Alger
De fem baderåd:
Det er ikke muligt på forhånd at varsle om algeopblomstringer, men der findes fem gode råd, du bør følge:
For mere information og råd om alger i forhold til badning:
Algeopblomstringer kan ikke forudses og kan opstå på meget kort tid og forsvinde ligeså hurtigt igen.
Algerne stuves sammen af vinden, og kommer du til en strand med uklart vand, hvor sigtbarheden er under 1 meter, bør du undlade at bade eller tage til en anden badestrand.
Skumdannelser består ofte af døde alger og kan være giftige – hold derfor børn væk fra skumdannelser og sammenskyllede alger ved og på søbredden.
Vær opmærksom på, at børn er meget sårbare og reagerer på mindre mængder giftige alger end voksne, fordi de er små, og de gennem deres leg i strandkanten er mere udsatte for sammenskyllede alger og skumdannelser.
Hundeejere skal være opmærksomme på, at hunde er udsatte, fordi de drikker af søvandet, når de er tørstige, også selvom der er mange alger.
Hvis hunden har badet i vandet, kan den, når den slikker sin pels ren, også få algeforgiftning.
Får du det dårligt efter at have været i kontakt med badevand, med symptomer som hovedpine, mavepine, feber, hudirritation eller kvalme, bør du kontakte din læge.
Kvalitetskrav til badevandets indhold af bakterier
Badevand analyseres løbende gennem badesæsonen for E. coli samt Enterokokker.
På baggrund af indholdet af bakterier i prøverne, kan vandkvaliteten klassificeres efter én af fire mulige kategorier:
Bakterieforurening af badevand kan stamme fra f.eks. overløb fra spildevandskloakken. Sker der en udledning af spildevand, følger risikoen for smitte med sygdomsfremkaldende bakterier.
Det er ikke muligt at teste for alle sygedomsfremkaldende bakterier, så derfor undersøges der kun for indholdet af udvalgte "indikatorbakterier".
Man har valgt at bruge Enterokokker og E. coli, som findes i tarmsystemet hos mennesker og dyr. Da der normalt er meget få eller ingen enterokokker og E. coli tilstede i uforurenet vand, kan deres tilstedeværelse være tegn på, at der er sket en fækal forurening af vandet (fra f.eks. tilledning af kloakspildevand og/eller dyregødning).
Er der indikatorbakterier tilstede i en badevandsprøve, er der også risiko for, at der er andre mere skadelige bakterier tilstede og derfor er der opsat grænseværdier for indikatorbakterierne, som kvalitetskrav til badevandet.
I de seneste år har vi fået enkelte henvendelser fra borgere, der i forbindelse med badning i Knudsø og Skanderborg Sø er blevet ramt af fænomenet "swimmers itch". Det kommer til udtryk som rødt udslet med små røde pletter. Ikteangrebene er ufarlige, men kan være ret generende for især børn og andre med følsom hud.
Gode råd til at undgå ikter, når du bader i en sø:
Natur- og Miljøafdelingen
Skanderborg Fælled 1
8660 Skanderborg
E-mail: natur@skanderborg.dk
Sikker e-mail til kommunen (e-mails med personfølsomme oplysninger) kan du sende via din digitale postkasse på Borger.dk:
Tlf. 8794 7000
Telefontid:
Mandag, tirsdag og onsdag: kl. 10.00 - 13.00
Torsdag: kl. 10.00 - 17.00
Fredag: kl. 10.00 - 13.00
Åbningstid:
Mandag, tirsdag og onsdag kl. 10.00-13.00
Torsdag: 10.00 - 17.00
Fredag: 10.00 - 13.00