Du kan læse sagsfremstillingen under dagsordenspunkt 54 her: Referat-Byraadet-d.30-04-2025.
Den 12. juni 2025 bekendtgøres planen offentligt på Skanderborg Kommunes hjemmeside Skanderborg.dk.
Behandling af høringssvar
Planforslaget var fremlagt i offentlig høring i perioden 3. oktober 2024 til 28. november 2024, hvor alle havde mulighed for at afgive høringssvar. Der er indkommet 154 høringssvar. Høringssvarene blev behandlet på byrådsmødet den 30. april 2025. Administrationens behandling af høringssvarene og anbefalinger til eventuelle ændringer af planen fremgår af det høringsnotat, som er vedlagt som bilag 3 på byrådets dagsorden. Se link hertil ovenfor.
Kommuneplantillæg 21-14 er et tematillæg for placering af større solcelleanlæg og vindmøller – et tematillæg, som har til formål at indarbejde retningslinjer i kommuneplanen, som giver det nødvendige grundlag for efterfølgende at kunne planlægge for konkrete solcelle- og vindmølleprojekter. Der er med vedtagelsen af Kommuneplantillæg 21-14 således ikke taget stilling til de konkrete VE-projekter, der er omtalt i nogle af høringssvarene. De høringssvar, der vedrører konkrete projektforslag, vil blive medtaget i det videre arbejde med disse projekter.
Se kommuneplantillæg 21-14
Du kan se det endeligt vedtagede kommuneplantillæg her.
Ændringer af planen ved den endelige vedtagelse
Planen er vedtaget med følgende ændringer i forhold til det forslag, som har været i høring:
- Retningslinje 2: Uddybning af, hvad dialogområder er.
- Retningslinje 3: Omformulering ift. refleksion fra solceller, så glanstal ikke nævnes
- Retningslinje 7: Præcisering ift. beplantningsbælters afskærmende funktion
- Retningslinje 10: Tilføjelse af ”som udgangspunkt” i forhold til sektionering af anlæg
- Retningslinje 12: Uddybning vedr. faunakorridorer
- Retningslinje 13: Tilføjelse ift. solcellers minimumsafstand på 150 meter til landsbyer, sommerhusområder og kolonihaver, med følgende formulering: ”Hvis der planlægges for solcelleanlæg på flere sider af en landsby, skal afstanden øges betragteligt.”
- Retningslinje 16 og 17: Formulering ændret til beskyttelse af ”natur, miljø og grundvand” i retningslinjer om pleje af arealer under solceller og forbud mod afgivelse af skadelige stoffer til omgivelserne
- Retningslinje 21: Mulighed for en mindre minimumsafstand end 28 gange møllehøjden mellem vindmølleområder i forbindelse med konkret vurdering, i overensstemmelse med gældende regler i bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller.
- Retningslinje 22: Præcisering af, at retningslinjen omfatter skyggekast fra roterende møllevinger.
- Retningslinje 23: Mulighed for ubetydelige forskelle i vindmøllers udseende
- Retningslinje 28: Ny retningslinje om krav om nedtagning af vindmøller senest et år efter endt produktion.
- Redegørelse: Der er tilføjet redegørelsestekst for at øge læsevenligheden, uddybe hvordan retningslinjerne skal fortolkes, og uddybe emner, som var nævnt i høringssvarene.
Indhold i Kommuneplantillæg 21-14
Kommuneplantillæg 21-14 er et tematillæg om planlægning for større solcelleanlæg og vindmøller. Tillægget indeholder retningslinjer for placering og udformning af større solcelleanlæg og vindmøller under hensyntagen til naboer, natur og landskabsværdier.
Tematillægget er udarbejdet på baggrund af Byrådets mål om at producere grøn el indenfor kommunegrænsen svarende til 100 procent af forbruget i 2030. Et vigtigt tiltag i Klimaplan 2023-2050 er at styrke planlægningen for vedvarende energi, så placeringen af kommende VE-anlæg sker efter en overordnet plan. Tematillægget sætter denne fælles ramme for planlægningen for fremtidige konkrete VE-projekter i Skanderborg kommune.
Tematillægget indeholder en kortlægning af, hvor større solcelleanlæg kan placeres. Kortlægningen inddeler hele kommunen i negativområder, hvor der ikke kan placeres større solcelleanlæg, og dialogområder, hvor byrådet vil være interesseret i at gå i dialog om konkrete projekter – og hvor projekter skal tilpasses til det konkrete sted i overensstemmelse med retningslinjerne i tillægget. Kortlægningen af negativområderne er dannet ved at sammenlægge en lang række arealbindinger fra bl.a. natur- og miljølovgivningen og kommuneplanen.
Er et område defineret som dialogområde, betyder det ikke, at der med sikkerhed kan etableres solceller i et givent område. Det betyder, at byrådet er åbne for at se nærmere på muligheden for at placere VE-anlæg her, og evt. opstarte dialog mellem kommunen, lokalområdet og den interesserede VE-udvikler om et projekt. Nærmere undersøgelser af et konkret projektområde kan vise, at der ikke kan placeres VE-anlæg i området, selvom det er udpeget som et dialogområde i tematillægget.
Der er ikke udpeget områder til vindmøller i tematillægget. Men der kan planlægges for vindmøller i overensstemmelse med retningslinjerne, hvis kommunen modtager ansøgninger om konkrete vindmølleprojekter.
Kommuneplantillæggets retsvirkninger
Retningslinjerne i kommuneplantillægget har ingen direkte retsvirkning overfor borgerne. Retningslinjerne er derimod gældende for Skanderborg Kommunes administration, og skal overholdes i forbindelse med kommunens planlægning og sagsbehandling.
Miljøvurdering og sammenfattende redegørelse
Der er i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en miljøvurdering af Forslag til Kommuneplantillæg 21-14. Miljøvurderingen og den sammenfattende redegørelse er vedhæftet som bilag til kommuneplantillægget.
Se miljøvurderingen her.
Se den sammenfattende redegørelse her.
Du har mulighed for at klage
Der kan klages over spørgsmål om planens lovlighed, herunder dens lovlige tilvejebringelse. Der kan derimod ikke klages over planens hensigtsmæssighed.
Fristen for at klage udløber den 10. juli kl. 23.59.
Gå til klagevejledning her.