
På Skanderborg Danhostel er det for ejerne Pernille og Kenneth Elsner helt naturligt at lægge mange kræfter i den grønne omstilling, når de dagligt driver virksomhed omringet af natur og bøgetræer.
Ingen plasticposer i affaldsspandene på værelserne, svanemærkede produkter benyttes ved rengøring, kødretter placeres i slutningen af buffeten og el-radiatorer i hytterne er udskiftet med effektive varmepumper. Det er blot nogle af de tiltag, værtsparret Pernille og Kenneth Elsner har taget i den grønne omstillings tjeneste.
- Herude møder vores gæster naturen, og så er det meget naturligt for os at have øje for naturen og fokus på, hvordan vi hjælper naturen bedst og bevarer den, så vi i fremtiden kan fortsætte med at skabe oplevelser og minder i naturen. Vi har meget fokus på FN´s verdensmål, fordi de virkelig gør en forskel. Det kan vi se, både på vores økonomi og på vores CO2-aftryk, siger Pernille Elsner, der sammen med sin mand, Kenneth Elsner ejer vandrehjemmet i Dyrehaven i Skanderborg.
De modtog for nylig Erhvervsudvikler-prisen 2024 fra ErhvervSkanderborg – blandt andet for arbejdet med den grønne omstilling.
- Vi er stolte af at have reduceret vores elforbrug med 12,5% fra 2022 til 2023, hvilket svarer til en besparelse på 3,9 ton CO2e. Det har vi opnået ved at udskifte el-radiatorer i vores hytter med effektive varmepumper, lyder det fra Kenneth Elsner.
Kødet kommer i anden række
Hos Danhostel har de investeret i større energibesparende ting som varmepumper, solpaneler og LED pærer. Men de har også lavet nogle mindre tiltag, som viser en ret stor effekt. Eksempelvis har de ikke droppet kødet i deres menu, men alene ved at flytte kødfadene til slutningen af buffeten, tager gæsterne mindre kød og mere af grøntsagerne.
- Jeg ved, det lyder vildt, men når man kommer sulten til en buffet, tager man mest af de fade, der står først. Så ved at rykke kødet ned i slutningen af buffeten, har vi sparret ni tons CO2 alene på kød i 2023 – hjulpet lidt på vej med, at vi har knust den stegte bacon til morgenmaden, i stedet for at servere den i hele stykker, fortæller Pernille Elsner.
Af de små tiltag som også viser stor effekt på den lange bane, er også mindre madspild, når der kun er små tallerkner i buffeten, vandsparer på bruserne og vaskeklude til at tørre hænderne med i stedet for papirhåndklæder.
- De skal vaskes og mange tænker, at det også giver et forbrug. Men på den lange bane er det uden tvivl bedre for miljøet, at vi dropper papirhåndklæderne til fordel for de genanvendelige klude, siger Pernille Elsner.
I fremtiden planlægger Skanderborg Danhostel at øge brugen yderlig af vedvarende energi ved at overgå til jordvarme og installere luft-til-luft varmepumper i alle værelser. Det kræver investeringer og samarbejde med myndighederne på grund af vandrehjemmets beliggenhed i fredskov og sø-beskyttelseslinjen.
Fakta om Danhostel Skanderborg:
- Green Key-certificeret siden 2020
- Økologisk Spisemærke i bronze (30-60 %)
- Har reduceret fødevareindkøb med 6 % = besparelse på 8,6 tons CO₂e fra 2022 til 2023.
- En reduktion på 12,5 % i energiforbrug via installation af varmepumper = sænket CO₂-udledningen med 3,9 tons CO₂e.
- Arbejder aktivt med FN’s Verdensmål (særligt de mål der omhandler bæredygtigt forbrug og produktionsformer og klimaindsats).