Vores Køkken, der leverer mad til blandt andet plejehjem i Skanderborg Kommune, arbejder aktivt for at minimere spild af mad. Det kræver kreativitet og tilvænning, men det medfører samtidig et overskud i budgettet, så en stigende del af råvarerne kan blive økologiske.
Cirka 20% af en gennemsnitlig danskers CO2-aftryk kommer fra fødevarer og op mod en femtedel af den mad, vi køber, ender i skraldespanden. Madspild belaster klimaet unødigt, og det er derfor et oplagt sted at begynde, hvis man gerne vil leve mere klimavenligt.
Hver dag tilbereder Vores Køkken i Skanderborg Kommune næsten tusinde middagsportioner i deres fem industrikøkkener. Maden bliver leveret til blandt andet plejehjem og botilbuddet Sølund, og på grund af omfanget er Vores Køkken et sted, hvor man med stort udbytte både for økonomien og klimaet forsøger at reducere spild.
I 2015 voksede et ønske om mere økologi frem blandt medarbejderne i Vores Køkken. For at få råd til at købe flere økologiske råvarer begyndte køkkenerne helt lavpraktisk at kigge på alt det, der endte i skraldespanden og tage stilling til, om det kunne bruges til noget i stedet for at ende som affald Det var ofte tilfældet, og nu har de altså mindsket madspild – og købt mere økologi – i fem år.
Sammenhængen mellem overgangen til økologi og mindre madspild er økonomisk, fordi personalet bliver nødt til at få mere ud af råvarerne, hvis de vil blive ved at købe økologisk i samme grad. Men den er også praktisk, fordi man ofte kan bruge mere af de økologiske grøntsager end af de ikke-økologiske. For eksempel behøver gulerødderne og sellerien ikke skrælles i samme grad, fordi der ikke er brugt kunstige sprøjtemidler i dyrkningen. I dag er 50-55% af varerne i Vores Køkkens køkkener i gennemsnit økologiske. Målet er at nå op på mindst 60% i alle køkkenerne og dermed få det økologiske sølvmærke.
700.000 tons
Så meget mad smider danskerne ud hvert år. Det er mad, som kunne være blevet spist. Maden har dermed kostet unødigt arbejde, energi, vand, areal og næringsstoffer at producere.