
Om få måneder slår fællesskabshuse i Skanderborg Kommune dørene op. Nu søges frivillige til fællesråd, som skal være drivkraften bag aktiviteter og samspil i de nye huse. Fællesskabshusene er at finde i Skanderborg, Hørning, Galten og Ry.
Skanderborg Kommune er i fuld gang med at udvikle nye fællesskabshuse i de rammer, der i dag er kendt som lokalcentre.
Dog undtaget Fællesskabets Hus i Ry, der har givet inspiration til udviklingen af fællesskabshuse i de andre af kommunens største byer.
Fællesskabshuse skal modvirke ensomhed og skabe mere liv i hverdagen. Der bliver café, træningsfaciliteter og lokaler til aktiviteter, samvær og foreningsliv.
Fællesskabshusene skal være samlingssteder for hele lokalsamfundet med særligt fokus på ældre borgere.
– Vi ved, at mange ældre savner kontakt og fællesskab i hverdagen, og her kan fællesskabshusene gøre en reel forskel. Det handler om at bekæmpe ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed med nærvær, meningsfulde aktiviteter og fælles oplevelser. Samtidig bygger vi videre på den stærke frivillighedstradition, som allerede findes i Skanderborg Kommune, siger Jens Szabo, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Frivillige får bedre muligheder
Der er allerede mange frivillige i dag, som driver aktiviteter og skaber liv i kommunens ældretilbud.
Med fællesskabshusene får de endnu bedre rammer at udfolde sig i og mulighed for at nå flere mennesker i lokalsamfundet.
Fællesskabshusene bliver åbne og fleksible og skal udvikles i tæt samarbejde med både kommunen, plejehjem og lokale aktører.
De skal være en tryg base, hvor frivillige kan gøre en forskel, hvad enten det er med læsegrupper, bankospil, fællesspisning, strikkeklubber eller nye idéer.
- Min erfaring fra det frivillige arbejde med ældre mennesker er, at de i høj grad har brug for samvær med andre, og der giver fællesskabshusene nye muligheder. I min forening ser vi meget frem til at bruge fællesskabshuset og samarbejde med endnu flere i lokalområdet, siger Jørgen Viktor fra Den frivillige besøgs- og hjælpetjeneste i Hørning.
En ny helhedsorienteret tilgang
Fællesskabshusene er et led i en ny tilgang til ældreområdet. Nu er der i højere grad fokus på sundhed, forebyggelse og fællesskab i arbejdet med ældre borgere.
– Vi ønsker at skabe mere livskvalitet og sundhed gennem stærkere lokale netværk og mere samarbejde på tværs. Fællesskabshusene er en vigtig brik i en ny helhedstænkning, hvor vi både tænker sundhedsfremme, fællesskab og frivillighed ind, siger Morten Ilsøe, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap.
Han tilføjer, at der etableres et fællesråd i hvert fællesskabshus for at sikre lokal forankring og engagement.
Fællesråd som drivkraft for aktiviteterne
De nye fællesråd bliver dynamo for den lokale udvikling både i byen med plejehjemmet og oplandet.
Rammerne er stadig under udvikling, men fællesrådene nedsættes ved opstartsmøder i efteråret.
Tanken er, at fællesrådene skal samle borgere, foreninger og frivillige, som har lyst til at være med til at udvikle aktiviteter og skabe gode rammer for de frivillige kræfter.
Alle interesserede er velkomne, uanset om man har tid hver uge eller kun en gang imellem. Man behøver ikke have erfaring for at være med i et fællesråd. Det vigtigste er lysten til at gøre en forskel.
Skanderborg Kommune har ansat to såkaldte fælles-skabere, som står klar til at hjælpe dig i gang, uanset om du vil være frivillig, med i fællesrådet eller bare har en idé til en aktivitet:
- Helle Heide, tlf. 23 35 30 55, helle.heide@skanderborg.dk
- Else-Marie Behrmann, tlf. 23 35 38 82, elsemarie.behrmann@skanderborg.dk
De fire fællesskabshuse (inklusiv Fællesskabets Hus i Ry) åbner i den nye form i løbet af efteråret.
Se referat fra byrådsmødet den 26. februar, hvor de nye fællesskabshuse blev vedtaget (pkt. 20).