ajle og fast gødning.
Det har siden 2004 været muligt at anmelde sit ekstensive eller udyrkede landbrugsareal til kommunen med henblik på at opnå genopdyrkningsret. Denne ret medfører, at arealet ikke bliver omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, uanset de naturmæssige værdier. Det betyder, at arealet senere kan genopdyrkes, hvis anmeldelsen godkendes af kommunen.
Du kan dog kun anmelde et areal som ikke allerede er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Vær også opmærksom på, at genopdyrkningsretten ikke gælder i forhold til anden lovgivning som fx anmeldelsespligten i Natura 2000-områder, vandløbsloven, okkerloven og beskyttelse af fredede arter og bilag IV-arter.
Vi laver løbende tilsyn med naturen i kommunen for at sikre os, at registreringen af den beskyttede natur er så opdateret som muligt. Det er altid den nuværende naturtilstand, der afgør, om et område er beskyttet. Ny natur kan opstå, og eksisterende natur kan gå tabt over tid. Derfor er der altid tale om en vejledende registrering af beskyttede naturområder.
Du kan se om din ejendom indeholder beskyttet natur på det vejledende kort på kort.skanderborg.dk. Hvis den gør, kan du også se området og supplerende oplysninger, som vi har registreret på miljøportalen.dk.
Kontakt os gerne på naturbeskyttelse@skanderborg.dk eller telefon 8794 7744, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.
Før du genopdyrker arealet skal du kontakte os på naturbeskyttelse@skanderborg.dk eller telefon 8794 7744, da vi skal godkende genopdyrkningen.
Muligheden for at anmelde et areal til genopdyrkning er tidligere blevet brugt til at anmelde en del brakmarker (ved ophør af den obligatoriske braklægningsordning i 2008), men kan også bruges på permanente græsarealer eller udyrkede arealer, hvis muligheden for senere at inddrage arealet i omdrift ønskes bibeholdt. Det kan specielt være relevant for udyrkede arealer og braklagte arealer, som ikke har været i omdrift i en 7 – 10 årig periode.
Arealer anmeldt til genopdyrkningsret er stadig omfattet af rydningspligten.
Det er muligt at få genopdyrkningsret trods forekomst af artsfredede dyr eller planter, men ved genopdyrkning skal disse arters tilstedeværelse respekteres. Dvs. at på de dele af arealet, hvor evt. fredede arter forekommer, må der ikke opdyrkes, mens en opdyrkning vil være tilladt på den resterende del af arealet. En evt. dispensation om at fjerne fredede arter skal søges hos Miljøstyrelsen.
Det lyder besværligt, men vi og Danmarks Naturfredningsforening står klar til at hjælpe dig i gang.
Vi kan hjælpe med at formidle kontakt til et græsningslaug.
Så må du meget gerne kontakte Natur- og Miljøafdelingen på tlf. 8794 7745.
Danmarks Naturfredningsforening i Skanderborg, tlf. 2828 7820.
Natur- og Miljøafdelingen tlf. 8794 7745.
Hvis du oplever en uacceptabel gene fra et landbrug kan du sende en klage til
landbrug@skanderborg.dk.
Beskriv din klage så konkret og præcist som muligt, så vi kan forholde os til sagen.
Hvis du vil klage over færdsel med store maskiner eller manglende oprydning på offentlig vej, skal du kontakte politiet.
Se kontaktinformation på politiets hjemmeside
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
E-mail: landbrug@skanderborg.dk
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Tlf. 8794 7736
Telefontid:
Mandag, tirsdag og onsdag: kl. 10.00 - 13.00
Torsdag: kl. 10.00 - 17.00
Fredag: kl. 10.00 - 13.00
Åbningstid:
Mandag, tirsdag og onsdag kl. 10.00-13.00
Torsdag: 10.00 - 17.00
Fredag: 10.00 - 13.00