I Sygehusforbindelse med genoptræning og risiko for smitte med Covid- 19 har sundhedsstyrelsen angivet retningslinjer for genoptræningen i kommunerne. Det betyder, at vi kun kan tilbyde genoptræning idet omfang det er nødvendig, for i betydelig grad at styrke, opretholde eller hindre forværring af din tilstand.
Hvis du har fået en genoptræningsplan fra Sygehuset bliver du kontaktet pr. brev eller telefon af genoptræningsvisitationen og det vil fremgå af dette brev eller telefonsamtale hvad du videre skal foretage dig.
Du skal indstille dig på at en del af genoptræningen kommer til at foregå ved træningsvejledning over telefon, men du laver de endelige aftaler om forløbet med terapeuten som du skal træne ved.
Ved spørgsmål er du velkommen til at kontakte Genoptræningsvisitationen på
Tlf. 8794 7892 i kommunens åbningstider.
Når vi er tilbage til normale tilstande efter Covid- 19, gælder nedenstående retningslinier.
Hvis du har været indlagt på hospitalet og fået en genoptræningsplan, har du følgende muligheder:
Kommunens rygkoordinator rådgiver dig om håndtering af rygproblematikker. Det kan bl.a. være vejledning om rehabiliterings- og træningsforløb, og det kan være støtte til at iværksætte relevante tiltag for dig.
Rådgivningen foregår telefonisk eller ved, at du mødes med rygkoordinatoren.
Rygkoordinatoren kan også være forløbskoordinator hvis du har komplekse rygproblematikker, hvor der er et særligt behov for en tværfaglig koordinering med rygproblematikkerne i fokus.
Rygkoordinatoren har mulighed for at vejlede interne og eksterne samarbejdspartnere vedrørende håndtering og støtte til borgere med rygproblematikker generelt.
Du kan læse mere i Pjecen Hold ryggen rask
Praktiserende læge kan henvise børn og voksne til gratis (vederlagsfri) fysioterapi, som opfylder Sundhedsstyrelsens kriterier.
Mange mennesker kommer sig godt efter en hjerneskade.
Her kan du møde Rasmus, som fortæller om sit forløb:
Kommunens hjerneskadekoordinatorer hjælper dig med at:
Hjerneskader kan give dig fysiske følger som f.eks. nedsat kraft i muskler og føleforstyrrelser, men du kan også få mentale følger f.eks. udtalt træthed, nedsat hukommelse, problemer med at danne overblik eller problemer med at tale eller forstå, hvad andre siger.
Har du som pårørende eller hjerneskaderamt brug for at søge viden om hjerneskade, er der flere muligheder.
En erhvervet hjerneskade er en skade i hjernen, der opstår på grund af sygdom eller ulykke. Følgerne af en hjerneskade kan gribe ind i flere områder af livet.
Ud over fysiske, mentale og følelsesmæssige ændringer, kan dit sociale og arbejdsmæssige liv også blive ramt.
I starten er det hospitalet, der skal tage sig af din hjerneskade og dens følger. Herefter skal kommunen koordinere et forløb, der hjælper dig med at få de tabte færdigheder og et godt liv tilbage. Det kræver et nært samspil mellem hospitalet, din egen læge og din kommune. Og det kræver al den støtte, du kan få fra dine pårørende.
I en kommune som Skanderborg vil der ca. være 180 borgere, som bliver ramt, heraf vil ca. 105 være under 65, og ca. 3 vil være under 18 år.
I denne film kan du få information om hvilke faser, du typisk vil komme igennem, hvis du har fået en hjerneskade:
Hvert år rammes cirka 25.000 danskere af hjernerystelse. Symptomerne på en hjernerystelse kan komme med forsinkelse fra minutter til dage. Langt de fleste er symptomfrie efter få uger, men 10-15% oplever langvarige følger af en hjernerystelse. Hvis du fortsat oplever symptomer anbefales det at søge egen læge.
Har du behov for at arbejde med de psykologiske følger af at du eller en pårørende har været i livsfare og måske fået blivende følger af en hjerneskade? Så skal du via egen læge, for at få en henvisning til psykologbehandling,
Hvis du som hjerneskaderamt eller pårørende ønsker at møde andre i samme situation, kan brugerorganisationerne Hjerneskadeforeningen og HjerneSagen måske være noget for dig.
Læs på denne side om:
Sundhedsfremme Skanderborg
Fagsekretariatet Beskæftigelse og Sundhed
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
E-mail sundhedsfremme@skanderborg.dk
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Tlf. 8794 7892
Telefontid:
Mandag, tirsdag og onsdag: 10.00 - 13.00
Torsdag: 10.00 - 17.00
Fredag: 10.00 - 13.00
Åbningstid:
Mandag, tirsdag og onsdag 10.00-13.00
Torsdag: 10.00 - 17.00
Fredag: 10.00 - 13.00