
Byrådet havde onsdag aften hele fem sager på dagsordenen, der skal være med til at skabe en mere sammenhængende og personlig pleje for kommunens ældre.
Ældreområdet i Skanderborg Kommune er i fuld gang med at omstille sig til de forandringer, der følger af ældreloven.
På byrådsmødet den 30. april 2025 vedtog de folkevalgte blandt andet en principbeslutning om at droppe de mange standarder, der beskriver konkrete ydelser som en ældre borger kan få hjælp til. Dermed er vejen banet for, at udnytte de muligheder som ældreloven giver for at gå fra visiterede standardydelser til, at borger og medarbejder i fællesskab kan aftale, hvilken hjælp der skal gives.
I stedet for standarder indføres en mere enkel model med fire forskellige pleje- og omsorgsløb, hvor den enkelte ældre har større mulighed for selvbestemmelse.
- Frem for at blive visiteret til bestemte ydelser, tilbydes borgeren et forløb, der giver nogle overordnede rammer for indsatsen. Hvad der så skal ske inden for de rammer, er det faktisk op til borgeren i samarbejde med medarbejderne at bestemme. Det giver en pleje, der i langt højere grad er baseret på dialog og gensidig tillid, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Jens Szabo.
Faste teams og færre ansigter i hjemmet
Helhedspleje og tværfaglighed er et nøglebegreb i den nye ældrelov. Det dækker over, at personlig pleje, praktisk hjælp og genoptræning samles i én koordineret indsats. Skanderborg Kommune går et skridt videre, hvor også sygepleje bliver en del af helhedsplejen.
En af de store ændringer er indførelsen af tværfaglige teams. Det betyder, at borgerne i højere grad vil møde de samme medarbejdere – det kan være social- og sundheds-hjælpere og -assistenter, terapeuter eller sygeplejersker, hvis der er behov for det.
- Det skaber mere tryghed og sammenhæng i hverdagen, når det er kendte ansigter, der kommer i hjemmet. Vi ved, at relationer og genkendelighed betyder meget, også for ældre mennesker. Samtidig vil de tværfaglige teams på sigt kunne give en endnu mere sammenhængende og koordineret indsats med god faglig kvalitet, siger Morten Ilsøe, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap.
Stort forberedelsesarbejde
Loven træder i kraft den 1. juli, og der er stadig meget, der skal falde på plads.
- Vi er godt i gang, men det her er en kæmpe forandring, der kræver tid at indføre. For medarbejderne er det en ny måde at arbejde på. Derfor starter vi roligt op og laver en løbende overgang til den nye arbejdsform, siger Morten Ilsøe.
De nye forandringer gælder både i hjemmeplejen og på kommunens plejehjem, men det er borgere, der benytter hjemmeplejen, som vil mærke de største forandringer.
Den enkelte borger skal ikke selv foretage sig noget. Overgangen til den nye lov sker automatisk og vil gradvist blive indfaset.
Se punkterne på byrådsdagsordenen den 30. april 2025 her (Pkt. 48-52).