På Bakkeskolen i Hørning ved 8.X alt om at undgå madspild. Et undervisningsforløb på seks uger har lært eleverne at udvikle konkrete idéer til, hvordan man kan forebygge madspild. Og det har også påvirket deres egne holdninger til, hvad der bliver købt ind derhjemme.
Eleverne i 8.X på Bakkeskolen i Hørning er blevet en form for madspilds-ambassadører efter at have arbejdet med emnet de første seks uger af skoleåret. Undervisningen har både givet dem en større viden om omfanget af madspild og viden om, hvor i fødevarekæden problemet er størst. Derudover har undervisningen rustet eleverne til selv at tage hånd om problemet. Som afslutning på forløbet har de nemlig udviklet deres egne idéer til, hvordan man kan minimere madspild i fremtiden.
Ideerne strakte sig fra mere undervisning om madspild i folkeskolen til at sælge kasser med ”grim” frugt og grønt til børnefamilier, så børn vokser op med en naturlig idé om, at frugt og grøntsager ikke kun er perfekt runde, lige og symmetriske. Flere af ideerne endte med at blive fremlagt for relevante aktører i erhvervslivet og fik positive tilbagemeldinger. Blandt andet var Aarstiderne, der sælger frugt- og grøntsagskasser, særligt glade for idéen om en ”grim frugt og grønt-kasse”.
En tredjedel af al mad i hele verden bliver smidt ud, og det var noget af en øjenåbner for mange af eleverne. Flere af dem opfordrer nu deres forældre til at have et større fokus på madspild, når de køber ind. Det kan for eksempel være ved at købe datovarer, vælge de grimme grøntsager eller købe overskudsmad via appen ”Too Good To Go”. På den måde kan inspirationen fra undervisningsforløbet forgrene sig og forhåbentlig nå endnu flere.
7.000 kroner
Så mange penge kan en gennemsnitsfamilie cirka spare om året ved at undgå madspild.