Byrådet vedtog den 29. september 2021 en Landdistriktpolitik for Skanderborg Kommune.
Hent en pdf. udgave af politikken
Byrådet vedtog den 29. september 2021 en Landdistriktpolitik for Skanderborg Kommune.
Hent en pdf. udgave af politikken
Udviklingspolitikken og Kommuneplanen udstikker rammerne for den fysiske udvikling i byerne, landsbyerne og landområderne.
Byrådets mange politikker gælder for hele kommunen og derfor også for landområder og landsbyer. Der er politikker for kultur, sundhed, miljø, klima, natur- og miljø samt meget andet. Tilsammen viser de retningen for den udvikling, Byrådet arbejder for.
Men landsbyerne og landområderne kan noget særligt, samtidig med, at de også har nogle særlige udfordringer. Det er dét, landdistriktspolitikken handler om.
Landsbyerne og landområderne i kommunen er vigtige og kan noget særligt hver især. Et fællestræk er de nære fællesskaber, naturen omkring og det lokale engagement.
Landsbyerne har en evne til at sætte ting i værk og til at få projekter til at lykkedes via lokale kræfter.
Byrådet ønsker at værne om landsbyerne og at understøtte den lokale virkelyst. Bæredygtig udvikling er en forudsætning for levedygtige landsbyer med arbejdspladser, offentlig og privat service.
På den måde kan kommune og aktive borgere i fællesskab skabe de bedst mulige rammer for fremtidens landsbyer og landområder i en kommune på vej mod de 70.000 borgere.
Vækst er en forudsætning for at fastholde daginstitutioner, skoler, fritidsfaciliteter, butikker og anden offentlig samt privat service i landsbyerne.
Skanderborg Kommune er på vej mod de 70.000 borgerne, og her skal den ledige kapacitet i daginstitutioner og skoler i landsbyer og landområder udnyttes.
Med det udgangspunkt vil Byrådet arbejde for
Dialogen med de enkelte landsbyer skal styrkes med faste dialoggrupper, der kan sikre tidlig dialog med kommunen om konkrete planer og projekter. Lokalområderne kan bruge eksisterende dialoggrupper som f.eks. borgerforeninger eller lokalråd, eller sammensætte nye grupper til formålet – det er lokalsamfundets ildsjæle, der har initiativet, og de bestemmer selv formen.
For at styrke de lokale processer og hjælpe de gode ideer på vej har Skanderborg Kommune ansat en borgerguide, der skal være bindeled medlem bysamfund og kommunen. Byrådet ønsker på den måde at understøtte de gode ideer og lokale projekter, samt hjælpe med, at de kan blive realiseret.
Små og store forandringer i en landsby berører alle i små og nære bysamfund.
Med det udgangspunkt vil Byrådet arbejde for
Skanderborg Kommune ligger i det østjyske vækstområde med relativ nærhed til et udbygget vejnet, tog og infrastruktur, der udvider radius for jobmuligheder for vore borgere.
Der er særlige udfordringer ved at bo i de mere tyndt befolkede områder, hvor adgang til kollektiv trafik er begrænset.
Med det udgangspunkt vil Byrådet arbejde for
Landsbyer og landområder kan noget særligt i sin nærhed til naturen, men har udfordringer, når det gælder kollektiv og klimavenlig varmeforsyning, samt arbejdet for rent drikkevand i fremtiden.
Med det udgangspunkt vil Byrådet arbejde for
Det følgende er idéer og inspiration til det videre arbejde med Landdistriktspolitikken.
Idéerne er resultatet af dialogen om politikken, men er endnu ikke besluttet igangsat eller indarbejdet i budgettet. Idékataloget er i ikke prioriteret rækkefølge.
Dialog
Eksperimenter og pilotprojekter
Mobilitet og klima
Økonomi og støtte
Send Digital Post til Udvikling, Kultur og Erhverv
Borger: Send Digital Post til Udvikling, Kultur og Erhverv som borger
Virksomhed/forening: Send Digital Post til Udvikling, Kultur og Erhverv som virksomhed/forening
Du kan også ringe til os
Tlf. 8794 7000
Telefontid:
Mandag, tirsdag og onsdag: kl. 10.00 - 13.00
Torsdag: kl. 10.00 - 17.00
Fredag: kl. 10.00 - 13.00