
Klimapuljen har været med til at starte en permakøkkenhave, som dagligt giver småbørn aktiviteter og læring.
Små fingre samler nøjsomt alle grøntsagsskrællerne fra dagens frokostforberedelser i børnehaven Babuska i Skanderborg og kommer dem i ”ormespanden”.
Det kalder både børn og voksne dén spand, hvori al madaffald samles, så børnene kan tømme spandens indhold til ormene i kompostbunken.
Det er én af de helt konkrete daglige rutiner, som permakøkkenhaven har givet børnehaven. Den 42 år gamle børnehave skulle have reorganiseret udearealerne og i den forbindelse dukkede idéen til en køkkenhave op.

Drivhuset og en del af børnehavens permakøkkenhave. Foto: Børnehuset Babuska.
- Vi søgte Klimapuljen og fik tildelt 25.000 kroner, som vi har brugt på at udvide haven med et drivhus. Samtidig gav Klimapuljen os mulighed for at afholde en inspirationsdag for andre børnehaver om projektet. Det er virkelig en god måde at få pædagogisk læring og aktiviteter ind i hverdagen for børnene. Samtidigskaber det et godt arbejdsmiljø for os voksne, siger Anja Norman, som er pædagog i børnehaven Babuska og frontkvinde for køkkenhaven.
Hun understreger, at det kræver opbakning og lyst fra personalet at skabe en køkkenhave, fordi det bliver en stor del af hverdagen i børnehaven.
Børnene er med hele vejen
- Det er en kæmpe jord-til-bord-gave, fordi børnene inddrages i alle processerne. Vi planter grøntsager, høster og tilbereder dem – og følger løbende med i kompostbunken og ormenes arbejde. De lærer om naturen, årstiderne og al det andet, der følger med, når man selv dyrker jorden med afgrøder, fortæller Anja Norman begejstret.
Fordelen ved en permakøkkenhave er, at den ikke kræver så meget af det hårde havearbejde med at grave og luge ukrudt. Man lægger uld, kvas og hønsemøg ud på jorden uden at grave først, lader det ligge vinteren over, og så er jorden klar til at blive sået til foråret.
- Vi har mage forskellige grøntsager og bær. Det mest populære er vores smagsbed, hvor børnene altid må plukke og smage på de forskellige urter. Til sommer har vi planer om at skabe små rekreative kroge, hvor vi med trangia kan koge vand til en kop the, som børnene kan nyde, mens de ser haven gro, siger Anja Norman.
Børnehaven Babuska vil opfordre andre til at søge Klimapuljen, så lignende grønne idéer kan realiseres.
Læs mere om Klimapuljen. Puljen har frist 5.marts 2025.

Billedet er fra da en del af køkkenhaven blev anlagt med uld fra lokale får. Foto: Børnehuset Babuska
En permakulturhave er en have med:
- Levende jord, der er gravefri og dyrkes uden gift og kunstgødning
- Størst muligt diversitet af planter og dyr
- Stor fokus på flerårige planter, og kan demonstrere brug af flerårige grøntsager
- Udbytte til mennesker og dyr
- Lagring af CO2 og recirkulering af alt i haven
- Samarbejde med naturen og ikke imod den
- Anvendelse af permakulturdesignprincipper for at sikre mindst mulig vedligeholdelse og arbejde