Stjær Børnehus er bygget med bæredygtighed og fleksibilitet for øje. Den nye institution er bygget direkte sammen med skolen. Det giver fællesskab og muligheder.
Tirsdag den 20. maj var en stor dag i Stjær. Her blev landsbyens nye daginstitution nemlig indviet officielt.
Det er 615 m2 moderne kvadratmeter, som er bygget sammen med Stjær Skole. Derudover er der etableret udearealer og parkeringsplads.
Stjær Børnehus har plads til mere end 80 børn i alderen 0-6 år. Byggeriet er opført med to gavlhuse, der er tilpasset skolens visuelle udtryk.
Børnehuset består af fire store grupperum med tilhørende toilet- og puslerum og garderobe, produktionskøkken, centralt samlingsrum, læringsrum, krybberum samt kontor og personalefaciliteter.
- Byggeriet er gået godt, og vi har fået det hus, vi drømte om. Det er nogle fede rammer, og det bliver godt for børn, personale og lokalsamfundet. Det, at børnehuset er bygget sammen med skolen, giver en rød tråd i børnenes liv og giver fællesskab på tværs af aldersgrupper, siger Anders M. Bundgaard, leder af Storring-Stjær Skole & Børnehus.
Et naturligt samlingspunkt
Børnetallet i området stiger i disse år, og den gamle daginstitution i Stjær kunne ikke længere opfylde de aktuelle krav og behov.
Derfor besluttede Byrådet, at der skulle bygges en ny daginstitution i Stjær. Der blev afsat 20,4 mio. kr. til byggeriet.
Første spadestik blev taget af borgmester Frands Fischer og en række graveivrige børn i gule refleksveste i marts 2024.
Stjær Børnehus er placeret ved siden af – og bygget sammen med – skolen. Det giver synergi mellem daginstitutionen, skolen og idræts- og kulturområdet i Stjær.
De nybyggede lokaler bliver også tilgængelige for foreninger og andre aktører uden for institutionens åbningstid.
- I Skanderborg Kommune går vi op i, at vores bygninger og lokaler kan bruges til flere forskellige formål. Det kalder vi ”kloge kvadratmeter”. Stjær Børnehus er flot og indbydende, og jeg håber, at institutionen bliver et samlingspunkt både for leg og pædagogik i dagtimerne og for kultur og fællesskab om aftenen, siger Trine Frengler.
Skelet i træ
Stjærs nye daginstitution har fokus på bæredygtighed, og byggeriet har levet op til selvvalgt skærpede krav til CO2-udledningen.
Dvs. krav, som går længere, end det aktuelle bygningsreglement kræver. Det er i tråd med Skanderborg Kommunes politik for kommunalt byggeri.
Stjær Børnehus er for eksempel bygget med et bærende træskelet i stedet for beton.