Mennesker møder mennesker i det gode børne- og ungeliv, Skanderborg Kommunes Børne- og Ungepolitik
Vision:
- Alle børn og unge har følelsen af eget værd og troen på en lys fremtid, hvor de har mulighed for at trives i og bidrage til meningsfulde, mangfoldige og forpligtende fællesskaber.
Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg Kommune tilbydes en fælles standard. Skolens leder er ansvarlig for, at standarden overholdes.
I Skanderborg Kommune ønsker vi, at alle elever med ordblindhed skal sikres lige deltagelse i skolen og have samme mulighed for at tilegne sig viden, kundskaber og færdigheder i alle faglige sammenhænge som andre elever, så de bliver så dygtige, som de kan.
Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg Kommune tilbydes en fælles standard. Skolens leder er ansvarlig for, at standarden overholdes.
I Skanderborg Kommune ønsker vi, at alle elever med ordblindhed skal sikres lige deltagelse i skolen og have samme mulighed for at tilegne sig viden, kundskaber og færdigheder i alle faglige
sammenhænge som andre elever, så de bliver så dygtige, som de kan.
Ordblindhed er en specifik indlæringsvanskelighed af neurobiologisk oprindelse. Ordblindhed er kendetegnet ved vanskeligheder med sikker og/eller hurtig ordafkodning, stavevanskeligheder og
vanskeligheder med at forbinde de enkelte bogstaver og bogstavfølger med deres konventionelle lyde (Lyon, mfl. 2003).
Elever, der er i skriftsprogsvanskeligheder, men ikke betegnes som ordblinde ud fra den nationale ordblindetest, skal ligeledes understøttes med struktureret og målrettet indsats for at kunne udvikle deres læse- og stavefærdigheder.
Man er ordblind i alle fag, så derfor vægtes viden om ordblindhed hos alle lærere i kommunen højt.
Alle skoler i kommunen har vejledere indenfor læsning, der i samarbejde med skolens ledelse, lærere og forældre arbejder for at skabe de bedste betingelser for, at alle elever kan blive så dygtige læsere som muligt og styrker muligheden for at bevare troen på, at de kan lykkes som selvstændige individer.
Der afvikles 4 møder årligt, hvor ressourcepersonerne mødes med kommunens læse- og ordblindekonsulenter til fælles sparring og vidensdeling om læsning og skriftsprogsvanskeligheder.
Derudover afholdes 2 årlige møder med fokus på ordblindhed.
I Skanderborg Kommune ønsker vi at skabe sammenhæng mellem de forskellige tiltag, så ung-ung/peer-to-peer effekten kan være med til at nedbryde et evt. tabu og spejlingsmulighederne mellem de sande eksperter – de ordblinde – kan opstå
Standarden er besluttet på Børne- og Ungdomsudvalgets møde 06.02.2025